Skip to main content
16 Οκτωβρίου 2013 04:10

Κατασκευή Οργάνου για Έλεγχο Διακοπτών

Γράφει: Γιάννης Γάκης
image?src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Ffcebc45771f0926e4ce32d63523738d2 XL

Featured | Ο έλεγχος ενός διακόπτη ή μιας συστοιχίας διακοπτών DiSEqC είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς από εμάς. Πολλές φορές, έχουμε έναν παλιό διακόπτη και κάτι δεν πάει καλά, δεν μπορούμε να βρούμε αν είναι θέμα διακόπτη ή LNB, δεν υπάρχουν τα ειδικά εργαλεία για διάγνωση και αρχίζει η απελπισία…

Τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να έχουμε σχετικά εύκολα μια πρώτη διάγνωση για το τι γίνεται με τον διακόπτη μας και το εάν η ρύθμιση  του δέκτη είναι η σωστή; Θα σας περιγράψουμε την κατασκευή ενός απλού “εργαλείου”, το οποίο αποτελείται από ένα κομμάτι καλώδιο με φισάκι “F” στην μία άκρη και μία αντίσταση 1,5kΩ με ένα LED στην άλλη. Η κατασκευή θα γίνει μόνο με τα βασικά εργαλεία που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι χομπίστα (εικόνα 1), με μόνη προσθήκη την αντίσταση και το LED.

Μπορούμε να φτιάξουμε τόσα “εργαλεία”, όσοι είναι οι έξοδοι του DiSEqC που θέλουμε να ελέγξουμε, στην περίπτωση μας δέκα, γιατί θα ελέγξουμε ένα διακόπτη 10/1 ή μπορούμε να φτιάξουμε μόνο ένα, το οποίο θα το “περιφέρουμε” στις εξόδους του διακόπτη.

Ξεκινάμε φτιάχνοντας σε δέκα καλώδια μήκους δέκα πόντων περίπου, το φισάκι “F” στην μία άκρη. Με τη βοήθεια του μαχαιριού ξεγυμνώνουμε το καλώδιο 5 έως 7 χιλιοστά από τον εξωτερικό μανδύα του (εικόνα 2), γυρνάμε τα συρματάκια του πλέγματος προς τα πίσω (εικόνα 3) και αφαιρούμε το εσωτερικό πλαστικό του καλωδίου (εικόνα 4). Εδώ θέλει προσοχή μην ξεχαστεί κανένα συρματάκι  που ακουμπάει στο καλώδιο και κάνει βραχυκύκλωμα. Βιδώνουμε το φισάκι (εικόνα 5). Αν ο αγωγός εξέχει πολύ λίγο από το φισάκι, κόβουμε δύο – τρία χιλιοστά από αυτόν (εικόνα 6).

Πάντα με την βοήθεια του μαχαιριού, αφαιρούμε το εξωτερικό πλαστικό του καλωδίου αφήνοντας 4-5 πόντους προς το φισάκι (εικόνα 7). Ξεπλέκουμε το πλέγμα και το στρίβουμε πάλι όπως βλέπετε στην εικόνα 8. Κόβουμε το καλώδιο περίπου στο μισό μήκος και αφαιρούμε το εσωτερικό πλαστικό (εικόνα 9).

Τώρα αρχίζει η “κατασκευή” μας…

Παίρνουμε την αντίσταση και γυρίζουμε το άκρο της σφιχτά γύρω από το καλώδιο, περίπου στη μέση του γυμνού τμήματος του (εικόνα 10). Γυρίζουμε το καλώδιο στη μέση και αν χρειαστεί κόβουμε με τον κόφτη το επιπλέον καλώδιο που θα μπορούσε να μας κάνει βραχυκύκλωμα με το πλέγμα (εικόνα 11).

Προσέξτε την εικόνα 12. Το LED έχει δύο άκρα, το ένα είναι μεγαλύτερο. Αυτό είναι το άκρο που πρέπει να πάει στο θετικό για να ανάψει το LED. Παίρνουμε το μακρύ άκρο του LED και το στρίβουμε μαζί με το ελεύθερο άκρο της αντίστασης (εικόνα 13). Με προσοχή, τυλίγουμε όσο σφιχτά γίνεται με μονωτική το κύκλωμα LED – αντίσταση –καλώδιο που φτιάξαμε (εικόνα 14). Το κοντό άκρο του LED το στρίβουμε με το πλέγμα του καλωδίου (εικόνα 15). Τυλίγουμε πάλι με μονωτική ταινία (εικόνα 16).

Προσοχή, μην ξεχάσετε να δοκιμάζετε κάθε “εργαλείο” που φτιάχνετε στην έξοδο LNB του δέκτη. Πρέπει να ανάψει όπως στην εικόνα 17. Αν δεν ανάψει, απομακρύνετε αμέσως το “εργαλείο” γιατί μπορεί να βραχυκυκλώνει. Θα πρέπει να βγάλετε την μονωτική και να ελέγξετε για βραχυκυκλώματα ή χαλαρή επαφή.

Αφού λοιπόν κατασκευάσαμε δέκα ενδεικτικά, τα βιδώσαμε πάνω στον διακόπτη (δίπλα στο δέκτη μας) και συνδέσαμε τον δέκτη με τον διακόπτη με ένα καλώδιο.

