Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 192
587
SECURITY REPORT 152
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20 Απριλίου 2011 20:18

Οι 10 αρετές της δορυφορικής λήψης!

Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
56028075e13ecc3e9e5ee85edd53f448 XL 0e1a05a7

Featured | Η δορυφορική τηλεόραση είναι συναρπαστική, απρόβλεπτη και διαρκώς αναπτυσσόμενη. Ένα βήμα πάντα μπροστά από όλα τα άλλα μέσα, προσφέρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Εάν αυτοί οι λόγοι δε σας αρκούν για να μυηθείτε στον χώρο, ή να αναβαθμίσετε την υπάρχουσα δορυφορική σας εγκατάσταση, τότε ίσως σας “πείσουν” οι 10 αρετές της δορυφορικής λήψης που παραθέτουμε παρακάτω!

1. Καθολική λήψη πέρα από σύνορα
Η δορυφορική εκπομπή είναι ένας από τους πολλούς τρόπους μετάδοσης ενός τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σήματος. Ο γνωστότερος τρόπος μετάδοσης είναι φυσικά η επίγεια αναλογική επίγεια εκπομπή, η οποία αντικαθίσταται σταδιακά από την ψηφιακή μετάδοση, με στόχο (στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) την πλήρη κατάργηση των αναλογικών εκπομπών μέχρι το 2015.
Ο δεύτερος τρόπος μετάδοσης είναι η καλωδιακή, η οποία ελάχιστη διάδοση έχει στη χώρα μας (και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει).
Ο τρίτος τρόπος μετάδοσης είναι η IPTV, δηλαδή η μετάδοση καναλιών μέσα από γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις. Στη χώρα μας, έχει κάνει τα πρώτα δειλά βήματα και αναμένεται σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον, ενώ σε ότι αφορά τα ραδιόφωνα, η μετάδοση είναι ευκολότερη (απαιτώντας πολύ μικρότερο εύρος ζώνης) και ήδη μπορούμε να μιλήσουμε για παγκόσμια κάλυψη μέσω διαδικτύου.
Ο τέταρτος δρόμος… είναι φυσικά η δορυφορική εκπομπή, η οποία και παρουσιάζει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, σε σχέση με την επίγεια και την καλωδιακή: Με μία μόνο εκπομπή από κάποιον ισχυρό δορυφόρο, μπορούμε να πετύχουμε την κάλυψη όχι μόνο του 100% της ελληνικής επικράτειας, αλλά και του συνόλου της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η αναλογική ή επίγεια ψηφιακή δεν μπόρεσαν και ούτε θα μπορέσουν ποτέ να καλύψουν όλη την επικράτεια, καθώς για μία ορεινή χώρα σαν την Ελλάδα, απαιτείται τεράστιος αριθμών τοπικών αναμεταδοτών. Η δορυφορική, αντίθετα, μπορεί να καλύψει ακόμη και όλη την Ευρώπη, με πολύ μικρό κόστος για τη λήψη του σήματος και ο μόνος ανταγωνισμός σ’ αυτόν τον τομέα, θα έλθει μετά από αρκετά χρόνια, από την IPTV (αν και πάλι …χλωμό το βλέπω να κατεβάσουμε τα πιάτα!). Σε κάθε περίπτωση, η δορυφορική θα συμφέρει πάντα για τις λεγόμενες unicast μεταδόσεις (ένας provider μεταδίδει προς πολλούς τηλεθεατές), ενώ το διαδίκτυο θα συμφέρει οπωσδήποτε για τις multicast μεταδόσεις (ένας ή περισσότεροι providers μεταδίδουν προς ένα τηλεθεατή).
Για να είμαστε πλήρεις, πάντως, θα πρέπει να πούμε ότι ένας δορυφόρος δεν μπορεί να καλύψει με σήμα όλα τα σημεία όπου θεωρητικά θα ήταν ορατός, αλλά μόνο τις περιοχές εκείνες που βρίσκονται μέσα στη ζώνη κάλυψης της συγκεκριμένης δέσμης του δορυφόρου και οι οποίες ορίζονται από τα ιχνοδιαγράμματα (footprints) και καταγράφονται ενδεικτικά στους πίνακες του περιοδικού (ως διάσταση πιάτου για συγκεκριμένες λήψεις).
 
