Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Νοεμβρίου 2024 12:16
21 Νοεμβρίου 2024 11:07
21 Νοεμβρίου 2024 10:54
21 Νοεμβρίου 2024 09:34
21 Νοεμβρίου 2024 09:29
21 Νοεμβρίου 2024 09:25
21 Νοεμβρίου 2024 09:14
21 Νοεμβρίου 2024 09:11
21 Νοεμβρίου 2024 08:45
28 Φεβρουαρίου 2011 02:00
Πως να χρησιμοποιήσετε διακόπτες Bi-Stable για να αυξήσετε τους δορυφόρους που λαμβάνετε.
Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
Featured | Μπορεί να έχετε εξαντλήσει τις δυνατότητες του δορυφορικού σας δέκτη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον αριθμό των δορυφόρων λήψης. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους διακόπτες Bi-Stable, για να αυξήσουμε τις λήψεις μας, όπως επίσης και τη χρήση τους με δέκτες που δεν υποστηρίζουν εντολή DiSEqC 1.1, αλλά και την εφαρμογή τους για διαχείριση οκτώ ή δεκάξι δορυφόρων, χωρίς επιπλέον καλώδιο για τάση 0/12Volt!
Βάλτε το δισταθή διακόπτη στη ζωή σας!
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου καθώς ξεφυλλίζετε το αγαπημένο σας περιοδικό (βλέπε Digital TV…) ή περιηγείστε στο διαδίκτυο (βλέπε www.digitaltvinfo.gr), ανακαλύπτετε ένα νέο θεματικό κανάλι που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Γρήγορα γρήγορα, το μάτι σας τρέχει να διαβάσει τη συχνότητα, την πόλωση, το SR και …ωχ! Η εκπομπή γίνεται από δορυφόρου που δεν κατεβαίνει από το κεραιοσύστημά σας! Κανένα πρόβλημα, ευκαιρία να ξανανεβείτε στην ταράτσα!
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου καθώς ξεφυλλίζετε το αγαπημένο σας περιοδικό (βλέπε Digital TV…) ή περιηγείστε στο διαδίκτυο (βλέπε www.digitaltvinfo.gr), ανακαλύπτετε ένα νέο θεματικό κανάλι που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Γρήγορα γρήγορα, το μάτι σας τρέχει να διαβάσει τη συχνότητα, την πόλωση, το SR και …ωχ! Η εκπομπή γίνεται από δορυφόρου που δεν κατεβαίνει από το κεραιοσύστημά σας! Κανένα πρόβλημα, ευκαιρία να ξανανεβείτε στην ταράτσα!
Το παραπάνω σενάριο προκύπτει πολλές φορές σε εγκαταστάσεις σταθερών κατόπτρων που χρησιμοποιούνται για λήψη τεσσάρων δορυφόρων, όπου προκύπτει η ανάγκη προσθήκης και κάποιων δορυφόρων ακόμη, είτε με την προσθήκη κάποιων LNB σε ένα κάτοπτρο multi-focus, τύπου Wavefrontier, είτε με την προσθήκη και άλλου κατόπτρου με κεντρικό, αλλά και παράκεντρα LNB.
Αν ο δέκτης σας υποστηρίζει την εντολή DiSEqC 1.1, τότε σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, αφού, εφόσον προμηθευτείτε και τους αντίστοιχους διακόπτες DiSEqC 1.1, μπορείτε κάλλιστα να κατεβάζετε στο δέκτη σας, μέχρι και 16 δορυφόρους.
Λύση υπάρχει και όταν ο δέκτης σας διαθέτει έξοδο διακοπτικού σήματος 0/12Volt, αφού με την αντίστοιχη εντολή από το δέκτη, μπορείτε να ελέγχετε δύο τετράδες LNB, συνδεδεμένες σε δύο διακόπτες DiSEqC 4 προς 1. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη επιπλέον καλωδίου, μέσω του οποίου ο δέκτης θα στέλνει την τάση των 12V στον αντίστοιχο διακόπτη 0/12V.
