Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 199
TM 731 2
sec162
satpraxis 2022
AC25
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

1 Νοεμβρίου 2010 03:00

Κάτοπτρο κινητό-σταθερό με δύο LNB

Γράφει: Στέφανος Περαματζέλης
5e6e6a069aca7ca8d9c538175a625721 XL 14045633

Για να δώσουμε λίγο φως στον, ομολογουμένως, παράξενο τίτλο, στο παρόν άρθρο θα κοιτάξουμε πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε την εγκατάσταση του κινητού μας κατόπτρου και να το εκμεταλλευτούμε ως σταθερό με δύο LNB.

Το κινητό κάτοπτρο έχει πολλά θετικά που συνοδεύονται από ένα βασικό μειονέκτημα, την καθυστέρηση στο zapping και τη μετακίνηση από δορυφόρο σε δορυφόρο. Ωστόσο, είναι αρκετά εύκολο να μειώσουμε την ταλαιπωρία μας, τουλάχιστον για τους δύο βασικότερους δορυφόρους, τους Hotbird και Astra. Για να καταφέρουμε το στόχο μας, θα τοποθετήσουμε δύο LNBs στο κάτοπτρο, το ένα κεντραρισμένο στον Astra και το άλλο παράκεντρα στον Hot Bird. Έτσι, όταν το κάτοπτρο είναι κεντραρισμένο στον Astra, θα μπορεί να κατεβάζει και τους δύο δορυφόρους, ενώ φυσικά όταν κινηθεί σε κάποιον άλλο δορυφόρο, το παράκεντρο LNB δεν θα χρησιμοποιείται.
Τα υλικά που θα χρειαζόμαστε ήταν μία βάση για δύο LNBs, ένας διακόπτης DiSEqC ένα σε δύο και ένα LNB, το οποίο θα τοποθετούσαμε παράκεντρα στον Hot Bird, όταν το υπάρχον LNB είναι κεντραρισμένο στον Astra 19,2E.

Η εγκατάσταση
Η πρώτη μας κίνηση πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, είναι να γυρίσουμε το κάτοπτρό μας στο δορυφόρο που θέλουμε να έχουμε σαν κύριο, στην προκειμένη περίπτωση, στον Astra. Αφαιρούμε το LNB και τη βάση του, που ήδη έχουμε εγκατεστημένα και στη θέση τους τοποθετούμε τη βάση για τα δύο LNBs.
Μόλις τοποθετήσουμε τη βάση στη θέση της προηγούμενης, τοποθετούμε και το πρώτο LNB.
Αυτό, όπως προανέφερα, θα είναι το κύριο LNB. Aν το ευθυγραμμίσουμε σωστά, θα πρέπει να δούμε τα κανάλια από τον Astra. Το δεύτερο LNB θα το τοποθετήσουμε στη δεξιά πλευρά του πρώτου LNB, όπως κοιτάμε το κάτοπτρο από μπροστά. Από αυτό, θα  παρακολουθήσουμε το δεύτερο δορυφόρο που θέλουμε, ο οποίος στη δική μας περίπτωση, είναι ο Hot Bird.
Η συνδεσμολογία που θα ακολουθήσουμε από εδώ και στο εξής, εξαρτάται καθαρά από το είδος του μοτέρ που χρησιμοποιούμε, αφού μπορεί να έχουμε είτε actuator είτε μοτέρ DiSeqC.

Συνδεσμολογία με χρήση
actuator
Στην πρώτη περίπτωση, στην έξοδο του κύριου LNB με βύσματα τύπου F, θα τοποθετήσουμε το καλώδιο που ήδη πήγαινε στο positioner μας, το οποίο καλό θα είναι να είναι τύπου V-box. Την έξοδο του V-box θα τη συνδέσουμε απευθείας στην πρώτη θύρα του διακόπτη DiSeqC, ο οποίος σε αυτήν την περίπτωση θα βρίσκεται εντός οικίας. Ακολουθώντας την ίδια διαδρομή και τα ίδια βύσματα, το καλώδιο του δεύτερου LNB, θα το οδηγήσουμε στη δεύτερη θύρα του διακόπτη DiSeqC. Στη συνέχεια, την έξοδο του διακόπτη θα την οδηγήσουμε στην είσοδο IF του δέκτη μας.

Συνδεσμολογία με μοτέρ
DiSeqC
Εάν έχουμε κινητό κάτοπτρο με μοτέρ τύπου DiSEqC 1.2, η συνδεσμολογία είναι λίγο διαφορετική. Η διαφορά είναι ότι την έξοδο του κύριου LNB, την οδηγούμε αυτή τη φορά στην είσοδο του μοτέρ DiSEqC, ενώ την έξοδο του μοτέρ την οδηγούμε στο διακόπτη DiSEqC, τον οποίο αυτή τη φορά μπορούμε να τον τοποθετήσουμε πίσω από το κάτοπτρο, κερδίζοντας έτσι σε καλώδιο. Αντίθετα με το πρώτο, το δεύτερο LNB το οδηγούμε κατευθείαν στην είσοδο του διακόπτη DiSEqC. Στη συνέχεια, συνδέουμε την έξοδο του διακόπτη στην είσοδο IF του δέκτη.

