Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 198
TM 703
SECURITY REPORT 160
satpraxis 2022
AC25
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

24 Φεβρουαρίου 2016 17:16

Lyngsat για αρχάριους

Πώς θα δείτε τους πίνακες καναλιών στο internet

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
image?src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2Fb92173705a927c0f70d260b0eefdbf7a XL

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φίλοι, αλλά και επαγγελματίες εγκαταστάτες, της δορυφορικής λήψης, που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για τους δορυφόρους, τις συχνότητες τους, τα πακέτα και τα κανάλια που εκπέμπουν από αυτούς…

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φίλοι, αλλά και επαγγελματίες εγκαταστάτες, της δορυφορικής λήψης, που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για τους δορυφόρους, τις συχνότητες τους, τα πακέτα και τα κανάλια που εκπέμπουν από αυτούς, και τις αλλαγές που καταγράφονται συχνά σε αυτούς, σε τρεις τουλάχιστον εξειδικευμένους ιστότοπους, και συγκεκριμένα στο Lyngsat στο Kingofsat και στο Flysat. Παρακάτω θα δούμε τον βασικό τρόπο λειτουργίας ενός από τους σημαντικότερους από αυτούς τους ιστοτόπους, και τι πληροφορίες μπορεί να δει ο χρήστης σε αυτό, ενώ παρόμοιες είναι οι πληροφορίες και ο τρόπος πρόσβασης και στους δύο άλλους ιστότοπους.

To Lyngsat προσφέρει κατάλογους με όλους τους ενεργούς δορυφόρους που μπορεί να λαμβάνει ένας χρήστης από οποιοδήποτε μέρος της Γης.

Στην αρχική σελίδα www.Lyngsat.com θα βρούμε συνδέσμους, για τις κυριότερες υποσελίδες και καταλόγους του site. Στο πάνω μέρος της σελίδας βρίσκεται ένας πίνακας (εικόνα 1, υποσημείωση 1) με συνδέσμους σε τρεις κύριους καταλόγους: στους δορυφόρους (Satellites) που είναι ομαδοποιημένοι σε τμήματα της γεωστατικής τροχιάς και συγκεκριμένα στο τμήμα της Ασίας (160W – 73E), στην Ευρώπη (73E – 0Ε), στο τμήμα του Ατλαντικού (0W – 61W) και στο τμήμα της Αμερικής (61W – 160W). Η ίδια ομαδοποίηση υπάρχει για τις δορυφορικές πλατφόρμες που είναι διαθέσιμες σε αυτά τα τμήματα (Packages), και για τα κανάλια HD που είναι επίσης διαθέσιμα σε αυτά (HD TV). Για την Ελλάδα ή την Κύπρο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις λίστες των δορυφόρων της Ευρώπης, Ατλαντικού και ενός μέρους της λίστας της Ασίας.

Κάτω ακριβώς από τον πρώτο πίνακα υπάρχει ένας δεύτερος (εικόνα 1, υποσημείωση 2), με λίστες τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων ελεύθερης λήψης, ομαδοποιημένες σε επτά κατηγορίες: Ειρηνικού Ωκεανού, Ασίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης, Αφρικής, Νότιας Αμερικής, Βόρειας Αμερικής.

Λίγο παρακάτω θα δούμε μία λίστα με τις πιο πρόσφατες αλλαγές καναλιών στους δορυφόρους (εικόνα 1, υποσημείωση 3), και ακολουθεί ένας πίνακας στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας (εικόνα 1, υποσημείωση 4), όπου οι σπουδαιότεροι σύνδεσμοι οδηγούν σε μία λίστα με τις κυριότερες αλλαγές ανά εβδομάδα (Headlines), και τις εκτοξεύσεις πυραύλων που έχουν γίνει και ακολουθούν (Launches).

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο Europe με τους δορυφόρους του πρώτου πίνακα θα μεταφερθούμε στην λίστα με τους διαθέσιμους δορυφόρους για λήψη από την Ευρώπη, στις τροχιακές θέσεις από 0 έως 72,1 μοίρες ανατολικά (εικόνα 2). Στην πρώτη στήλη βλέπουμε την τροχιακή θέση του κάθε δορυφόρου σε μοίρες, και δίπλα βλέπουμε το όνομα του δορυφόρου (ή δορυφόρων) που αντιστοιχεί σε αυτήν τη θέση. Στην τρίτη στήλη (με χρώματα άσπρο, ανοιχτό γαλάζιο, γαλάζιο και μπλε), βλέπουμε την ημερομηνία της τελευταίας αλλαγής στον δορυφόρο, σε μορφή ΕΕΜΜΗΗ (Έτος, Μήνας, Ημερομηνία).

Στο κάτω μέρος της σελίδα βλέπουμε μία σειρά (εικόνα 2, υποσημείωση 1) με την επεξήγηση των χρωμάτων που αντιστοιχούν στους δορυφόρους: λευκό για δορυφόρους χωρίς δεδομένα (άδειους), χακί (ή λαδί) για τους δορυφόρους της C-band, ανοιχτό καφέ για δορυφόρους που έχουν ενεργούς δορυφόρους στην C και Ku-band, ώχρα (κιτρινωπό) στους δορυφόρους της Ku-band, και γκρίζο στους δορυφόρους που βρίσκονται σε κίνηση στην γεωστατική τροχιά.

