ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20 Μαΐου 2025 11:22
20 Μαΐου 2025 11:00
20 Μαΐου 2025 10:51
20 Μαΐου 2025 10:47
20 Μαΐου 2025 10:45
20 Μαΐου 2025 10:31
20 Μαΐου 2025 10:15
20 Μαΐου 2025 10:09
29 Οκτωβρίου 2010 03:00
DiSEqC 1.2 για …τροφοδοσία κινητού κατόπτρου!
Γράφει: Γιώργος Φιωτάκης
Ένα βασικό πρόβλημα κατά τη μετατροπή ενός σταθερού κατόπτρου σε κινητό, είναι το επιπλέον καλώδιο που πρέπει να τοποθετηθεί, για την τροφοδοσία του μοτέρ. Παρακάτω, θα αναπτύξουμε μια εφαρμογή για να προσπεράσουμε αυτό το πρόβλημα.
Σε πολλές από τις τεχνικές μας υλοποιήσεις, βασικό πρόβλημα αποτελεί η καλωδίωση. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και στη μετατροπή ενός σταθερού κατόπτρου σε σταθερό, εξαιτίας της πρόσθετης ανάγκης που προκύπτει για την τροφοδοσία του μοτέρ. Σε αυτό το άρθρο, θα σας περιγράψουμε ένα έξυπνο και εύκολο τρόπο, ώστε να παρακάμψετε αυτήν την ανάγκη.
Το ρεύμα θα μεταφέρεται στο μοτέρ, μέσω του ίδιου του ομοαξονικού καλωδίου, αφού θα εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η εντολή κίνησης κατόπτρου DiSEqC 1.2. Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δέκτης μας να υποστηρίζει το πρωτόκολλο DiSEqC 1.2
Εύλογα βέβαια θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί να μην τοποθετήσουμε κατευθείαν ένα DiSeqC μοτέρ, το οποίο τροφοδοτείται ως γνωστό, μέσω του ομοαξονικού καλωδίου; Αυτή, σίγουρα είναι η μία και εύκολη λύση, όμως αδυνατεί να υλοποιηθεί, όταν η διάμετρος του κατόπτρου μας ξεπερνά τα 1,2m.
Έτσι, για την κίνηση μεγαλύτερων κατόπτρων, θα πρέπει να καταφύγουμε στη λύση του actuator, το οποίο όμως για να λειτουργήσει, χρειάζεται απαραίτητα ξεχωριστά καλώδια τροφοδοσίας.
Η χρυσή λύση είναι μια συσκευή, που ονομάζεται V-box, δύο διαφορετικές λειτουργίες της οποίας, θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Το V-box, καταρχήν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα κλασικό positioner, κάτι που σημαίνει ότι στη μνήμη του μπορεί να αποθηκεύσει τις θέσεις του μοτέρ, οι οποίες αντιστοιχούν με τη θέαση ενός δορυφόρου.
Η δεύτερη και πλέον σημαντική για την εφαρμογή μας λειτουργία, είναι η μετατροπή εντολών DiSEqC 1.2, σε εντολές actuator. Και για όσους δεν κατάλαβαν, τονίζουμε ότι το V-box μπορεί να δεχθεί εντολές DiSEqC 1.2 από το δέκτη, μέσω του ομοαξονικού καλωδίου, τις οποίες μπορεί να τις μετατρέψει σε εντολές actuator, για να οδηγήσει το αντίστοιχο μοτέρ, μέσω των καλωδίων ρεύματος.
Γι’ αυτό το λόγο, το V-box δεν πρόκειται να τοποθετηθεί πλέον στο χώρο με τις οπτικοακουστικές συσκευές μας, αλλά στην ταράτσα, κοντά στο κάτοπτρο.
Τοποθετούμε το V-box σε ένα στεγανό σημείο στην ταράτσα μας και το συνδέουμε με την τροφοδοσία των 220V. Ανάμεσα στο ομοαξονικό καλώδιο που έρχεται από το δέκτη μας, προς το LNB, συνδέουμε το V-box. Στην έξοδο ρεύματος του V-box, συνδέουμε το καλώδιο τροφοδοσίας, το οποίο θα οδηγήσει το actuator, ενώ στην έξοδο F, συνδέουμε το καλώδιο που φτάνει στο LNB.
Με αυτόν τον τρόπο, δεν πειράζουμε καθόλου την καλωδιακή μας εγκατάσταση, αφού όλες οι συνδέσεις γίνονται στο άκρο της, δηλαδή στην ταράτσα.
Μετά τη δοκιμή της πετυχημένης σας πατέντας, δε μένει παρά να …ρυθμίσετε το καινούργιο σας κινητό κάτοπτρο! Όταν βρείτε το τόξο του κινητού κατόπτρου, μην ξεχάσετε να περάσετε τα όρια κίνησης του κατόπτρου (ανατολικό και δυτικό) στο V-box.