Η πρώτη επαφή με έναν δορυφορικό δέκτη μπορεί να προκαλέσει αμηχανία στον νεοεισερχόμενο στον δορυφορικό κόσμο, με μια σειρά από άγνωστες συνδέσεις να περιμένουν να …παίξουν το ρόλο τους. Οι έξοδοι SCART, οι συνδέσεις RCA, οι είσοδοι και έξοδοι κεραίας, είναι στοιχεία εύκολα αναγνωρίσιμα από τον καθένα μας, υπάρχουν όμως και πολλά πρόσθετα που θα δυσκολέψουν τον εκκολαπτόμενο δορυφορμανή. Παρακάτω, βασισμένοι σε έναν ακριβό δέκτη με πολλαπλές συνδέσεις θα δούμε μία-μία τις πολλές δυνατότητες σύνδεσης που έχει. Σε πολλά μοντέλα, κάποιες από αυτές τις θύρες απουσιάζουν, ανάλογα το μοντέλο και την κατηγορία του δέκτη.
Στην πρόσοψη του δέκτη συναντάμε τα παρακάτω:
Α. Πλήκτρα Ελέγχου – Μέσω αυτών εκτελούνται οι βασικές λειτουργίες του δέκτη, όπως άνοιγμα και σβήσιμο της συσκευής και αλλαγή καναλιών. Γενικά δεν πολυχρησιμοποιούνται, ωστόσο μπορεί να φανούν χρήσιμα σε περίπτωση βλάβης του remote κοντρόλ.
Β. Υποδοχή Κάρτας (Card Slot) – Σε αυτήν εισάγουμε την κάρτα του παρόχου ενός συνδρομητικού πακέτου και ενσωματώνει το CAM (Conditional Access Module), ένα σύστημα αποκωδικοποίησης το οποίο χρειάζεται την κάρτα του παροχέα για να ξεκλειδώσει τα κανάλια.
Γ. Υποδοχή CI (Common Interface Slot) – Στην θύρα αυτή εισάγουμε πρόσθετο CAM αποδωκοποίησης που είναι τύπου κάρτας PCMCIA. Απαραίτητο όταν θέλουμε να έχουμε περισσότερα από ένα συστήματα κρυπτογράφησης στο δέκτη μας.
Δ. Οθόνη LED – Οι δυνατότητες παροχής πληροφοριών από δέκτη σε δέκτη μέσω της οθόνης LED διαφέρουν πάρα πολύ αφού συνήθως, στους περισσότερους δέκτες δείχνει τον αριθμό του καναλιού ή την κατάσταση λειτουργίας του δέκτη και παρέχει κάποιες πληροφορίες σε περίπτωση αναβάθμισης, αλλά είναι δυνατόν να έχουμε προβολή πολλών περισσότερων στοιχείων αλλά και γραφικών σε εξελιγμένους δέκτες.
Στο πίσω μέρος του δέκτη συναντάμε τα παρακάτω:
1. LNB IN – Εδώ συνδέουμε το καλώδιο που κατεβαίνει από τη δορυφορική κεραία. Είναι αντίστοιχης λογικής με τη σύνδεση της επίγειας κεραίας, μόνο που το βύσμα είναι διαφορετικό. Φυσικά, δεν απουσιάζει από κανένα δέκτη.
2. LNB OUT – Η σύνδεση αυτή χρησιμεύει σπάνια αφού ναι μεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με σήμα έναν δεύτερο δέκτη αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πλήρως ανεξάρτητη παρακολούθηση προγραμμάτων στους δύο δέκτες αφού δεν μπορούμε να στέλνουμε διαφορετικές τάσεις στο LNB μέσω του ίδιου καλωδίου, οπότε και να λαμβάνουμε διαφορετικές δορυφορικές πολώσεις.
3. Σειριακή Θύρα RS-232 – Μπορεί να ακούγεται προχυμένη ωστόσο στους δορυφορικούς δέκτες χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση του λειτουργικού (firmware) του δέκτη, καθώς και για την επεξεργασία της λίστας καναλιών μέσω υπολογιστή. Για τη σύνδεση με τον υπολογιστή χρησιμοποιείται συνήθως με σειριακό καλώδιο μηδενικού μόντεμ (Null Modem Cable).
