Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Κριτήρια επιλογής οικονομικής HDTV
Τι να προσέξετε, πού να αδιαφορήσετε
Featured | Μία σύγχρονη HDTV είναι μία πολυσύνθετη συσκευή, της οποίας η αξία προσδιορίζεται τόσο από την απόδοση, όσο και από τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που ενσωματώνει. Στο σύντομο οδηγό που ακολουθεί βάζουμε μία τάξη σε αυτά που μας ενδιαφέρουν, προκειμένου να αποκτήσουμε μία καλή σε απόδοση μεν, οικονομική δε, τηλεόραση.
Σήμερα ενόψει του switch off αναλογικής TV, είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να αντικαταστήσουν την παλιά αναλογική τους τηλεόραση με μια νέα, όσο γίνεται πιο οικονομική, τηλεόραση. Αυτό που θέλουμε είναι η ποιότητα της εικόνας και οι ευκολίες στη χρήση, επιλογές που πρέπει να γίνουν με προσοχή, καθώς η νέα μας συσκευή θα μας συντροφεύει για αρκετό χρόνο. Από την άλλη μεριά, προκειμένου να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια από τα χαρακτηριστικά που διαθέτει μία σύγχρονη HDTV μάς είναι απαραίτητα και ποια είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στο να εξοικονομήσουμε χρήματα. Στο άρθρο που ακολουθεί θα θίξουμε με σύντομο αλλά περιεκτικό τρόπο τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς πριν βάλει το χέρι στην τσέπη και επιλέξει τη νέα του τηλεόραση. Κάποια από τα χαρακτηριστικά που ακολουθούν είναι απαραίτητα στοιχεία, ενώ κάποια άλλα από αυτά αποτελούν, εν πολλοίς, μέρος του οπλοστασίου marketing των κατασκευαστών και των εταιρειών επικοινωνίας. Στην περίπτωση που το ζητούμενο είναι η οικονομία, στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ουσία και στα βασικότερα, παρά σε εκείνα τα στοιχεία που θα μας προσφέρουν απλόχερα, αλλά θα πληρώσουμε αδρά, για να τα αποκτήσουμε.
LED TV ή όχι;
Είναι αλήθεια ότι στο ξεκίνημά της η τεχνολογία LED ήταν μεν ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές, από την άλλη όμως δεν προσέφερε σημαντική αναβάθμιση στην ποιότητα της εικόνας. Σήμερα πλέον η τεχνολογία LED που χρησιμοποιείται στις τηλεοράσεις LCD προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα, που δεν μπορεί να παραβλέψει κανένας. Η εικόνα των LED LCD, ναι, είναι καλύτερη από των συμβατικών, η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται είναι σημαντική, ενώ και η διάρκεια ζωής τους είναι μεγαλύτερη. Είναι δυνατό να βρούμε συμβατικές LCD πλέον στην αγορά; Κανονικά όχι, αλλά στα «καλάθια» με τις υπερπροσφορές δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συναντήσει…
3D TV
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομικότερη αγορά είναι αυτή που δεν προσφέρει δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης, επιλογή… την οποία δεν προτείνουμε! Η σωστή επιλογή τηλεόρασης σήμερα περιλαμβάνει στη λίστα με τις δυνατότητες την απεικόνιση 3D. Αυτό που θα πρέπει να αποφασίσουμε, συνεπώς, είναι ο τύπος 3D TV, που θα επιλέξουμε. Η οικονομικότερη επιλογή είναι το λεγόμενο “Passive 3D”, το οποίο χρησιμοποιεί παθητικά πολωτικά γυαλιά για τη δημιουργία της ψευδαίσθησης του βάθους. Πλεονέκτημα της τεχνολογίας, την οποία θα συναντήσουμε με διάφορες εμπορικές ονομασίες ανάλογα με τον κατασκευαστή, είναι τα ελαφριά και χαμηλού κόστους γυαλιά που χρησιμοποιούνται. Στον αντίποδα, η τεχνολογία “Active 3D” με ενεργά Shutter Glasses επιτυγχάνει μεγαλύτερη ανάλυση εικόνας 3D – Full HD. Το κόστος όμως των Shutter Glasses είναι σημαντικά υψηλότερο από των παθητικών, χρειάζονται φόρτιση και είναι, κατά κανόνα, πιο μεγάλα και πιο βαριά.
100Hz ή 1200Hz;
Αρκετά χρόνια πριν, η σάρωση του πάνελ με ρυθμό 100Hz ήταν η κορυφή της τεχνολογίας των HDTV. Αυτό έπαψε να ισχύει εδώ και μερικά χρόνια, αρχής γενομένης από τη Sony, για να ακολουθήσουν άμεσα και άλλες εταιρείες. Σήμερα, με συνδυασμό διαφόρων τεχνολογιών, όπως η ανανέωση του πάνελ και η περιοδική σάρωση του οπίσθιου φωτισμού, η (ισοδύναμη) συχνότητα σάρωσης αγγίζει αστρονομικούς ρυθμούς, με τη Philips να δίνει ακόμη και 1200Hz στα κορυφαία της μοντέλα! Αυτό που θα πρέπει να κρατήσετε είναι ότι, πράγματι, όσο περισσότερα τα Hz, τόσο καλύτερη (και ακριβότερη) η εικόνα, αλλά το κόστος τείνει να αυξάνει εκθετικά. Στις LCD TV σάρωση 800Hz δίνει ήδη πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την απόδοση της κίνησης. Σημειώστε ότι, επίσης, στις τηλεοράσεις plasma τα Ηz έχουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της εικόνας, αλλά η έννοια είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που απαντάται στις τηλεοράσεις LCD.
