Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
AZBox Elite
Featured | Περιμέναμε μερικούς μήνες από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του για να τον επανεξετάσουμε… και ναι, για τον AZ BOX τα πράγματα έχουν αλλάξει, με πολύ καλύτερη συμπεριφορά λειτουργίας και περισσότερες εφαρμογές. Είναι όμως τα πράγματα στο επίπεδο που επιβάλλει η αγορά;Ο κόσμος των Linux δεκτών γέμισε ασφυκτικά σε αναλογία με τη ζήτηση και παρά την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το είδος, πλέον η αγορά διαθέτει πολλαπλές επιλογές. Έχοντας γνώση της κατάστασης, πριν από μερικούς μήνες έκαναν την εμφάνιση τους δύο ολόφρεσκα μοντέλα, οι AZBox Elite και Premium. Ισχυριζόμενα ότι τα κάνουν όλα, από το… A έως το Z, οι νέοι δέκτες είχαν ένα άσο στο μανίκι τους για να επιβιώσουν απέναντι σε φαμίλιες όπως οι Dreambox και IPBox. Το κάτι διαφορετικό που λάνσαραν οι AZBox δε βασιζόταν σε hardware δυνατότητες, αφού έχουμε δει ήδη δέκτες όπως DM8000 ή IPBOX 9000, οπλισμένους σαν… αστακούς! Όχι, οι AZBox στηρίχτηκαν στη διαφορετική τους φιλοσοφία, που τους θέλει – πέρα από Linux δέκτες – και ικανούς multimedia players.
Οι AZBox δεν είναι για το δωμάτιο, κολλητά δίπλα στον υπολογιστή, αλλά για το σαλόνι. Με λογισμικό πολύ διαφορετικό από οποιουδήποτε άλλου δέκτη, ξεφεύγουν από την καθιερωμένη συνταγή και ακολουθούν μια νέα φιλοσοφία ενός πολύπλευρου multimedia station. Και τα δύο μοντέλα AZBOX διαθέτουν πολλές hardware δυνατότητες. Αντί όμως να λέμε για «λεπτομέρειες», που άλλωστε αναγράφονται στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, θα αναφέρουμε τις ιδιαίτερες πτυχές των δεκτών:
- Με δύο θέσεις tuner μπορούν να λάβουν σήματα DVB-S, DVB-S2, DVB-T και DVB-C.
- Είναι έτοιμα IP Set Top Boxes. Στο μενού του συντονισμού καναλιών διαθέτουν επιλογή εισαγωγής καναλιών Streams με απλό και εύκολο τρόπο (εικόνα 1).
- Διαθέτουν ξεχωριστό αφιερωμένο μενού για το YouTube. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο σημαντικό, όμως γιατί το «κάψιμο» από το ένα βιντεάκι στο άλλο να μη γίνεται στο σαλόνι με την παρέα, αλλά στην οθόνη του υπολογιστή; Ναι, το είδαμε στους Dreambox, όμως όπως είχαμε γράψει τότε, το plugin απαιτεί ανοιχτό υπολογιστή και γενικότερα δυσλειτουργεί. Οι AZBox παίζουν YouTube μόλις συνδεθούν στο Internet με το πάτημα ενός πλήκτρου (εικόνα 2).
- Είναι HD και μάλιστα από τα ελάχιστα μηχανήματα που υποστηρίζουν Full HD 1080p.
- Υποστηρίζουν λήψη feeds με δειγματοληψία 4:2:2. Ο βραχνάς των feed hunters είναι η δειγματοληψία 4:2:2 που χρησιμοποιείται για εσωτερικές μεταδόσεις των σταθμών, είτε για τη μέγιστη δυνατή ποιότητα είτε και ως ένας τρόπος κρυπτογράφησης αφού για τη λήψη του MPEG 4:2:2 απαιτούνταν, μέχρι πρότινος, ειδικά μηχανήματα υψηλού κόστους. Δυστυχώς, όμως, δεν υποστηρίζουν Blind Scan, για την αυτόματη σάρωση και εύρεση των feeds, οπότε πρέπει να γίνει χειροκίνητη εισαγωγή στοιχείων (που εντοπίζονται από sites στο διαδίκτυο).
- Είναι καταπληκτικά multimedia players με δυνατότητα αναπαραγωγής αναρίθμητων format αρχείων ήχου και εικόνας, όπως MP3, MPEG2 Transport Stream, AVI, WMV, ISO, Matroska (MKV), MOV (H.264), MP4 κ.ά. Τα αρχεία μπορούν να τα αναπαράγουν είτε από USB stick ή σκληρό δίσκο, εσωτερικό ή εξωτερικό (ανάλογα το μοντέλο). Μάλιστα, δίνοντας βάση στην αναπαραγωγή multimedia, στο βασικό μενού τους υπάρχουν πολλαπλές επιλογές για εύκολη αναζήτηση και ανεύρεση των αρχείων.
