Skip to main content
31 Μαΐου 2011 13:11

Γνωριμία με το δορυφορικά κάτοπτρα

Τα είδη και η λειτουργία τους

Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
c1454881b91cb1fb249207a0ed199751 XL 6db0906c

Featured | Θα το συναντήσουμε με πολλές και διάφορες ονομασίες… Δορυφορικό πιάτο, Κάτοπτρο, Κεραία ή και…ταψί! Όπως και να έχει όμως αποτελεί το σημαντικότερο κρίκο της αλυσίδας της δορυφορικής λήψης και είναι πολύ σημαντικό να προσεχθεί, καθώς είναι αποδεδειγμένα, το κομμάτι που αλλάζεται δυσκολότερα από όλα! Αυτό μάλιστα είναι που καθορίζει το εύρος των δορυφόρων λήψης που μπορούμε να κατεβάσουμε, σύμφωνα με τη διάμετρό του, αλλά και το είδος του. Όπως και το ονομάζουμε πάντως, αυτό που τελικά έχει σημασία είναι να το γνωρίζουμε καλά…

Πώς λειτουργούν τα δορυφορικά κάτοπτρα
Ο πιο σωστός όρος για την ονομασία των πιάτων είναι η λέξη κάτοπτρο, καθώς το δορυφορικό πιάτο λειτουργεί με βάση τις αρχές των κοίλων κατόπτρων που μαθαίνουμε στη Φυσική. Ο βασικός ρόλος του είναι η συλλογή του πολύ ασθενούς δορυφορικού σήματος, που φτάνει στην εγκατάστασή μας από τους γεωστατικούς δορυφόρους και η συγκέντρωσή του σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στη λεγόμενη εστία του κατόπτρου (σκεφτείτε ότι οι δορυφόροι απέχουν κάπου 39 χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ελλάδα).
Ένα δορυφορικό κάτοπτρο είναι πράγματι τμήμα παραβολής και η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Όπως γνωρίζουμε από τη θεωρία των συγκλινόντων κατόπτρων, οποιαδήποτε ακτίνα που έχει κατεύθυνση παράλληλη προς τον κύριο άξονα της παραβολής, προσπέσει σε αυτή, τότε ανακλάται προς ένα και μοναδικό σημείο, που δεν είναι άλλο από την εστία της. Η εστία είναι ένα σημείο έξω από την παραβολή (δηλαδή το κάτοπτρο), στην οποία τοποθετείται η χοάνη συλλογής (feedhorn), που έχει σαν σκοπό να προωθήσει το σήμα που συλλέχτηκε στο LNB και από εκεί, με το ομοαξονικό καλώδιο στο δορυφορικό μας δέκτη. Η χοάνη συλλογής στα σημερινά LNB των μικρών πιάτων είναι ενσωματωμένη σε αυτά (πρόκειται για το στρογγυλό τμήμα του LNB, που βλέπει προς το πιάτο).
Όσο μεγαλύτερη είναι η ανακλαστική επιφάνεια του κατόπτρου και όσο ποιοτικότερη είναι η κατασκευή του, τόσο περισσότερο «σήμα» θα φτάσει στην εστία του. Το χαρακτηριστικό του κατόπτρου που προσδιορίζει αυτήν την ικανότητά του, ονομάζεται απολαβή (κέρδος) και μετριέται σε dΒ, σε συγκεκριμένες συχνότητες (η απολαβή μειώνεται στις χαμηλότερες συχνότητες). Αυτό που έχει όμως σημασία για μας, είναι το εισερχόμενο σήμα να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο κατώφλι, που ονομάζεται «λόγος σήματος προς θόρυβο» (C/N Carrier to Noise Ratio). Όσο το εισερχόμενο σήμα παραμένει πάνω από αυτό το κατώφλι, η λήψη μας είναι απρόσκοπτη και συνεχής, ενώ ακόμη και αν προβούμε σε περαιτέρω αύξηση του σήματος (π.χ. με ένα μεγαλύτερο πιάτο), στην περίπτωσή αυτή δεν θα έχουμε καλύτερη λήψη.
