Skip to main content
5 Νοεμβρίου 2013 05:55

EMP-CENTAURI S16/1PCP-W3

64 δορυφόροι στην ίδια κάθοδο

Γράφει: Γιάννης Γάκης

Featured | Ήρθε στα γραφεία του περιοδικού ένα δέμα. Ήταν κάτι που περιμέναμε με χαρά, αγωνία και άγχος. Χαρά γιατί ανοίγει καινούργιους δρόμους στην δορυφορική κοινότητα μας. Αγωνία για να το δούμε και να το δοκιμάσουμε. Άγχος γιατί δεν ξέραμε πόσο δύστροπο είναι.Κυρίες και κύριοι, με χαρά σας παρουσιάζω το απόλυτο όνειρο των “τρελών με τα πέντε πιάτα και των άπειρων LNB”, των απόλυτα αυθεντικών δορυφορομανών, γνωστότερων και ως “Παράκεντροι” (εικόνα 1).

Ο κυρίαρχος των καλωδίων, το 16αρι DiSEqC με ενσωματωμένο μεικτή για τα επίγεια. Και γιατί όλη αυτή η εισαγωγή; Γιατί μέχρι τώρα, το συνηθισμένο ήταν να βάζουμε πέντε DiSEqC 4 προς 1 και έναν μεικτή επίγεια/δορυφορικά για να κάνουμε την ίδια δουλειά. Όλα αυτά, χρειάζονται χώρο για να τοποθετηθούν, συνήθως εσωτερικά του σπιτιού ή σε υδατοστεγές κουτί εξωτερικά. Πλέον, το κουτί της EMP-CENTAURI είναι υδατοστεγές και μπορεί να πιαστεί με δύο δεματικά (καλής ποιότητας για να αντέξουν το “θηρίο” – ξεχάστε τα μικρά που βάζουμε στους απλούς διακόπτες DiSEqC) σε μία σωλήνα-βάση ενός κατόπτρου ή στον ιστό της επίγειας. Φανταστείτε να γλιτώνετε πέντε ή δέκα μέτρα ανά LNB επί 16…

Ο διακόπτης

Αρκετά όμως με αυτά, ας δούμε την ουσία. Με λίγη προσπάθεια, το μεταλλικό σώμα βγαίνει από το χαρακτηριστικό μοβ πλαστικό (εικόνα 2). Η πρώτη αντίδραση είναι μικρός πανικός γιατί δεν αναγράφεται τίποτα στο μεταλλικό περίβλημα του διακόπτη. Αν μπει ανάποδα στο κουτί; Έχουμε χάσει το πού είναι το LNB 1 και πού το 16; Και το χειρότερο, ποια είναι η είσοδος της επίγειας και ποια η έξοδος προς τον δέκτη; Σίγουρα θα ήταν καλό να υπήρχε σήμανση των εισόδων στο μεταλλικό κουτί. Πώς μπορούμε να βρούμε τον προσανατολισμό του μεταλλικού κουτιού;

Λοιπόν, το ένα κόλπο είναι να θυμάσαι ότι στα αριστερά στο πάνω καπάκι υπάρχουν τέσσερις μικροδιακόπτες (εικόνα 3). Η ρύθμιση τους είναι ουσιαστική για την συνεργασία δέκτη – διακόπτη και θα το δούμε παρακάτω.

Το δεύτερο είναι να βγάλετε το μπροστινό καπάκι του διακόπτη. Βγαίνει εύκολα με το χέρι. Αν δείτε μια απλή πράσινη πλακέτα, κλείστε το καπάκι και βγάλτε το δεύτερο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά. Αν, λοιπόν, έχετε σχέση με ηλεκτρονικά, θαυμάστε… (εικόνα 4). Αλλά μην ακουμπάτε παρακαλώ, γιατί στην μέση της πλακέτας και χαμηλά, κοντά στα βύσματα, υπάρχουν συρματάκια που βγαίνουν από την πλακέτα και παίζουν τον ρόλο πηνίου. Δεν πρέπει να αλλάξει η θέση τους ούτε στο ελάχιστο. Ξανακλείνουμε με προσοχή το καπάκι και ξέρουμε ότι η πλευρά που βλέπουμε πάει μπροστά.

