Skip to main content
5 Δεκεμβρίου 2013 07:14

Η δύναμη του λογισμικού σε ένα δέκτη Linux

Γράφει: Παύλος Κερασίδης

Featured | Ποια είναι η σημασία του λογισμικού σε έναν Linux δέκτη; Τι είναι το image; Πώς εξελίσσονται τα λογισμικά και ποιες είναι οι ομάδες που τα βελτιώνουν; Αρκεί το hardware για την επιλογή ενός Linux δέκτη; Σε αυτά και σε αρκετά ακόμα ερωτήματα που αφορούν την ουσιαστικότερη πτυχή των πολυσυζητημένων Linux δεκτών, απαντάμε παρακάτω…Οι εποχές που ο Linux δέκτης απαιτούσε απόλυτα εξειδικευμένες γνώσεις πέρασε. Πλέον, με την ίδια άνεση που εξελίσσει ένας χρήστης τις ικανότητές του σε έναν υπολογιστή που τρέχει Windows, αντίστοιχα μπορεί να αναπτύξει τις γνώσεις του πάνω σε έναν Linux δέκτη. Το γεγονός αυτό οφείλεται όχι μόνο στην τεράστια υποστήριξη που γνωρίζουν οικογένειες δεκτών στο διαδίκτυο, αλλά κυρίως επειδή οι εκδόσεις Linux που τρέχουν έχουν φτάσει σε καταπληκτικό επίπεδο ευχρηστίας και παρουσίασης. Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει ένας αρχάριος το ταξίδι του στον κόσμο των Linux δεκτών είναι μια στοιχειώδης χρήση υπολογιστή και μια μικρή κατανόηση των όρων που θα συναντήσει. Σίγουρα, πάντως, δεν απαιτείται η γνώση εντολών Linux.

Τι είναι το image;
Ένας όρος που θα έχει απασχολήσει πολλούς εκκολαπτόμενους χρήστες Linux δεκτών είναι το «image». Όπως ένας υπολογιστής τρέχει το λειτουργικό πρόγραμμα των Windows και ο χρήστης αλληλεπιδρά με το μηχάνημα μέσω παραθύρων και εικόνων, αντίστοιχα, σε έναν Linux δέκτη τρέχει ένα λογισμικό με το οποίο αλληλεπιδρά ο χρήστης για να στείλει εντολές στο δέκτη. Το ανάλογο του ποντικιού ή του πληκτρολογίου, σε έναν Linux δέκτη είναι το τηλεχειριστήριο, όπου το κάθε πάτημα πλήκτρου μεταφράζεται σε μια εντολή για το λειτουργικό σύστημα του δέκτη. Τα λειτουργικά των Linux δεκτών είναι κομμένα και ραμμένα ανάλογα το hardware που διαθέτουν, αλλά και τις ανάγκες που ικανοποιούν. Η βάση και ο πυρήνας του λειτουργικού είναι ίδια και βασίζονται στο Linux, ωστόσο η τελική παρουσία των μενού και οι λειτουργίες που μπορεί να εκτελέσει διαφέρουν.

Για κάθε οικογένεια Linux δεκτών υπάρχει ένα αντίστοιχο λογισμικό. Το λογισμικό αυτό ονομάζεται επίσημη διανομή λογισμικού ή επίσημο image. Ο κατασκευαστής του δέκτη είθισται να βελτιώνει το επίσημο λογισμικό και να προχωράει σε παρουσιάσεις νέων εκδόσεων της επίσημης διανομής. Από εκεί και πέρα, χάρη στον ανοιχτό κώδικα και στις απεριόριστες ικανότητες του Linux, αναπτύσσονται ανεπίσημες διανομές που πιθανό να ενσωματώνουν παράνομες λειτουργίες ή απλά να βελτιώνουν τα μενού και να προσθέτουν επιπλέον δυνατότητες. Οι διάφορες αυτές, επίσημες ή ανεπίσημες εκδόσεις λογισμικών για τους Linux δέκτες, έρχονται σε ποικίλες μορφές αρχείων. Αυτά τα αρχεία ονομάζονται images.