Εκτός του δορυφορικού κατόπτρου, μεγάλη σημασία στην πετυχημένη λήψη έχει φυσικά και το LNB, καθώς και η σωστή συνολική εγκατάσταση από τον τεχνικό (ώστε να κεντράρει απόλυτα, να λαμβάνει σωστά τις πολώσεις και να σημαδεύει τέλεια το ζητούμενο δορυφόρο).
Αν η δέσμη του δορυφόρου που επιθυμούμε να κατεβάσουμε είναι ισχυρή, τότε τα πράγματα είναι αρκετά απλά και ένα μικρό πιατάκι των 60-100 εκατοστών επαρκεί για τέλεια λήψη, όλες τις ώρες της ημέρας (και μόνο κατά τη διάρκεια εντονότατης νεροποντής μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα).
Αν όμως η δέσμη που θέλουμε να κατεβάσουμε είναι δύσκολη στην περιοχή μας, τότε η μόνη μας δυνατότητα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικό σήμα (σε βαθμό που αυτό να ξεπερνά το λόγο σήματος προς θόρυβο) είναι η αύξηση των διαστάσεων του πιάτου και ιδιαίτερα της απολαβής του.
Γνωρίζουμε, από την εμπειρία μας από την αναλογική TV, ότι στην περίπτωση όπου το σήμα είναι ασθενές, θα δούμε εικόνα, αλλά με πολλά ή λίγα χιονάκια. Στην ψηφιακή λήψη όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εφόσον βλέπουμε εικόνα, οποιαδήποτε αύξηση και αν κάνουμε στο σήμα που λαμβάνουμε, η εικόνα δεν θα βελτιωθεί καθόλου. Αντίθετα, αν το σήμα είναι ανεπαρκές, δεν θα “δούμε” καθόλου εικόνα. Ειδική περίπτωση αποτελεί ένα οριακό σημείο της έντασης σήματος (στο σημείο που πιάνουμε και δεν πιάνουμε δηλαδή), όπου η λήψη είναι διακοπτόμενη, με τσακίσματα σε ήχο και εικόνα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε λέμε ότι η λήψη της συγκεκριμένης δέσμης του δορυφόρου είναι οριακή.
Σε δέσμες οριακής λήψης μπορεί να έχουμε τέλεια και συνεχή λήψη κάποιες ώρες της ημέρας, διακοπτόμενη λήψη με τσακίσματα σε άλλες ώρες και καθόλου λήψη κάποιες άλλες, γεγονός που οφείλεται βέβαια στο αυξομειούμενο σήμα που έρχεται από το δορυφόρο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Αν λοιπόν επιθυμούμε πλήρη 24ωρη λήψη ενός πομπού με τέτοια συμπεριφορά, θα πρέπει να υπολογίσουμε την απαιτούμενη απολαβή του κατόπτρου, τη χειρότερη ώρα της ημέρας (και ίσως και τη χειρότερη εποχή του χρόνου, που είναι συνήθως το καλοκαίρι), ώστε το κάτοπτρο που θα πάρουμε να εξασφαλίζει ικανοποιητικό σήμα, ακόμη κι όταν αυτό είναι πιο ασθενικό. Για όλα αυτά δίνουμε «ενδεικτικές» διαστάσεις κατόπτρων για κάθε δέσμη του δορυφόρου, στους πίνακες συχνοτήτων που θα βρείτε στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού.

