Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
27 Ιανουαρίου 2025 11:24
27 Ιανουαρίου 2025 11:15
27 Ιανουαρίου 2025 10:10
27 Ιανουαρίου 2025 10:06
27 Ιανουαρίου 2025 09:59
27 Ιανουαρίου 2025 09:31
27 Ιανουαρίου 2025 09:27
27 Ιανουαρίου 2025 09:10
27 Ιανουαρίου 2025 09:08
21 Απριλίου 2011 11:50
Γνωριμία με τον δορυφορικό δέκτη
Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
Featured | Μπορεί πολλοί από εμάς να θεωρούμε τη λειτουργία του δορυφορικού δέκτη δεδομένη, ωστόσο για έναν αρχάριο η πληρέστερη «αξιοποίησή του» εμφανίζει αρκετές δυσκολίες. Αν δεν αρκείστε στην απλή επιλογή του καναλιού από τη λίστα που σας έχει εγκαταστήσει ο τεχνικός σας και θέλετε να μάθετε και κάτι παραπάνω… τότε το άρθρο αυτό είναι για σας!
Αναζήτηση καναλιών
Ο βασικός σκοπός ενός δορυφορικού δέκτη είναι να φέρει τα δορυφορικά κανάλια στην οθόνη της τηλεόρασής σας. Όμως, για να το κάνει αυτό, θα πρέπει πρώτα κάποιος να του φορτώσει τα κανάλια.
Με εξαίρεση ορισμένα μοντέλα ιδιοκτησιακών δεκτών (όπως οι Panasat της Nova), που αποθηκεύουν τα κανάλια αυτόματα, χωρίς καμία παρέμβαση από το χρήστη, σε όλους τους δέκτες της ελεύθερης αγοράς, τα κανάλια που πρόκειται να λάβετε θα πρέπει να φορτωθούν στο δέκτη, με κάποια ειδική διαδικασία αυτόματης ή χειροκίνητης αναζήτησης. Να πούμε βέβαια ότι οι δέκτες που αποθηκεύουν μόνοι τους τα κανάλια… ως αντιστάθμισμα της ευκολίας, δεν τα αποθηκεύουν όλα, αλλά μόνο όσα έχουν προεπιλέξει οι τεχνικοί του παροχέα…
Βέβαια, σε κάθε δέκτη, πριν τη διαδικασία αναζήτησης των καναλιών θα πρέπει να προηγηθούν οι ρυθμίσεις κεραίας. Αυτές, την πρώτη φορά θα σας τις κάνει ο τεχνικός και δεν είναι άλλες από το σετάρισμα των LNBs, των διακοπτών DiSEqC που πιθανόν να χρησιμοποιείτε ή το σετάρισμα των δορυφόρων και του μοτέρ, στην περίπτωση βέβαια που χρησιμοποιείτε κινητό κάτοπτρο.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να οδηγηθείτε στην καρτέλα ανίχνευσης των καναλιών, η οποία σε κάθε δέκτη είναι περίπου ίδια, μπορεί να ποικίλει όμως ανάλογα με το μοντέλο, το ακριβές σημείο των μενού που βρίσκετε. Σε παλαιότερα μοντέλα βρίσκονταν σαν υποεπιλογή του μενού των τεχνικών ρυθμίσεων (setup), στα καινούρια όμως μπορεί να το βρείτε και σαν ξεχωριστή επιλογή.
Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, υπάρχει κάποια μπάρα ένδειξης σήματος (συνήθως δύο μπάρες, μία για την ισχύ και μία για την ποιότητα του σήματος, με τη δεύτερη να είναι πιο σημαντική), η οποία συχνά παίρνει και κάποιον πράσινο χρωματισμό, όταν το σήμα είναι επαρκές για κατέβασμα καναλιών.
Στους σύγχρονους δέκτες υπάρχει σχεδόν πάντα περιληπτική επεξήγηση της κάθε επιλογής των μενού (τι γίνεται δηλαδή αν πατήσετε ΟΚ σ’ αυτά), ενώ σε πολλούς δέκτες θα βρείτε και 4 χρωματικά πλήκτρα επιλογών, η λειτουργία των οποίων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το υπομενού στο οποίο βρίσκεστε! Για να μη μπερδεύεστε πάντως, τα μενού του δέκτη σας εξηγούν συνήθως τι κάνει το πάτημα της κάθε επιλογής, γι αυτό και είναι πάντα χρήσιμο για ένα δέκτη να διαθέτει και ελληνικά μενού.