Αναβάθμιση και emulators
Ναι, οι AZBox είναι διαφορετικοί. Όμως μπορούν να κάνουν αυτά που επιτάσσει η εποχή; Μια απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση ενός Linux δέκτη είναι η υποστήριξη emulators. Όπως ήταν λογικό, στην αρχή της κυκλοφορίας τα δύο αδέρφια είχαν κάποια θέματα με την υποστήριξη emus και τη σωστή τους λειτουργία. Πλέον, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και μάλιστα συναντάμε, μεταξύ άλλων και το CCcam, που φαίνεται να αποχωρίζεται σιγά-σιγά την αποκλειστικότητα των Dreambox.
Η υποστήριξη που λαμβάνουν οι δέκτες δεν είναι κάτι το εκπληκτικό, ωστόσο ανά διαστήματα κυκλοφορούν αναβαθμίσεις του λογισμικού τους. Το καλό είναι ότι η αναβάθμιση μπορεί να γίνει αυτόματα μέσω του Internet με το πάτημα ενός κλικ ή εναλλακτικά μέσω USB stick. Πατώντας το πλήκτρο Home και επιλέγοντας Settings, εμφανίζεται καρτέλα όπου προβάλλει την τρέχουσα έκδοση λογισμικού, όπως και την κατάσταση σύνδεσης στο Internet. Στην καρτέλα αυτή, υπάρχει επιλογή Firmware Upgrade και επιλέγοντας αναβάθμιση μέσω Internet, ο δέκτης συνδέεται αυτόματα σε κατάλληλο Server και υποδεικνύει τις τρέχουσες εκδόσεις λογισμικού (εικόνα 3). Εμείς στη δοκιμή μας φορτώσαμε στον AZBox Elite HD την τελευταία έκδοση 0.9.2371 και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα.
Η αναβάθμιση του λογισμικού διορθώνει προβλήματα, ωστόσο για τη λειτουργία των emulators πρέπει να προβούμε σε περαιτέρω διαδικασίες. Καταρχήν, πρέπει να κατεβάσουμε το plugin OpenXCAS, το οποίο είναι υπεύθυνο για τους emulators. Από την καρτέλα Plugins του βασικού μενού Home, επιλέγουμε με το κόκκινο πλήκτρο add plugin. Στην επόμενη καρτέλα εμφανίζεται μια λίστα από Servers στους οποίους μπορεί να συνδεθεί ο δέκτης για να κατεβάσει plugins. Με το μπλε πλήκτρο και την επιλογή Edit Server URL παραμετροποιούμε ένα link και εισάγουμε τη διεύθυνση http://azboxworld.com (εικόνα 4). Έπειτα, επιλέγοντας το link που δημιουργήσαμε, ο δέκτης συνδέεται αυτόματα σε Server δίνοντας την δυνατότητα κατεβάσματος του OpenXCAS.
Μετά την εγκατάσταση του plugin, από την επιλογή Plugins του βασικού μενού ΗΟΜΕ, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας το μενού OpenXCAS. Τρέχοντας το plugin προχωράμε αρχικά στην επιλογή Manual Install. Στην επόμενη καρτέλα ερχόμαστε αντιμέτωποι με προρυθμισμένα links για το site azboxworld.com. Επιλέγοντας το σύνδεσμο, ο δέκτης συνδέεται αυτόματα στο Server και μας δίνει την επιλογή κατεβάσματος των MultiCAS, NewCS και MGcamd (εικόνα 5). Με την επιλογή των αρχείων γίνεται αυτόματα και η εγκατάσταση. Έπειτα, στην αρχική καρτέλα του OpenXCAS και την επιλογή Activation & Priority Setting μπορούμε να βρούμε τα emus που εγκαταστήσαμε και να τα ενεργοποιήσουμε.