Είδη κατόπτρων
Πολλά είναι τα είδη δορυφορικών κατόπτρων που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς, στην πράξη όμως σήμερα κατά 95% χρησιμοποιούνται μικρά πιάτα τύπου offset.
Εμείς βέβαια οφείλουμε να σας τα παρουσιάσουμε όλα…
 
Παραβολικά κάτοπτρα (ή κάτοπτρα κεντρικής εστίασης ή prime focus).
Πρόκειται για τον παλαιότερο τύπο δορυφορικού κατόπτρου, που είναι και ο ευκολότερος στην κατανόηση της λειτουργίας του. Αποτελεί ένα απολύτως κυκλικό τμήμα παραβολής, το οποίο εστιάζει σε ένα σημείο ακριβώς στο κέντρο του, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ύψος από την επιφάνειά του (ρηχά ή βαθιά πιάτα, με υπέρ και κατά…).
Στις αρχές της δορυφορικής λήψης, τα κάτοπτρα αυτά ήταν τα μοναδικά που κυκλοφορούσαν, έχοντας ελάχιστη διάμετρο 1.2m και μέγιστη… μερικές δεκάδες μέτρα! Η κατασκευή τους ήταν σχετικά εύκολη με ειδικά καλούπια, αλλά η απόδοσή τους ήταν αρκετά μικρή. Ένας επιπλέον λόγος της μικρής τους απόδοσης, είναι και το γεγονός ότι το σύνολο χοάνης-LNB παρεμβάλλεται στην πορεία των σημάτων που έρχονται από το δορυφόρο και προκαλεί μία «σκίαση», που μειώνει την πραγματική ανακλαστική επιφάνεια. Σήμερα, παράγονται ουσιαστικά μόνο σε διαστάσεις μεγαλύτερες από 2,2m. Μάλιστα, στις διαστάσεις αυτές είναι οικονομικότερα από άλλους τύπους κατόπτρων (είναι σχεδόν πάντα αλουμινίου). Η απολαβή τους είναι φυσικά συνάρτηση της ποιότητας κατασκευής. Είναι φυσικό η απολαβή να μειώνεται, αν το πιάτο διατίθεται σε “φέτες” που απαιτούν συναρμολόγηση ή αν τυχόν εμφανίζει στρεβλώσεις.
Σήμερα, τα παραβολικά κάτοπτρα αφορούν πολύ μικρό μέρος της αγοράς, αλλά απευθύνονται σε ακριβές high end εγκαταστάσεις, για δύσκολες λήψεις. Επίσης, είναι προτιμότερα και για τη λήψη της μπάντας C.
 
Κάτοπτρα τύπου offset
Αυτά είναι σήμερα τα δορυφορικά κάτοπτρα που χρησιμοποιούνται στο 95% των εγκαταστάσεων, με διαστάσεις που ξεκινούν από 50 εκατοστά και καταλήγουν σε 3 μέτρα.
Και τα κάτοπτρα αυτά είναι φέτα παραβολής, δεν είναι όμως ολοστρόγγυλη, αλλά έχει αυγοειδές σχήμα (ενίοτε και με ευθειασμένα άκρα). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κατόπτρων αυτών είναι ότι η εστία τους δεν βρίσκεται στο κέντρο, αλλά σε ένα σημείο που αντιστοιχεί στο κάτω μέρος του κατόπτρου, με αποτέλεσμα το LNB να μη σκιάζει το πιάτο, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη απόδοση. Το υλικό κατασκευής τους μπορεί να είναι αλουμίνιο, πολυεστέρας (fiberglass) ή κάποιο κράμα σιδήρου (π.χ. γαλβανισμένο ατσάλι) και η διάστασή τους πρέπει να αποδίδεται από την οριζόντια μέτρηση, που είναι η μικρότερη.
Η απολαβή τους επί ίσων διαστάσεων είναι μεγαλύτερη των παραβολικών και το κόστος για διαστάσεις μέχρι 1,2m είναι πολύ συγκρατημένο, καθώς παράγονται μαζικά. Μόνο στις μεγάλες διαστάσεις το κόστος αυξάνει- και στις πολύ μεγάλες είναι αρκετά υψηλότερο από τα αντίστοιχα κάτοπτρα κεντρικής εστίασης.
 