Οικογένειες δεκτών και ομάδες λογισμικών
Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης Linux δεκτών, έχουν δημιουργηθεί πολλές οικογένειες με διαφορετικά μοντέλα και λογισμικά. Οι πιο γνωστοί δέκτες είναι οι Dreambox, IPBox, AZBox, QBox, κτλ. Κάθε οικογένεια διαθέτει τις δικές της διανομές, με images ξεχωριστά για κάθε δέκτη. Τα διάφορα images δεν ταιριάζουν σε όλους τους δέκτες, εξαιτίας του διαφορετικού hardware. Κάθε image προορίζεται για συγκεκριμένο δέκτη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ανεπίσημες ομάδες κατασκευής λογισμικών που δημιουργούν λογισμικά για παραπάνω από μια οικογένεια δεκτών, στηριζόμενοι στον κοινό πυρήνα τους, το Linux.

Το πρώτο λογισμικό που δημιουργήθηκε για Linux δέκτη ήταν για τον Dreambox 7000. Την πρώτη αυτή διανομή, η κατασκευάστρια εταιρεία των δεκτών την ονόμασε Enigma. Ακολούθησαν πολλά images του Enigma για τον DM7000, επίσημα και ανεπίσημα, όπως και εκατοντάδες ακόμα για τα επόμενα μοντέλα των Linux δεκτών της εταιρείας. Πέρα από τις καθιερωμένες αναβαθμίσεις, η κατασκευάστρια εταιρεία κάποια στιγμή αποφάσισε να εξελίξει και να διαφοροποιήσει σημαντικά το λογισμικό της για να υποστηρίζει το εξελιγμένο hardware των νέων της μοντέλων. Έτσι, δημιούργησε το Enigma 2. Πάνω στο Enigma 2 βασίστηκαν πολλές ομάδες και παρουσίασαν πολλαπλά images για τους δέκτες της εταιρείας. Πολύ γνωστές ομάδες που βασίζονται στο Enigma, είτε στην πρώτη είτε και στην δεύτερη έκδοσή του, είναι η Gemini Project, PLi, Nabilo, SF, SiF, κ.ά. Από τις ομάδες που ασχολήθηκαν με το Enigma, ορισμένες παρουσίασαν διανομές για οικογένειες δεκτών πέραν των Dreambox. Έτσι, βλέπουμε images Enigma από τις ομάδες SF ή την Sif για τους IPBox και απόπειρες διανομών για τους AZBox και QBox.

Η σημασία του λογισμικού
Αυτό που κάνει τη διαφορά σε ένα Linux δέκτη, είναι το λογισμικό. Μπορεί το hardware να είναι καταπληκτικό και ο δέκτης να είναι οπλισμένος ως «αστακός», όμως μπορεί να χωλαίνει λειτουργικά εξαιτίας ανεπαρκής υποστήριξης στον τομέα του λογισμικού. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στην ελλιπή υποστήριξη κατά κύριο λόγο από την κατασκευάστρια εταιρεία. Γι’ αυτό, η συμβουλή του περιοδικού είναι να μην παρασύρεστε από τους πίνακες των χαρακτηριστικών και τις πλούσιες υποσχέσεις των εταιρειών, αλλά να προσπαθείτε να ενημερώνεστε καλά για τις δυνατότητες του δέκτη στο επίπεδο του λογισμικού.

Plugins και emulators
Για κάθε λειτουργία του, ένας δέκτης Linux στηρίζεται στο λογισμικό. Οι δυνατότητες του βασικού image ενδέχεται να είναι περιορισμένες για πολλαπλούς λόγους και όχι λόγω αδυναμίας. Συνήθως αυτό γίνεται για να επιλέξει ο χρήστης τις λειτουργίες που θα προσθέσει στο δέκτη. Η προσθήκη επιπλέον δυνατοτήτων γίνεται μέσω των plugins. Τα plugins είναι αρχεία που εγκαθίστανται στο βασικό image. Για παράδειγμα, για τη χρήση του Web Interface ενός δέκτη τρέχει ένα plugin, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι προεγκατεστημένο, όπως ο Internet Explorer ή ο Windows Media Player στα Windows. Ανάλογες εφαρμογές είναι η λειτουργία Web Camera, YouTube player κ.ά. Επίσης, μέσω εγκατάστασης πρόσθετων αρχείων, μπορεί να γίνει αλλαγή ολόκληρης της εμφάνισης των μενού ενός δέκτη, με δυνατότητα μάλιστα προσθαφαίρεσης λειτουργιών που πραγματοποιούνται μέσω του τηλεχειριστηρίου. Ξακουστά και απαραίτητα επιπρόσθετα αρχεία είναι επίσης τα emulators. Όπως σε οποιαδήποτε λειτουργία τους, οι Linux δέκτες για την αποκρυπτογράφηση καναλιών συμβουλεύονται λογισμικά. Αυτά τα επιπρόσθετα λογισμικά που τρέχουν είναι τα emulators, που είναι στην ουσία προσομοιωτές CAMs. Ακόμα και για την ανάγνωση smartcard στις αντίστοιχες θύρες, οι δέκτες απαιτούν τη λειτουργία ενός emulator. Η προσθήκη των plugins, όπως και των emulators, στα εξελιγμένα λογισμικά, γίνεται μέσω του τηλεχειριστηρίου, εντελώς αυτοματοποιημένα, ειδικά εάν ο δέκτης είναι διασυνδεμένος με το Internet. Πραγματικά, η εξέλιξη και η πορεία των διανομών για Linux δέκτες είναι εκπληκτική και ανοίγεται απλόχερα σε κάθε χρήστη.

