Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15 Ιανουαρίου 2025 09:28
15 Ιανουαρίου 2025 09:18
15 Ιανουαρίου 2025 09:16
15 Ιανουαρίου 2025 09:15
15 Ιανουαρίου 2025 09:14
15 Ιανουαρίου 2025 09:00
14 Ιανουαρίου 2025 10:55
14 Ιανουαρίου 2025 10:43
14 Ιανουαρίου 2025 10:33
1 Δεκεμβρίου 2010 02:00
Ένα πιάτο για τέσσερις χρήστες
Η λύση του Quad και Quattro LNB
Γράφει: Στέφανος Περαματζέλης
Featured | Ένα θέμα το οποίο “καίει” τους χομπίστες είναι η παρακολούθηση των δορυφορικών προγραμμάτων σε διαφορετικές θέσεις εντός οικίας, με πλήρη ανεξαρτητοποίηση θέασης. Η λύση μπορεί να είναι απλή, ωστόσο θεωρούμε απαραίτητη μια απλή και αναλυτική αναφορά, για να είναι πλήρως κατανοητή από όλους.
Η λύση του Quad LNB
Η πιο απλή λύση εφαρμόζεται με το Quad LNB, το οποίο δεν χρειάζεται κάποια άλλη μονάδα να το υποστηρίξει για να λειτουργήσει.
Το πρόβλημά που θέλουμε να λύσουμε, είναι ότι έχουμε ένα κάτοπτρο με ένα LNB στην ταράτσα, αλλά στο σπίτι διαθέτουμε τέσσερις δέκτες σε ισάριθμα ξεχωριστά δωμάτια. Φυσικά, δεν θέλουμε να τοποθετήσουμε παραπάνω από ένα κάτοπτρο, άρα καταφεύγουμε στη λύση που ακούει στο όνομα Quad LNB.
Το Quad LNB είναι στην ουσία τέσσερα Universal LNBs, στη συσκευασία του ενός.
Παίρνουμε λοιπόν το κάτοπτρο της αρεσκείας μας, για το οποίο σας προτείνουμε μια μέση διάμετρο των 120cm, η οποία δεν θα σας προβληματίσει στην εγκατάσταση, αλλά και δεν θα επηρεάζει τη λήψη σε κακές καιρικές συνθήκες.
Στη συνέχεια, αφού στηρίξουμε τη βάση και τοποθετήσουμε το κάτοπτρο επάνω της, τοποθετούμε και το Quad LNB στη συγκεκριμένη θέση, στην άκρη του μπράτσου του κατόπτρου μας.
Η ευθυγράμμιση δεν διαφέρει από ένα απλό Universal LNB, απλά εδώ έχουμε τέσσερις εξόδους, έναντι μίας που έχουμε στο απλό.
Διαλέγουμε μία από τις τέσσερις εξόδους και την οδηγούμε δηλαδή σε ένα δέκτη, που είναι συνδεδεμένος με ένα μόνιτορ, για να παρακολουθούμε την μπάρα της ποιότητας σήματος, μέσω του δέκτη ή την οδηγούμε στην είσοδο ενός sat finder ή ενός πεδιόμετρου.
Αφού τελειώσουμε με την ευθυγράμμιση, ξεκινάμε να τραβήξουμε τα τέσσερα ανεξάρτητα καλώδια, από τις τέσσερις ανεξάρτητες εξόδους του Quad LNB και να τα οδηγήσουμε στους τέσσερις ανεξάρτητους δέκτες μας.
Τα βύσματα που θα χρειαστούμε και στη μία και στην άλλη άκρη των καλωδίων, είναι τύπου F.
Με αυτήν την εγκατάσταση και με τη συγκεκριμένη συνδεσμολογία, ο κάθε δέκτης έχει το δικό του LNB και το δικό του κάτοπτρο, θεωρητικά, άρα είναι ανεξάρτητος από τους άλλους.
Quad LNB και επίγεια σήματα
Ένας άλλος τύπος Quad LNB, είναι αυτός με την είσοδο terrestrial, με είσοδο δηλαδή για την επίγεια τηλεοπτική κεραία μας.
Στην περίπτωση που θα πιλέξουμε αυτόν τον τύπο, θα πρέπει να εφοδιαστούμε και με τέσσερα diplexers TVSAT για να ξεχωρίσουμε τα δύο σήματα, επίγειο και δορυφορικό και να τα οδηγήσουμε αντίστοιχα στην τηλεόραση και στο δέκτη μας. Φυσικά, τη δουλειά αυτή μπορούν να κάνουν και οι αντίστοιχες πρίζες TV/SAT.
Εγκατάσταση με Quattro LNB
Το Quattro LNB είναι η άλλη λύση που έχουμε. Εξωτερικά τα δύο LNBs δε διαφέρουν, αφού και τα δύο παρέχουν 4 εξόδους F. Όμως, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τέσσερα Universal LNBs σε “πακέτο” του ενός, αλλά με τέσσερα LNBs, που το καθένα “διαβάζει” ένα συγκεκριμένο κομμάτι του εκάστοτε δορυφόρου.
Ο κάθε δορυφόρος χωρίζεται σε δύο μπάντες (High & Low) και η κάθε μπάντα σε δύο πολώσεις (Horizontal & Vertical), δηλαδή o δορυφόρος χωρίζεται συνολικά σε τέσσερα κομμάτια ( High & Horizontal, High & Vertical, Low & Horizontal, Low & Vertical).
Για να φτάσει ολοκληρωμένο το σήμα στο δέκτη μας, χρειαζόμαστε έναν πολυδιακόπτη.
Ο πολυδιακόπτης έχει τέσσερις εισόδους, που η κάθε μία παίρνει σήμα από τις αντίστοιχες εξόδους του Quattro LNB.
Ο πολυδιακόπτης αναλαμβάνει να “πλέξει” τα τέσσερα σήματα που παίρνει στις εισόδους του και στη συνέχεια ν’ αποδώσει ολόκληρο το φάσμα των συχνοτήτων στις τέσσερις εξόδους του, τις εξόδους δηλαδή που θα πάρουμε και θα τις οδηγήσουμε στους δέκτες μας, όπως ακριβώς και στην προηγούμενη περίπτωση με το Quad LNB.
Άλλη μία διαφορά με το Quad lnb, είναι και στον τρόπο που θα το ευθυγραμμίσουμε.
Εδώ, δεν παίρνουμε μία έξοδο από το LNB, γιατί όπως είπαμε, οι έξοδοι του LNB είναι για μια συγκεκριμένη περιοχή του εκάστοτε δορυφόρου, αλλά παίρνουμε μία έξοδο από τον πολυδιακόπτη, που έχει ολόκληρο το φάσμα των συχνοτήτων.
Quattro LNB και επίγεια σήματα
Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε Quattro LNB για την προχωρημένη σας εγκατάσταση, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε να περάσετε από τα ίδια καλώδια τα σήματα των επιγείων. Τα Quattro LNB δε διαθέτουν είσοδο επιγείων, την οποία όμως θα τη βρούμε στον πολυδιακόπτη.
Αντίστοιχα βέβαια με παραπάνω, στις καταλήξεις των γραμμών θα χρειαστούμε diplexers TVSAT για να ξεχωρίσουμε τα δύο σήματα, επίγειο και δορυφορικό και να τα οδηγήσουμε αντίστοιχα στην τηλεόραση και στο δέκτη μας, ή αντίστοιχες πρίζες TV/SAT.