Εκτός από τα παραπάνω, ο δέκτης μπορεί να τρέξει και Mbox, Incubus, αλλά και CCcam πλεόν! Για την εγκατάσταση αυτών, διατίθενται πολλά αρχεία για αυτόματη εγκατάσταση μέσω εφαρμογών στον υπολογιστή. Στην προσπάθειά μας όμως να εγκαταστήσουμε το φλέγον CCcam, αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες, οπότε θα σας προτείναμε την χειροκίνητη και πιο ελεγχόμενη μέθοδο. Όσον αφορά το CCcam, από τα links που παραθέτουμε παρακάτω, αναζητήστε και κατεβάστε το φάκελο των αρχείων του CCcam. Το φάκελο αυτό θα τον βρείτε συμπιεσμένο προς download σε παλαιότερα treads (όπως του Μαϊου), που αναφέρονται στις αρχικές απόπειρες κυκλοφορίας του CCcam. Ο φάκελος και τα περιεχόμενά του φαίνονται στην εικόνα 6. Αφότου αποσυμπιέσουμε το αρχείο στον υπολογιστή μας, μέσω προγράμματος FTP (περιγράφουμε παρακάτω τη διαδικασία FTP), περνάμε τα αρχεία των φακέλων και των υποφακέλων στους αντίστοιχους φακέλους και υποφακέλους του AZBox. Ουσιαστικά, λοιπόν, τα αρχεία του υποφακέλου /EMU/OpenXCAS τα μεταφέρουμε στο αντίστοιχο μονοπάτι των αρχείων του δέκτη (εικόνα 7). Αφότου ανεβάσουμε τα αρχεία στο δέκτη, συνδεόμαστε με telnet και για κάθε αρχείο αλλάζουμε τα δικαιώματα σε 755. Δηλαδή, μέσω του freeware προγράμματος putty ή του command prompt και της εντολή chmod 755 αλλάζουμε δικαιώματα στα αρχεία (εικόνα 8). Αφότου εγκαταστήσουμε με αυτόν τον τρόπο χειροκίνητα το emu, κατεβάζουμε και περνάμε την τελευταία έκδοση του CCcam, που το πιθανότερο είναι να περιέχει μονάχα το αρχείο cccam_module, με το οποίο αντικαθιστούμε το υπάρχον στο φάκελο /EMU/OpenXCAS/CCcamCAS (κάνοντας πάλι chmod 755).
Με τα όσα αναφέραμε, στο μενού του OpenXCAS έχουμε στη διάθεσή μας τα emulators CCcam, MGcamd και Newcs. Η ενεργοποίηση του εκάστοτε emu γίνεται από την επιλογή Activation & Priority Setting του OpenXCAS. Όποιο emu έχει μπροστά του τη # είναι ανενεργό και το αντίθετο (εικόνα 9). Από εκεί και πέρα, για τη λειτουργία των emus είναι απαραίτητη και η παραμετροποίησή τους, η οποία γίνεται μέσω FTP. Για το CCcam παραμετροποιούμε το αρχείο CCcam.cfg στο φάκελο /EMU/OpenXCAS/CCcamCAS, για το MGcamd το αρχείο newcamd.list στο φάκελο /EMU/OpenXCAS/mgcamd και για το NewCS το newcs.xml στο φάκελο /EMU/OpenXCAS/newcs. Από τα παραπάνω δοκιμάστηκαν τα CCcam και MGcamd ως clients και λειτούργησαν επιτυχώς. Ένα σημείο που μας προβλημάτισε ήταν η ανεπιτυχής σύνδεση FTP στην τελευταία έκδοση λογισμικού (τρέχουσα 0.9.2371). Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι υπάρχει και σε παλαιότερες εκδόσεις και το προσπεράσαμε ενεργοποιώντας χειροκίνητα τη σύνδεση, όπου μέσω μιας σύνδεσης telnet πληκτρολογήσαμε την εντολή: «vsftpd /MMP/etc/vsftpd.conf &». Έπειτα μπορούσαμε να συνδεθούμε με login=root, pass=azbox στη θύρα 21 (και όχι στην 22 όπως αναφέρουν οι οδηγίες του δέκτη).
… και IP Streamer
Όπως προαναφέραμε, οι AZBox είναι γεννημένα IP Set Top Boxes. Εκτός από την προεγκατεστημένη λειτουργία αναπαραγωγής κλιπς από το YouTube, με αφιερωμένη επιλογή στο μενού HOME, οι δέκτες διαθέτουν μενού ρύθμισης καναλιών IP. Έτσι, στις επιλογές ρύθμισης καναλιών (Settings – TV Channel – IP Channel), μπορούμε να ρυθμίσουμε την λήψη Streams. Για τη δοκιμή της εφαρμογής χρησιμοποιήσαμε ως Streaming Server το πρόγραμμα VLC (εικόνα 10). Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήσαμε παλαιότερη έκδοση του κορυφαίου προγράμματος (την 0.8.6α) γιατί με την τελευταία είχαμε προβλήματα. Για να κάνουμε ένα αρχείο stream τρέχουμε το VLC επιλέγουμε File – Open File και αφού κάνουμε browse για την εύρεση του αρχείου βίντεο επιλέγουμε το Stream/Save στην καρτέλα Advanced options και επιλέγουμε Settings. Στα settings του stream κάνουμε κλικ στην επιλογή UDP και εισάγουμε μια multicast διεύθυνση (πχ: 225.1.2.5), αφήνοντας τα υπόλοιπα ως έχουν (εικόνα 11). Στην πλευρά του δέκτη, από το βασικό μενού HOME, επιλέγουμε Settings – TV Channel – IP Channel και στην καρτέλα εισάγουμε όνομα για το stream, πληκτρολογούμε τη multicast διεύθυνση, βάζουμε τον αριθμό θύρας 1234 και τέλος κάνουμε Save (εικόνα 12). Έπειτα, στην επιλογή TV του βασικού μενού HOME στην επιλογή των καναλιών και στην καρτέλα Satellite, συναντάμε τα κανάλια που δημιουργήσαμε. Επιλέγουμε το πρόγραμμα και έχουμε άρτια εικόνα και ροή. Μάλιστα, για τη δοκιμή, δημιουργήσαμε δύο διαφορετικά streams τρέχοντας δύο φορές ταυτόχρονα τον VLC και αντιστοιχήσαμε τις δύο multicast διευθύνσεις στο δέκτη, με αποτέλεσμα να κάνουμε zapping στα streams!