Σε κάθε αρχική σάρωση καναλιών και πριν αυτή ξεκινήσει, σας δίνεται η δυνατότητα και άλλων επιλογών αποθήκευσης. Σε όλες τις περιπτώσεις σαρώνονται οι πομποί των δορυφόρων που βρίσκονται ήδη προαποθηκευμένοι στη βάση δεδομένων του δέκτη σας (database), μαζί με συγκεκριμένες παραμέτρους (πόλωση, symbol rate, fec).
Αν όμως η βάση δεδομένων του δέκτη σας δεν έχει ανανεωθεί εδώ και αρκετό καιρό με κάποια αναβάθμιση, δορυφορικά (ΟΤΑ) ή μέσω υπολογιστή, τότε είναι σίγουρο ότι η αναζήτηση δεν θα εντοπίσει όλους τους διαθέσιμους πομπούς και θα υπάρχουν και αρκετά κανάλια που δεν θα λαμβάνετε.
Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να κάνετε στη συνέχεια και χειροκίνητη αναζήτηση καναλιών (advanced ή manual search) με στοιχεία που θα πάρετε, για παράδειγμα, από τους πίνακες του περιοδικού. Βέβαια, αν είστε εξοικειωμένος με τη χρήση υπολογιστών και το μοντέλο σας είναι αρκετά διαδεδομένο, μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για έτοιμα settings, τα οποία μπορείτε να φορτώσετε στο δέκτη σας, κατευθείαν από το PC σας, μέσω της θύρας RS-232.
Μία ευκολία που παρέχουν ορισμένοι δέκτες είναι η «αναζήτηση διασυνδεδεμένων πομπών», που μπορεί να βρείτε στα μενού των δεκτών, με τη συντόμευση NIT. Αν σας παρέχεται αυτή η ευκολία χρησιμοποιήστε τη, γιατί θα μπορέσετε να εντοπίσετε και κανάλια από πομπούς που δεν βρίσκονται στη βάση δεδομένων του δέκτη σας. Αυτό οφείλεται στη δυνατότητα που έχουν κάποιοι transponders να στέλνουν ακόμη μαζί με το οπτικοακουστικό σήμα και τις πληροφορίες λήψης κάποιων αναμεταδοτών. Τις πληροφορίες αυτές τις εκμεταλλεύεται ο δέκτης και όχι μόνο κατεβάζει κανάλια που δεν υπάρχουν στη μνήμη του, αλλά ανανεώνει ταυτόχρονα και τη βάση δεδομένων του.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στη συχνότητα 12.539Η, 27.500, 3/4 του Hot Bird, από όπου βγαίνει το πακέτο Eutelsat Skyplex. Η συχνότητα αυτή, που ανήκει στην ιδιοκτήτρια εταιρεία των δορυφόρων Hot Bird, Eutelsat, στέλνει την πληροφορία NIT για όλους σχεδόν τους transponder των δορυφόρων. Έτσι, με χειροκίνητη αναζήτηση στη συχνότητα αυτή και με ενεργοποιημένη τη λειτουργία NIT, μπορείτε να κατεβάσετε σχεδόν όλα τα κανάλια του Hot Bird, ακριβώς σαν να κάνετε χειροκίνητη αναζήτηση.
Η συχνότητα αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον και από τους τεχνικούς Nova για να κατεβάσουν τα ελεύθερα κανάλια στους δέκτες Panasat, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν αυτόματη αναζήτηση.
Τέλος, υπάρχουν και ορισμένοι δέκτες με δυνατότητες blind search (τυφλής σάρωσης), οι οποίοι είναι σε θέση να εντοπίζουν όλα τα κανάλια ενός δορυφόρου, χωρίς να στηρίζονται σε κάποια βάση δεδομένων, αλλά ψάχνοντας σε όλες τις συχνότητες και πολώσεις, με όλα τα πιθανά symbol rate-fec. Εννοείται πως η σάρωση αυτή μπορεί να διαρκέσει και πάρα πολλή ώρα, στο τέλος όμως θα εντοπίσει τα πάντα, ακόμη και τις ευκαιριακές εκπομπές (feeds)!
