Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
5 καυτοί λόγοι για να αγαπήσετε τη θύρα Ethernet
Featured | Όποιος απέκτησε μια φορά δορυφορικό δέκτη Linux, κόλλησε! Δεν είναι εξαιτίας της ομορφιάς τους και σίγουρα όχι λόγω της ευχρηστίας τους… Όλη η μαγεία που καθηλώνει τους χρήστες αυτών των ιδιαίτερων μηχανημάτων είναι η θύρα Ethernet, που σε συνδυασμό με το λογισμικό, ανοίγει πόρτες σε μοναδικές εφαρμογές…
Δεν είναι μόνο το Card Sharing… Δεν είναι μόνο το πανεύκολο κατέβασμα δεκάδων plugins… Είναι και πολλοί ακόμα λόγοι για τους οποίους ο χρήστης ενός λινουξάτου δέκτη με θύρα Ethernet δεν γυρνάει πίσω σε… κοινά μηχανήματα! Η δυνατότητα δικτύωσης σε τοπολογία Ethernet οποιασδήποτε συσκευής, της προσδίδει αυτομάτως ένα βαθμό νοημοσύνης, κυρίως λόγω της αμφίδρομης ανοιχτής επικοινωνίας με το χρήστη. Όλες οι τεχνολογίες οδεύουν προς την IP τεχνολογία, όπως τηλεόραση, τηλεφωνία κ.ά. Έτσι, συναντάμε συσκευές όπως IP Camera, IP τηλέφωνο, IP τηλεόραση ακόμα και IP ραδιόφωνο! Η δορυφορική τηλεόραση μπήκε από πολύ νωρίς στο παιχνίδι της IP με το θρυλικό Dreambox 7000 και εμείς, οι δορυφορομανείς, πλέον μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι και τυχεροί που διαθέτουμε ισχυρά μηχανήματα για να είμαστε δυνατά μέσα στο «παιχνίδι». Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι στο παρόν άρθρο θα αναφερόμαστε στους δορυφορικούς δέκτες με θύρα Ethernet και λογισμικό Linux, όχι γιατί αυτοί ήταν οι πρωτεργάτες, αλλά γιατί η μερίδα της επιτυχίας στους δέκτες Ethernet μοιράζεται τόσο στην αγαπημένη μας θύρα, όσο και στο ανοιχτό λογισμικό. Ορισμένα από τα παρακάτω τα συναντάμε και σε «κοινούς» δέκτες με θύρα Ethernet, όμως εκεί όπου τα πράγματα αποκτούν πραγματικό ενδιαφέρουν είναι στο συνδυασμό με το Linux.
Πρόσβαση στο Internet
Η επικεφαλίδα μιλά από μόνη της… Οι πόρτες του παράλληλου κόσμου της σύγχρονης εποχής είναι ανοιχτές μέσω της θύρας Ethernet για πολλαπλές εκρηκτικές εφαρμογές, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι οι παρακάτω:
- Card Sharing: Η λατρεμένη εφαρμογή της δορυφορικής έχει την τιμητική της, όταν υλοποιείται μέσω της τεχνολογίας Ethernet. Είναι γεγονός ότι διαμοιρασμός μιας συνδρομητικής κάρτας σε πολλούς χρήστες πραγματοποιείται από διάφορες τεχνολογίες, όπως τα card splitters, τους δέκτες τύπου MX-series κ.ά., αλλά πάντα με πολύ περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τα δίκτυα Ethernet. Σε επίπεδο τοπικού εσωτερικού δικτύου LAN, το card Sharing μέσω Ethernet δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να προσφέρει σε σχέση με τις άλλες τεχνολογίες, αφού οι αποστάσεις είναι περιορισμένες και ο αριθμός χρηστών είναι μικρός. Όμως σε επίπεδο WAN… εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Είναι γεγονός ότι πλέον έχουμε περάσει σε παράνομα μονοπάτια, όμως είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη. Μέσω του internet και του Card Sharing, μπορεί μια κάρτα που βρίσκεται σε μια χώρα του εξωτερικού, να μοιράζει κλειδιά σε ένα σημείο στη χώρα μας. Την ιδέα πλέον μπορεί να την έχουμε συνηθίσει, όμως εάν την αναλογιστούμε, είναι κάτι… μαγικό.