Λειτουργία ως κοινός δορυφορικός δέκτης
Η γενική λειτουργία του δέκτη είναι πολύ βελτιωμένη από την πρώτη επαφή που είχαμε μαζί του. Για παράδειγμα, υπήρχαν πολλές αναφορές για προβλήματα στο DiSEqC 1.2, ωστόσο στο εργαστήριό μας ρυθμίστηκε να κινεί το κάτοπτρο χωρίς κανένα πρόβλημα. Για την ταξινόμηση των προγραμμάτων στις πολύ καλές του λίστες, απαραίτητο είναι το πρόγραμμα AZBoxEdit μέσω του οποίου ρυθμίζουμε τα κανάλια μέσω υπολογιστή και της θύρας Ethernet. Ωστόσο, η χρήση του προγράμματος δεν είναι απροβλημάτιστη. Αφού στα Options του προγράμματος ρυθμίσουμε τα στοιχεία του δέκτη μπορούμε από την καρτέλα Organize List να επιλέξουμε Receive Files from AZbox για να τραβήξουμε τα υπάρχοντα κανάλια. Έπειτα, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μπουκέτο για τα αγαπημένα, πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να φτιάξουμε ένα νέο μπουκέτο και έπειτα να μεταφέρουμε κανάλια στη λίστα User Bouquet details, γιατί αλλιώς το πρόγραμμα κρασάρει (εικόνα 13).
Ανεπίσημα λογισμικά: θα δούμε Enigma2 στους AZBox;
Η υποστήριξη γύρω από τους AZBox δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό, ούτε από τον αριθμό των sites που ασχολούνται με αυτούς, αλλά ούτε και από τον αριθμό των λογισμικών. Παρ’ όλα αυτά, οι δέκτες πλέον δουλεύουν άρτια και δεν φαίνεται να παρουσιάζουν bugs. Το βασικότερο site υποστήριξης των δεκτών είναι το azboxworld.com με αρκετό υλικό και χρήση της αγγλικής. Παραπέρα, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα azboxhd.cz και azbox4yu.com. Από την άλλη, από τα «γνωστά», αρκετό υλικό για τους δέκτες περιέχει το satpimps.com, που ωστόσο καλύπτεται πάνω-κάτω από το azboxworld.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το όνειρο κάθε Linux δέκτη ή για να το πούμε καλύτερα, των ιδιοκτητών του, είναι να φορέσει το Enigma των Dreambox. Αντίστοιχα, για τους AZBox κυκλοφορεί ήδη η φήμη για ανεπίσημα λογισμικά του Enigma 2. Ωστόσο, εάν κρίνουμε από την διαφορετική φιλοσοφία των δεκτών, δεν είναι απόλυτο ότι το, κατά τα άλλα εκπληκτικό, Enigma 2 θα του έκανε καλό. Μάλιστα, η ιστορία έδειξε ότι σε πολύ λίγους δέκτες «έκατσε» καλά το Enigma πέρα των Dreambox. Η ανεπίσημη βοήθεια είναι σίγουρα επιθυμητή, αλλά στη βάση και στις ράγες που χαράσσει ο δέκτης. Οι AZBox είναι πραγματικά ενδιαφέροντα μηχανήματα και πιθανότατα με το Enigma2 να χάσουν το χαρακτήρα τους. Ούτως ή άλλως, εάν θέλουμε Enigma… ξέρουμε πού θα το βρούμε. Αυτό που περιμένουμε από τους AZBox είναι να βελτιώνονται διαρκώς, πάνω όμως στα πλαίσια του multimedia station χαρακτήρα τους.