Πόσες και ποιες είσοδοι
Όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο. Η οικονομία στην περίπτωση γίνεται όχι μειώνοντας την ποικιλία των εισόδων στο πίσω μέρος της τηλεόρασής μας, αλλά μειώνοντας τον αριθμό των όμοιων εισόδων. Για παράδειγμα, η θύρα HDMI είναι εκ των ων ουκ άνευ για μία σύγχρονη HDTV. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσετε να βρείτε τηλεόραση στην αγορά χωρίς τέτοια είσοδο – και αν την βρείτε, μην την αγοράσετε! Μπορείτε όμως να επιλέξετε μία HDTV με 2xHDMI, αντί για 4x. Αν είστε φίλος του downloading ταινιών, τότε η είσοδος USB με συμβατότητα σύνδεσης αποθηκευτικού μέσου με μορφότυπο NTFS είναι χρήσιμη, ενώ αν έχετε ή τώρα χτίζετε κάποιο δίκτυο, η θύρα Ethernet ή το Wi-Fi σε συνδυασμό με τη συμβατότητα DLNA θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Τέλος, λάβετε υπόψη ότι το… πατροπαράδοτο Scart τείνει να εξαλειφθεί από τις σύγχρονες τηλεοράσεις, ενώ, όπου υπάρχει, συνήθως, παρέχεται μέσω adaptor.
Μήπως plasma TV;
Την εποχή που οι τηλεοράσεις LED LCD έχουν κυριαρχήσει, λόγω και του υπερεπιτυχημένου marketing, η τεχνολογία plasma εξακολουθεί να έλκει ένα πολύ μεγάλο μέρος των φίλων της ποιοτικής εικόνας. Δυνατό σημείο της τεχνολογίας είναι η ευρεία γωνιά θέασης, η οποία στην πράξη αγγίζει τις 180 μοίρες. Η τεχνολογία plasma είναι η πλέον κινηματογραφική σήμερα και προσφέρεται σε σχετικά χαμηλές τιμές. Μειονέκτημα των plasma είναι ότι το 3D τους υλοποιείται με τα ακριβότερα και πολλές φορές βαριά Shutter Glasses, ενώ η κατανάλωση των συσκευών είναι υψηλή, όπως και το βάρος τους.
Ανάλυση της εικόνας
Για ένα σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα, οι διαθέσιμες αναλύσεις στα displays ήταν 720p και 1920×1080. Σήμερα πλέον είναι αδύνατο να βρει κανείς στην αγορά HDTV με ανάλυση panel 720p. Το δίλημμα πλέον επανέρχεται με την έλευση του 4k. Τα πάνελ ανάλυσης 3840x2160pixels είναι πλέον πραγματικότητα και φυσικά αποτελούν σήμερα μία πανάκριβη επιλογή. Επομένως, όσο και αν το όνειρο σας είναι μία 4k TV, όπως KD-84X9005 της Sony, με την οκταπλάσια ανάλυση μίας τηλεόρασης 1080p, η συμβουλή μας είναι ξεκάθαρη: υπομονή και αποταμίευση.
Smart TV
Οι «έξυπνες» υπηρεσίες μέσω διαδικτύου έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το marketing των εταιρειών. Μπορούν οι έξυπνες λειτουργίες να είναι δέλεαρ; Ναι, αλλά μόνο σε δεύτερο πλάνο, καθώς αυτό που προέχει κατά την αγορά μίας HDTV είναι η ποιότητα της εικόνας, κριτήριο που γίνεται ακόμη πιο αυστηρό στην περίπτωση που θέλουμε το κόστος να είναι κατά το δυνατό στοχευμένο προς την ποιότητα της απεικόνισης.
Επιτοίχια τοποθέτηση – wall mounting
Το ότι θα διαθέσουμε λίγα χρήματα για την τηλεόραση μας, δεν μας απαγορεύει να θέλουμε να την… κρεμάσουμε στον τοίχο. Ίσα-ίσα, με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πάρουμε πίσω μέρος του πρεστίζ που θα αφήσουμε πίσω στο κατάστημα λόγω μειωμένου μπάτζετ. Σκόπιμο είναι λοιπόν, όταν θα… μας πείθει ο πωλητής για το ποία είναι η καλύτερη HDTV για εμάς – αλλά εμείς δεν το γνωρίζαμε – να προσθέσουμε στην κουβέντα την παράμετρο αυτή. Εταιρείες, όπως η Samsung, προσφέρουν διακριτικά αξεσουάρ για την επιτοίχια στήριξη των τηλεοράσεών τους, χωρίς να είναι υποχρεωτικό το κόστος να εκτοξευτεί.
Επιλέγοντας HDTV στο κατάστημα
Πρόκειται για τον πλέον σίγουρο τρόπο για να προβούμε σε λάθος επιλογή. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί και ξεκινούν από τον υπερβολικό φωτισμό που υπάρχει μέσα στα καταστήματα. Εξάλλου, καμία από τις τηλεοράσεις που βρίσκονται στις εκθέσεις των καταστημάτων δεν είναι σωστά ρυθμισμένη, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι τοποθετημένες… όπως τύχει και πάντως σίγουρα διαφορετικά από ό,τι πρόκειται να κάνουμε στο σπίτι. Η θέαση μίας άστοχα ρυθμισμένης τηλεόρασης από έναν θεατή όρθιο οδηγεί σε βεβιασμένα και με μαθηματική ακρίβεια λανθασμένα συμπεράσματα. Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί η ψυχολογική πίεση που ασκεί ο πωλητής με τη νοοτροπία «ό,τι να’ ναι, πώληση να’ ναι», τότε καταλαβαίνετε ότι καλό θα ήταν να πάτε στο κατάστημα ενημερωμένοι και, ακόμη καλύτερα, αποφασισμένοι για την αγορά σας.
{gallery}1366{/gallery}