Επίπεδα κάτοπτρα
Τα επίπεδα κάτοπτρα αποτελούν μία σημαντική αισθητική αναβάθμιση και κάνουν πολλές πωλήσεις στη δυτικοευρωπαϊκή αγορά, στη χώρα μας όμως είναι σχεδόν άγνωστα, παρόλο που διαθέτουμε μία πολύ αξιόλογη βιομηχανία παραγωγής τους, την Attisat. Ο λόγος της μικρής διάδοσής τους στη χώρα μας είναι αφενός ότι δεν διατίθενται σε μεγάλες διαστάσεις, παρόλο που έχουν αρκετά μεγαλύτερη απολαβή από τα αντίστοιχου μεγέθους κάτοπτρα offset και αφετέρου το σχετικά αυξημένο κόστος τους (όταν γενικώς οι οικοδομές μας είναι… κιτς, στην αισθητική του πιάτου θα κολλήσουμε;). Στα κάτοπτρα αυτά δεν υπάρχει εξωτερικό LNB, αφού η όλη λειτουργία του είναι ενσωματωμένη στα ηλεκτρονικά του κατόπτρου.
 
Κάτοπτρα διπλής ανάκλασης
Τα κάτοπτρα αυτά είναι γνωστά από το παρελθόν και το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ένας δεύτερος ανακλαστήρας, που επιτρέπει την καλύτερη συγκέντρωση του σήματος, με αποτέλεσμα να έχουν τη μεγαλύτερη απολαβή επί ίσων διαστάσεων. Η αρχή της διπλής ανάκλασης μπορεί να εφαρμοστεί και στα κεντρικής εστίασης, αλλά και στα offset κάτοπτρα και μία δεύτερη ονομασία τους είναι κάτοπτρα τύπου Cassegrain. Το κυριότερο μειονέκτημά τους είναι βέβαια το υψηλό κόστος τους. Παράλληλα, στα κεντρικής εστίασης κάτοπτρα υπάρχει και το τεχνικό πρόβλημα ότι το LNB θα πρέπει να κοιτάζει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στεγανότητας και απαιτεί ειδικό κάλυμμα χοάνης. Τα Cassegrain χρησιμοποιούνται συχνά και για εκπομπές σήματος προς τους δορυφόρους (Uplink).
 
Πιάτα Torroidal
Τα πιάτα αυτά είναι ειδική υποκατηγορία των πιάτων διπλής ανάκλασης και το τελευταίο διάστημα βελτιώνουν σημαντικά την θέση τους στην αγορά, καθώς επιτρέπουν την ταυτόχρονη λήψη πολλών δορυφόρων (θεωρητικά μέχρι 16), με απόσταση μεταξύ τους στο γεωστατικό τόξο μέχρι 40 μοίρες. Το μοναδικό τέτοιο κάτοπτρο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά παρουσιάζει διάμετρο στα 90cm (υπάρχει και μικρότερο μοντέλο, αλλά για την Ελλάδα δεν συνιστάται). H απολαβή του κατόπτρου, τόσο για τις κεντρικές όσο και για τις παράκεντρες λήψεις, είναι στο μεγαλύτερο μέρος του τόξου ίδια και αντίστοιχη με ενός κατόπτρου 90 εκατοστών. Το μειονέκτημά τους είναι και πάλι το κόστος και η σχετική δυσκολία σωστής εγκατάστασης, αλλά για όσους επιθυμούν την ταυτόχρονη λήψη πολλών δορυφόρων, χωρίς την αναμονή στην κίνηση ή το θόρυβο του μοτέρ, αποτελούν πολύ καλή λύση (για δύο ισχυρούς και κοντινούς δορυφόρους, προτιμάται πάντως η φτηνότερη λύση ενός απλού πιάτου κατόπτρου τύπου offset, με ένα κεντρικό και ένα παράκεντρο LNB). Θα πρέπει να πούμε ακόμη ότι για κάθε επιπλέον δορυφόρο απαιτείται η αγορά ενός πρόσθετου LNB, ενώ βέβαια χρειάζεται και η τοποθέτηση διακοπτών DiSEqC για την εναλλαγή των δορυφόρων από το δέκτη.
 