Η διαφορά ανάμεσα στη blind search και στην αυτόματη αναζήτηση, είναι ότι η πρώτη σαρώνει το δορυφόρο με οποιοδήποτε συνδυασμό πόλωσης και symbol rate, ενώ η δεύτερη στηρίζεται καθαρά στη βάση δεδομένων του δέκτη και αναζητά μόνο τους αποθηκευμένους διαπομπούς.
Επιλογή καναλιού από τη λίστα-αποθήκευση καναλιών
Ακόμη και η επιλογή του (προαποθηκευμένου) καναλιού που θέλουμε να δούμε, δεν είναι πάντα αυτονόητη! Στην απλούστερη των περιπτώσεων λαμβάνετε έναν και μόνο δορυφόρο, οπότε τα κανάλια του βρίσκονται σε μια ενιαία λίστα. Όμως τα κανάλια αυτά μπορεί και να υπερβαίνουν τα 1.000 (π.χ. για τους Hot Birds), οπότε και τίθεται το ερώτημα του πώς θα βρείτε αυτό που θέλετε να δείτε;
Οι λύσεις στους σύγχρονους δέκτες είναι πολλές, καθώς η ταξινόμηση των καναλιών γίνεται συνήθως αλφαβητικά ή ανά «μπουκέτο», υπάρχουν όμως και ορισμένοι δέκτες που ρίχνουν τα κανάλια «χύμα», με τη σειρά ανεύρεσής τους (που στην πράξη σημαίνει με αύξουσα σειρά πομπών, από τις χαμηλότερες συχνότητες στις υψηλότερες).
Αν είστε άτυχοι και ο δέκτης σας τα ρίχνει όλα «χύμα», τότε η μόνη λύση που έχετε για να βρίσκετε αυτό που θέλετε είναι το σημείωμα των αριθμών επιλογής των καναλιών που σας ενδιαφέρουν και η κλήση τους με τα αριθμητικά πλήκτρα του τηλεκοντρόλ σας!
Ακόμη και στην περίπτωση αυτή πάντως, είναι βέβαιο πως θα σας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μίας τουλάχιστον λίστας «αγαπημένων» καναλιών (favorite channels), ώστε να βρίσκετε ευκολότερα μόνο αυτά που σας ενδιαφέρουν πραγματικά. Η δυσκολία εδώ έγκειται στο ότι θα πρέπει να μελετήσετε το εγχειρίδιο του δέκτη, ώστε να βρείτε τη διαδικασία με την οποία θα βάλετε τα κανάλια που επιθυμείτε στα αγαπημένα!
Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, θα έχετε στη διάθεσή σας αλφαβητική ταξινόμηση των καναλιών ή ταξινόμηση ανά μπουκέτο, ενώ οι περισσότεροι δέκτες επιτρέπουν την ταξινόμηση των καναλιών και σε ελεύθερα-κωδικοποιημένα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αφού τα κωδικοποιημένα που δεν μπορείτε να δείτε, είναι συχνά περισσότερα από όσα ελεύθερα βλέπετε και, απλά, σας δυσκολεύουν στην αναζήτηση των καναλιών που πραγματικά παρακολουθείτε!
Εκτός των κωδικοποιημένων, θα έχετε μοιραία στη λίστα σας και κανάλια…που δεν είναι κανάλια, τα λεγόμενα Data channels, δηλαδή «κανάλια δεδομένων». Αυτά αφορούν, για παράδειγμα, αναβαθμίσεις δεκτών ή άλλες υπηρεσίες και σε ορισμένους δέκτες σας δίνεται η δυνατότητα να μην προστεθούν στη λίστα με την αναζήτηση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα ελεύθερα-κωδικοποιημένα, καθώς σε όλους σχεδόν τους δέκτες υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης μόνο των ελεύθερων κατά τη σάρωση. Στην πράξη πάντως, δεν συνιστούμε να επιλέξετε στη σάρωση μόνο τα ελεύθερα, γιατί ο διαχωρισμός τους γίνεται με βάση την «ηλεκτρονική δήλωση» των ιδίων των καναλιών, που όμως είναι συχνά λανθασμένη! Έτσι, αρκετά ελεύθερα κανάλια δηλώνονται από τους παρόχους τους ως κωδικοποιημένα και αντιστρόφως (με λίγα λόγια …είσαι ό,τι δηλώσεις!).
