Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δορυφορικά κάτοπτρα μεγαλύτερα από 1,80m
Τα τέρατα της ελληνικής αγοράς!
Featured | Πάντα αναρωτιόμουν τι έχουν τα μεγάλα δορυφορικά κάτοπτρα και μαγνητίζουν τα βλέμματα; Είναι μονάχα το μέγεθός τους, ή μια ιδέα πίσω από την εικόνα που μας ταξιδεύει τηλεοπτικά σε όλον τον πλανήτη; Σίγουρα για εμάς τους δορυφορομανείς ένα μεγάλο κάτοπτρο μεταφράζεται σε δύσκολες δέσμες, που λίγοι μπορούν να απολαύσουν. Για τον απλό θεατή, ένα μεγάλο δορυφορικό κάτοπτρο κρύβει απλά ένα μυστήριο…
Πάντα αναρωτιόμουν τι έχουν τα μεγάλα δορυφορικά κάτοπτρα και μαγνητίζουν τα βλέμματα; Είναι μονάχα το μέγεθός τους, ή μια ιδέα πίσω από την εικόνα που μας ταξιδεύει τηλεοπτικά σε όλον τον πλανήτη; Σίγουρα για εμάς τους δορυφορομανείς ένα μεγάλο κάτοπτρο μεταφράζεται σε δύσκολες δέσμες, που λίγοι μπορούν να απολαύσουν. Για τον απλό θεατή, ένα μεγάλο δορυφορικό κάτοπτρο κρύβει απλά ένα μυστήριο…
Φυσικά, ο λόγος που γράφουμε αυτό το άρθρο δεν είναι για να λύσουμε το μυστήριο πίσω από τη φήμη των μεγάλων δορυφορικών κατόπτρων, αλλά για να ερευνήσουμε την αγορά της χώρας μας γύρω από τις κεραίες που μπορούν να κατεβάσουν τις απαιτητικές δορυφορικές δέσμες. Μεγάλα δορυφορικά κάτοπτρα θα θεωρήσουμε αυτά με διάμετρο από 1.80m και πάνω.
Επειδή από μόνη της η κατηγορία των μεγάλων δορυφορικών κατόπτρων είναι ιδιαίτερη, τόσο λόγω των ακριβών μεταφορικών, όσο και για την εξειδικευμένη χρήση τους, για την έρευνά μας εντοπίσαμε και επικοινωνήσαμε με τις εταιρείες που είναι πραγματικά ενεργές στη χώρα μας. Και όταν λέμε ενεργές, εννοούμε τόσο από την εμπορική πλευρά, όσο και από τη σκοπιά της απαιτητικής τεχνικής υποστήριξης.
Η κατηγορία των μεγάλων δορυφορικών κεραιών αφορά κατά κύριο λόγο τους επαγγελματίες και πιο συγκεκριμένα τις ξενοδοχειακές μονάδες. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η μερίδα των απόλυτων δορυφορομανών που θέλει να έχει ένα μεγαθήριο στο σπίτι του. Μάλιστα, εταιρίες με τις οποίες συνομιλήσαμε για την έρευνα, μας είπαν ότι το τελευταίο έτος αυξήθηκε ο αριθμός των ιδιωτών που αγόρασαν μεγάλο δορυφορικό κάτοπτρο, αφού καλώς ή κακώς απέκτησαν λόγω οικονομικής κρίσης τον ελεύθερο χρόνο που τους έλειπε, για να ασχοληθούν με ένα τέτοιο «παιχνίδι».
Τα περισσότερα μεγαθήρια δορυφορικών κατόπτρων φεύγουν για τα νησιά και ιδιαίτερα γι’ αυτά που υπάρχει μεγάλος αριθμός αγγλόφωνων τουριστών. Ο στόχος για νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά κ.ά. είναι τις περισσότερες φορές τα ελεύθερα αγγλικά κανάλια, που επί σειρά ετών εκπέμπονταν από τον Astra 28,2E. Επειδή όμως τα πράγματα για τα εν λόγω κανάλια είναι στις μέρες μας κάπως μπερδεμένα, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε μια πιο αναλυτική αναφορά των λόγων ζήτησης των μεγάλων δορυφορικών κεραιών.