Άλλα κάτοπτρα
Εντελώς περιθωριακή είναι η παρουσία άλλων τύπων πιάτων. Αρκετές πρωτότυπες κατασκευές έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στα πλαίσια της αναζήτησης… αόρατων πιάτων, με κάποια να μοιάζουν με λάμπες κήπου, άλλα με κύβους και άλλα με σφαίρες! Δύσκολα θα τα δείτε στη χώρα μας, καθώς είναι συνήθως μικρής απολαβής. Περισσότερο γήινα ήταν κάποια πιάτα φαρδύτερα κατά πλάτος, για καλύτερες παράκεντρες λήψεις κοντινών δορυφόρων (κάτι ενδιάμεσο από το κανονικό και το torroidal), που όμως δεν τα είδαμε να εισάγονται στη χώρα μας.
Στον αντίποδα, έχουμε δει φωτογραφία και ενός τέρατος πολλών μέτρων, με δεύτερο ανακλαστήρα σαν… τεράστιο Torroidal και διάφορες άλλες ιδιοκατασκευές!
 
Σταθερό ή κινητό;
Αν το πιάτο που θα επιλέξετε δεν υπερβαίνει το 1,10-1.,0m κατά πλάτος, τότε τα πράγματα είναι σχετικά απλά: Ξεκινάτε με σταθερό για λήψη ενός ή δύο δορυφόρων και αν στην πορεία γίνετε… μερακλής, προχωράτε στην τοποθέτηση ενός μοτέρ, που θα κινείται με εντολές DiSEqC 1.2, σηματοδοσία που υποστηρίζουν όλοι οι δορυφορικοί δέκτες, πλην των ιδιοκτησιακών. Δεν θα χρειαστείτε ούτε άλλο καλώδιο ούτε άλλη βάση στήριξης.
Αν αντίθετα σχεδιάζετε να πετύχετε δύσκολες λήψεις και υπολογίζετε σε μεγαλύτερο κάτοπτρο, τότε θα χρειαστεί να προβλέψετε από την αρχή αν θα κινείται ή όχι. Αν το πιάτο θα βλέπει σταθερά ένα δορυφόρο, θα χρειαστείτε μια απλή βάση Az/El (Αζιμουθίου-Ανύψωσης). Αν αντίθετα επιθυμείτε να κινείται, θα χρειαστείτε ειδική πολική βάση (polar mount), πάνω στην οποία θα προσαρμοστεί ειδικό μοτέρ (actuator), για την κίνηση του οποίου θα χρειαστείτε τουλάχιστον και ένα V-box (ειδικό μηχάνημα που μετατρέπει τις εντολές DiSEqC.2 σε παλμούς κίνησης που καταλαβαίνουν τα actuators). Εναλλακτικά, αντί του V-box θα χρειαστείτε positioner, αλλά… να μη σας μπλέξουμε με τέτοια! Η ουσία είναι ότι μία κινητή εγκατάσταση θα απαιτήσει καλή μελέτη, όχι μόνο για την αγορά του εξοπλισμού, αλλά και για την εύρεση της πιο κατάλληλης θέσης για την τοποθέτηση του πιάτου.
 