Πριν να κάνετε οποιαδήποτε ρύθμιση, πρέπει να ανάβει το LED στην θέση 1. Μπαίνουμε στο μενού του δέκτη και πειράζουμε τις εντολές DiSEqC 1.1. Για κάθε θέση DiSEqC 1.1, που δηλώνουμε, μπορούμε να ελέγξουμε αν λειτουργεί και η αντίστοιχη του διακόπτη. Αν λειτουργεί απλώς θα ανοίξει το LED. Στην εικόνα 18, βλέπουμε αν λειτουργεί η έξοδος 9. 

Ελέγξτε το δέκτη πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση

Πολλές φορές θέλουμε να εγκαταστήσουμε περισσότερους δορυφόρους στην ταράτσα και δεν γνωρίζουμε αν ο δέκτης μας το υποστηρίζει. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήσαμε ένα δέκτη YuMaTu, που υποστηρίζει παράλληλα εντολές DiSEqC 1.0 και 1.1. Πήραμε ένα διακόπτη DiSEqC 1.0 με δύο εξόδους, συνδέσαμε την έξοδο Β στον δεκαπλό διακόπτη DiSEqC 1.1 και την είσοδο του στον δέκτη. Βέβαια, τα LED παρέμείναν σβηστά μέχρι να δοθεί εντολή DISEQC B. Τότε το LED άναψε και από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο YuMaTu, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις υποστηρίζει 20 δορυφόρους (2 δεκαπλούς διακόπτες συνδεδεμένους στις δύο εισόδους του διπλού διακόπτη DiSEqC). Πλέον είμαστε σίγουροι για το δέκτη μας και μπορούμε να μεταφέρουμε το διακόπτη ή τους διακόπτες στην ταράτσα μας για την εγκατάσταση.

Βέβαια, κάθε δοκιμή, πρέπει να επαναληφθεί και στην ταράτσα, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο και το μήκος του καλωδίου στη σωστή λειτουργία τον διακοπτών. Έχει τύχει να δουλεύει ο διακόπτης δίπλα στον δέκτη και σε 30 μέτρα καλώδιο να μην μπορεί να δουλέψει σωστά.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30F
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή του τελευταίου μοντέλου της σειράς θωρακισμένων ενισχυτών με βύσματα F. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…
Bridge Cable KL015 / KL016 / KL017 / KL018 / KL019
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων LAN μάρκας Bridge Cable, σε κουλούρες 100m. Πρόκειται για μονόκλωνα καλώδια CAT6 με πάχος καλωδίου 23AWG, τα οποία προσφέρουν αξιό…
Promax ATLaS NG
Έχει προστεθεί μία τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για το πεδιόμετρο - ναυαρχίδα Promax ATLaS NG. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην playlist Promax ATLaS NG - Εκπαιδευ…
Ikusi AM 321
Ο Multiband ενισχυτής AM 321 της Ikusi by Fagor, είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος ενισχυτής πολλαπλών ζωνών με 3 εισόδους για εσωτερικούς χώρους, προσαρμοσμένος στο LTE. Ο AM 321 (Ref. 35386) είναι κα…
Ikusi WAF 201
Ο ενισχυτής WAF 201 (Ref. 35150) είναι ένας broadband ενισχυτής υψηλής στάθμης εξόδου, ιδανικός για την ενίσχυση όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Βασικά χαρακτηριστικά: •…
Η IDComs συμμετέχει στη Salonica Electronix 2025!
Στα πλαίσια της συνεχούς δυναμικής παρουσίας της IDComs σε εκθέσεις και events, η εταιρεία θα συμμετάσχει και φέτος στην έκθεση Salonica Electronix 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη…
Ruijie Reyee RG-RAP72Pro
Το RG-RAP72Pro σχεδιάστηκε για να προσφέρει ασύρματη σύνδεση υψηλής απόδοσης σε επαγγελματικούς χώρους. Αυτοί οι επαγγελματικοί χώροι κυμαίνονται από ξενοδοχειακές μονάδες, σε μικρές επιχειρήσεις, γ…
Goobay HDMI Optical Hybrid Ultra High Speed 30m / 40m / 50m
Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων HDMI μάρκας Goobay. Πρόκειται για ultra high speed ενεργά οπτικά καλώδια (AOC – Active Optical Cable) HDMI version 2.1, τα οποία…
TP-Link Omada EAP650-Desktop
Η TP-Link παρουσιάζει το νέο EAP650-Desktop, ένα επιτραπέζιο Access Point για συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας με ευέλικτη ανάπτυξη. Προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi 6 και είναι ιδανικό γ…
H850 – Συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρματα τηλεχειριστήρια
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός ποιοτικού και αξιόπιστου αντιγραφέα τηλεκοντρόλ, του H850. Πρόκειται για μια μικροσκοπική συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρμα…
IKUSI by FAGOR FMC Series
Η σειρά FMC της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 20 μοντέλα Cascade πολυδιακοπτών στους οποίους ο αριθμός εισόδων αποτελεί επίσης και τον αριθμό γραμμών καθόδου (trunk lines). Για τις εν λόγω σειρές, δια…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιο…
Smart TV OS
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις κατασκευάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να χαρακτηρίζονται έξυπνες και να προσφέρουν διευρυμένες δυνατότητες τηλεθέασης, σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέ…
Sat & Zap, Απρίλιος 2025
Ξεκίνησαν εκπομπές οι νέοι ισχυροί δορυφόροι Astra 1P, Turksat 6A, Badr8 (στον τελευταίο λαμβάνουμε στα δυτικά ακόμα και τη δέσμη Δυτικής Αφρικής). Οι τουρκοκύπριοι εκπέμπουν ελεύθερα όλα τα κανάλια…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.