ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
3 Απριλίου 2025 12:21
3 Απριλίου 2025 12:14
3 Απριλίου 2025 12:12
3 Απριλίου 2025 10:34
3 Απριλίου 2025 10:28
3 Απριλίου 2025 10:24
3 Απριλίου 2025 10:11
18 Νοεμβρίου 2010 03:00
Η λύση των μονάδων IF-IF
Γράφει: Δημήτρης Σπουρνιάς

Μοιράστε τη δορυφορική σας λήψη σε ΟΛΕΣ τις πρίζες της υπάρχουσας εγκατάστασης, ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει γίνει η καλωδιακή εγκατάσταση. Πως;; Με τις μονάδες IF-IF!
Μπορεί να μη χρησιμοποιείται πολύ στη χώρα μας, ωστόσο θα μπορούσε να δώσει θεαματικές λύσεις, με μικρό κόστος. Πρόκειται για τις μονάδες IF-IF, που έχουν τη δυνατότητα να μοιράσουν δορυφορικά προγράμματα μέσω πριζών διελεύσεως, μέσω splitter και γενικότερα, μπορούν να προσπεράσουν τα προβλήματα στα οποία η δορυφορική διανομή …μπλοκάρει. Η λύση IF-IF είναι η καταλληλότερη πρόταση σε ήδη υπάρχουσα καλωδιακά δίκτυα, όπου δεν έχει προβλεφτεί, ή ακόμα χειρότερα, έχει παραλειφτεί από τους ηλεκτρολόγους, η παροχή ανεξάρτητου καλωδίου σε κάθε πρίζα. Στα προβληματικά αυτά δίκτυα, το δορυφορικό σήμα μπορεί να οδηγηθεί σε συγκεκριμένες πρίζες, μονάχα στις τερματικές και όχι σε όλες τις πρίζες της εγκατάστασης. Ωστόσο, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, οι κάτοικοι να θέλουν δορυφορικό σήμα σε παραπάνω από μια πρίζα στο σαλόνι.
Εδώ λοιπόν, έρχεται η εφαρμογή των μονάδων IF-IF. Κάθε μονάδα IF-IF, κάνει λήψη ενός ή δύο δορυφορικών transponders στην είσοδό της, ανάλογα με τον τύπο. Οι μονάδες μπορούν να συνδεθούν κατευθείαν στην έξοδο IF του LNB, αλλά στην περίπτωσή μας, συνδέονται μέσω του πολυδιακόπτη. Στην έξοδό της, η μονάδα αυτή μας ξαναδίνει τις IF, μέσα στο φάσμα 950-2150ΜHz, απαλλαγμένες πλέον από την πόλωση και τον τόνο των 22kHz. Στην εγκατάσταση που φαίνεται στα σχέδια, χρησιμοποιήθηκαν οκτώ τέτοιες μονές μονάδες, με αποτέλεσμα, κάθε μονάδα να διαμοιράζει ένα transponder.
Οι έξοδοι των μονάδων οδηγούνται σε έναν ενισχυτή, που κάνει ενίσχυση στο φάσμα 950-2150ΜHz, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την είσοδο των συχνοτήτων VHF, UHF & FM, που είναι ήδη ενισχυμένες από τον αντίστοιχο ενισχυτή. Όλες μαζί οι συχνότητες, οδηγούνται προς το δίκτυο διανομής, οποιασδήποτε σωστά κατασκευασμένης διάταξης (Χρήση tap-offs, κατανεμητές, πρίζες σε διάταξη σειράς , τερματικές πρίζες ή όποια άλλη διάταξη έχει το δίκτυο).
Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι απλά, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί σε κάτι. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι συχνότητες που είναι προς διανομή, δεν φτάνουν μέχρι τους 862MHz, αλλά μέχρι τους 2150ΜHz, αφού τώρα, στο φάσμα έχουμε εντάξει και την έξοδο των μονάδων IF-IF (950-2150ΜHz). Φυσικά, μπορούμε να ρυθμίσουμε τις εξόδους των μονάδων σε χαμηλότερες IF, από αυτές που δέχονται στην είσοδο, αλλά πάντα μέσα στα όρια των 950-2150ΜHz, για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν, τις μεγάλες απώλειες στις ψηλές συχνότητες.
