Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10 βασικοί κανόνες για μία ιδανική δορυφορική εγκατάσταση
Featured | Η δορυφορική λήψη εκτός από πολυάριθμα κανάλια στους τηλεοπτικούς δέκτες μπορεί να εξασφαλίσει ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης στην ταράτσα, για όσους επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μία εγκατάσταση κατόπτρου χωρίς τη συνδρομή τεχνικού. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τους δέκα βασικότερους κανόνες που ακολουθούμε, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε επιτυχώς…
Η δορυφορική λήψη εκτός από πολυάριθμα κανάλια στους τηλεοπτικούς δέκτες μπορεί να εξασφαλίσει ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης στην ταράτσα, για όσους επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μία εγκατάσταση κατόπτρου χωρίς τη συνδρομή τεχνικού. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τους δέκα βασικότερους κανόνες που ακολουθούμε, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε επιτυχώς την εγκατάσταση με διάρκεια σε βάθος χρόνου.
Επιλογή του κατάλληλου σημείου
Βασικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η επιλογή του κατάλληλου σημείου εγκατάστασης. Για να λάβουμε δορυφορικό σήμα, δεν φτάνει μόνο να βλέπουμε προς το δορυφόρο, αλλά να μας βλέπει και αυτός. Έτσι επιλέγουμε σημεία με ορατότητα προς τον ουρανό αποφεύγοντας ψηλά εμπόδια σε απόσταση (όπως ψηλότερα κτίρια, δέντρα, κ.ά.) ή κοντινά εμπόδια (όπως ηλιακούς θερμοσίφωνες, τοιχία, κλπ).
Επιλογή κατόπτρου
Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τη δορυφορική μας λήψη είναι η διάμετρος του κατόπτρου. Παρόλο που η ισχύς των δορυφόρων έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με παλαιότερα, εντούτοις υπάρχουν διαφορές στη λήψη των δορυφορικών συχνοτήτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις και ανάλογα με τη γεωγραφική μας θέση απαιτούν τη χρήση μεγαλύτερων κατόπτρων. Συμβουλευόμαστε πάντα τους σχετικούς πίνακες με τα ιχνοδιαγράμματα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε απρόσκοπτη λήψη.
Βάση στερέωσης
Η βάση στερέωσης του κατόπτρου είναι ο παράγοντας που θα εξασφαλίσει τη μακροβιότητα της εγκατάστασής μας. Θα πρέπει να είναι απόλυτα σταθερή με διάμετρο ανάλογη του κατόπτρου που θα στερεώσουμε. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερων κατόπτρων, χρησιμοποιούμε απαραίτητα βάσεις δαπέδου με σιδερένιες αντηρίδες. Για τη μεγαλύτερη ευκολία κάποιου που θα προσπαθήσει να υλοποιήσει την εγκατάσταση χωρίς χρήση πεδιόμετρου, προτείνεται να την στερεώσει απόλυτα κάθετα, με τη χρήση αλφαδιού.
Γωνίες στόχευσης
Ενημερωθείτε για τις γωνίες λήψης, που αφορούν τη στόχευσή σας. Το αζιμούθιο (azimuth), που καθορίζει τον προσανατολισμό του κατόπτρου και την ανύψωση (elevation), που καθορίζει πόσο ψηλά ή χαμηλά κοιτάζει το κάτοπτρο. Τέλος χρειάζεται και το skew, που καθορίζει την περιστροφή σε μοίρες του LNB γύρω από τον εαυτό του. Όλες οι παραπάνω τιμές σε μοίρες καθορίζονται από το δορυφόρο που θέλουμε να στοχεύσουμε και τη γεωγραφική μας θέση.
Καλώδιο σύνδεσης
Επιλέγουμε πάντα καλής ποιότητας καλώδιο κατάλληλο για εξωτερική χρήση και δορυφορική λήψη. Πρόκειται για άλλον έναν παράγοντα που εξασφαλίζει τη μακροβιότητα της εγκατάστασής μας. Ένα καλής ποιότητας καλώδιο εξασφαλίζει σε απόλυτο βαθμό τη μεταφορά όλων των δορυφορικών σημάτων που λαμβάνονται από το κεραιοσύστημά μας προς το δορυφορικό δέκτη, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων αποστάσεων.
Στερέωση καλωδίου
Το καλώδιο θα πρέπει να στερεώνεται το ίδιο σταθερά όπως και το κεραιοσύστημα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ταινίας ή δεματικών γύρω από το κάτοπτρο και με τη χρήση στερεωτικών καρφιών κατά την όδευσή του προς τον εσωτερικό χώρο. Σε αντίθετη περίπτωση θα επέλθει πρόωρη φθορά.
Σύνδεσμοι καλωδίου
Αναφερόμαστε στα κλασσικά βύσματα τύπου F. Προτιμήστε πρεσσαριστά βύσματα ή βύσματα συμπίεσης σε σχέση με τα κλασσικά βιδωτά. Εξασφαλίζουν πως δε θα φύγουν ποτέ από το καλώδιο, ακόμα και αν ασκηθεί πίεση σε αυτό. Είναι ιδανικά για εγκαταστάσεις σε περιοχές όπου επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Τεχνική στόχευσης
Έχοντας ενημερωθεί για τις γωνίες στόχευσης, τοποθετούμε το κάτοπτρο προσεγγιστικά στη θέση που καθορίζεται από αυτές. Έπειτα με αργές κυκλικές κινήσεις επιχειρούμε να κεντράρουμε το κάτοπτρο στην ακριβή του θέση. Εάν δεν υπάρχει πεδιόμετρο, χρησιμοποιούμε δορυφορικό δέκτη με προσυντονισμένη μία συχνότητα που αντιστοιχεί στο δορυφόρο που θέλουμε να στοχεύσουμε και φυσικά τον τηλεοπτικό μας δέκτη. Όταν βρούμε την ακριβή του θέση, σφίγγουμε τις βίδες μικρομετρικά, ώστε να μη χαλάσουμε τη στόχευση.
Δορυφορικός δέκτης
Ενημερωθείτε για το είδος του αποκωδικοποιητή που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με τα κανάλια που θα θελήσετε να λαμβάνετε. Π.χ. Free to Αir αποκωδικοποιητής για ελεύθερα κανάλια, αποκωδικοποιητής για κλειδωμένα κανάλια με χρήση ελεύθερης κάρτας πρόσβασης, αποκωδικοποιητής DVB-S2 για λήψη καναλιών HD ή αποκωδικοποιητής που παρέχει ο συνδρομητικός πάροχος (π.χ. Νova η OTE) για παρακολούθηση των καναλιών του.
Μελλοντικές ανάγκες
Οποιαδήποτε δορυφορική εγκατάσταση κι αν πραγματοποιήσετε, να λειτουργείτε πάντα με γνώμονα τις μελλοντικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, μιας και η δορυφορική λήψη είναι σχεδόν ανεξάντλητη. Έτσι επιλέξτε μεγαλύτερο κάτοπτρο, εάν στο μέλλον θελήσετε να λαμβάνετε περισσότερους δορυφόρους, επιλέξτε σημείο εγκατάστασης με δυνατότητα προσθήκης κι άλλου κατόπτρου ή μετατροπής του ήδη υπάρχοντος κατόπτρου σε κινητό, κλπ.
{gallery}1364{/gallery}