Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι τρόποι μετάδοσής του
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην τηλεόραση με καλώδιο HDMI. Η σύγχρονη καθημερινότητα δημιουργεί όμως πρόσθετες ανάγκες, που κάνουν απαραίτητη τη δυνατότητα παρακολούθησης αυτών των προγραμμάτων και σε διαφορετική τηλεόραση του σπιτιού. Τη λύση έρχονται να δώσουν εξειδικευμένες συσκευές διανομής σήματος HDMI και στο άρθρο που ετοιμάσαμε παρουσιάζουμε τους δημοφιλέστερους τρόπους μετάδοσής του.
Η μεγάλη εξοικείωση του τηλεοπτικού κοινού με την εικόνα υψηλής ευκρίνειας, πέρα από την – σχετικά πρόσφατη – αλλαγή της μετάδοσης των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε ανάλυση Full HD, οφείλεται κυρίως στη θύρα HDMI που εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελεί την προτιμώμενη οδό σύνδεσης των οπτικοακουστικών πηγών με τη διπλανή τηλεόραση. Τι γίνεται όμως, όταν κάποιος θέλει να μπορεί να παρακολουθεί τα προγράμματα της συνδρομητικής του πλατφόρμας και στην τηλεόραση του υπνοδωματίου ή της κουζίνας, ενώ ο αποκωδικοποιητής είναι τοποθετημένος στο σαλόνι; Υπάρχει φυσικά λύση, αρκεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει μία από τις κατάλληλες συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ανάλογα με το είδος τους, οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν διαφορετικό μέσο μεταφοράς, μεταδίδουν σε μεγάλη απόσταση το HDMI σήμα είτε ενσύρματα είτε ασύρματα, ενώ είναι πανεύκολες στην εγκατάστασή τους και διαθέτουν λειτουργία plug and play ή χρειάζεται να ρυθμιστούν.
HDMI modulators
Τα HDMI modulators κυκλοφορούν ευρύτατα στην αγορά, όπου μπορεί να βρει κανείς τεράστια γκάμα μοντέλων από διάφορους κατασκευαστές, ενώ η χρήση τους αποτελεί σήμερα τον πιο δημοφιλή τρόπο για τη διανομή HDMI σήματος. Είναι απλούστατα στην εγκατάστασή τους και για να κάνουν τη δουλειά τους δεν χρειάζονται το πέρασμα καμίας νέας καλωδίωσης, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους απέναντι στις υπόλοιπες συσκευές διανομής HDMI, είναι η δυνατότητά τους να μεταδίδουν το τηλεοπτικό σήμα της οπτικοακουστικής πηγής όχι μόνο σε μία, αλλά σε όλες τις τηλεοράσεις του σπιτιού! Λαμβάνουν στην HDMI είσοδό τους το σήμα π.χ. του αποκωδικοποιητή μιας συνδρομητικής πλατφόρμας και το διαμορφώνουν στην RF έξοδό τους (τύπου F) σε ψηφιακό κανάλι DVB-T μορφής MPEG-4, με ανάλυση εικόνας Full HD (1080p). Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και πολυκάναλα HDMI modulators, με περισσότερες δηλαδή HDMI εισόδους που λαμβάνουν σήμα από ισάριθμες οπτικοακουστικές πηγές, ή μοντέλα που διαθέτουν και είσοδο RF για σύνδεση στην υπάρχουσα κεραία UHF, ώστε να αποδίδουν στην έξοδο και τα επίγεια ψηφιακά κανάλια της εκάστοτε περιοχής. Η έξοδος RF ενός HDMI modulator μπορεί να συνδεθεί στο υπάρχον ομοαξονικό δίκτυο, ώστε όλες οι τηλεοράσεις του σπιτιού να λαμβάνουν ένα DVB-T κανάλι που μεταδίδει το πρόγραμμα του αποκωδικοποιητή. Και μάλιστα, ακόμα και σε ένα μέτριας κατάστασης ομοαξονικό δίκτυο που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη λήψη των επίγειων ψηφιακών καναλιών, το διαμορφωμένο DVB-T κανάλι διατηρεί την εξαιρετική ποιότητα εικόνας που προσφέρει το Full HD.
Ο βασικός τύπος διαμόρφωσης που χρησιμοποιούν τα HDMI modulators είναι το COFDM, το οποίο προέρχεται από το Coded Orthogonal Frequency Division Multiplexing, που σημαίνει ορθογώνια πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας. Είναι μια μορφή διαμόρφωσης που ταιριάζει ιδιαίτερα στις ανάγκες του καναλιού επίγειας ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T), λόγω της ανθεκτικότητάς της σε φυσικά εμπόδια και παρεμβολές, ενώ χρησιμοποιείται κυρίως στην Ευρώπη. Τα περισσότερα μοντέλα υποστηρίζουν επίσης και το QAM (Quadrature Amplitude Modulation), δηλαδή τη διαμόρφωση τετραγωνισμού πλάτους, μια μορφή η οποία χρησιμοποιείται στο DVB-C που είναι το ευρωπαϊκό πρότυπο για την καλωδιακή ψηφιακή τηλεόραση.