Έτσι λοιπόν, τα ενεργά στοιχεία που ακολουθούν κατά τη διανομή, όπως οι ενισχυτές, αλλά και όλα τα παθητικά στοιχεία, όπως πρίζες, διαχωριστές κ.ά., θα πρέπει να λειτουργούν έως τη συχνότητα των 2150ΜHz.
Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τα καλώδια. Θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν χαμηλές απώλειες στις ψηλές συχνότητες. Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις συνδέσεις μεταξύ των στοιχείων, που αποτελούν την εγκατάσταση. Ίσως όλα αυτά να φοβίζουν κάποιους, που θα σκεφτούν να κάνουν μια μετατροπή, ίσως, σε κάποια πολυκατοικία με παλιά καλώδια. Αν όμως δώσουν την απαραίτητη προσοχή κατά την τοποθέτηση, αλλά και κατά την επιλογή των υλικών, θα μείνουν σίγουρα εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα.
Στην εγκατάστασή μας λοιπόν, που βλέπουμε στα σχέδια 1 & 2 έχουμε τις εξής δυνατότητες. Σε όλες τις πρίζες μπορούμε να βλέπουμε επίγεια προγράμματα. Στις πρίζες που συνδέονται στον πολυδιακόπτη, μπορούμε να βλέπουμε τα κανάλια που έχουμε επιλέξει για παρακολούθηση από τους δύο δορυφόρους (Astra & Hot Bird στην περίπτωσή μας), αφού τοποθετήσουμε βέβαια από ένα δορυφορικό δέκτη.
Στις πρίζες τώρα, που τροφοδοτούνται από τις μονάδες IF-IF, εκτός από τα επίγεια κανάλια, τοποθετώντας το δορυφορικό μας δέκτη, μπορούμε να παρακολουθούμε και όλα τα κανάλια, από τους transponders, που έχουμε επιλέξει προς διανομή. Ο αριθμός των transponders που θα μοιράσουμε, εξαρτάται από τον αριθμό των φετών IF-IF (μονές φέτες), που θα χρησιμοποιήσουμε (οκτώ στην περίπτωσή μας). Ο αριθμός των καναλιών, θα σχετίζεται με το πόσα κανάλια θα περιέχει ο κάθε transponder. Κάθε χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει όποιο πρόγραμμα θέλει, χωρίς να επηρεάσει ή να επηρεάζεται από κάποιον άλλο, που κάνει ταυτόχρονη χρήση της δορυφορικής εγκατάστασης. Καλό θα είναι κατά την εγκατάσταση, οι πρίζες που θα χρησιμοποιηθούν στο δίκτυο διανομής IF-IF (τερματικές ή διελεύσεως ) και όχι στο δίκτυο που αφορά τον πολυδιακόπτη, να διαθέτουν φίλτρο αποκοπής των 22kHz και να απαγορεύουν τη διέλευση τάσης. Αυτό γίνεται για να μην ενοχλούνται οι δέκτες, που πιθανό να βρίσκονται στην ίδια στήλη. Στην περίπτωση που δεν θα τοποθετηθούν πρίζες με τις παραπάνω απαγορεύσεις τάσης και 22kHz, οι χρήστες θα πρέπει να ενημερωθούν για τον τρόπο που θα πρέπει να ρυθμίζουν τους δέκτες τους από το μενού. Οι ρυθμίσεις που απαιτούνται, είναι η επιλογή τάσης LNB off & 22kHz off ή μετάβαση σε καλωδιακή λειτουργία και όλα γίνονται αυτόματα.
Όπως καταλαβαίνεται, οι μονάδες IF-IF θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σε τεράστιο αριθμό πολυκατοικιών στη χώρα μας, όπου είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω αμέλειας κατά την αρχική τοποθέτηση των καλωδίων, οι πρίζες σε κάθε διαμέρισμα δεν είναι τερματικές. Ουσιαστικά, πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών, όπου σχεδόν πάντα, οι κάτοικοι επιθυμούν τελικά, να παρακολουθούν δορυφορικά προγράμματα τουλάχιστον και στην κρεβατοκάμαρα, πέρα από το σαλόνι. Με τη χρήση των μονάδων IF-IF, δεν απαιτείται κανένα επιπλέον πέρασμα καλωδίου