Η ανεύρεση του καναλιού δυσκολεύει, αν η λήψη σας περιλαμβάνει περισσότερους δορυφόρους (είτε με διακόπτες DiSEqC είτε με μοτέρ). Στην περίπτωση αυτή, η καλύτερη λύση είναι η καταρχήν ταξινόμηση των καναλιών ανά δορυφόρο, δυστυχώς όμως κυκλοφορούν ακόμη αρκετοί δέκτες, που δεν παρέχουν την υποτυπώδη αυτή ευκολία! Η ταξινόμηση ανά δορυφόρο, δεν αποκλείει φυσικά την περαιτέρω αλφαβητική ή άλλη ταξινόμηση.
Εμείς πάντως θεωρούμε την εξελιγμένη αλφαβητική ταξινόμηση, ως τον καλύτερο τρόπο ανεύρεσης καναλιού μέσα στη λίστα. Στην περίπτωση αυτή, αρκεί να πληκτρολογήσετε το αρχικό γράμμα του ονόματος του καναλιού ή μέρος του ονόματός του και τότε στη λίστα θα εμφανιστούν μόνο τα αντίστοιχα κανάλια. Έτσι, εύκολα και γρήγορα θα βρείτε το κανάλι που ψάχνετε. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται όμως μόνο στα καινούρια μοντέλα δεκτών.
Αμφίδρομες υπηρεσίες- Ηλεκτρονικός οδηγός (EPG)
Οι αμφίδρομες υπηρεσίες (interactive services), στην πράξη, τουλάχιστον στην Ελλάδα… δεν είναι αμφίδρομες, καθώς δεν χρησιμοποιείται κάποιο κανάλι επιστροφής, από το δέκτη στον παροχέα! Οι υπηρεσίες αυτές λοιπόν, είναι προτιμότερο να ονομάζονται «διαδραστικές» και παρέχονται μόνο με τους ιδιοκτησιακούς δέκτες (στην περίπτωσή μας, τους Panasat της Nova). Μέχρι σήμερα, κάθε προσπάθεια δημιουργίας ανοιχτών προτύπων για διαδραστικές υπηρεσίες έχει αποτύχει (κυκλοφόρησαν παλαιότερα ορισμένοι δέκτες με λογισμικό Open TV (για την ακρίβεια midleware), ενώ στη συνέχεια διαφημίστηκε το πρότυπο MHP, το οποίο υιοθετήθηκε σε ορισμένες μόνο χώρες).
Τι είναι όμως αυτές οι διαδραστικές υπηρεσίες; Πρώτα και κύρια είναι το πρόγραμμα των καναλιών με ειδικό ηλεκτρονικό οδηγό. Όλοι σχεδόν οι δέκτες της αγοράς δείχνουν πληροφορίες επί της οθόνης για το τρέχον και το επόμενο πρόγραμμα των καναλιών, ενώ υπάρχουν και δέκτες που αναλαμβάνουν να σας ενημερώσουν για το ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα των καναλιών. Όμως, σε κάθε περίπτωση, για να δείτε τις πληροφορίες αυτές πρέπει να εκπέμπονται από το κανάλι.
Υπάρχουν ακόμη διάφορες πληροφοριακού τύπου υπηρεσίες (καιρός, αποτελέσματα αγώνων, διανυκτερεύοντα φαρμακεία κ.λπ.) ή παιχνίδια ή προσπάθειες πωλήσεων μέσω τηλεόρασης. Σε πολύ γενικές γραμμές, κρίνουμε ότι όλα αυτά (πλην του προγράμματος)… δεν αξίζουν τον κόπο σε ένα δορυφορικό δέκτη, καθώς υπάρχουν στο διαδίκτυο πολύ αρτιότερες και ταχύτερες επιλογές ενημέρωσης! Το βασικό που πρέπει να μάθετε είναι με ποιο τρόπο θα εμφανίζετε τον ηλεκτρονικό οδηγό στο δέκτη. O συνηθέστερος είναι αρκετά απλός, αφού αρκεί να πατήσετε μόνο το πλήκτρο EPG ή Guide.