- Plugins: Τα περισσότερα σύγχρονα λογισμικά Linux για δορυφορικούς δέκτες ενσωματώνουν links για συνδέσεις σε Servers που παρέχουν δεκάδες plugins. Έτσι, ο δέκτης από τη θύρα Ethernet συνδέεται μέσω Internet αυτόματα σε Servers για το κατέβασμα plugins και addons, απλά με το πάτημα μερικών κουμπιών του τηλεχειριστηρίου. Οι δυνατότητες που ανοίγονται μέσω των plugins είναι αμέτρητες, από το να αυξηθούν οι εφαρμογές του δέκτη, έως το να γίνει customization, με αλλαγή skin κ.ά. Ο δορυφορικός δέκτης, πλέον, αποκτά άλλη υπόσταση, αφού δεν είναι ποτέ στάσιμος και διαρκώς μπορεί να αναβαθμίζεται ριζικά και να αποκτά καινούργια πρόσωπα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Dreambox 7020, που παρά τα πολλά χρόνια κυκλοφορίας του, αποτελεί ακόμα πολυπόθητο μηχάνημα.
- Κλειδιά: Δεν χρειάζονται ειδικοί προγραμματιστές (βλέπε CAS Interface), δεν χρειάζονται σειριακές συνδέσεις, δεν χρειάζεται καν κατέβασμα αρχείων… Αρκεί μόνο το πάτημα ενός πλήκτρου για να αναβαθμιστούν τα κλειδιά του emulator μέσω του Server του λογισμικού που τρέχει ο δέκτης. Φυσικά, μέσω Internet και επομένως, μέσω Ethernet…
Επικοινωνία FTP
Η πρόσβαση στα άδυτα ενός δορυφορικού δέκτη επιτυγχάνεται μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας FTP (File Transfer Protocol) και φυσικά μέσω της θύρας Ethernet σε ένα τοπικό δίκτυο LAN. Μέσω FTP, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί και να παραμετροποιήσει τα αρχεία του δέκτη, αποκτώντας τον απόλυτο έλεγχο. Για παράδειγμα, για την υλοποίηση μιας εφαρμογής Card Sharing, είναι απαραίτητη η παραμετροποίηση ορισμένων αρχείων μέσα στο δέκτη. Επίσης, μέσω FTP, μπορεί ο χρήστης να ανεβάσει plugins ή addons στο δέκτη για τη μετέπειτα εγκατάστασή τους. Αντίστοιχα, με λίγη γεύση παρανομίας, μπορεί ο χρήστης να ανεβάσει στους κατάλληλους φακέλους του δέκτη, αρχεία που περιέχουν κλειδιά, για την αποκρυπτογράφηση συνδρομητικών προγραμμάτων. Η πλέον όμως απαραίτητη και καθημερινή χρήση του FTP, είναι η μεταφορά εγγραφών από λειτουργία PVR του δέκτη στον υπολογιστή μας. Ο πιο απλός, άμεσος και γρήγορος τρόπος να αποθηκεύσουμε τις εγγραφές μας, είναι μέσω της θύρας Ethernet και του FTP. Με μερικά κλικ από τον υπολογιστή μας, αποκτάμε πρόσβαση στο σκληρό δίσκο του δέκτη και ανεβάζουμε μέσω δικτύου τις εγγραφές μας, για αναπαραγωγή, επεξεργασία ή αποθήκευση.
WebIF και Telnet
Επικοινωνία, επικοινωνία και πάλι επικοινωνία… Οι δυνατότητες πρόσβασης στο δορυφορικό μας δέκτη μέσω της θύρας Ethernet είναι ατελείωτες. Τα περισσότερα σύγχρονα λογισμικά για Linux δέκτες διαθέτουν πολύ εύχρηστα Web-Interface, μέσω των οποίων μπορούμε να παραμετροποιήσουμε και να χειριστούμε το δέκτη μας. Από τον υπολογιστή μας, μέσω ενός Web Browser, όπως ο Internet Explorer, ο Mozilla Firefox, ο Opera κτλ., απλά εισάγοντας την διεύθυνση IP του δέκτη στο πεδίο διευθύνσεων, αποκτάμε πρόσβαση στο Web Interface του λογισμικού, το οποίο μπορεί να προσφέρει ποικίλες δυνατότητες. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να έχουμε δυνατότητα να ελέγξουμε τον emulator που τρέχει ο δέκτης, να χειριστούμε το USB stick, να παραμετροποιήσουμε λειτουργία multiboot, να προγραμματίσουμε εγγραφές, να ενεργοποιήσουμε και να παρακολουθήσουμε υπηρεσίες, να κάνουμε restart, να αλλάξουμε κανάλια, να στείλουμε μήνυμα text στην οθόνη της τηλεόρασης, κ.ά. Γενικά, το Web-Interface παρέχει μια πολύ φιλική επικοινωνία με το δέκτη και ανάλογα το image, οι δυνατότητες ποικίλλουν. Για πιο «επικοινωνιακούς» χρήστες, υπάρχει και η σύνδεση telnet, όπου πλέον τα πράγματα αγριεύουν πολύ, αφού πλέον περνάμε σε περιβάλλον γραμμής εντολών και όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητες του λογισμικού Linux ξεδιπλώνονται μέσω της γραμμής εντολών. Φυσικά, εδώ απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, ώστε να μην καταλήξει η σχέση με το δέκτη από επικοινωνιακή σε …καταστροφική!