2. Ποιότητα εικόνας και ήχου
Η ποιότητα των αναλογικών επίγειων εκπομπών είναι… γνωστή! Με τα πολλά κανάλια και την ασυδοσία που επικρατεί, οι παρεμβολές είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ενώ στις μεγάλες πόλεις τα πολλά διαφορετικά σημεία εκπομπής καταλήγουν σε είδωλα, ψαροκόκαλα, χιόνια και πολλά άλλα εκνευριστικά για τον τελικό χρήστη! Το μειονέκτημα αυτό θα εκλείψει βέβαια, όταν επικρατήσει η επίγεια ψηφιακή λήψη, αλλά όταν θα γίνει αυτό, η δορυφορική τηλεόραση θα έχει περάσει κατά πολύ στην εποχή της HD, όπως ήδη συμβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς.
Σήμερα, σε πολλές περιοχές της χώρας μας με κακή κάλυψη αναλογικών καναλιών, αρκετοί είναι οι κάτοικοι που εξαναγκάζονται να συνάψουν συνδρομή στη συνδρομητική δορυφορική υπηρεσία της Nova, μόνο και μόνο για να πιάσουν με καλή ποιότητα τα επίγεια ιδιωτικά ή κρατικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Mega, ANT-1, Alter, Star, Alpha) από τους δορυφόρους Hot Birds, ενώ χωρίς συνδρομή (ελεύθερα) μπορεί κάποιος να λάβει από το δορυφόρο Hellas Sat, τα κανάλια ERT Sat, SKAI, 902TV, Κανάλι10, RIK Sat, Tele Asty, Sat Lux TV, Vouli και TV Magic (και ελεύθερα, από Hot Birds, τα HellasDTV, Extra3, Vouli και RIK Sat).
Δεν θα ισχυριστώ ότι η ποιότητα εικόνας και ήχου των ελληνικών δορυφορικών καναλιών είναι «άψογη» ή «άπαιχτη», σίγουρα όμως δεν θα δείτε με είδωλα, ψαροκόκαλα, χιόνια και λοιπές παρεμβολές και σε κάθε περίπτωση, η εικόνα θα είναι καθαρή.
Αν το ενδιαφέρον σας στρέφεται σε ξενόγλωσσα δορυφορικά κανάλια και ιδιαίτερα συνδρομητικά, τότε στα πλεονεκτήματα προσθέστε και την πιθανή μετάδοση σε σύστημα 16/9 (πραγματικό), ενώ σε ορισμένα εκπέμπεται και ήχος Dolby Surround ή και Dolby Digital, αποτελώντας έτσι μια καλή πηγή τροφοδοσίας για τον οικιακό σας κινηματογράφο.
 
3. Ποσότητα
Η ποσότητα αποτελεί το μεγάλο ατού της δορυφορικής λήψης. Ακόμη και με μια φτηνή εγκατάσταση, για λήψη των δύο σημαντικών δορυφορικών συμπλεγμάτων (Astra1 – Hot Bird), ο αριθμός των λαμβανόμενων καναλιών είναι τεράστιος, με πολλά από αυτά να είναι ελεύθερης λήψης, ενώ άλλα συνδρομητικά. Μέσα στα πολλά, υπάρχουν φυσικά κανάλια για όλα τα γούστα και εφόσον γνωρίζετε και κάποιες ξένες γλώσσες, οι καθημερινές σας επιλογές είναι τόσο πολλές, που… θα χρειάζεται να κάνετε αυστηρή επιλογή στο τι θέλετε να παρακολουθήσετε. Ευτυχώς, τα περισσότερα ψηφιακά κανάλια διαθέτουν ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG), ο οποίος σας δείχνει συνήθως μία περίληψη του τρέχοντος και του επόμενου προγράμματος (σε κάποια κανάλια ή πακέτα υπάρχει και εβδομαδιαίος οδηγός).
Αν προχωρήσετε σε εγκατάσταση κινητής λήψης ή και σε μεγαλύτερο πιάτο ή και σε προσθήκη μπάντας C, τότε πραγματικά, ο αριθμός των καναλιών που θα μπορείτε να λάβετε… εκτοξεύεται στα ύψη! Για όλα αυτά, σας καλούμε να συμβουλευτείτε τους πίνακες συχνοτήτων, στις πίσω σελίδες του περιοδικού.
 