Ποιες δέσμες δορυφόρων απαιτούν μεγάλα κάτοπτρα;
Οι πιο περιζήτητοι δορυφόροι του γεωστατικού μας τόξου, που αποτελούσαν διαχρονικά κίνητρο για εγκατάσταση μεγάλων κατόπτρων για τη λήψη δύσκολων δεσμών μετάδοσης, ήταν οι δορυφόροι της σειράς Astra στις 28.2 ανατολικά, καθώς μεταδίδουν αγγλικά κανάλια και ως γνωστόν τα αγγλικά αποτελούν στη χώρα μας την πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα, ενώ και οι Άγγλοι (και Ιρλανδοί) τουρίστες ακόμη και στις διακοπές τους δε θέλουν να χάνουν τις αγαπημένες τους σειρές, εκπομπές ή αθλητικές μεταδόσεις.
Σήμερα στη θέση αυτή η κατάσταση είναι… ελαφρώς συγκεχυμένη! Τα περιζήτητα ελεύθερα αγγλικά κανάλια (BBC1-4, ITV, Channel4, Channel5) μεταδίδονται αυτή τη στιγμή κυρίως από τον Astra 1N, η λήψη της αγγλικής δέσμης του οποίου είναι στο σύνολό της εφικτή σε τμήμα της χώρας δυτικά του άξονα Πάτρας-Θεσσαλονίκης με κάτοπτρα μέχρι 2.4m (στα πολύ ΒΔ αρκεί πλέον και 1.8m, καθώς το σήμα βελτιώθηκε πρόσφατα), ενώ στην Αθήνα η λήψη είναι οριακή με κάτοπτρα 3m και όσο πάμε πιο ΝΑ το σήμα αδυνατίζει και στα πολύ ΝΑ η λήψη καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτη, ακόμη και για πολύ μεγάλα κάτοπτρα.
Όμως, το φετινό καλοκαίρι ο 1Ν προβλέπεται να μετακομίσει στις 19.2Ε (όπου θα χρησιμοποιήσει την πανευρωπαϊκή του δέσμη) και τη θέση του θα πάρει ο Astra 2F που βρίσκεται ήδη στις 28.2Ε. Όμως, η αγγλική δέσμη του 2F (που θα αφορά τα ελεύθερα αγγλικά κυρίως) από τις εκπομπές που κάνει σήμερα φαίνεται πως είναι… ανέφικτης λήψης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι μόνες αναφορές λήψης της που υπάρχουν είναι παραδόξως από την Κρήτη με κάτοπτρα μεγαλύτερα των 3 μέτρων (προφανώς τυχαία, λόγω κάποιου παράπλευρου λοβού). Στα ΒΔ της χώρας, και γενικά όπου λαμβάνεται ο 1Ν με μεγάλα κάτοπτρα, δεν έχουμε καμία αναφορά λήψης αυτής της δέσμης δυστυχώς.
Αντίθετα η πανευρωπαϊκή δέσμη του 2F που σταδιακά αντικαθιστά τον 2Β έχει πολύ εύκολη λήψη σε μεγάλο μέρος της χώρας… εκτός της Κρήτης και της Ρόδου, όπου η απαιτούμενη διάσταση αυξάνει και ενδεχομένως να απαιτήσει κάτοπτρα 2.4m για πλήρη λήψη.
Την αναλογική εποχή τα μεγάλα κάτοπτρα χρησίμευαν για τις δύσκολες δέσμες μετάδοσης στους δορυφόρους Astra στις 19.2 ανατολικά. Σήμερα ο μόνος δορυφόρος της θέσης αυτής που προβληματίζει (ειδικά στα νότια και ανατολικά, αλλά και στα βόρεια δεν είναι εύκολος) είναι ο Astra 2C (με γερμανικά και ισπανικά κανάλια), ο οποίος όμως προβλέπεται να μετακομίσει στις 28.2E,… όταν επιστρέψει ο 1Ν στις 19.2E, κάπου μέσα στο καλοκαίρι. Η λήψη του στην Αθήνα απαιτεί κάτοπτρα περίπου 1.8-2.4m και στα πιο ΝΑ ακόμη μεγαλύτερα, αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές λήψης ανά συχνότητα που μπερδεύουν την κατάσταση (περιέργως η ισχυρότερη λήψη βρίσκεται σε μια λωρίδα της δυτικοκεντρικής Ελλάδας!).
