Skip to main content
20 Νοεμβρίου 2018 21:30

Η πορεία του δορυφορικού σήματος

Πώς φτάνει το τηλεοπτικό σήμα από το δορυφόρο στην τηλεόραση

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
image?src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F9bc31693a65c7520c3ed0f251fd415f8 XL

Η εκπομπή του δορυφορικού σήματος ξεκινάει από σημείο που απέχει 35.855 χιλιόμετρα περίπου από την επιφάνεια του Ισημερινού και για να φτάσει στην Ελλάδα χρειάζεται να διανύσει μια απόσταση που φτάνει περίπου τα 38.000 χιλιόμετρα. Για να εκπεμφθεί δορυφορικά ένα πρόγραμμα χρειάζεται πρώτα να γίνει η λήψη του από έναν επίγειο σταθμό…

Η εκπομπή του δορυφορικού σήματος ξεκινάει από σημείο που απέχει 35.855 χιλιόμετρα περίπου από την επιφάνεια του Ισημερινού και για να φτάσει στην Ελλάδα χρειάζεται να διανύσει μια απόσταση που φτάνει περίπου τα 38.000 χιλιόμετρα. Για να εκπεμφθεί δορυφορικά ένα πρόγραμμα χρειάζεται πρώτα να γίνει η λήψη του από έναν επίγειο σταθμό, κάτι που επιτυγχάνεται με ειδικά κάτοπτρα και ονομάζεται uplink (άνω ζεύξη). Το λαμβανόμενο σήμα αλλάζει συχνότητα μέσω των transponders που διαθέτει ο δορυφόρος, ενισχύεται και αναμεταδίδεται προς τη Γη, διαδικασία που ονομάζεται downlink (κάτω ζεύξη).

Τα σήματα που εκπέμπει ένας δορυφόρος είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα που όταν ταλαντώνονται κάθετα στη διεύθυνση διάδοσης έχουμε κάθετη πόλωση σήματος (Vertical), ενώ όταν ταλαντώνονται παράλληλα έχουμε οριζόντια πόλωση (Horizontal). Έχοντας διανύσει τεράστια απόσταση που προκαλεί σοβαρές απώλειες στην ισχύ του, το δορυφορικό σήμα καταλήγει εξασθενημένο στην παραβολική επιφάνεια του κατόπτρου. Εξαιτίας της πολύ υψηλής συχνότητάς του (3,4 έως 4,2GHz στη μπάντα C και 10,7 έως 12,75GHz στη μπάντα Ku) το δορυφορικό αυτό σήμα δε μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιο, καθώς έτσι θα δεχόταν συντριπτική εξασθένιση κατά τη μεταφορά του μέσω καλωδίου, ενώ ούτε θα ήταν εφικτή η διαχείρισή του από το δέκτη (όσο μεγαλύτερη η συχνότητα του σήματος τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες του, εντός του καλωδίου). Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να τη δώσει το LNB (Low Noise Blockdown converter, που σημαίνει υποβιβαστής χαμηλού θορύβου), το οποίο στα τυπικά συστήματα λήψης είναι τύπου Universal. Το LNB τοποθετείται στο σημείο εκείνο όπου το αντανακλώμενο από την παραβολική επιφάνεια του δορυφορικού κατόπτρου σήμα εστιάζει τη μέγιστη ισχύ του (δηλαδή στην νοητή εστία της παραβολής). Ενισχύει το σήμα που δέχεται με όσο το δυνατό χαμηλότερο συντελεστή θορύβου (Noise Figure) που μετριέται σε dB, ώστε να εξασφαλίζει ποιοτική λήψη. Ταυτόχρονα, λειτουργεί σαν υπερετερόδυνος δέκτης και υποβιβάζει τη συχνότητά του στην περιοχή IF (950 έως 2150MHz), ώστε να αναγνωρίζεται από το δορυφορικό δέκτη. Έτσι, γίνεται εφικτή η μεταφορά των συχνοτήτων μέσω καλωδίου, ενώ και ο δέκτης μπορεί να συντονιστεί σε αυτές. Τα Universal LNB διαθέτουν δύο τοπικούς ταλαντωτές για να μπορούν να λαμβάνουν σήματα και από τη χαμηλή (10,7 έως 11,7GHz) και από την υψηλή (11,7 έως 12,75GHZ) μπάντα συχνοτήτων. Η ενεργοποίηση κάθε ταλαντωτή γίνεται αυτόματα μέσω διακόπτη, ο οποίος κατευθύνεται με τόνο 0/22kΗz που στέλνεται από το δέκτη. Όταν ο δέκτης στέλνει τόνο 22kΗz ενεργοποιείται ο ταλαντωτής των 10600MΗz, ενώ όταν δεν στέλνει ενεργοποιείται ο ταλαντωτής των 9750MΗz. Επίσης, το Universal LNB διαχειρίζεται και τις δύο πολώσεις σημάτων (Vertical/Horizontal) μέσω ενός ακόμα αυτόματου διακόπτη 13/18V που διαθέτει. Όταν το LNB λαμβάνει από το δέκτη τάση 13Volt του στέλνει σήμα με κάθετη πόλωση, ενώ όταν λαμβάνει τάση 18Volt στέλνει στο δέκτη σήμα με οριζόντια πόλωση. Έτσι, για να μπορεί ο δορυφορικός δέκτης να διαχειρίζεται τα προγράμματα που παρακολουθούμε στην τηλεόραση στέλνει τις απαραίτητες εντολές στο Universal LNB, ώστε να λαμβάνει 4 συνδυασμούς πολώσεων-συχνοτήτων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του για πλήρη λήψη ενός δορυφόρου από την μπάντα Ku:

13V-0kHz : Κάθετη πόλωση / Χαμηλή μπάντα (V/L)

13V-22kHz : Κάθετη πόλωση / Υψηλή μπάντα (V/H)

18V-0kHz : Οριζόντια πόλωση / Χαμηλή μπάντα (H/L)

18V-22kHz : Οριζόντια πόλωση / Υψηλή μπάντα (H/H)

{gallery}24582{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30F
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή του τελευταίου μοντέλου της σειράς θωρακισμένων ενισχυτών με βύσματα F. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…
Bridge Cable KL015 / KL016 / KL017 / KL018 / KL019
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων LAN μάρκας Bridge Cable, σε κουλούρες 100m. Πρόκειται για μονόκλωνα καλώδια CAT6 με πάχος καλωδίου 23AWG, τα οποία προσφέρουν αξιό…
Promax ATLaS NG
Έχει προστεθεί μία τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για το πεδιόμετρο - ναυαρχίδα Promax ATLaS NG. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην playlist Promax ATLaS NG - Εκπαιδευ…
Ikusi AM 321
Ο Multiband ενισχυτής AM 321 της Ikusi by Fagor, είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος ενισχυτής πολλαπλών ζωνών με 3 εισόδους για εσωτερικούς χώρους, προσαρμοσμένος στο LTE. Ο AM 321 (Ref. 35386) είναι κα…
Ikusi WAF 201
Ο ενισχυτής WAF 201 (Ref. 35150) είναι ένας broadband ενισχυτής υψηλής στάθμης εξόδου, ιδανικός για την ενίσχυση όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Βασικά χαρακτηριστικά: •…
Η IDComs συμμετέχει στη Salonica Electronix 2025!
Στα πλαίσια της συνεχούς δυναμικής παρουσίας της IDComs σε εκθέσεις και events, η εταιρεία θα συμμετάσχει και φέτος στην έκθεση Salonica Electronix 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη…
Ruijie Reyee RG-RAP72Pro
Το RG-RAP72Pro σχεδιάστηκε για να προσφέρει ασύρματη σύνδεση υψηλής απόδοσης σε επαγγελματικούς χώρους. Αυτοί οι επαγγελματικοί χώροι κυμαίνονται από ξενοδοχειακές μονάδες, σε μικρές επιχειρήσεις, γ…
Goobay HDMI Optical Hybrid Ultra High Speed 30m / 40m / 50m
Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων HDMI μάρκας Goobay. Πρόκειται για ultra high speed ενεργά οπτικά καλώδια (AOC – Active Optical Cable) HDMI version 2.1, τα οποία…
TP-Link Omada EAP650-Desktop
Η TP-Link παρουσιάζει το νέο EAP650-Desktop, ένα επιτραπέζιο Access Point για συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας με ευέλικτη ανάπτυξη. Προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi 6 και είναι ιδανικό γ…
H850 – Συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρματα τηλεχειριστήρια
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός ποιοτικού και αξιόπιστου αντιγραφέα τηλεκοντρόλ, του H850. Πρόκειται για μια μικροσκοπική συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρμα…
IKUSI by FAGOR FMC Series
Η σειρά FMC της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 20 μοντέλα Cascade πολυδιακοπτών στους οποίους ο αριθμός εισόδων αποτελεί επίσης και τον αριθμό γραμμών καθόδου (trunk lines). Για τις εν λόγω σειρές, δια…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιο…
Smart TV OS
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις κατασκευάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να χαρακτηρίζονται έξυπνες και να προσφέρουν διευρυμένες δυνατότητες τηλεθέασης, σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέ…
Sat & Zap, Απρίλιος 2025
Ξεκίνησαν εκπομπές οι νέοι ισχυροί δορυφόροι Astra 1P, Turksat 6A, Badr8 (στον τελευταίο λαμβάνουμε στα δυτικά ακόμα και τη δέσμη Δυτικής Αφρικής). Οι τουρκοκύπριοι εκπέμπουν ελεύθερα όλα τα κανάλια…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.