Τα HDMI modulators χρειάζονται τη ρύθμιση ορισμένων βασικών παραμέτρων, όπως την τιμή του καναλιού εξόδου, τον τύπο του (DVB-T ή DVB-C), ή ακόμα και τη στάθμη του σήματος εξόδου. Για τον σκοπό αυτό, η πρόσοψή τους έχει ενσωματωμένα πλήκτρα και οθόνη που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή των απαραίτητων στοιχείων, ενώ αρκετά μοντέλα προσφέρουν και δυνατότητα για πιο εξελιγμένη παραμετροποίηση μέσω λογισμικού από τον υπολογιστή.
HDMI over IP extenders
Οι συσκευές αυτές παρέχουν έναν απλό τρόπο επέκτασης του HDMI σήματος μιας οπτικοακουστικής πηγής, μεταφέροντας το μέσω καλωδίου Ethernet σε μεγάλη απόσταση που φτάνει συνήθως τα 60m. Χρησιμοποιούν πρωτόκολλο TCP/IP και προηγμένη τεχνολογία συμπίεσης H.264. Διατίθενται σε kit που περιλαμβάνει ζεύγος πομπού – δέκτη και μπορούν να μεταφέρουν το τηλεοπτικό σήμα ακόμα και αν είναι ανάλυσης 4K Ultra HD. Ο πομπός συνδέεται στην πηγή HDMI και ο δέκτης σε μια τηλεόραση διαφορετικού δωματίου, ενώ οι δύο μονάδες συνδέονται μεταξύ τους με καλώδιο Ethernet CAT5/CAT6. Πέρα από την εύκολη εγκατάστασή τους, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι διαθέτουν λειτουργία plug and play και δεν χρειάζονται καμία παραμετροποίηση. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν επίσης και δυνατότητα μεταφοράς εντολών τηλεχειριστηρίου, επιτρέποντας έτσι στον χρήστη να μπορεί από την τηλεόραση, π.χ. του υπνοδωματίου του, να παρακολουθεί και να αλλάζει τα κανάλια της Cosmote TV ή της Nova, ενώ ο αποκωδικοποιητής βρίσκεται στο σαλόνι.
HDMI over Powerline extenders
Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, οι συγκεκριμένες συσκευές μεταφέρουν το HDMI σήμα από μία οπτικοακουστική πηγή μέσω της υπάρχουσας καλωδίωσης του ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού. Χρησιμοποιούν τεχνολογία HDBitT και μπορούν να μεταδώσουν το τηλεοπτικό σήμα έως και 300m μακριά. Διατίθενται σε kit πομπού – δέκτη και υποστηρίζουν μέγιστη ανάλυση 1080p@60Hz. Η μονάδα του πομπού συνδέεται στην πηγή HDMI και η μονάδα του δέκτη στην απομακρυσμένη τηλεόραση. Τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω της σύνδεσής τους στο υπάρχον δίκτυο ρεύματος, με την προϋπόθεση ότι οι πρίζες που θα χρησιμοποιηθούν ανήκουν στην ίδια φάση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται η σύνδεση εξωτερικών τροφοδοτικών, καθώς οι extenders θα λαμβάνουν ρεύμα απευθείας από το δίκτυο. Διαθέτουν plug and play λειτουργία και ταιριάζουν αυτόματα μεταξύ τους, χωρίς να απαιτείται καμία απολύτως διαμόρφωση. Υποστηρίζουν επίσης τον απομακρυσμένο τηλεχειρισμό της πηγής και έτσι ο χρήστης συνεχίζει να έχει στη διάθεσή του δυνατότητα αλλαγής καναλιών και τυχόν διαθέσιμες λειτουργίες, όπως EPG, εγγραφές, Video on Demand κ.λπ.
Wireless HDMI extenders
Έναν διαφορετικό τρόπο μετάδοσης χρησιμοποιούν τα wireless HDMI extenders που αποτελούν την εξέλιξη των AV senders, τα οποία στο παρελθόν πρόσφεραν την πιο διαδεδομένη μέθοδο μεταφοράς του τηλεοπτικού σήματος μιας πηγής σε μια δεύτερη τηλεόραση του σπιτιού. Τα wireless HDMI extenders μεταδίδουν το τηλεοπτικό σήμα ασύρματα, σε μικρότερη όμως απόσταση σε σχέση με αυτήν που προσφέρουν οι ενσύρματες λύσεις. Είναι πανεύκολα στην εγκατάσταση και δεν χρειάζονται την προσθήκη καμίας καλωδίωσης. Αποτελούνται από έναν πομπό και έναν δέκτη που λειτουργούν συνήθως στην μπάντα των 2.4GHz του Wi-Fi, ενώ κυκλοφορούν και kit των 5GHz που είναι λιγότερο επιρρεπή στις παρεμβολές από άλλες ασύρματες οικιακές συσκευές, αλλά το σήμα τους διεισδύει πιο δύσκολα στους τοίχους λόγω του μικρότερου μήκους κύματος και άρα έχουν μικρότερη εμβέλεια. Η μονάδα του πομπού συνδέεται στην πηγή HDMI και η μονάδα του δέκτη στην HDMI θύρα της δεύτερης τηλεόρασης, που λαμβάνει το τηλεοπτικό σήμα με ανάλυση έως 1080p (Full HD). Υποστηρίζεται επίσης η μεταφορά εντολών τηλεχειριστηρίου, που επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει π.χ. τον αποκωδικοποιητή του από διαφορετικό δωμάτιο.