Τα άλλα συμπλέγματα δορυφόρων που απαιτούν μεγάλα κάτοπτρα είναι κυρίως οι Αραβικοί και οι Σκανδιναβικοί δορυφόροι, εννοείται με αντίστροφες συμπεριφορές λήψης.
Ο Eutelsat 7 West A στις 7 δυτικά είναι ένας δορυφόρος με πολύ δύσκολη λήψη βορειότερα της Αθήνας. Ενώ στην Κρήτη η λήψη του απαιτεί κάτοπτρα 1m, στην Αθήνα η απαιτούμενη διάσταση για λήψη όλων των συχνοτήτων ανεβαίνει στα 1.8m και στη βόρεια Ελλάδα η πλήρης λήψη απαιτεί κάτοπτρα 3m ή και λίγο παραπάνω για 24ωρη λήψη όλων των συχνοτήτων. Τα κανάλια είναι όλα αραβικά, αλλά οι δορυφόροι Nilesat στην ίδια θέση είναι πολύ ευκολότερης λήψης ακόμη και στα βόρεια.
Από τους αραβικούς Badr 4-5-6 στις 26 ανατολικά, ο παλαιότερος 4 λαμβάνεται εύκολα ακόμη και στα βόρεια. Ο 6 λαμβάνεται με 1μ στα νότια. Στην Αθήνα απαιτεί κάτοπτρα μικρότερα από 1.5m, ενώ στα βόρεια για πλήρη λήψη 24ωρη χρειάζεται τρίμετρο, αλλά ακόμη και σε 2.4m υπάρχουν αρκετές λήψεις. Δυσκολότερος όλων είναι ο Badr 5, η λήψη του οποίου ξεκινά με 1.1-1.2m στην Κρήτη, φτάνει τα 1.8m στην Αθήνα και είναι οριακή με τρίμετρο στη βόρεια Ελλάδα (δηλαδή μπορεί και να μη δίνουν όλες οι συχνότητες σήμα όλη την ημέρα και μιλάμε για την παναραβική δέσμη).
Οι σκανδιναβικοί δορυφόροι Thor 5 – Thor 6 στις 0.8 δυτικά έχουν μια πανευρωπαϊκή δέσμη εύκολης λήψης σε όλη την Ελλάδα, ενώ η δύσκολη λήψη αφορά τη σκανδιναβική της δέσμη. Για τη σκανδιναβική του Thor 6 …υποθέτουμε ότι θα χρειάζεται κάτοπτρο 4 μέτρων στη βόρεια Ελλάδα (συνεπώς θεωρούμε τη λήψη της ανέφικτη παντού), ενώ η σκανδιναβική του Thor 5 λαμβάνεται στο σύνολό της με 1.8m στα βόρεια και με τρίμετρο στην Αθήνα. Συνολικά πάντως οι κάθετες συχνότητες λαμβάνονται ευκολότερα από τις οριζόντιες και η λήψη τους είναι εφικτή ακόμα και στην Κρήτη με τρίμετρα πιάτα.
Τέλος η σκανδιναβική δέσμη εκπομπής των δορυφόρων SES 5 στις 5 ανατολικά και του Astra 4A (4.8 ανατολικά) λαμβάνονται συνολικά στα βορειοκεντρικά με κάτοπτρα 3m (ο 4A και με 1.8m), αλλά δυσκολεύουν σημαντικά, όσο προχωράμε στα νότια, φτάνοντας τα 3 μέτρα για τον 4A για την Κρήτη, ενώ ο SES-5 καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτης λήψης.