Παρότι σε σχέση με το πρωτόκολλο DiSEqC 1.1, ο διακόπτης 0/12V εντοπίζεται συχνότερα στους δορυφορικούς δέκτες της αγοράς, σε κάποιες εγκαταστάσεις, η τοποθέτηση πρόσθετου καλωδίου είναι αδύνατη.
Στην περίπτωση αυτή, η λύση προέρχεται από τους δισταθείς διακόπτες (bi-stable switches). Πρόκειται για διακόπτες δύο θέσεων, με δύο εισόδους και μία έξοδο, που έχουν πάντα ανοιχτή τη μία εκ των δύο εισόδων και φυσικά, την έξοδο.
Η λειτουργία του bi-stable switch, εξαρτάται από τη συνεχή τάση πόλωσης του δέκτη προς τα LNB. Σε κάθε μία από τις δύο εισόδους του, μπορούμε να συνδέσουμε την έξοδο π.χ. ενός διακόπτη DiSEqC 4 προς 1, ενώ η έξοδός του συνδέεται με το δορυφορικό μας δέκτη.
Ανεξάρτητα από το αν έχουμε οριζόντια ή κάθετη πόλωση (δηλαδή αν ο δέκτης στέλνει στο LNB 12 ή 18Volt), ανάλογα με το δορυφορικό κανάλι που έχουμε επιλέξει, ο διακόπτης αναγνωρίζει τη συνεχή αυτή τάση και βρίσκεται μόνιμα στην πρώτη θέση. Έτσι, ο δέκτης βλέπει τα τέσσερα LNB του πρώτου διακόπτη DiSEqC.
Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο στη λειτουργία του δισταθή διακόπτη, είναι, ότι αν στιγμιαία διακόψουμε τη λειτουργία του δέκτη πατώντας το off στο τηλεχειριστήριο και σε κλάσμα του δευτερολέπτου (ή και λίγο αργότερα ) το θέσουμε πάλι σε θέση on, ο διακόπτης πηγαίνει στη θέση δύο, επιτρέποντας έτσι στο δέκτη να βλέπει αυτή τη φορά τα LNB του δεύτερου διακόπτη DiSEqC.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε το δέκτη, ο δισταθής διακόπτης αναγνωρίζει την προσωρινή διακοπή συνεχούς τάσης και αλλάζει είσοδο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγχουμε δύο ομάδες δορυφόρων.
Σε κάποια εγκατάσταση, χρειάστηκε να συνδέσουμε πέντε κάτοπτρα που λάμβαναν δεκαπέντε διαφορετικούς δορυφόρους σε δέκτη, που δεν διέθετε εντολή DiSEqC 1.1, όπως φαίνεται στο σχέδιο.
Κεντράραμε το πρώτο κάτοπτρο, με διάμετρο 1,40m, στο δορυφόρο Astra 19,2E και εγκαταστήσαμε παράκεντρα LNBs για τους δορυφόρους Astra 28,2E, Arabsat 26E, Eutelsat 16E, Hot Bird, Eutelsat 10E και Eutelsat 7E. Σε ένα δεύτερο κάτοπτρο, με διάμετρο 1,15m, που κεντράραμε στο Thor, εγκαταστήσαμε ακόμη τους δορυφόρους Sirius και Amos, ενώ σε ένα τρίτο κάτοπτρο με διάμετρο 1,10m, που κεντράραμε στον Turksat, εγκαταστήσαμε τους δορυφόρους Hellas Sat και Express 53E. Στην περίπτωση αυτή, η λήψη του Express 53E, επιτυγχάνονταν οριακά. Τέλος, χρησιμοποιήσαμε δύο ακόμη κάτοπτρα, ένα με διάμετρο στα 1,10m για τον Nilesat και ένα με διάμετρο 1m για τον Hispasat.
Για κάθε οκτάδα LNBs χρησιμοποιήσαμε και από ένα 8πλό διακόπτη DiSEqC. Συνδέσαμε τις δύο εξόδους των δύο οκταπλών διακοπτών DiSEqC, στις δύο εισόδους του δισταθή διακόπτη, την έξοδο του οποίου συνδέσαμε με το καλώδιο καθόδου, που καταλήγει στο δέκτη μας.
Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να κατεβάσουμε 15 δορυφόρους, με μόλις ένα καλώδιο καθόδου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στη λειτουργία των οκταπλών διακοπτών DiSEqC, οι οποίοι λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από τους τετραπλούς και στηρίζουν τη λειτουργία τους στα πρωτόκολλα DiSEqC 1.1 και 1.2.
Φυσικά, αν ο δέκτης μας υποστήριζε DiSEqC 1.1, δεν θα καταφεύγαμε σε αυτή τη λύση. Άρα, για να παρακολουθήσουμε τους δορυφόρους, θα πρέπει να στηριχθούμε στο πρωτόκολλο DiSEqC 1.2. Έτσι, η επιλογή του δορυφόρου, θα επιτυγχάνεται κάθε φορά από το μενού κίνησης κατόπτρου του δέκτη (DiSEqC positioner).
Για να γίνω πιο κατανοητός, λειτουργούμε μέσα από το μενού το δέκτη, σαν να ελέγχουμε κινητό κάτοπτρο. Με τη βοήθεια του μενού, ψάχνουμε ένα δορυφόρο που είναι συνδεδεμένος σε μία από τις οκτώ εισόδους του διακόπτη, κάνοντας βήματα είτε προς ανατολικά, είτε προς δυτικά, μέχρι η μπάρα ένδειξης σήματος του δέκτη να φθάσει στο μέγιστο. Τότε, κάνουμε αποθήκευση στη θέση του δορυφόρου και ψάχνουμε για τον επόμενο.
Ενδεικτικά, σας αναφέρω, πως αν έχω αποθηκεύσει τον πρώτο δορυφόρο στη θέση 1, τότε για να βρω το δεύτερο στη θέση 2, δεν έχω παρά να μετακινηθώ λίγο δυτικά. Έπειτα, κάνω αποθήκευση στη θέση 2, πάντα μέσα από το μενού εύρεσης θέσεων δορυφόρου για κινητό κάτοπτρο, έστω κι αν εμείς έχουμε μόνο σταθερά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις οκτώ θέσεις του κάθε διακόπτη, εκτός αν κάποια μας περισσέψει, όπως στο παράδειγμά μας.
Όπως βλέπετε, για να γίνει αλλαγή από τη μία ομάδα δορυφόρων στην άλλη, κάνουμε χρήση του δισταθή διακόπτη, ανοιγοκλείνοντας στιγμιαία το δέκτη μας με το τηλεχειριστήριο.
Στην πράξη
Αντί επιλόγου, θα αναφερθώ σε ορισμένες χρήσιμες λεπτομέρειες. Στην εγκατάσταση του κατόπτρου 1,40m, τα πέντε LNB βρίσκονται σε ενιαία βάση “ράγα”, ενώ τα υπόλοιπα δύο βρίσκονται στον αέρα και πιάνουν τα ακραία με βάσεις τύπου μανταλάκι (εικόνα 2).
Ο δισταθής διακόπτης, μπορεί να οδηγήσει με τον ίδιο τρόπο και διαφορετικού τύπου συνδεσμολογίες LNBs, που πρέπει όμως να υποστηρίζει ο δέκτης, όπως για παράδειγμα τετραπλούς διακόπτες DiSEqC, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συνδεθεί με κινητό κάτοπτρο με DiSEqC 1.2. Επίσης, παρουσιάζει μια φυσιολογική απώλεια σήματος, της τάξης των 3dB, μεταξύ εισόδου και εξόδου. To ίδιο συμβαίνει και με τον οκταπλό διακόπτη DiSEqC, με φυσιολογική απώλεια 2 με 3dB. Τέλος, ο οκταπλός διακόπτης, υπάρχει περίπτωση να μη συνεργαστεί με κάποιο δέκτη της αγοράς με εντολή DiSEqC 1.2, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί με συγκεκριμένους δέκτες που έχω δοκιμάσει, αλλά το αναφέρω σαν μια μικρή πιθανότητα.