4. Υψηλή ευκρίνεια
Η λήψη καναλιών υψηλής ευκρίνειας αποτελεί σίγουρα το παρόν και το μέλλον της δορυφορικής. Ακολουθώντας το νέο πρότυπο συμπίεσης MPEG-4/DVB-S2, έχει ξεκινήσει η δορυφορική εκπομπή καναλιών υψηλής ευκρίνειας και, συγκεκριμένα, με ανάλυση 1080i και 1080p. Αν πάντως διαθέτετε ήδη κάποια μεγάλη τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα HD Ready ή Full HD, θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε τη δορυφορική λήψη σαν πολύ σοβαρό μέσο τροφοδοσίας της εγκατάστασης, δεδομένης μάλιστα της επικείμενης διαμάχης μεταξύ Blu Ray –HD DVD και του υψηλού κόστους προμήθειας των νέων δίσκων.
 
5. Ζήτηση συγκεκριμένης γλώσσας
Η ζήτηση αυτή υπήρξε ανέκαθεν μία από τις πλέον σοβαρές αιτιολογίες εγκατάστασης δορυφορικής λήψης (ασχοληθήκαμε σε προηγούμενα τεύχη διεξοδικά με τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις). Η Γερμανίδα σύζυγος στην Ελλάδα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εγκαταστήσει ένα δορυφορικό πιάτο για λήψη των ψηφιακών γερμανικών καναλιών, του συμπλέγματος Astra 19,2Ε, εφόσον βέβαια θέλει να διατηρήσει επαφή με την πατρίδα της, ζώντας στη χώρα μας. Αντίστροφα, ο Έλληνας μετανάστης στη Γερμανία, θα χρειαστεί είτε λήψη Hot Birds με συνδρομή Nova είτε ελεύθερη λήψη Hellas Sat (είτε και τα δύο), για να χορτάσει τη δίψα του για ελληνικό πρόγραμμα και να διατηρήσει την επαφή με τη μητέρα πατρίδα.
 
6. Ζήτηση θεματικών καναλιών
Θεματικά κανάλια είναι αυτά, που το πρόγραμμά τους εξειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο είδος, όπως αθλητικά, ερωτικά, ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικά κ.λπ. Τα δορυφορικά κανάλια και ιδιαίτερα τα συνδρομητικά, προσφέρουν απλόχερα αυτά που θα θέλατε να βλέπετε, αλλά δεν τα βρίσκετε στην ελεύθερη επίγεια τηλεόραση. Ξεκινώντας από το ελληνικό πακέτο της Nova και προχωρώντας σε διάφορα ξένα συνδρομητικά πακέτα (για τα αθλητικά, θα βρείτε μεγάλη προσφορά και σε ελεύθερα ξένα κανάλια), μπορείτε να καλύψετε οποιοδήποτε γούστο σας δεν καλύπτεται από την επίγεια τηλεόραση. Οτιδήποτε θεματικό, που ενδιαφέρει αρκετό κόσμο, είναι πιθανόν να εκπέμπει και δορυφορικά. Και με αυτό το θέμα ασχοληθήκαμε αναλυτικά πριν λίγους μήνες.
 
7. Ζήτηση ξενόγλωσσων καναλιών για επαγγελματικούς λόγους
Αν είστε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου ή καφετέριας ή παμπ σε τουριστική περιοχή, όπου συχνάζουν ξένοι, θα είστε σε πολλές περιπτώσεις υποχρεωμένοι να τους παρέχετε και κανάλια της χώρας τους, ώστε να βρεθείτε σε πλεονεκτικότερη θέση από τον ανταγωνισμό! Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιχειρηματίες των νησιών μας και, όχι σπάνια, έχουν επενδύσει και τεράστια ποσά για να πετύχουν δύσκολες δορυφορικές λήψεις (όπως π.χ. τα κανάλια BBC στη Νότια Ελλάδα, από τον πολύ δύσκολο Astra 2D), θεωρώντας ότι θα αποσβέσουν την επένδυση, με την αυξημένη προσέλευση ξένων πελατών. Υπάρχουν πάντως και πολλές φθηνές λύσεις, εφόσον τα κανάλια εκπέμπονται σε δέσμες με εύκολη λήψη στη χώρα μας.
 
