ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Forthnet Innovation Day
Η έρευνα στις υπηρεσίες της συνδρομητικής TV

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, η «Ψηφιακή Τηλεόραση» είχε την ευκαιρία να βρεθεί εκεί όπου γεννιέται η τεχνολογία, να δει από πρώτο μάτι τις μελλοντικές εφαρμογές και να τις μεταφέρει σε εσάς! Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης, η Forthnet πραγματοποίησε…
Στις 13 Νοεμβρίου 2015, η «Ψηφιακή Τηλεόραση» είχε την ευκαιρία να βρεθεί εκεί όπου γεννιέται η τεχνολογία, να δει από πρώτο μάτι τις μελλοντικές εφαρμογές και να τις μεταφέρει σε εσάς! Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης, η Forthnet πραγματοποίησε την Ημερίδα Καινοτομίας «Forthnet Innovation Day», με κεντρικό θέμα την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος Cogintus. Η εταιρία που έφερε το internet και τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα, συνεχίζει να επενδύει στην Έρευνα & Ανάπτυξη και μας φέρνει νέες, επαναστατικές τεχνολογίες που πρόκειται να αλλάξουν την εμπειρία θέασης του τελικού χρήστη, αλλά και να βάλουν το κοινό στη θέση του …broadcaster! Από τη μια, η τεχνολογία SeNSE πρόκειται να δώσει στον θεατή τη δυνατότητα να παρακολουθεί ένα γεγονός (π.χ. ποδοσφαιρικός αγώνας) από την οπτική και ακουστική γωνία που θέλει αυτός ανά πάσα στιγμή! Από την άλλη, το GOGNITUS θα δώσει τη δυνατότητα αλλά και το κίνητρο στους θεατές που παρακολουθούν τοπικά το γεγονός να χρησιμοποιήσουν τη φορητή τους συσκευή και να μεταδώσουν την εικόνα ως ένας ακόμα χειριστής κάμερας στη συνολική παραγωγή! Έτσι, ο θεατής από το σπίτι θα μπορεί να έχει χιλιάδες διαφορετικές λήψεις με τη «ματιά» του κοινού που είναι παρόν στο γεγονός…
Πως θα σας φαινόταν ως θεατής να μπορούσατε να επιλέξετε τη θύρα μέσα από την οποία θέλετε να παρακολουθείτε και να ακούτε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ; Να μπορούσατε να επιλέξετε μέσα από δεκάδες κάμερες την οπτική που εσείς θέλετε; Η Forthnet, μέσα από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (εικόνα 1), στο Ηράκλειο Κρήτης, εργάζεται πάνω σε αυτές τις σύγχρονες εφαρμογές για να είναι σύντομα διαθέσιμες μέσα από την υπηρεσία της NOVA. Στις 13 Νοεμβρίου 2015, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην Ημερίδα Καινοτομίας «Forthnet Innovation Day» και να γνωρίσουμε τις συγκλονιστικές αυτές τεχνολογίες που πρόκειται να αποτελέσουν μια νέα πραγματικότητα παρακολούθησης (εικόνα 2).
Forthnet και ITE – Από το 1ο email μέχρι το σήμερα!
Η Forthnet σε συνεργασία με το ITE έχει εφαρμόσει στη χώρα μια σειρά από πρωτοποριακές υπηρεσίες. Το 1984 έγινε η αρχή με το 1ο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω UUCP και το 1989 η 1η σύνδεση στο Internet μέσω Χ25 με τη Γαλλία. Από εκεί και πέρα η καινοτομία συνεχίζεται από την Forthnet και το 1994 έρχεται το FilmNet, το 1ο συνδρομητικό κανάλι στην Ελλάδα, το 1996 το 1ο αμιγώς αθλητικό κανάλι της χώρας, το 1999 η 1η ηλεκτρονική πλατφόρμα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, το 1999 η NOVA, η 1η δορυφορική ψηφιακή πλατφόρμα, το 2006 το forthnet2play η 1η υπηρεσία Internet & τηλεφωνίας, το 2010 το novaHD με την 1η μετάδοση περιεχομένου υψηλής ποιότητας, το 2011 το nova3D με την 1η μετάδοση και παραγωγή 3D τηλεοπτικού περιεχομένου, το 2013 nova3play, το 2014 το novago την 1η πλατφόρμα OTT TV… Όλες αυτές τις δεκαετίες η καινοτομία βρισκόταν στο επίκεντρο της Forthnet και όπως θα δούμε παρακάτω, συνεχίζει να ισχύει το ίδιο και σήμερα (εικόνα 3ab).
SeNSE – Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων Ήχου-Εικόνας για Πυκνή Καταγραφή και Μετάδοση Γεγονότων
To SeNSE είναι το πρώτο «στοίχημα» της συνεργασίας Forthnet – ΙΤΕ. Σκοπός του είναι να δώσει στο θεατή, με τη βοήθεια ασύρματων αισθητήρων, μια καινοτόμα εμπειρία παρακολούθησης ενός γεγονότος (π.χ. ποδοσφαιρικός αγώνας). Ο θεατής, θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος την οπτική και ακουστική γωνία που θέλει να παρακολουθήσει το γεγονός και να αλλάξει την επιλογή του αυτή ανά πάσα στιγμή από το δέκτη ή το tablet. Όπως βλέπουμε στην εικόνα 4 στο χώρο κάλυψης τοποθετούνται πληθώρα μικροφώνων αλλά και καμερών και μέσω εφαρμογής (εικόνα 5) ο χρήστης επιλέγει το σημείο από όπου θέλει να «παρακολουθεί» τον γεγονός, τόσο από άποψη ήχου αλλά και εικόνας.
