Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
3 Ιανουαρίου 2025 09:55
3 Ιανουαρίου 2025 09:52
3 Ιανουαρίου 2025 09:43
3 Ιανουαρίου 2025 09:27
3 Ιανουαρίου 2025 09:19
2 Ιανουαρίου 2025 07:25
2 Ιανουαρίου 2025 07:22
2 Ιανουαρίου 2025 07:17
2 Ιανουαρίου 2025 07:15
29 Οκτωβρίου 2010 02:00
Δορυφορικά, επίγεια, κάμερες… Όλα σε όλες τις πρίζες
Γράφει: Στέφανος Περαματζέλης
Στην παρακάτω εφαρμογή θα μεταφέρουμε όλες μας τις “εικόνες” σε όλες τις πρίζες του σπιτιού. Τα δορυφορικά σήματα, τα επίγεια, αλλά και οπτικοακουστικά σήματα από κάμερες, όλα θα προβάλλονται ανεξάρτητα σε τέσσερις πρίζες
Στην εγκατάσταση που θα περιγράψουμε θα μεταφέρουμε τα επίγεια και δορυφορικά τηλεοπτικά σήματα, αλλά και κάποια σήματα video, που μπορεί να προέρχονται από κάποιες κάμερες, σε τέσσερις τηλεοπτικές συσκευές. Έτσι, κάθε τηλεθεατής θα μπορεί να επιλέγει και να παρακολουθεί τα προγράμματα της αρεσκείας του, χωρίς να επηρεάζει τους υπόλοιπους.
Ο εξοπλισμός
Ξεκινώντας, θα χρειαστούμε τέσσερις πρίζες TV/ SAT, τις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε σε τέσσερα διαφορετικά δωμάτια. Στις πρίζες αυτές, μπορούμε να συνδέσουμε τέσσερις ανεξάρτητους δορυφορικούς δέκτες και τέσσερις τηλεοράσεις, ώστε να παρακολουθούμε επίγεια και δορυφορικά τηλεοπτικά προγράμματα, αλλά και εικόνα που προέρχεται από κάμερες, οι οποίες βρίσκονται στην είσοδο της οικίας μας, το παιδικό δωμάτιο ή οπουδήποτε αλλού επιθυμούμε.
Για τη δορυφορική λήψη, θα χρειαστούμε ένα κάτοπτρο, μία βάση εδάφους ή τοίχου, ένα quattro LNB, αλλά και ένα πολυδιακόπτη τεσσάρων εισόδων (ενός δορυφόρου), που να διαθέτει επίγεια είσοδο και τέσσερις εξόδους (εναλλακτικά, αντί του πολυδιακόπτη και του quattro LNB, μπορεί να χρησιμοποιηθεί quad LNB με τέσσερις ανεξάρτητες εξόδους universal).
Για την επίγεια λήψη, θα χρειαστούμε μία ή περισσότερες κεραίες, ανάλογα με την περιοχή και, φυσικά, τις βάσεις τους, για την τοποθέτησή τους. Αν χρησιμοποιήσετε περισσότερες από μία επίγειες κεραίες, τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε και ένα μίκτη, για να συνδυάζετε τα δύο σήματα σε μία κοινή κάθοδο.
Για τις κάμερες επιτήρησης, θα χρειαστούμε έναν ή δύο διαμορφωτές AV (ανάλογα με τον αριθμό των καμερών που θα χρησιμοποιήσουμε), οι οποίοι θα μετατρέπουν το οπτικοακουστικό σήμα που φτάνει στην είσοδό τους, σε επίγειο τηλεοπτικό σήμα RF, στην τηλεοπτική μπάντα των UHF. Καλό θα είναι, ο διαμορφωτής να διαθέτει δύο εισόδους video, ώστε να μπορούμε να συνδέσουμε, μέχρι και δύο κάμερες, ενώ απαραίτητο είναι να διαθέτει και μία είσοδο RF, ώστε να οδηγήσουμε σε αυτόν το σήμα από την επίγεια (ή επίγειες) κεραία.