Teletext
Το τηλεκείμενο είναι άλλη μία υπηρεσία που έχει υπερκεραστεί από πολύ καλύτερες στο διαδίκτυο! Υπάρχει από την εποχή της αναλογικής δορυφορικής τηλεόρασης, ενώ θα το γνωρίζετε οπωσδήποτε και από τα αναλογικά επίγεια κανάλια.
Στους περισσότερους δέκτες σήμερα, δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος σελίδων teletext ακόμη κι όταν αυτό δεν υποστηρίζεται από την τηλεόραση και σίγουρα δεν είναι κακό να υπάρχει σαν δυνατότητα, ενώ σε μερικά κανάλια χρησιμοποιείται κάποια σελίδα του teletext για να παρέχει υπότιτλους στα προγράμματα, όπως γίνεται και στην επίγεια ψηφιακή με τη σελίδα 888 του Πρίσμα. Στα περισσότερα ψηφιακά κανάλια πάντως, χρησιμοποιείται η μέθοδος του DVB subtitling για προαιρετική εμφάνιση υπότιτλων, όταν και εφόσον εκπέμπονται βέβαια. Η χρησιμότερη υπηρεσία του teletext είναι το αναλυτικότερο πρόγραμμα του σταθμού, καθώς και κάποιες περιληπτικές ειδήσεις (εφόσον βαριέστε να ανοίξετε τον υπολογιστή σας ή γενικότερα δεν έχετε καλές σχέσεις με τους υπολογιστές).
Υπάρχουν δύο είδη teletext, το OSD και το VBI. Το πρώτο δηλώνει τη δυνατότητα του ίδιου του δέκτη να αποκωδικοποιήσει την πληροφορία του ίδιου του δέκτη, ενώ το δεύτερο δηλώνει τη δυνατότητα του δέκτη να αφήνει το teletext να περνά από την έξοδο video (Scart ή RCA), ώστε να το αποκωδικοποιήσει η τηλεόρασή σας.
Υπότιτλοι- Άλλες γλώσσες
Όπως προαναφέραμε, ορισμένοι υπότιτλοι παρέχονται από το teletext καναλιών, ενώ οι περισσότεροι με τη μέθοδο του DVB subtitling. Εσείς, ως χρήστης, θα πρέπει απλά να ψάξετε για κάποιο πλήκτρο sub ή audio στο τηλεκοντρόλ σας, με το πάτημα του οποίου θα βλέπετε τους διαθέσιμους υπότιτλους και θα επιλέγετε την εμφάνιση αυτού που θέλετε. Να πούμε πάντως, ότι η ύπαρξη υπότιτλων αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στα δορυφορικά κανάλια (συχνά μάλιστα είναι στην ίδια γλώσσα με αυτήν της εκπομπής, με στόχο τους βαρύκοους).
Άλλες ηχητικές επιλογές που παρέχονται συνήθως από το ίδιο μπουτόν, είναι η επιλογή στερεοφωνικής ακρόασης (stereo), ψευδοστερεοφωνικής (joint stereo) ή μονοφωνικής δεξιού ή αριστερού καναλιού μόνο. Αν διερωτάστε γιατί να επιλέξετε το ένα κανάλι αντί της στερεοφωνίας, θα σας πούμε απλά ότι υπάρχουν κανάλια που εκπέμπουν διαφορετικό ήχο στο δεξί και διαφορετικό στο αριστερό κανάλι (π.χ. στο ένα τον ήχο της εικόνας που βλέπετε και στο άλλο κάποιο ραδιόφωνο).
Διαφορετικές επιλογές γλώσσας βρίσκουμε κυρίως στα συνδρομητικά κανάλια ταινιών ή σε κάποια διεθνή κανάλια ντοκιμαντέρ. Συνήθως επιλέγονται με κάποιο κουμπί audio του τηλεκοντρόλ. Στο ιταλικό πακέτο για παράδειγμα, υπάρχει σε πολλά κανάλια και ο πρωτότυπος –αγγλικός συνήθως- ήχος, τον οποίο πρέπει να επιλέξετε μόνος σας, διότι η βασική επιλογή είναι ο ιταλικός ήχος, ενώ στο Euronews μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 7 γλώσσες εκπομπής.
