Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
3 Ιανουαρίου 2025 09:55
3 Ιανουαρίου 2025 09:52
3 Ιανουαρίου 2025 09:43
3 Ιανουαρίου 2025 09:27
3 Ιανουαρίου 2025 09:19
2 Ιανουαρίου 2025 07:25
2 Ιανουαρίου 2025 07:22
2 Ιανουαρίου 2025 07:17
2 Ιανουαρίου 2025 07:15
1 Νοεμβρίου 2010 02:00
Κάτοπτρο κινητό-σταθερό με δύο LNB
Γράφει: Στέφανος Περαματζέλης
Για να δώσουμε λίγο φως στον, ομολογουμένως, παράξενο τίτλο, στο παρόν άρθρο θα κοιτάξουμε πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε την εγκατάσταση του κινητού μας κατόπτρου και να το εκμεταλλευτούμε ως σταθερό με δύο LNB.
Το κινητό κάτοπτρο έχει πολλά θετικά που συνοδεύονται από ένα βασικό μειονέκτημα, την καθυστέρηση στο zapping και τη μετακίνηση από δορυφόρο σε δορυφόρο. Ωστόσο, είναι αρκετά εύκολο να μειώσουμε την ταλαιπωρία μας, τουλάχιστον για τους δύο βασικότερους δορυφόρους, τους Hotbird και Astra. Για να καταφέρουμε το στόχο μας, θα τοποθετήσουμε δύο LNBs στο κάτοπτρο, το ένα κεντραρισμένο στον Astra και το άλλο παράκεντρα στον Hot Bird. Έτσι, όταν το κάτοπτρο είναι κεντραρισμένο στον Astra, θα μπορεί να κατεβάζει και τους δύο δορυφόρους, ενώ φυσικά όταν κινηθεί σε κάποιον άλλο δορυφόρο, το παράκεντρο LNB δεν θα χρησιμοποιείται.
Τα υλικά που θα χρειαζόμαστε ήταν μία βάση για δύο LNBs, ένας διακόπτης DiSEqC ένα σε δύο και ένα LNB, το οποίο θα τοποθετούσαμε παράκεντρα στον Hot Bird, όταν το υπάρχον LNB είναι κεντραρισμένο στον Astra 19,2E.
Η εγκατάσταση
Η πρώτη μας κίνηση πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, είναι να γυρίσουμε το κάτοπτρό μας στο δορυφόρο που θέλουμε να έχουμε σαν κύριο, στην προκειμένη περίπτωση, στον Astra. Αφαιρούμε το LNB και τη βάση του, που ήδη έχουμε εγκατεστημένα και στη θέση τους τοποθετούμε τη βάση για τα δύο LNBs.
Μόλις τοποθετήσουμε τη βάση στη θέση της προηγούμενης, τοποθετούμε και το πρώτο LNB.
Αυτό, όπως προανέφερα, θα είναι το κύριο LNB. Aν το ευθυγραμμίσουμε σωστά, θα πρέπει να δούμε τα κανάλια από τον Astra. Το δεύτερο LNB θα το τοποθετήσουμε στη δεξιά πλευρά του πρώτου LNB, όπως κοιτάμε το κάτοπτρο από μπροστά. Από αυτό, θα παρακολουθήσουμε το δεύτερο δορυφόρο που θέλουμε, ο οποίος στη δική μας περίπτωση, είναι ο Hot Bird.
Η συνδεσμολογία που θα ακολουθήσουμε από εδώ και στο εξής, εξαρτάται καθαρά από το είδος του μοτέρ που χρησιμοποιούμε, αφού μπορεί να έχουμε είτε actuator είτε μοτέρ DiSeqC.
Συνδεσμολογία με χρήση actuator
Στην πρώτη περίπτωση, στην έξοδο του κύριου LNB με βύσματα τύπου F, θα τοποθετήσουμε το καλώδιο που ήδη πήγαινε στο positioner μας, το οποίο καλό θα είναι να είναι τύπου V-box. Την έξοδο του V-box θα τη συνδέσουμε απευθείας στην πρώτη θύρα του διακόπτη DiSeqC, ο οποίος σε αυτήν την περίπτωση θα βρίσκεται εντός οικίας. Ακολουθώντας την ίδια διαδρομή και τα ίδια βύσματα, το καλώδιο του δεύτερου LNB, θα το οδηγήσουμε στη δεύτερη θύρα του διακόπτη DiSeqC. Στη συνέχεια, την έξοδο του διακόπτη θα την οδηγήσουμε στην είσοδο IF του δέκτη μας.
Συνδεσμολογία με μοτέρ DiSeqC
Εάν έχουμε κινητό κάτοπτρο με μοτέρ τύπου DiSEqC 1.2, η συνδεσμολογία είναι λίγο διαφορετική. Η διαφορά είναι ότι την έξοδο του κύριου LNB, την οδηγούμε αυτή τη φορά στην είσοδο του μοτέρ DiSEqC, ενώ την έξοδο του μοτέρ την οδηγούμε στο διακόπτη DiSEqC, τον οποίο αυτή τη φορά μπορούμε να τον τοποθετήσουμε πίσω από το κάτοπτρο, κερδίζοντας έτσι σε καλώδιο. Αντίθετα με το πρώτο, το δεύτερο LNB το οδηγούμε κατευθείαν στην είσοδο του διακόπτη DiSEqC. Στη συνέχεια, συνδέουμε την έξοδο του διακόπτη στην είσοδο IF του δέκτη.
Πίσω στο σαλόνι!
Η τελευταία κίνηση που μένει να κάνουμε, είναι να ρυθμίσουμε το δέκτη μας από το μενού του. Στο μενού ρυθμίσεων, ενεργοποιούμε την επιλογή DiSEqC 1.0. Στη θύρα Α δηλώνουμε μοτέρ ή κινητό κάτοπτρο, ενώ στη θύρα Β δηλώνουμε Hot Bird.
Στην περίπτωση που ο δέκτης σας δεν υποστηρίζει δήλωση “μοτέρ” στη θύρα Α, τότε πρέπει να δηλώνουμε “κινητό κάτοπτρο” σε κάθε περίπτωση, εκτός όταν το κάτοπτρο είναι στραμμένο στον Astra. Τότε, θα πρέπει να αλλάξουμε τη ρύθμιση από κινητό σε σταθερό, να ενεργοποιήσουμε την επιλογή DiSEqC και στη θύρα Α να δηλώσουμε Astra 19,2E, ενώ στη θύρα Β Hot Bird.
Η παραπάνω εγκατάσταση, πέρα από την πρακτική της εφαρμογή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση της συνδεσμολογίας και της χρήσης των διακοπτών DiSEqC, μαζί με άλλες τεχνολογίες, όπως το μοτέρ του κινητού κατόπτρου.