Πίσω στο σαλόνι!
Η τελευταία κίνηση που μένει να κάνουμε, είναι να ρυθμίσουμε το δέκτη μας από το μενού του. Στο μενού ρυθμίσεων, ενεργοποιούμε την επιλογή DiSEqC 1.0. Στη θύρα Α δηλώνουμε μοτέρ ή κινητό κάτοπτρο, ενώ στη θύρα Β δηλώνουμε Hot Bird.
Στην περίπτωση που ο δέκτης σας δεν υποστηρίζει δήλωση “μοτέρ” στη θύρα Α, τότε πρέπει να δηλώνουμε “κινητό κάτοπτρο” σε κάθε περίπτωση, εκτός όταν το κάτοπτρο είναι στραμμένο στον Astra. Τότε, θα πρέπει να αλλάξουμε τη ρύθμιση από κινητό σε σταθερό, να ενεργοποιήσουμε την επιλογή DiSEqC και στη θύρα Α να δηλώσουμε Astra 19,2E, ενώ στη θύρα Β Hot Bird.
Η παραπάνω εγκατάσταση, πέρα από την πρακτική της εφαρμογή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση της συνδεσμολογίας και της χρήσης των διακοπτών DiSEqC, μαζί με άλλες τεχνολογίες, όπως το μοτέρ του κινητού κατόπτρου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Infomir MAG555
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει νέα παραλαβή του πρόσφατου μοντέλου της Infomir, του MAG555. Πρόκειται για μια ευέλικτη συσκευή που μετατρέπει οποιαδήποτε τηλεόραση σε κόμβο ψυχαγωγίας. Με υποστήριξη…
Ruijie-Reyee e-Lighten
Στη σημερινή ταχύτατη ψηφιακή εποχή, η αξιόπιστη και αδιάκοπη σύνδεση στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη τόσο για τα σπίτια, τα διαμερίσματα, τις πολυκατοικίες, όσο και για τις επιχειρήσεις, και, εφόσον…
IKUSI FLOW Smart Headend
εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομής τηλεοπτικών καναλιών, τόσο μέσω IP όσο και μέσω RF. Οι υπηρεσίες δ…
SatLink ST6988
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου οργάνου ST-6988 της SatLink. Πρόκειται για έναν φορητό μετρητή χειρός, που είναι συμβατός με DVB-S/S2/T/T2 και MPEG-2 H.265/HEVC (10 Bit). Με το σ…
Supervoice SVC-WBT41
Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η ανάγκη για καθαρή επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων των επιχειρήσεων, αλλά σαφώς και με τους πελάτες των έκαστων εταιρειών. Είτε πρόκειται για κέντρο τηλεπικοινω…
TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής γραμμής L269
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, μετά τους ενισχυτές κεραίας θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών γραμμής. Οι ενισχυτές γραμμής διατίθενται σε τέσσερις κατηγορίες. Ο καθένας έχει τα…
IKUSI by FAGOR IPolo SIT 402/422
Η σειρά IPolo SIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα SAT to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή δορυφορικών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μοντέλα S…
TP-Link Omada EAP772-Outdoor
Το νέο σημείο πρόσβασης EAP772-Outdoor από τη σειρά Omada της TP-Link παρέχει μια λύση δικτύου Wi-Fi που είναι ευέλικτη, στιβαρή, εύκολη στην ανάπτυξη και διαχειρίσιμη. Είναι σχεδιασμένο για εγκατάσ…
IKUSI by FAGOR IPolo TIT 402/422
Η σειρά IPolo TIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα TER to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή επίγειων ψηφιακών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μον…
Prolink PLT-288B
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της νέας σειράς καλωδίων PLT-288B της Prolink. Πρόκειται για νέας γενιάς ενεργά οπτικά καλώδια HDMI σε HDMI με βύσματα 24 επίχρυσων επαφών, τα οπο…
IKUSI by FAGOR STT 8000
Η IKUSI by FAGOR έχει παρουσιάσει 4 ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μοντέλα Transmodulators της σειράς STT 8000, για αλλαγή διαμόρφωσης από DVB-S/S2 QPSK/8PSK σε DVB-T COFDM στην μπάντα 47-862 MHz. Τα μοντέλ…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «…
Salonica Electronix 2025
Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Μαρίου 2025, στο Porto Palace Hotel Thessaloniki διεξήχθη το μεγαλύτερο event της αγοράς συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης, δικτύων και τεχνολογίας ξενοδοχείων για το 2025…
Sat & Zap, Μάιος 2025
Ο ισχυρός Astra 1P στις 19.2 ανατολικά έχει ήδη αντικαταστήσει πλήρως τον παλιό 1ΚR και μερικώς τον 1Μ. Αρκετά εύκολη και η λήψη των ρωσικών καναλιών στις 80 ανατολικά. 3 Sat HD Astra 1P – 19…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.