Digital TV Info, τεύχος 15

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30F
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή του τελευταίου μοντέλου της σειράς θωρακισμένων ενισχυτών με βύσματα F. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…
Bridge Cable KL015 / KL016 / KL017 / KL018 / KL019
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων LAN μάρκας Bridge Cable, σε κουλούρες 100m. Πρόκειται για μονόκλωνα καλώδια CAT6 με πάχος καλωδίου 23AWG, τα οποία προσφέρουν αξιό…
Promax ATLaS NG
Έχει προστεθεί μία τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για το πεδιόμετρο - ναυαρχίδα Promax ATLaS NG. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην playlist Promax ATLaS NG - Εκπαιδευ…
Ikusi AM 321
Ο Multiband ενισχυτής AM 321 της Ikusi by Fagor, είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος ενισχυτής πολλαπλών ζωνών με 3 εισόδους για εσωτερικούς χώρους, προσαρμοσμένος στο LTE. Ο AM 321 (Ref. 35386) είναι κα…
Ikusi WAF 201
Ο ενισχυτής WAF 201 (Ref. 35150) είναι ένας broadband ενισχυτής υψηλής στάθμης εξόδου, ιδανικός για την ενίσχυση όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Βασικά χαρακτηριστικά: •…
Η IDComs συμμετέχει στη Salonica Electronix 2025!
Στα πλαίσια της συνεχούς δυναμικής παρουσίας της IDComs σε εκθέσεις και events, η εταιρεία θα συμμετάσχει και φέτος στην έκθεση Salonica Electronix 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη…
Ruijie Reyee RG-RAP72Pro
Το RG-RAP72Pro σχεδιάστηκε για να προσφέρει ασύρματη σύνδεση υψηλής απόδοσης σε επαγγελματικούς χώρους. Αυτοί οι επαγγελματικοί χώροι κυμαίνονται από ξενοδοχειακές μονάδες, σε μικρές επιχειρήσεις, γ…
Goobay HDMI Optical Hybrid Ultra High Speed 30m / 40m / 50m
Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων HDMI μάρκας Goobay. Πρόκειται για ultra high speed ενεργά οπτικά καλώδια (AOC – Active Optical Cable) HDMI version 2.1, τα οποία…
TP-Link Omada EAP650-Desktop
Η TP-Link παρουσιάζει το νέο EAP650-Desktop, ένα επιτραπέζιο Access Point για συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας με ευέλικτη ανάπτυξη. Προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi 6 και είναι ιδανικό γ…
H850 – Συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρματα τηλεχειριστήρια
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός ποιοτικού και αξιόπιστου αντιγραφέα τηλεκοντρόλ, του H850. Πρόκειται για μια μικροσκοπική συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρμα…
IKUSI by FAGOR FMC Series
Η σειρά FMC της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 20 μοντέλα Cascade πολυδιακοπτών στους οποίους ο αριθμός εισόδων αποτελεί επίσης και τον αριθμό γραμμών καθόδου (trunk lines). Για τις εν λόγω σειρές, δια…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιο…
Smart TV OS
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις κατασκευάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να χαρακτηρίζονται έξυπνες και να προσφέρουν διευρυμένες δυνατότητες τηλεθέασης, σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέ…
Sat & Zap, Απρίλιος 2025
Ξεκίνησαν εκπομπές οι νέοι ισχυροί δορυφόροι Astra 1P, Turksat 6A, Badr8 (στον τελευταίο λαμβάνουμε στα δυτικά ακόμα και τη δέσμη Δυτικής Αφρικής). Οι τουρκοκύπριοι εκπέμπουν ελεύθερα όλα τα κανάλια…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.