4. Υποδοχή SCART – Προτού την έξοδο HDMI ήταν η βασική σύνδεση του δέκτη με άλλες συσκευές, όπως τηλεόραση, βίντεο εγγραφής, DVD εγγραφής κ.λ.π. Τις περισσότερες των περιπτώσεων παρέχει αναλογική έξοδο εικονοσήματος RGB.
5. Έξοδος HDMI – Η πολυπόθητη σύνδεση για παροχή σήματος υψηλής ευκρίνειας σε τηλεοράσεις με αντίστοιχη είσοδο.
6. Διακόπτης 0/12V – Επιτρέπει στο δέκτη να συντονίζει με δύο διαφορετικά LNB, που κοιτάνε δύο διαφορετικούς δορυφόρους (για παράδειγμα Astra 19,2E και Hot Bird 13E), σε ένα σύστημα διπλής λήψης, από ένα σταθερό κάτοπτρο.
7. Στερεοφωνική έξοδος ήχου (AUDIO OUTPUT) – Χρησιμεύει για την αναλογική σύνδεση του δέκτη, με στερεοφωνικό ενισχυτή συστήματος Hi-Fi.
8. Οπτική έξοδος ήχου (TOSHLINK) – Πρόκειται για ψηφιακή οπτική έξοδος ήχου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση με Dolby Suround ή Digital ενισχυτή, με δυνατότητα ακρόασης πολυκαναλικού ήχου.
9. Ψηφιακή έξοδος ήχου – Επιτρέπει τη σύνδεση με πολυκάναλο ψηφιακό ενισχυτή και είναι συμβατή με το πρωτόκολλο SPDIF, αλλά όχι πάντα με το πρότυπο πολυκάναλου ήχου Dolby Digital (AC3).
10. Έξοδος Video – Παρέχει Composite βίντεο σήμα και είναι κατώτερο ποιοτικά από τις άλλες συνδέσεις επειδή όλα τα σήματα χρώματος και φωτεινότητας της εικόνας είναι διαμορφωμένα στο ίδιο ρεύμα και περνούν από το ίδιο καλώδιο.
11. Έξοδος S-Video – Αμέσως καλύτερο ποιοτικά από την έξοδο video (RCA). Τα σήματα χρώματος και φωτεινότητας της εικόνας χρησιμοποιούν διαφορετικά ρεύματα για διαμόρφωση, άρα και διαφορετικά καλώδια και έτσι έχουμε λιγότερη παραμόρφωση.
12. RF Loop Through – ΠH σύνδεση μας είναι γνωστή από τα παλιά χρόνια στον οικιακό βίντεο εγγραφέα και αφορά την είσοδο και έξοδο επίγειας κεραίας (UHF, VHF). Το καλώδιο που κατεβαίνει από την κεραία οδηγείται στο RF IN και η τηλεόραση συνδέεται στο διαμορφωμένο RF OUT. Το σήμα λαμβάνεται από την τηλεόραση όπως τα αναλογικά επίγεια που λαμβάνει από την κεραία, οπότε χρειάζεται ανίχνευση/σάρωση καναλιών για τον εντοπισμό του. Η έξοδος RF μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης δέκτη με τηλεόραση.
13. LAN (RJ-45) – Η θύρα δικτύου Ethernet προσθέτει όλο και περισσότερες δυνατότητες στο δέκτη, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μηχάνημα που τρέχει λογισμικό Linux, παρέχοντας πρόσβαση σε τοπικό δίκτυο LAN ή στο Internet.
14. Θύρα USB (1.0 ή 2.0) – Παρέχει σύνδεση σε εξωτερικά μέσα αποθήκευσης ή με τον υπολογιστή και συνήθως χρησιμοποιείται για λειτουργία PVR ή για αναβάθμιση λειτουργικού.
Υπερ-δέκτες
Πλέον στην αγορά, μπορεί να συναντήσουμε μηχανήματα, που είναι πολύ παραπάνω από δορυφορικοί δέκτες. Σε αυτούς, οι συνδέσεις στην πρόσοψη και στο πίσω μέρος είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελεί ο κορυφαίος Dreambox 8000HD, ο οποίος “πλημμυρίζει” από συνδέσεις.