Αυτοί σε γενικές γραμμές είναι οι δορυφόροι και οι δέσμες τους, που απαιτούν μεγάλα πιάτα λήψης και ενδιαφέρουν την ελληνική αγορά. Μπορείτε όμως να βρείτε στους πίνακες συχνοτήτων του περιοδικού και ενδεικτικές διαμέτρους λήψης για όλους τους δορυφόρους του γεωστατικού μας τόξου, που λαμβάνονται σε κάποιο σημείο της χώρας.
{gallery}1173_1{/gallery}
DH Satellite
Τα αμερικανικής κατασκευής μεγάλα κάτοπτρα DH είναι από τους ισχυρότερους «παίχτες» στη χώρα μας, με πολύ υψηλές αποδόσεις και κορυφαία κατασκευή. Στην Ελλάδα έρχονται από την εταιρεία Satlux τα κάτοπτρα διαστάσεων 1.80m, 2.40m, 2.70m, 3.00m, 3.70m και 5.00m. Όλα τα μοντέλα υπάρχουν σε stock, εκτός από το 5.00m και τα ενδιάμεσα μεγέθη από 3.70m έως 5.00m (που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας). Τα πιάτα που δεν είναι ετοιμοπαράδοτα έρχονται κατόπιν παραγγελίας, με χρόνο παράδοσης 2 μήνες.
Όλα τα κάτοπτρα της DH Satellite είναι παραβολικά, αλουμινίου, σφυρηλατημένα (και όχι πρεσαριστά, όπως συνηθίζεται) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λήψεις σε C ή KU μπάντες, διαθέτοντας universal Feed horn. Επειδή τα κάτοπτρα σφυρηλατούνται για να πάρουν την τελική μορφή τους, εάν δεχτούν κάποιο χτύπημα, αρκεί να μείνουν στη βάση τους με χαλαρές τις βίδες, για να ανακτήσουν μόνα τους το αρχικό τους σχήμα.
Όλα τα κάτοπτρα συνοδεύονται από βάση Polar για χρήση είτε ως σταθερά, είτε ως κινητά. Η βάση Polar προσφέρει στα κάτοπτρα πολύ μεγάλο τόξο (έχει επιτευχθεί τόξο στην πράξη από 45W έως 105.5Ε στη Μυτιλήνη). Προαιρετικά, σε περίπτωση που απαιτείται πολύ εξειδικευμένη λήψη, όπως σε παρακολούθηση Inclined Orbit δορυφόρων, η εταιρεία παρέχει τη βάση Gibralter, η οποία υποστηρίζει δύο μοτέρ (horizon to horizon) και σε συνδυασμό με controller που παίρνει συντεταγμένες για την περιοχή τοποθέτησης, το κάτοπτρο μετακινείται ακριβώς όσο χρειάζεται.
DH 1.80m: Μονοκόμματο, παραβολικό, αλουμινίου, σφυρηλατημένο, με βάση Polar Mount. Αποδίδει 45.6dB στους 12GHz (Ku band) και 36.1dB στους 4GHz (C Band).
DH 2.40m: Μονοκόμματο, παραβολικό, αλουμινίου, σφυρηλατημένο, με βάση Polar Mount. Αποδίδει 48.2dB στους 12GHz (Ku band) και 38.6dB στους 4GHz (C Band).
DH 2.70m: Μονοκόμματο, παραβολικό, αλουμινίου, σφυρηλατημένο, με βάση Polar Mount.
DH 3.00m: Μονοκόμματο, παραβολικό, αλουμινίου, σφυρηλατημένο με βάση Polar Mount. Αποδίδει 49.9dB στους 12GHz (Ku band) και 40.6dB στους 4GHz (C Band).
DH 3.70m: Υπάρχει μοντέλο δύο τεμαχίων με απόδοση 51.1dB στους 12GHz (Ku band) και 42.3dB στους 4GHz (C Band), αλλά και ένα νέο κάτοπτρο 4 τεμαχίων, που θα έρθει μέσα στο έτος και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας θα αποδίδει 0.3dB περισσότερη απολαβή.
DH 5.00m: Υπάρχει μοντέλο δύο τεμαχίων με απόδοση 54.2dB στους 12GHz (Ku band) και 44.3dB στους 4GHz (C Band), αλλά και ένα νέο κάτοπτρο 4 τεμαχίων, που θα έρθει μέσα στο έτος και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας θα αποδίδει 0.3dB περισσότερη απολαβή.
info
SatLux, τηλ.: 210-9968010.