Παράλληλα με το SeNSE αναπτύσσεται το έργο NovaGO HF, το οποίο έχει ως σκοπό να δώσει αποτελέσματα όσον αφορά την επίπτωση που έχουν οι μεταβολές του περιβάλλοντος με τη χρήση του SeNSE στην εμπειρία του συνδρομητή. Πρόκειται για άλλο ένα project της Forhnet το οποίο έχει αναθέσει στο ΙΤΕ.
Cognitus – Ο θεατής γίνεται οπερατέρ!
Το Cognitus είναι ένα επαναστατικό project που θέλει να δώσει τη δυνατότητα στον θεατή που παρακολουθεί ένα γεγονός από κοντά, να γίνει οπερατέρ με το smartphone ή το tablet του. Με αυτόν τον τρόπο, οι κάμερες κάλυψης γίνονται απευθείας χιλιάδες και ο τελικός χρήστης που παρακολουθεί το γεγονός από μακριά μπορεί να «μεταφερθεί» σε οποιαδήποτε θέση θέασης στο χώρο (εικόνα 6). Το έργο συναντά πολλές ερευνητικές προκλήσεις όσον αφορά την εικόνα αλλά και τον ήχο. Καταρχήν, είναι δυνατόν να φτάσουν στο αποτέλεσμα του SeNSE αλλά χρησιμοποιώντας τις φορητές συσκευές των θεατών; Πως μπορούν να συνδυαστούν πολλές ηχογραφήσεις από τον ίδιο χώρο με πιθανά προβλήματα σε ποιότητα, με αποτέλεσμα μια υψηλής ποιότητας ηχογράφηση;
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ανάπτυξης του Cognitus είναι η εύρεση αφορμών που θα παρακινήσουν τους θεατές που παρακολουθούν τοπικά ένα γεγονός να πάρουν μέρος στη μετάδοση μέσω της φορητής συσκευής τους.
Στο πρόγραμμα «Cognitus», εκτός από το ΙΤΕ και τη Forthnet, εμπλέκονται το BBC, το Queen Mary University of London και η γνωστή εταιρία Pace.
Συμμετοχή του Εργαστηρίου SPL στο έργο COGNITUS
Για να λυθούν αυτές και παρόμοιες προκλήσεις, γίνεται ανάπτυξη εργαλείων για αυτόματη εκτίμηση της ποιότητας των ηχογραφήσεων, ανάπτυξη συστημάτων που βρίσκουν «κοινά σημεία» σε πολλαπλές ηχογραφήσεις για να γίνει συγχρονισμός, όπως και συστημάτων που συνδυάζουν πολλαπλές ηχογραφήσεις με αποτέλεσμα μια υψηλής ποιότητας πολυκάναλη ηχογράφηση κ.ά. Πολλές από τις μελέτες του ήχου πραγματοποιούνται στο εργαστήριο SPL. Το εργαστήριο SPL διαθέτει το μοναδικό “reference listening room” στην Ελλάδα που ακολουθεί διεθνή πρότυπα όσον αφορά τις ακουστικές ιδιότητες (εικόνα 7). Διαθέτει υψηλής ποιότητας εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου, δυνατότητα αναπαραγωγής μέχρι 24 κανάλια σε διάφορες θέσης, αναπαραγωγή 3D video, εξοπλισμό μετρήσεων, κλπ.
Το έργο COGNITUS ανοίγει νέους δρόμους για την τηλεοπτική κάλυψη γεγονότων. Οι θεατές γίνονται μέρος του τηλεοπτικού συνεργείου και οι χρήστες του συστήματος μπορούν να προσαρμόσουν την εμπειρία τους ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Η συμμετοχή του SPL επεκτείνει τις δραστηριότητες της ομάδας από χρήση εξειδικευμένων αισθητήρων σε κινητές συσκευές.
Τα πάντα οδηγούν στο Cognitus
Το έργο Cognitus οπωσδήποτε είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όμως υπάρχουν πολλές τάσεις που οδηγούν στην ανάπτυξή του. Η αύξηση χωρητικότητας κινητών συσκευών, η πρόοδος στην οικιακή δικτύωση, οι υπηρεσίες cloud, οι υπηρεσίες για κινητές συσκευές και πάνω από όλα η δραματική αύξηση του όγκου δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Όταν λοιπόν οι τεχνολογικές εξελίξεις το επιτρέψουν, η Forthnet με την υποστήριξη του ΙΤΕ θα είναι έτοιμη να φέρει στους χρήστες τις νέες επαναστατικές της υπηρεσίες!
{gallery}16213{/gallery}