Πώς να επιλέξω;
Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου κατόπτρου, είναι φυσικά η κάλυψη των πραγματικών αναγκών λήψης. Βέβαια, όσοι είναι ή προορίζονται να γίνουν δορυφορομανείς, δεν καλύπτονται με τίποτε, καθώς, όσο μεγάλο κάτοπτρο και αν επιλέξουν, πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν θα μπορούν να πιάσουν!
Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχει και σωρεία περιοριστικών παραγόντων, όπως το κόστος ή η έλλειψη χώρου τοποθέτησης. Αν πάντως οι απαιτήσεις σας είναι λογικές, τότε θα καλυφθούν εύκολα και με μικρό κόστος, ενώ αν πράγματι γίνετε κι εσείς φανατικός δορυφορομανής, μπορείτε σίγουρα να επεκταθείτε και αργότερα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30F
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή του τελευταίου μοντέλου της σειράς θωρακισμένων ενισχυτών με βύσματα F. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…
Bridge Cable KL015 / KL016 / KL017 / KL018 / KL019
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων LAN μάρκας Bridge Cable, σε κουλούρες 100m. Πρόκειται για μονόκλωνα καλώδια CAT6 με πάχος καλωδίου 23AWG, τα οποία προσφέρουν αξιό…
Promax ATLaS NG
Έχει προστεθεί μία τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για το πεδιόμετρο - ναυαρχίδα Promax ATLaS NG. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην playlist Promax ATLaS NG - Εκπαιδευ…
Ikusi AM 321
Ο Multiband ενισχυτής AM 321 της Ikusi by Fagor, είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος ενισχυτής πολλαπλών ζωνών με 3 εισόδους για εσωτερικούς χώρους, προσαρμοσμένος στο LTE. Ο AM 321 (Ref. 35386) είναι κα…
Ikusi WAF 201
Ο ενισχυτής WAF 201 (Ref. 35150) είναι ένας broadband ενισχυτής υψηλής στάθμης εξόδου, ιδανικός για την ενίσχυση όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Βασικά χαρακτηριστικά: •…
Η IDComs συμμετέχει στη Salonica Electronix 2025!
Στα πλαίσια της συνεχούς δυναμικής παρουσίας της IDComs σε εκθέσεις και events, η εταιρεία θα συμμετάσχει και φέτος στην έκθεση Salonica Electronix 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη…
Ruijie Reyee RG-RAP72Pro
Το RG-RAP72Pro σχεδιάστηκε για να προσφέρει ασύρματη σύνδεση υψηλής απόδοσης σε επαγγελματικούς χώρους. Αυτοί οι επαγγελματικοί χώροι κυμαίνονται από ξενοδοχειακές μονάδες, σε μικρές επιχειρήσεις, γ…
Goobay HDMI Optical Hybrid Ultra High Speed 30m / 40m / 50m
Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων HDMI μάρκας Goobay. Πρόκειται για ultra high speed ενεργά οπτικά καλώδια (AOC – Active Optical Cable) HDMI version 2.1, τα οποία…
TP-Link Omada EAP650-Desktop
Η TP-Link παρουσιάζει το νέο EAP650-Desktop, ένα επιτραπέζιο Access Point για συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας με ευέλικτη ανάπτυξη. Προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi 6 και είναι ιδανικό γ…
H850 – Συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρματα τηλεχειριστήρια
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός ποιοτικού και αξιόπιστου αντιγραφέα τηλεκοντρόλ, του H850. Πρόκειται για μια μικροσκοπική συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρμα…
IKUSI by FAGOR FMC Series
Η σειρά FMC της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 20 μοντέλα Cascade πολυδιακοπτών στους οποίους ο αριθμός εισόδων αποτελεί επίσης και τον αριθμό γραμμών καθόδου (trunk lines). Για τις εν λόγω σειρές, δια…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιο…
Smart TV OS
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις κατασκευάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να χαρακτηρίζονται έξυπνες και να προσφέρουν διευρυμένες δυνατότητες τηλεθέασης, σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέ…
Sat & Zap, Απρίλιος 2025
Ξεκίνησαν εκπομπές οι νέοι ισχυροί δορυφόροι Astra 1P, Turksat 6A, Badr8 (στον τελευταίο λαμβάνουμε στα δυτικά ακόμα και τη δέσμη Δυτικής Αφρικής). Οι τουρκοκύπριοι εκπέμπουν ελεύθερα όλα τα κανάλια…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.