ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
4 Απριλίου 2025 10:25
4 Απριλίου 2025 10:01
4 Απριλίου 2025 09:58
4 Απριλίου 2025 09:52
4 Απριλίου 2025 09:40
4 Απριλίου 2025 09:24
2 Νοεμβρίου 2010 03:00
Quad ή Quattro LNB
Ακούγονται ίδια… Αλλά είναι τελείως διαφορετικά!
Γράφει: Στέφανος Περαματζελης
Μια πολύ συνηθισμένη παρεξήγηση που γίνεται στο χώρο της δορυφορικής λήψης, είναι μεταξύ των Quad και Quattro LNB. Πράγματι, οι ονομασίες των δύο ενισχυτών χαμηλού θορύβου ακούγονται παρόμοιες, ωστόσο η λειτουργία τους είναι πολύ διαφορετική.
Οι δορυφορικές μπάντες
Μπορούμε να πούμε ότι ο κάθε δορυφόρος είναι χωρισμένος σε δύο κομμάτια, που και αυτά χωρίζονται σε αλλά δύο. Έτσι, έχουμε την πάνω και κάτω μπάντα και την κάθετη και οριζόντια πόλωση της κάθε μπάντας.
Η κάτω μπάντα είναι από 9.750 έως 11.700ΜΗz και η πάνω μπάντα είναι από 11.750 έως 12.750ΜΗz. Βέβαια, αυτές οι τιμές των συχνοτήτων αφορούν το λαμβανόμενο σήμα από το LNB και όχι αυτό που αποδίδει στην έξοδό του, το οποίο είναι υποβιβασμένο στη δορυφορική μπάντα IF.
Το Quad LNB
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον πρώτο τύπο LNB, το Quad. Γενικά, τo Quad LNB το χρησιμοποιούμε συνήθως όταν δεν διαθέτουμε κεντρική εγκατάσταση ή έστω αν η κεντρική εγκατάσταση δεν ξεπερνά τους τέσσερις ανεξάρτητους δέκτες στο ίδιο ή σε διαφορετικό δωμάτιο ή διαμέρισμα.
Έστω, ότι μέχρι τώρα παρακολουθούσαμε δορυφορική τηλεόραση μόνο στο σαλόνι, αλλά πλέον δεν μας καλύπτει αυτό. Έτσι, πρέπει να επεκτείνουμε την εγκατάσταση του δορυφορικού μας συστήματος σε τέσσερα δωμάτια και επειδή δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε άλλο κάτοπτρο στην ταράτσα μας, επιλέγουμε να βάλουμε ένα Quad LNB.
Πρόκειται για την πιο απλή περίπτωση, αφού το Quad LNB διαθέτει τέσσερις ισοδύναμες εξόδους, στις οποίες αποδίδεται το πλήρες φάσμα του υπό λήψη δορυφόρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παρακολουθούμε δορυφορική τηλεόραση από τέσσερις ανεξάρτητους δορυφορικούς δέκτες, χωρίς να επηρεάζει ο ένας τον άλλον.
Τραβάμε λοιπόν ένα καλώδιο για κάθε δωμάτιο που θέλουμε να παρακολουθούμε τα αγαπημένα μας δορυφορικά προγράμματα, από την κάθε μία έξοδο του LNB ξεχωριστά και συνδέουμε τους δορυφορικούς μας δέκτες.
Tο Quattro LNB
Το Quattro LNB έχει τέσσερις εξόδους, μία για κάθε συνδυασμό μπάντας-πόλωσης. Έτσι, στις δύο εξόδους του, αποδίδει τα σήματα της κάτω μπάντας (9.750-11.700ΜΗz), στη μία με οριζόντια (Η) και στην άλλη με κάθετη πόλωση (V), ενώ στις άλλες δύο, αποδίδει τα σήματα της άνω μπάντας (11.750-12.750ΜHz), με οριζόντια και κάθετη πόλωση, αντίστοιχα.
Αυτές οι τέσσερις έξοδοι συνδέονται στις αντίστοιχες εισόδους ενός πολυδιακόπτη, που αυτός με τη σειρά του αναλαμβάνει να δώσει σε κάθε δέκτη ξεχωριστά, όλο το φάσμα των συχνοτήτων ενός δορυφόρου. Δηλαδή, της πάνω και της κάτω μπάντας και της οριζόντιας και κάθετης πόλωσης.
Οι πολυδιακόπτες, είναι συσκευές που έχουν στην απλούστερη περίπτωση, τέσσερις εισόδους, μία για κάθε τμήμα του δορυφορικού φάσματος, οι οποίες συνδέονται στις αντίστοιχες εξόδους του Quattro LNB. Για κάθε μία από αυτές τις εισόδους, αντιστοιχεί και μία έξοδος, ώστε να μπορούν να συνδέονται ο ένας με τον άλλο, σύνδεση που είναι γνωστή ως διαδοχική (cascade). Εκτός όμως από τις εξόδους αυτές, οι πολυδιακόπτες διαθέτουν και εξόδους για σύνδεση με δορυφορικό δέκτη, σε κάθε μία από τις οποίες αποδίδεται το πλήρες φάσμα του δορυφόρου, δηλαδή όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί μπάντας-πόλωσης (τέσσερις συνολικά). Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να συνδέονται άμεσα με τους δορυφορικούς δέκτες. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, συνδέοντας διαδοχικά τους πολυδιακόπτες, αυξάνουμε και τον αριθμό των δορυφορικών δεκτών που υποστηρίζει η εγκατάστασή μας, κάτι που σημαίνει εύκολη επέκταση του συστήματος λήψης σε περισσότερους χρήστες.
Διαφορές Quad–Quatro
Η διαφορετικότητα στους δύο τύπους LNBs, είναι ότι το Quad είναι τέσσερα single LNBs στη “συσκευασία του ενός”, ενώ το Quad αποδίδει στις τέσσερις εξόδους, τους τέσσερις συνδυασμούς μπάντας-πόλωσης.
Από αυτά προκύπτει και η κύρια διαφορά των δύο τύπων LNBs, που θέλει το Quad να είναι ένα ανεξάρτητο LNB, που μπορεί να συνδεθεί άμεσα με ένα δορυφορικό δέκτη, ενώ το Quattro να απαιτεί τη μεσολάβηση πολυδιακόπτη.
Τα Quattro LNBs χρησιμοποιούνται περισσότερο σε κεντρικές εγκαταστάσεις ή εκεί που χρειαζόμαστε παραπάνω από τέσσερις εξόδους, μιας και οι πολυδιακόπτες έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται διαδοχικά ο ένας με τον άλλον, μέχρι να μας δώσουν τον επιθυμητό αριθμό των εξόδων που θέλουμε. Εκτός από τις εγκαταστάσεις με πολυδιακόπτες, τα Quattro LNBs χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικά καλωδιακά δίκτυα που βασίζουν τη λήψη και διανομή των σημάτων σε Headends.