Prodelin
Τα κάτοπτρα της αμερικανικής εταιρείας Prodelin έρχονται από την εταιρεία Palmos. Κατασκευάζονται από Fiber Plastic και υποστηρίζουν διαφορετικά F/D με feed horn για λήψη Ku ή C band. Η ελληνική εταιρεία εισάγει τα μοντέλα διαστάσεων 1.80m, 2.40m, 3.00m, 3.40m, 3.70m και 4.50m. Όλα τα κάτοπτρα, εκτός από το 4.50m, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σταθερά, ή να δεχθούν polar mount για μετατροπή σε κινητά.
Prodelin 1.80m: Μονοκόμματο, offset, από Fiber Plastic. Αποδίδει απολαβή 45.4dB σε Ku-Band και 35.5dB σε C Band.
Prodelin 2.40m: 3 τεμαχίων, παραβολικό, από Fiber Plastic. Αποδίδει απολαβή 47dB σε Ku-Band και 37.5dB σε C Band.
Prodelin 3.00m: 8 τεμαχίων, παραβολικό, από Fiber Plastic. Αποδίδει απολαβή 49dB σε Ku-Band και 40dB σε C Band.
Prodelin 3.40m: 8 τεμαχίων, παραβολικό, από Fiber Plastic. Αποδίδει απολαβή 49.8dB σε Ku-Band και 40.2dB σε C Band.
Prodelin 3.70m: 8 τεμαχίων, παραβολικό, από Fiber Plastic. Αποδίδει απολαβή 50.7dB σε Ku-Band και 40.9dB σε C Band.
Prodelin 4.50m: 8 τεμαχίων, παραβολικό, από Fiber Plastic. Αποδίδει απολαβή 52.6dB σε Ku-Band και 42.9dB σε C Band.
info
Palmos, τηλ.: 210-6002075.
Engel
Η εταιρεία Astra Sat εισάγει, πέρα από τα κάτοπτρα Mabo και τα πιάτα Engel με διαστάσεις 1.80m, 2.30m και 3.10m. Τα δύο πρώτα είναι μονοκόμματα παραβολικά, ενώ η μεγάλη διάσταση επιτυγχάνεται με την προσθήκη φύλλων επέκτασης στο 2.30μ.
Engel 1.80m: Μονοκόμματο, παραβολικό, αλουμινίου. Έρχεται ως σταθερό ή κινητό με polar mount. Στους 12,75GHz αποδίδει απολαβή 46,4dB.
Engel 2.30m: Μονοκόμματο, παραβολικό, αλουμινίου. Έρχεται ως σταθερό ή κινητό με polar mount και αποδίδει απολαβή 46,9dB.
Engel 3.10m: Η διάσταση επιτυγχάνεται μέσω μετατροπής του κατόπτρου 2.30m με φύλλα επέκτασης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθερό ή ως κινητό με το αντίστοιχο polar mount. Αποδίδει απολαβή 49,0dB.
info
Astra Sat, τηλ.: 2310-784232.
{gallery}1173_2{/gallery}
Aris
Τα κάτοπτρα Aris είναι αλουμινένια παραβολικά με διαστάσεις 1.80m και 2.40m. Στο μοντέλο ωστόσο των 2.40m διατίθεται επέκταση, που αυξάνει τη διάμετρο στα 3.30m, για πραγματικά ιδιαίτερες λήψεις. Τα κάτοπτρα Aris παρέχονται από την εταιρεία Tele-Sat εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλού επιπέδου υποστήριξη και εξειδικευμένη γνώση πάνω στο αντικείμενο. Ως βασικά προϊόντα απασχόλησης για την εταιρεία, τα Aris είναι διαρκώς ετοιμοπαράδοτα.