Διακόπτες και συμπεριφορά

Στο κουτί βλέπουμε τέσσερις τρόπους λειτουργίας του διακόπτη (εικόνα 3). Με τα διακοπτάκια όλα στο “OFF” (επάνω θέση), ο διακόπτης λειτουργεί με πρωτόκολλο DiSEqC 1.0. Δηλαδή μόνο τις τέσσερις πρώτες εισόδους. Χμμμμ… Έχουμε 16αρι DiSEqC στα χέρια μας και θα ασχοληθούμε για να το κάνουμε 4αρι; Βλασφημία… Πάμε παρακάτω…

Η δεύτερη (μόνο ο διακόπτης 1 “ON” – πρωτόκολλο 1.1) και η τρίτη περίπτωση (μόνο ο διακόπτης 2 “ON” – πρωτόκολλο 1.0 και 1.1 σε συνδυασμό), έχουν μέγιστο ενδιαφέρον. Εδώ θα είναι το σετάρισμα ίσως του 95% των χρηστών. Ποιο από τα δύο θα χρησιμοποιήσουμε, εξαρτάται αποκλειστικά από το δέκτη μας. Για δοκιμή χρησιμοποιήσαμε τον Venex HD Combo. Στο μενού του δέκτη, υπάρχουν οι επιλογές 1 – 16 (εικόνα 6), αλλά δεν γνωρίζουμε αν λειτουργεί με καθαρές εντολές DiSEqC 1.1 ή με συνδυασμό εντολών DiSEqC 1.0 και 1.1. Εδώ ο πειρασμός ήταν να δοκιμάσουμε την πόρτα 16. Γυρίσαμε το dip switch 1 στο On, που σημαίνει καθαρές εντολές DiSEqC 1.1 (εικόνα 5) και τότε το LED ανάβει (εικόνα 6). Έγινε δοκιμή και στις 16 εισόδους και δούλεψε χωρίς πρόβλημα.

Αλλά έχουμε και την τέταρτη επιλογή του DiSEqC 1.2. Για τους μη γνωρίζοντες, είναι εντολές κίνησης μοτέρ. Ναι, μπορεί να ξεγελάσει τον δέκτη και να νομίζει ότι κουνάει μοτέρ. Πού χρειάζεται; Υπάρχουν δέκτες που δεν έχουν υποστήριξη DiSEqC 1.1 και οι κατασκευαστές των διακοπτών καταφέρνουν με αυτόν τον τρόπο να εξυπηρετήσουν όλους τους πιθανούς πελάτες τους. Γυρνάμε λοιπόν τα διακοπτάκια 1 και 2 στο “ON” (εικόνα 7) και μπαίνουμε στο μενού του δέκτη στην κίνηση μοτέρ (εικόνα 8). Πατώντας “STEP MODE” (κίνηση βήματος Ανατολικά), γυρίζει από την είσοδο 1 στην 2, στην 3 κτλ. Με κάθε πάτημα και μία είσοδος. Ενδεικτικά, στην εικόνα 9 έχουμε την δέκατη τρίτη είσοδο. Μετά από δεκαέξι πατήματα, είμαστε πίσω στην είσοδο 1. Δουλεύει όμορφα και ωραία.

Λήψη 64 δορυφόρων από σταθερά LNB!

Εφόσον διαθέτουμε δέκτη που μπορεί να δουλέψει συγχρόνως DiSEqC 1.2 και DiSEqC 1.0, τότε με τον κατάλληλο συνδυασμό 4 διακοπτών DiSEqC 2.0 και των αντίστοιχων ρυθμίσεων στο μενού (εικόνες 10) άνοιξε η 16η έξοδος του διακόπτης της EMP στην θέση “LNB 4” ενός τετραπλού διακόπτη DiSEqC 2.0. Άρα με τέσσερις διακόπτες 4 προς 1 DiSEqC 1.0, μπορούμε να έχουμε συνολικά 64 δορυφόρους από την ίδια κάθοδο (4×16 = 64).

Αλλά και μόνο ένα 16αρι να χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με ένα τεσσάρι, έχετε δεκαεννέα δορυφόρους. Υπεραρκετοί νομίζω. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την είσοδο για τα επίγεια του διακόπτη μας. Μικρό το κακό, για αυτούς που θέλουν να έχουν πάνω από δεκαέξι δορυφόρους στην εγκατάσταση τους…

Και από απώλειες;

Σημαντική παράμετρος σε ένα δορυφορικό σύστημα είναι η μείωση των απωλειών. Έτσι, μετρήσαμε μια τυχαία συχνότητα στον Hot Bird χωρίς την παρεμβολή του διακόπτη και στην συνέχεια την ίδια συχνότητα με τον διακόπτη στην γραμμή. Η διαφορά μας είναι 4,8dB, αρκετά έως πολύ καλή σε σχέση με τις υλοποιήσεις του παρελθόντος. Μια αντίστοιχη μέτρηση με ένα απλό διακόπτη της Edision έδειξε απώλειες 2,8dΒ.