Θα δούμε τώρα τι πληροφορίες μπορούμε να δούμε στη λίστα με τις συχνότητες ενός δορυφόρου. Επιλέγουμε για παράδειγμα να κάνουμε κλικ στον δορυφόρο Eutelsat 9A. Στο πάνω μέρος της νέας σελίδας βλέπουμε την ονομασία του δορυφόρου, και την τροχιακή του θέση (εικόνα 3). Επιλέγουμε μία από τις συχνότητες του δορυφόρου, για παράδειγμα την 12.149 V του OTE TV (εικόνα 4).

Στην πρώτη στήλη δίνονται οι πληροφορίες για την συχνότητα του transponder (12.149), την πόλωση του (V), τον αριθμό του transponder όπως είναι καταχωρημένος από την εταιρεία (tp 72), και τη δέσμη εκπομπής (Wide) και σύνδεσμο σε αυτήν.

Η δεύτερη στήλη βλέπουμε το λογότυπο της πλατφόρμας ή πακέτου που χρησιμοποιεί τον transponder, και στην τρίτη στην πρώτη σειρά το όνομα της πλατφόρμας και από κάτω ακολουθούν τα ονόματα των προγραμμάτων (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, ή και δεδομένα) που ανήκουν σε αυτόν τον transponder.

Στην επόμενη στήλη μπορεί να δούμε ένα ή περισσότερα εικονίδια. Συγκεκριμένα, τα εικονίδια αυτά μπορεί να είναι το P (σύνδεσμος στη λίστα με τα πακέτα του Lyngsat), F (σύνδεσμος στη λίστα με τα κανάλια ελεύθερης λήψης, FTA), ενώ το S έχει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού προσφέρει πρόσβαση σε σελίδα με streaming του προγράμματος (η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει φυσικά σε όλα τα κανάλια). Σε ορισμένα κανάλια υπάρχει και το εικονίδιο T, που σημαίνει ότι διατίθεται σύστημα teletext από το κανάλι αυτό.

Η πέμπτη στήλη δίνει πληροφορίες για το σύστημα εκπομπής του transponder (DVB-S, DVB-S2), την κωδικοποίηση βίντεο του καναλιού (MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4/HD) και το σύστημα κρυπτογράφησης, αν υπάρχει φυσικά (Viaccess, Irdeto, Videoguard, BISS, κλπ).

Στην έκτη στήλη θα δούμε το SR, FEC της εκπομπής, ενώ από κάτω χωρισμένες σε δύο επιμέρους στήλες υπάρχουν πληροφορίες για τα SID (System ID) και VPID (Video PID) κάθε καναλιού. Η επόμενη στήλη δίνει πληροφορίες για τα NID/TID, τον ελάχιστο λόγο C/N (Φέρον προς Θόρυβο) που είναι απαραίτητος για να «κλειδώσει» το σήμα του transponder στον ψηφιακό δέκτη, το PID του ήχου (APID), και τη γλώσσα ή γλώσσες εκπομπής.

Η τελευταία στήλη δίνει το όνομα του χρήστη που έχει ενημερώσει το Lyngsat για την αλλαγή στον δορυφόρο, και την ημερομηνία αυτής.

Στο κάτω μέρος της σελίδας (εικόνα 5) υπάρχει μία επεξηγηματική σειρά για τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στη λίστα των καναλιών. Το λευκό χρώμα σημαίνει αναλογική και ελεύθερη εκπομπή, το ανοιχτό ροζ σημαίνει αναλογική / κρυπτογραφημένη εκπομπή, το κίτρινο ελεύθερη ψηφιακή απλής ευκρίνειας, το γαλάζιο ελεύθερη ψηφιακή εκπομπή υψηλής ανάλυσης HD, το πράσινο αντιστοιχεί σε κρυπτογραφημένη εκπομπή υψηλής ανάλυσης, το ματζέντα αντιστοιχεί σε εκπομπή internet/δεδομένων, και το γκρι σε ευκαιριακή εκπομπή (feed).

Η ταξινόμηση των πακέτων ανά δορυφόρο, είναι μία σημαντική ευκολία που προσφέρει το Lyngsat για την ταχύτερη εύρεση των καναλιών που ενδιαφέρουν τον χρήστη. Η πρόσβαση σε αυτή τη λίστα γίνεται από τον πρώτο πίνακα της αρχικής σελίδας (εικόνα 1, υποσημ. 1), από τη σειρά Packages. Επιλέγοντας για παράδειγμα την Ευρώπη (Europe) μπορούμε να δούμε όλα τα πακέτα και πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τους δορυφόρους από τη 0 μοίρα ανατολικά έως τις 72,1 μοίρες ανατολικά. Στην σελίδα που ανοίγει (εικόνα 6) υπάρχει μία λίστα με επτά στήλες: στην πρώτη βρίσκεται η τροχιακή θέση του δορυφόρου, στην δεύτερη η ονομασία του, στην τρίτη το όνομα του πακέτου, στην τέταρτη υπάρχει σύνδεσμος για ταξινόμηση των καναλιών του πακέτου ανά συχνότητα εκπομπής, στη πέμπτη σύνδεσμος για ταξινόμηση ανά SID των καναλιών, στην έκτη σύνδεσμος για την ταξινόμηση με βάση τον αριθμό του καναλιού, και στην έβδομη η ημερομηνία ενημέρωσης του Lyngsat για την πιο πρόσφατη αλλαγή στο πακέτο.