Δορυφορικά ραδιόφωνα
Δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά οι δορυφορικοί δέκτες σας δίνουν τη δυνατότητα να ακούτε εκατοντάδες δορυφορικά ραδιόφωνα από όλον τον κόσμο, με καλή ποιότητα ήχου τις περισσότερες φορές, ειδικά αν έχετε συνδέσει το δορυφορικό σας δέκτη με τον ενισχυτή σας και ακούτε από τα ηχεία του στερεοφωνικού. Τα ραδιόφωνα βρίσκονται συνήθως ταξινομημένα σε ξεχωριστές λίστες radio, στις οποίες έχετε και άμεση πρόσβαση από κάποιο μπουτόν radio του τηλεκοντρόλ, υπάρχουν όμως και μερικά ραδιόφωνα που… ανακατεύονται με τα κανάλια! Αν λαμβάνετε το δορυφόρο Hellas Sat, θα σας συστήσουμε να δοκιμάσετε τα ελληνικά ραδιόφωνα που εκπέμπουν ελεύθερα από εκεί…
Ρυθμίσεις ήχου-εικόνας
Οι περισσότεροι δέκτες, μας δίνουν τη δυνατότητα σεταρίσματος της εξόδου Scart του δέκτη μας σε CVS (Composite), S-VHS, RGB (με την τελευταία να είναι η ποιοτικότερη επιλογή, εφόσον υποστηρίζεται και από το Scart της τηλεόρασης). Στους νέους δέκτες υψηλής ευκρίνειας, οι επιλογές αυξάνουν με την προσθήκη της εξόδου YUV, DVI ή HDMI . Σε κάποιους επιλέγεται και η απόπλεξη του σήματος εξόδου σε 576p, 720p, 1080i ή και 1080p, με ορατή βελτίωση της εικόνας ακόμη και των συμβατικών καναλιών, στην κατάλληλη οθόνη προβολής.
Μια άλλη ρύθμιση είναι πάντα αυτή του κάδρου, που μπορεί να οριστεί ως 4:3 ή 16:9 ανάλογα με το φορμά της οθόνης σας, βοηθώντας στη σωστότερη απεικόνιση των καναλιών (μπορείτε βέβαια να επέμβετε και εκ των υστέρων, ακόμη και από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας). Σε λίγες περιπτώσεις δεκτών υπάρχει ακόμη και η επιλογή εξόδου σε NTSC ή PAL. Τα παραπάνω θα τα βρείτε συνήθως σε κάποιο υπομενού, ονομαζόμενο Audio-Video setup (A/V), Ρυθμίσεις AV ή Ρυθμίσεις Εξόδου.
Σκληρός δίσκος- διπλά tuner
Ο σκληρός δίσκος σας δίνει τη δυνατότητα άμεσων και ποιοτικών εγγραφών από το δέκτη σας (η αντίστοιχη μεταφορά στον υπολογιστή σας… δεν είναι πάντα εύκολη), ενώ το διπλό tuner (με την κατάλληλη τροφοδοσία) σας δίνει τη δυνατότητα να βλέπετε ένα πρόγραμμα και να γράφετε ένα άλλο (ή και περισσότερα άλλα…). Όλοι οι δέκτες παρέχουν και δυνατότητα προγραμματισμού εγγραφών. Αν διαθέτετε σκληρό δίσκο, θα έχετε στο τηλεκοντρόλ σας και τα διεθνή πλήκτρα εγγραφών (έναρξη -παύση-γρήγορα εμπρός, γρήγορα πίσω κ.λπ.).
Γονικό κλείδωμα
Σε όλους τους δέκτες μπορείτε να κλειδώσετε ορισμένα προγράμματα, όπως… τα μεταμεσονύχτια εκπαιδευτικά! Προσωπικά πάντως -και αν ξέρετε να χειρίζεστε το δέκτη σας- θα σας πρότεινα την… απλή μετονομασία των καναλιών, που επίσης παρέχεται από όλους τους δέκτες, δεν είναι όμως εύκολη δουλειά! Αν το ΧΧΧ κανάλι το ονομάσετε Business News, είναι σχεδόν σίγουρο πως τα παιδιά σας δεν θα του ρίξουν ούτε μια ματιά!