8. Προηγμένες υπηρεσίες
Οι νεότερες γενιές έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν όλες τις ευκολίες της τεχνολογίας. Έτσι, οι ψηφιακές δορυφορικές εκπομπές μπορούν να τους παράσχουν (ανάλογα με την περίπτωση και το χρησιμοποιούμενο δέκτη) και διάφορες άλλες χρήσιμες υπηρεσίες, όπως ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG, Electronic Program Guide), εγγραφή σε σκληρό δίσκο και timeshifting, teletext, διάφορες αμφίδρομες υπηρεσίες (κυρίως στους ιδιοκτησιακούς δέκτες), υποτιτλισμό, παιχνίδια, πληροφορίες για τον καιρό, ιντερνετικά ραδιόφωνα και πολλά άλλα. Αυτά δεν αποτελούν βέβαια απαραίτητα κίνητρο για εγκατάσταση δορυφορικής λήψης, συχνά όμως βλέπουμε «κομπιουτεράκηδες», οι οποίοι προχωρούν στην εγκατάσταση δορυφορικής λήψης για να «παίζουν» με αυτήν, αγοράζοντας ειδικότερα δορυφορικές κάρτες υπολογιστών ή δέκτες με δυνατότητες δικτύωσης, που επιτρέπουν πολλά και διάφορα «παιχνίδια», σε συνεργασία με τον υπολογιστή.
Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να αναφέρουμε και τους άτυχους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, στις οποίες δεν προβλέπεται ADSL κάλυψη. Η μόνη εναλλακτική επιλογή γρήγορου ίντερνετ γι αυτά τα άτομα (έστω και με μεγαλύτερο κόστος), είναι το δορυφορικό ίντερνετ, το οποίο βεβαίως προϋποθέτει την εγκατάσταση δορυφορικής κεραίας λήψης (και στις ακριβότερες περιπτώσεις, που είναι πλήρως αμφίδρομο, απαιτείται κεραία  εκπομπής/ λήψης).
 
9.Τεράστιος αριθμός ραδιοφώνων
Τα δορυφορικά ραδιόφωνα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, ο αριθμός τους όμως είναι πολύ μεγάλος, ενώ υπάρχουν και συνδρομητικές υπηρεσίες (αυτόνομες ή μέσα σε ξένα πακέτα). Σε κάποια από αυτά, μπορείτε να βλέπετε στην οθόνη της τηλεόρασης ή του δέκτη, το τρέχον και το επόμενο τραγούδι, ενώ στις συνδρομητικές υπηρεσίες θα βρείτε κυρίως θεματικά ραδιόφωνα (π.χ. τζαζ, κάουντρυ, φολκ, κ.λπ.). Σήμερα υφίστανται σοβαρό ανταγωνισμό από το διαδίκτυο, η ποιότητα όμως της δορυφορικής εκπομπής, είναι προς το παρόν σαφώς ανώτερη.
 