Μία ακόμα χρήσιμη λίστα που προσφέρεται από το Lyngsat είναι αυτή με τα κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD) κάθε δορυφόρου (εικόνες 7 και 8). Η πρόσβαση σε αυτή τη λίστα γίνεται από τον πρώτο πίνακα της αρχικής σελίδας (εικόνα 1, υποσ. 1).

Άλλες ευκολίες που προσφέρει το Lyngsat, είναι η πρόσβαση εξειδικευμένη ιστοσελίδα με τα λογότυπα των δορυφορικών καναλιών (www.lyngsat-logo.com), πρόσβαση σε ιστοσελίδα με τις δέσμες εκπομπής των δορυφόρων (www.lyngsat-maps.com) και απευθείας πρόσβαση στην ιστοσελίδα με τα διαθέσιμα κανάλια που κάνουν ελεύθερο streaming (www.lyngsat-stream.com).

{gallery}16693{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30F
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή του τελευταίου μοντέλου της σειράς θωρακισμένων ενισχυτών με βύσματα F. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…
Bridge Cable KL015 / KL016 / KL017 / KL018 / KL019
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων LAN μάρκας Bridge Cable, σε κουλούρες 100m. Πρόκειται για μονόκλωνα καλώδια CAT6 με πάχος καλωδίου 23AWG, τα οποία προσφέρουν αξιό…
Promax ATLaS NG
Έχει προστεθεί μία τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για το πεδιόμετρο - ναυαρχίδα Promax ATLaS NG. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην playlist Promax ATLaS NG - Εκπαιδευ…
Ikusi AM 321
Ο Multiband ενισχυτής AM 321 της Ikusi by Fagor, είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος ενισχυτής πολλαπλών ζωνών με 3 εισόδους για εσωτερικούς χώρους, προσαρμοσμένος στο LTE. Ο AM 321 (Ref. 35386) είναι κα…
Ikusi WAF 201
Ο ενισχυτής WAF 201 (Ref. 35150) είναι ένας broadband ενισχυτής υψηλής στάθμης εξόδου, ιδανικός για την ενίσχυση όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Βασικά χαρακτηριστικά: •…
Η IDComs συμμετέχει στη Salonica Electronix 2025!
Στα πλαίσια της συνεχούς δυναμικής παρουσίας της IDComs σε εκθέσεις και events, η εταιρεία θα συμμετάσχει και φέτος στην έκθεση Salonica Electronix 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη…
Ruijie Reyee RG-RAP72Pro
Το RG-RAP72Pro σχεδιάστηκε για να προσφέρει ασύρματη σύνδεση υψηλής απόδοσης σε επαγγελματικούς χώρους. Αυτοί οι επαγγελματικοί χώροι κυμαίνονται από ξενοδοχειακές μονάδες, σε μικρές επιχειρήσεις, γ…
Goobay HDMI Optical Hybrid Ultra High Speed 30m / 40m / 50m
Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων HDMI μάρκας Goobay. Πρόκειται για ultra high speed ενεργά οπτικά καλώδια (AOC – Active Optical Cable) HDMI version 2.1, τα οποία…
TP-Link Omada EAP650-Desktop
Η TP-Link παρουσιάζει το νέο EAP650-Desktop, ένα επιτραπέζιο Access Point για συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας με ευέλικτη ανάπτυξη. Προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi 6 και είναι ιδανικό γ…
H850 – Συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρματα τηλεχειριστήρια
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός ποιοτικού και αξιόπιστου αντιγραφέα τηλεκοντρόλ, του H850. Πρόκειται για μια μικροσκοπική συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρμα…
IKUSI by FAGOR FMC Series
Η σειρά FMC της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 20 μοντέλα Cascade πολυδιακοπτών στους οποίους ο αριθμός εισόδων αποτελεί επίσης και τον αριθμό γραμμών καθόδου (trunk lines). Για τις εν λόγω σειρές, δια…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιο…
Smart TV OS
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις κατασκευάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να χαρακτηρίζονται έξυπνες και να προσφέρουν διευρυμένες δυνατότητες τηλεθέασης, σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέ…
Sat & Zap, Απρίλιος 2025
Ξεκίνησαν εκπομπές οι νέοι ισχυροί δορυφόροι Astra 1P, Turksat 6A, Badr8 (στον τελευταίο λαμβάνουμε στα δυτικά ακόμα και τη δέσμη Δυτικής Αφρικής). Οι τουρκοκύπριοι εκπέμπουν ελεύθερα όλα τα κανάλια…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.