Αναβαθμίσεις
Η αναβάθμιση μέσω δορυφόρου (OTA: Over the Air) είναι ο ευκολότερος τρόπος αναβάθμισης ενός δέκτη. Σε ορισμένους γίνεται αυτόματα (συνήθως στους ιδιοκτησιακούς), ενώ σε άλλους πρέπει να την επιλέξετε εσείς, ενώ θα βρίσκεστε στο σωστό δορυφόρο (αρκεί να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις προτροπές του δέκτη σας…και να μην έχετε την ατυχία να κοπεί το ρεύμα κατά τη διάρκειά της!). H αναβάθμιση του δέκτη μέσω δορυφόρου, παλαιότερα, δέσποζε στην αγορά, που φυσικά κατακλύζονταν από μεγάλες και επώνυμες εταιρείες, που τα μοντέλα τους ήταν αρκετά ακριβά. Σήμερα όμως, τα οικονομικά και συνήθως ασιατικής προέλευσης μοντέλα, δεν υποστηρίζουν αναβάθμιση από δορυφόρο, αν και εφόσον βγάλουν κάποια στιγμή καινούριο software.
Και αν αναρωτιέστε τι αξία μπορεί να έχει η θύρα RS-232 που διαθέτουν όλα τα μοντέλα, τότε σας λέμε ότι η κατεξοχήν χρήση της είναι το φόρτωμα ανεπίσημου λογισμικού. Το λογισμικό αυτό, το μόνο που έχει είναι η δυνατότητα emulator των συνδρομητικών καρτών των πακέτων, κάτι που προσδίδει στο δέκτη «αυξημένες δυνατότητες αποκρυπτογράφησης». Τα τελευταία μοντέλα, μας επιτρέπουν αναβάθμιση μόνο των κλειδιών, αποφεύγοντας έτσι το “ξαναπάτημα” του ίδιου λογισμικού, ενώ τα πολύ πρόσφατα παρέχουν αυτές τις διαδικασίες μέσω θύρας USB, κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερη ευκολία, αφού ούτε PC χρειάζεται ούτε καλώδια σύνδεσης. Απλά, συνδέετε το USB stick με τη σωστή πληροφορία (λογισμικό, settings ή κλειδιά) στην αντίστοιχη θύρα του δέκτη
PIDs, Symbol Rate, FEC
Αφήσαμε τελευταίες τις διάφορες δορυφορικές συντομογραφίες, που μπορεί να εντοπίσετε κάπου μέσα στα μενού του δέκτη σας.
Τα PIDs είναι ειδικά αναγνωριστικά εικόνας, ήχου και συγχρονισμού, που εκπέμπονται με το ψηφιακό σήμα. Σε κάποιες περιπτώσεις καναλιών που αρνούνται να φορτωθούν, μπορεί να χρειαστεί να δηλώσετε και τα Video, Audio και PCR PIDs του καναλιού στη χειροκίνητη αναζήτηση (το PCR συνήθως το αφήνουμε αδήλωτο), ώστε να φορτωθεί σωστά από το δέκτη. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το symbol rate της μετάδοσης είναι ιδιαίτερα χαμηλό
Το Symbol Rate είναι ο ρυθμός ροής και το FEC (Forward Error Correction) ο συντελεστής διόρθωσης λαθών, με το πρώτο να είναι απαραίτητο και το δεύτερο προαιρετικό, στη χειροκίνητη αναζήτηση καναλιών (υπάρχει πάντα και η επιλογή auto FEC).
Συνοψίζοντας
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο από τις βασικές ευκολίες που σας παρέχουν οι δορυφορικοί δέκτες, ενώ για το συγκεκριμένο χειρισμό του κάθε δέκτη, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να μελετήσετε και το εγχειρίδιό του ή να τον ψάξετε και μόνος σας. Εμείς απλά προσπαθήσαμε να σας δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις, ως προς το…τι θα πρέπει να ψάξετε!
Να πούμε επίσης, ότι αν έχετε ένα δέκτη εδώ και τρία χρόνια και δεν έχετε κάνει… ούτε μία νέα αναζήτηση καναλιών, είναι βέβαιο ότι θα χάνετε μεγάλο αριθμό καναλιών, καθώς στη δορυφορική λήψη τίποτε δεν είναι μόνιμο! Έτσι, αν τυχόν χάσατε το αγαπημένο σας κανάλι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό κωδικοποιήθηκε, μπορεί απλά να άλλαξε πομπό ή παραμέτρους μετάδοσης ή ακόμη και PIDs και να χρειάζεται μία νέα αυτόματη σάρωση συχνοτήτων… για να το δείτε!