10. …ασταμάτητο ζάπινγκ
Στην αγγλική γλώσσα, χρησιμοποιείται ο γενικός όρος DXer, για να περιγράψει το άτομο που διακατέχεται από… μόνιμη μανία αναζήτησης! Πρόκειται γι αυτόν, που παλαιότερα έψαχνε όλη την μπάντα των βραχέων για να πιάσει μακρινούς ραδιοσταθμούς ή που έστριβε τη Yagi κεραία του με ειδικό μηχανισμό, για να μπορέσει να συλλάβει κάποιο τηλεοπτικό κανάλι γειτονικής χώρας.
Τα άτομα αυτά (στα οποία περιλαμβάνω και τον εαυτό μου), έχουν βέβαια εξοπλιστεί με κινητή δορυφορική λήψη εδώ και καιρό ή χρησιμοποιούν σταθερά κάτοπτρα για τη λήψη πολλών δορυφόρων ή ακόμα και κάτοπτρα τύπου torroidal, σίγουρα όμως ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο… νέοι συνάδελφοι!
Αγαπητοί μου φίλοι, για σας, δεν χρειάζεται καμία σοβαρή αιτιολογία για την εγκατάσταση δορυφορικής λήψης, καθώς το μικρόβιο το έχετε μέσα σας, έτσι κι αλλιώς! Για όλους εμάς τους DXers, η δορυφορική λήψη είναι απαραίτητη, για το λόγο ότι θέλουμε να μπορούμε να κατεβάζουμε όλα τα σήματα που… ίπτανται στον ουρανό, ακόμη και κανάλια που προέρχονται από χώρες, των οποίων ουδόλως καταλαβαίνουμε τη γλώσσα! Έτσι απλά!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Prolink Patch cord PF207-1000
Το Patch cord PF207-1000 της Prolink είναι ένα υψηλής ποιότητας καλώδιο δικτύου UTP CAT7 με μήκος 10m, το οποίο υποστηρίζει αστραπιαίες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που μπορούν να φτάσουν έως τα ...
Μέτρηση Link Margin με τη χρήση πεδιομέτρων Promax
Το Link Margin είναι μια μέτρηση που δείχνει πόσο MER μπορεί να χάσει ένα ψηφιακό κανάλι πριν καταστεί αδύνατο να «κλειδώσει». Αυτό συμβαίνει όταν η μέτρηση Link Margin είναι ίση, πολύ κοντά ή κάτ...
Teletek MV series
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή της σειράς πολυδιακοπτών MV της Teletek. Διαθέτει μεγάλη γκάμα επιλογών, με εισόδους για σήματα που καλύπτουν το πλήρες φάσμα 1, 2 και 4 δορυφόρων, με ...
Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G
Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων συχνο...
ANGA HD5000T2-H.265
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή του επίγειου ψηφιακού δέκτη HD5000T2-H.265 της ANGA. Πρόκειται για έναν δέκτη Full HD που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τηλεοράσεις υψηλ...
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Magic Panel κεραία νέας τεχνολογίας
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή της Magic Panel, της πιο μικρής κεραίας με τη μεγαλύτερη απολαβή. Πρόκειται για μια εξελιγμένη επίπεδη κεραία. Οι επίπεδες ...
TP-Link SG6428X & SG6654X
Τα SG6428X και SG6654X είναι δύο υψηλής απόδοσης επαγγελματικά switches επιπέδου L3 της TP-Link, τα οποία διαθέτουν πλεονάζουσες μονάδες τροφοδοσίας και προσφέρουν γρήγορες ενσύρματες ταχύτητες 10...
DiGiVIEW DV-512
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή του DiGiVIEW DV-512. Πρόκειται για ένα σετ που περιλαμβάνει ενισχυτή κεραίας ιστού για αναλογικά και ψηφιακά κανάλια VHF/UHF, καθώς και τροφοδοτ...
Ikusi Flow
Το Ikusi Flow smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
Amiko WLN-851 & WLN-881
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή των Wi-Fi USB sticks WLN-851 και WLN-881 της Amiko. Το WLN-851 είναι σε μορφή mini USB adapter, ενώ το WLN-881 έχει περιστρεφόμενη εξωτερική κεραία. Πρ...
Promax RANGER Neo
Τα πεδιόμετρα RANGER Neo της Promax παρέχουν μετρήσεις για την κατανόηση, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των προβλημάτων που αναδύονται στα multicast τηλεοπτικά δίκτυα μέσω IP (IPTV), τα οποία χρησ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Οκτωβρίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2024 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report” Το νέο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το πε...
Latency: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ποιότητα της σύνδεσης στο internet
Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το internet για πλοήγηση σε ιστοσελίδες, live streaming, online gaming, video διάσκεψη ή οτιδήποτε άλλο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με καθυστέρηση, αργή απόκρ...
Future Of Media 2024 – FOM24
Ανανεώσαμε φέτος το ραντεβού μας με την Future Of Media, μία εκδήλωση - γιορτή για τις νέες τεχνολογίες και τους ανθρώπους της! Η φετινή FOM αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία και για μία επιπλέον γιορ...
Sat & Zap, Οκτώβριος 2024
Όλο και σπανιότερα στο δορυφορικό τόξο τα ελεύθερα ευρωπαϊκά κανάλια, σε αντίθεση με τα ασιατικά και αφρικανικά. Απ’ όσα ακούμε και οι ελληνικές πλατφόρμες προσανατολίζονται να περάσουν σταδιακά σ...