Επειδή η διαφορά τιμής μεταξύ polar mount και σταθερής βάσης είναι πολύ μικρή, η Tele-Sat παρέχει τα κάτοπτρα Aris μαζί με polar mount, έτοιμα να συνδεθούν με ένα actuator για την κίνησή τους. Έχοντας ρηχή κατασκευή, σε αντίθεση με τα περισσότερα κάτοπτρα που είναι πιο βαθιά, τα Aris είναι προσανατολισμένα για λήψη μπάντας KU και έρχονται με την αντίστοιχη στήριξη για KU LNB. Η Telesat όμως έχει κατασκευάσει δικό της προσαρμογέα για λήψη μπάντας C.
Aris 1.80m: Μονοκόμματο, παραβολικό, αλουμινίου. Έρχεται ως κινητό με polar mount. Η απολαβή του στους 12,75GHz είναι 45.6dB, στους 11.50GHz είναι 44.9dB και στους 4.0GHz φτάνει τα 35.7dB.
Aris 2.40m: Μονοκόμματο, παραβολικό, αλουμινίου. Έρχεται μαζί με polar mount και η απολαβή του στους 12,75GHz είναι 47.5dB, στους 11.50GHz φτάνει τα 46.7dB και στους 4.0GHz ανέρχεται στα 35.7dB.
Aris 3.10m: Η διάσταση επιτυγχάνεται μέσω μετατροπής του κατόπτρου 2.40m με φύλλα επέκτασης. Έρχεται μαζί με polar mount και η απολαβή του στους 12,75GHz είναι 49.7dB, στους 11.50GHz ανέρχεται στα 48.9dB και στους 4.0GHz φτάνει τα 39.7dB.
info
Tele-Sat, 210-5311061.
OneTrade
Τα κάτοπτρα που εισάγει η εταιρεία Onetrade έρχονται από τη Ρουμανία και είναι από τις οικονομικότερες επιλογές για τις διαστάσεις τους. Μονοκόμματα και κατασκευασμένα από αλουμίνιο, τα κάτοπτρα έρχονται σε διαστάσεις 1.90m και 2.40m.
OneTrade 1.90m: Μονοκόμματο, από αλουμίνιο, με απολαβή 45.1dB. Έρχεται ως σταθερό ή κινητό με polar mount.
OneTrade 2.40m: Μονοκόμματο, από αλουμίνιο, με απολαβή 47.5dB. Έρχεται ως σταθερό ή κινητό με polar mount.
info
One Trade, τηλ.: 23920-61269.
{gallery}1173_3{/gallery}
Mabo
Τα κάτοπτρα Mabo είναι από τα «πολυφορεμένα» κάτοπτρα στη χώρα μας για τις διαστάσεις των 1.85m και 1.80m. Εισάγονται από την εταιρεία Astra Sat. Το 1.85 είναι τύπου offset και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθερό ή ως κινητό με polar mount, που δίνει δυνατότητα κάλυψης του τόξου από 75E έως 45W. Ωστόσο, όπως έχουμε διαπιστώσει σε εγκατάσταση του κατόπτρου, μετά τη σύνδεση του μοτέρ δεν μπορεί να κατέβει μετά τις 32W και χρειάζεται τρύπα στη λάμα που συγκρατεί το μοτέρ.
Mabo 1.85m: Μονοκόμματο, offset, αλουμινίου. Έρχεται ως σταθερό ή κινητό. Αποδίδει απολαβή 44.5dBb σε KU.
Mabo 1.80m: Μονοκόμματο, παραβολικό, αλουμινίου. Αποδίδει απολαβή 44,5dB σε KU.
info
Astra Sat, τηλ.: 2310-784232.
Channel Master
Το κάτοπτρο της Channel Master διαθέτει διάμετρο 1.80m και είναι τύπου offset. Η AMF Electronics που το εισάγει, το προορίζει κυρίως για σταθερές λήψεις, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με polar mount ως κινητό. Η καταγωγή του είναι από την Αμερική και κατασκευάζεται από Fiber Plastic. Αποδίδει απολαβή 45.5dB στους 11.95GHz (μπάντα KU), ενώ στους 3.95GHz (μπάντα C) αποδίδει απολαβή 35.3dB.
info
AMF Electronics, τηλ.: 210-6229298.
{gallery}1173_4{/gallery}
Τεύχος 54