Λίστες καναλιών
Καλά όλα αυτά, αλλά ο δέκτης με θύρα Ethernet δεν παύει να είναι δορυφορικός δέκτης, ο οποίος προορίζεται για την παρακολούθηση προγραμμάτων. Στον «γήινο» αυτόν τομέα, η θύρα Ethernet βοηθάει πολύ στη λειτουργικότητα του δέκτη, κυρίως στην παραμετροποίηση των καναλιών. Συνήθως μέσω ειδικών εφαρμογών που κυκλοφορούν για κάθε οικογένεια δεκτών δίνεται η δυνατότητα παραμετροποίησης των λιστών καναλιών μέσω πανεύκολων παραθυρικών γραφικών, με απόλυτη ευελιξία και ταχύτητα. Δημιουργήστε νέες λίστες, παραμετροποιήστε τα κανάλια και τα ονόματά τους, αποθηκεύστε τις λίστες στον υπολογιστή, φορτώστε τις πάλι στο δέκτη και όλα αυτά με πολύ εύχρηστο τρόπο μέσω της θύρας Ethernet.
Video Streaming
Το streaming έχει «πάρει τα πάνω του» τον τελευταίο καιρό και δικαιολογημένα, αφού είναι μια χρηστική εφαρμογή για απομακρυσμένη παρακολούθηση. Τι και εάν είναι ο δορυφορικός δέκτης στο σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα… Από τον υπολογιστή ο οποίος είναι σε δίκτυο Ethernet με το δέκτη, μπορείτε μέσω διάφορων εφαρμογών να φέρετε την εικόνα που προβάλει ο δέκτης, στην οθόνη του υπολογιστή σας. Η πιο εύκολη μέθοδος για την εφαρμογή αυτή είναι μέσω του καταπληκτικού VLC player. Αναρωτιέστε ωστόσο για την πρακτικότητα της εφαρμογής, αφού δε θα μπορείτε να αλλάζετε τα κανάλια, όντας μακριά από το δέκτη; Mέσα από το Web Interface μπορούμε να κάνουμε zapping στο δέκτη απομακρυσμένα, πάλι μέσω του υπολογιστή! Και πάντα, μέσω της θύρας Ethernet… Το streaming βρίσκει εφαρμογή και προς την αντίθετη οδό, δηλαδή με την αποστολή βίντεο από τον υπολογιστή προς τον δέκτη, για την αναπαραγωγή αρχείων στην τηλεόραση. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να φορτώσουμε ένα ειδικό plugin στο δέκτη που θα το κατεβάσουμε από το Internet. Στο streaming βασίζεται και η λειτουργία των plugin για την παρακολούθηση Web Camera, όπως και η αναπαραγωγή βίντεο μέσα από το YouTube, σε συνδυασμό βέβαια με μια σύνδεση στο Internet.
Επίλογος… ή ένας ακόμη λόγος!
Η αλήθεια είναι ότι οι παραπάνω λόγοι είναι μόνο η αρχή, αφού μέσω της θύρας Ethernet μπορούν να υλοποιηθούν δεκάδες εφαρμογές. Ο δορυφορικός δέκτης αποκτά «σάρκα και οστά» και μπορεί διαρκώς να αλλάζει πρόσωπα και δυνατότητες. Για τους παραπάνω λόγους, οι χρήστες των υβριδικών δεκτών Linux είναι κολλημένοι με τους δέκτες τους και κοιτάνε απαξιωτικά τους κοινούς δέκτες. Όμως, υπάρχει ακόμα ένας βασικός λόγος για την «ιδιαίτερη» αυτή σχέση τον οποίο δεν αναφέραμε και είναι η ενασχόληση, ο πειραματισμός και η γνώση που αποκομίζει κάποιος μέσα από αυτούς του δέκτες. Στην προσπάθεια να δουλέψει ο δέκτης, ο χρήστης γίνεται εξπέρ πολλών δικτυακών εφαρμογών, ρυθμίζοντας ενσύρματα ή ασύρματα (μέσω Wi-Fi) το δέκτη, διαχειριζόμενος τα αρχεία του κτλ. Μάλιστα, εάν κάνετε ένα γκάλοπ, θα διαπιστώσετε ότι οι χρήστες αυτών των δεκτών, πιθανότατα περνάνε περισσότερη ώρα «παίζοντας» με το δέκτη τους, παρά παρακολουθώντας δορυφορικά προγράμματα. Είναι η εποχή του «IP» και όποια συσκευή δεν διαθέτει Ethernet μένει έξω από το «πάρτι» της εξέλιξης!