Η τοποθέτηση
Αρχικά εγκαθιστούμε το κάτοπτρο και τοποθετούμε το Quattro LNB. Τραβάμε τέσσερα καλώδια, με βύσματα τύπου F, τα οποία οδηγούμε στις αντίστοιχες εισόδους του πολυδιακόπτη.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη βάση για τις επίγειες κεραίες και τις κεραίες – και στη συνέχεια, προσανατολίζουμε τις κεραίες, στις κατευθύνσεις που υπάρχουν τα κέντρα εκπομπής. Από κάθε κεραία τραβάμε ένα καλώδιο, που οδηγείται στο μίκτη, ενώ την έξοδο του μίκτη, την οδηγούμε στην είσοδο του διαμορφωτή, ο οποίος φυσικά πρέπει να βρίσκεται στο κλιμακοστάσιο ή στο προστατευτικό κουτί.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε την εξωτερική κάμερα, αυτή δηλαδή που θα χρησιμοποιήσουμε για την εποπτεία του περιβάλλοντος χώρου. Θα πρέπει να τραβήξουμε συνολικά τέσσερα καλώδια, εκ των οποίων τα δύο, θα είναι για τη μεταφορά των σημάτων εικόνας και ήχου και τα άλλα δύο, για την τάση λειτουργίας της κάμερας.
Οι κάμερες λειτουργούν με συνεχές ρεύμα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε το τροφοδοτικό τους, το οποίο καλύτερα είναι να το τοποθετήσετε κάπου κοντά στις κάμερες. Με τον ίδιο τρόπο θα τοποθετήσουμε και την κάμερα, που βρίσκεται στο παιδικό δωμάτιο.
Τα καλώδια ήχου και εικόνας από τις δύο κάμερες, θα πρέπει να τα οδηγήσουμε στις αντίστοιχες εισόδους του διαμορφωτή AV, του οποίου την έξοδο, συνδέουμε στην επίγεια είσοδο του πολυδιακόπτη.
Επίσης, επειδή τα καλώδια εικόνας και ήχου είναι ομοαξονικά, δεν πρέπει να βρίσκονται πολύ μακριά από τις κάμερες. Έτσι, όταν κρίνετε ότι η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη, τότε τοποθετήστε το διαμορφωτή, κάπου κοντά στις κάμερες.
Στην περίπτώση που δεν βρίσκετε τη χρυσή τομή, μην ξεχάσετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα AV link, για την ασύρματη μεταφορά του εικονοσήματος, από τη μία κάμερα. Το AV link μπορεί να συνδεθεί και αυτό απευθείας πάνω στην είσοδο του διαμορφωτή AV.
Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερες κάμερες, τότε μπορείτε να συνδέσετε σε σειρά δύο διαμορφωτές. Με αυτόν τον τρόπο, δύο κάμερες θα οδηγούνται στον πρώτο διαμορφωτή και δύο στο δεύτερο. Στην είσοδο του πρώτου διαμορφωτή, θα οδηγήσουμε το επίγειο τηλεοπτικό σήμα (από το μίκτη ή την κεραία). Η έξοδος του πρώτου διαμορφωτή, θα πρέπει να συνδεθεί στην επίγεια είσοδο του δεύτερου, ενώ η έξοδος του δεύτερου διαμορφωτή, στην επίγεια είσοδο του πολυδιακόπτη.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σας τονίσουμε, ότι πρώτα πρέπει να επιλέξουμε τις θέσεις τοποθέτησης των υλικών και αφού τα τοποθετήσουμε, στη συνέχεια να τραβήξουμε τα καλώδια, ώστε οι συνδέσεις και το κόψιμο των καλωδίων να γίνουν στο τέλος, αφού, αν για κάποιο λόγο αποφασίσουμε να αλλάξουμε θέση σε ένα υλικό, τότε, αυτόματα αλλάζει και το μήκος του καλωδίου που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αφού λοιπόν οδηγήσουμε όλα τα σήματα στις εισόδους του πολυδιακόπτη, συνδέουμε τα καλώδια από τις ανεξάρτητες πρίζες που έχουμε στο σπίτι. Εμείς επιλέξαμε τον πιο απλό πολυδιακόπτη, με ελάχιστη απαίτηση να έχει μία επίγεια είσοδο, ώστε να μπορεί να κατεβάζει ένα σταθερό δορυφόρο και να τον διαμοιράζει σε τέσσερις ανεξάρτητους δορυφορικούς δέκτες. Αν επιθυμείτε να διαμοιράσετε το σήμα σε περισσότερους τηλεθεατές, δεν έχετε παρά να επιλέξετε ένα πολυδιακόπτη 8 εξόδων. Παράλληλα, αν επιθυμείτε να κατεβάζετε δύο δορυφόρους, τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε πολυδιακόπτη με 8 εισόδους, αλλά και δύο quattro LNBs.
Αντίστοιχα, όπως στον αριθμό των δορυφόρων, μπορούν να γίνουν παραλλαγές και στις κάμερες. Η διαμόρφωση των σημάτων A/V και η μετατροπή τους σε RF, σας εξασφαλίζει την συμβατότητά τους με το ομοαξονικό καλωδιακό δίκτυο και τη συνύπαρξη με τα τηλεοπτικά σήματα.