Σημαντικό να μην ξεχάσουμε όταν κάνουμε δοκιμές και αλλαγές στα διακοπτάκια, να αποσυνδέσουμε τον διακόπτη από τον δέκτη και να τον ξανασυνδέσουμε. Έτσι, γίνεται επανεκκίνηση (reset) του διακόπτη και είμαστε σίγουροι ότι θα δουλέψει σωστά.

Συμπέρασμα

Είναι ένας πολύ καλός διακόπτης, δίνει λύσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό των δύσκολων εγκαταστάσεων, αλλά θέλει και λίγες βασικές γνώσεις για να τον δουλέψεις.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30F
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή του τελευταίου μοντέλου της σειράς θωρακισμένων ενισχυτών με βύσματα F. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…
Bridge Cable KL015 / KL016 / KL017 / KL018 / KL019
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων LAN μάρκας Bridge Cable, σε κουλούρες 100m. Πρόκειται για μονόκλωνα καλώδια CAT6 με πάχος καλωδίου 23AWG, τα οποία προσφέρουν αξιό…
Promax ATLaS NG
Έχει προστεθεί μία τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για το πεδιόμετρο - ναυαρχίδα Promax ATLaS NG. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην playlist Promax ATLaS NG - Εκπαιδευ…
Ikusi AM 321
Ο Multiband ενισχυτής AM 321 της Ikusi by Fagor, είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος ενισχυτής πολλαπλών ζωνών με 3 εισόδους για εσωτερικούς χώρους, προσαρμοσμένος στο LTE. Ο AM 321 (Ref. 35386) είναι κα…
Ikusi WAF 201
Ο ενισχυτής WAF 201 (Ref. 35150) είναι ένας broadband ενισχυτής υψηλής στάθμης εξόδου, ιδανικός για την ενίσχυση όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Βασικά χαρακτηριστικά: •…
Η IDComs συμμετέχει στη Salonica Electronix 2025!
Στα πλαίσια της συνεχούς δυναμικής παρουσίας της IDComs σε εκθέσεις και events, η εταιρεία θα συμμετάσχει και φέτος στην έκθεση Salonica Electronix 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη…
Ruijie Reyee RG-RAP72Pro
Το RG-RAP72Pro σχεδιάστηκε για να προσφέρει ασύρματη σύνδεση υψηλής απόδοσης σε επαγγελματικούς χώρους. Αυτοί οι επαγγελματικοί χώροι κυμαίνονται από ξενοδοχειακές μονάδες, σε μικρές επιχειρήσεις, γ…
Goobay HDMI Optical Hybrid Ultra High Speed 30m / 40m / 50m
Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων HDMI μάρκας Goobay. Πρόκειται για ultra high speed ενεργά οπτικά καλώδια (AOC – Active Optical Cable) HDMI version 2.1, τα οποία…
TP-Link Omada EAP650-Desktop
Η TP-Link παρουσιάζει το νέο EAP650-Desktop, ένα επιτραπέζιο Access Point για συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας με ευέλικτη ανάπτυξη. Προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi 6 και είναι ιδανικό γ…
H850 – Συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρματα τηλεχειριστήρια
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός ποιοτικού και αξιόπιστου αντιγραφέα τηλεκοντρόλ, του H850. Πρόκειται για μια μικροσκοπική συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρμα…
IKUSI by FAGOR FMC Series
Η σειρά FMC της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 20 μοντέλα Cascade πολυδιακοπτών στους οποίους ο αριθμός εισόδων αποτελεί επίσης και τον αριθμό γραμμών καθόδου (trunk lines). Για τις εν λόγω σειρές, δια…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιο…
Smart TV OS
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις κατασκευάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να χαρακτηρίζονται έξυπνες και να προσφέρουν διευρυμένες δυνατότητες τηλεθέασης, σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέ…
Sat & Zap, Απρίλιος 2025
Ξεκίνησαν εκπομπές οι νέοι ισχυροί δορυφόροι Astra 1P, Turksat 6A, Badr8 (στον τελευταίο λαμβάνουμε στα δυτικά ακόμα και τη δέσμη Δυτικής Αφρικής). Οι τουρκοκύπριοι εκπέμπουν ελεύθερα όλα τα κανάλια…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.