Skip to main content
18 Νοεμβρίου 2010 03:00

Ταυτόχρονη λήψη αναλογικών και ψηφιακών καναλιών που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις εκπομπής

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
32f2537b1d58095289cb6e7585522add XL f23f0d06

Featured | Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή συνεχίζεται, το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει, αλλά εμείς σε πολλές περιπτώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τα παράδοξα που προκύπτουν μέσα από αυτό το μεταβατικό στάδιο αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό μας.

Η είσοδος της ψηφιακής τηλεόρασης στην ζωή μας, αναμφισβήτητα, είναι ένα πολύ θετικό γεγονός με πολύ σημαντικά οφέλη, ειδικότερα σε περιοχές με μέτρια έως προβληματική αναλογική λήψη. Λόγω του ότι η μετάβαση πραγματοποιείται σταδιακά, δηλαδή έχουμε σταδιακή εκπομπή ψηφιακών καναλιών με την παράλληλη σταδιακή παύση ή μη των αναλογικών, προκύπτουν πρακτικά προβλήματα ή ανάγκες που ποικίλλουν ανάλογα με τις ιδιομορφίες λήψης της εκάστοτε περιοχής. Η πιο συχνή ανάγκη είναι η ταυτόχρονη λήψη καναλιών από δύο ή και τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό χωρίς κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις στο κεραιοσύστημά μας. Εμείς θα σας προτείνουμε κατά περίπτωση λύσεις, που θα σας δώσουν την δυνατότητα ταυτόχρονης λήψης ψηφιακών και αναλογικών καναλιών από διαφορετικά σημεία εκπομπής, έχοντας όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα εικόνας.

 

Λήψη ψηφιακών αναλογικών καναλιών από δύο διαφορετικά κέντρα εκπομπής Digea σε ατομική εγκατάσταση

Όπως καταλαβαίνετε, ο τίτλος φωτογραφίζει το λεκανοπέδιο Αττικής, όπου αυτήν την περίοδο, συμβαίνουν αρκετά παράδοξα. Δύο κέντρα εκπομπής Digea (Υμμητός – Αίγινα) σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτουν τις ίδιες περιοχές, εκπέμποντας όμως διαφορετικά ψηφιακά κανάλια, ενώ οι συχνότητες των πακέτων που εκπέμπονται από τα ίδια κέντρα εκπομπής, δεν λαμβάνονται με την ίδια ποιότητα η στάθμη σήματος. Ταυτόχρονα, παραμένει η εκπομπή των αναλογικών καναλιών, κάποια από τα οποία προς το παρόν δεν λαμβάνονται ψηφιακά. Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου λαμβάνουν αναλογικό σήμα από τοπικούς αναμεταδότες έχοντας παράλληλη δυνατότητα λήψης ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής της Digea. Έτσι, όποιος έχει μία ατομική κεραία, δικαίως προβληματίζεται για τον προσανατολισμό της, εάν φυσικά θέλει να λαμβάνει το σύνολο των εκπεμπόμενων καναλιών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ενδείκνυται η εγκατάσταση μίας δεύτερης κεραίας προσανατολισμένης στο δεύτερο κέντρο εκπομπής. Το στοίχημα είναι πώς θα λάβουμε επιλεκτικά τα κανάλια που θέλουμε από τις δύο κεραίες, ελαχιστοποιώντας τον παράγοντα αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους, είτε πρόκειται για ψηφιακά είτε για αναλογικά κανάλια.

Σε μια ατομική εγκατάσταση οι λύσεις που έχουμε, περιορίζονται, μιας και το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές μας. Στο λεκανοπέδιο Αττικής, σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να λαμβάνουμε σήμα από αντίθετη κατεύθυνση (π.χ. Αίγινα), παρότι η κεραία μας είναι προσανατολισμένη σε διαφορετική κατεύθυνση (π.χ. Υμηττός). Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως λήψη από ανάκλαση, υπερβολική εκπεμπόμενη ισχύς ψηφιακού σήματος στην συγκεκριμένη συχνότητα, χαμηλότερη πλευρική απόρριψη της κεραίας λήψης, κ.ά. Επίσης, παρατηρείται ότι η λήψη ψηφιακού σήματος από αντίθετη κατεύθυνση δεν αφορά όλες τις συχνότητες και δεν είναι πάντα σταθερή. Αυτό οφείλεται στο ότι η λήψη γίνεται οριακά με χαμηλά επίπεδα ποιότητας BER και MER, με διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς και κατά τις εναλλαγές των καιρικών φαινομένων.

Σε αυτήν την περίπτωση μια σχετικά απλή λύση είναι η τοποθέτηση μιας δεύτερης κεραίας, προσανατολισμένης στο άλλο κέντρο εκπομπής συνδεδεμένης σε ξεχωριστό καλώδιο, που θα φτάνει στον χώρο του τηλεοπτικού μας δέκτη. Εκεί θα συνδεθεί στην είσοδο ενός ξεχωριστού ψηφιακού αποκωδικοποιητή, που με τη σειρά του θα δίνει σήμα στον τηλεοπτικό δέκτη μέσω καλωδίου Scart ή HDMI (σχήμα 1). Η λύση αυτή πλεονεκτεί στο γεγονός ότι λαμβάνουμε όλα τα κανάλια που μας ενδιαφέρουν χωρίς να επιδρά το σήμα της μίας κεραίας στην άλλη, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι απαιτεί την εισαγωγή δεύτερου καλωδίου RF, εντός της οικίας.

Αυτό το μειονέκτημα μπορούμε εύκολα να το υπερκεράσουμε, επιλέγοντας κάποιες έξυπνες λύσεις. Εάν για παράδειγμα διαθέτουμε ήδη ένα εγκατεστημένο δορυφορικό σύστημα, τότε μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε για τον σκοπό αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση η εισαγωγή του τηλεοπτικού σήματος της δεύτερης κεραίας προς τον ψηφιακό αποκωδικοποιητή, επιτυγχάνεται μέσω του καλωδίου δορυφορικής κεραίας με την προσθήκη μικτών – διαχωριστών TV/Sat (σχήμα 2). Τοποθετούμε έναν μίκτη TV/Sat στο κεραιοσύστημα στην ταράτσα, εισάγοντας στο ίδιο καλώδιο καθόδου δορυφορικό και επίγειο τηλεοπτικό σήμα. Αντίστοιχα, λίγο πριν από τη σύνδεση με τον δορυφορικό δέκτη στο διαμέρισμα, εισάγουμε έναν διαχωριστή που διαχωρίζει τα δύο σήματα, και οδηγεί το δορυφορικό προς το δορυφορικό δέκτη και το επίγειο τον ψηφιακό επίγειο δέκτη. Εάν ο δέκτης είναι combo (δηλαδή διαθέτει επίγειο ψηφιακό tuner) δεν χρειάζεται να προμηθευτούμε επίγειο δέκτη, εκτός κι αν η ιδιαιτερότητα της περιοχής λήψης το επιβάλλει (λόγω π.χ. μη ευαίσθητου επίγειου tuner).

Εάν πρακτικά δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής δεύτερου καλωδίου, αλλά ούτε και εγκατεστημένο δορυφορικό σύστημα, τότε η λύση θα δοθεί συνδέοντας και τις δύο κεραίες στο ίδιο καλώδιο χρησιμοποιώντας μίκτη UHF. Εάν διαμένετε σε περιοχή εκτός αστικού κέντρου, όπου η λήψη επιτυγχάνεται μέσω ενισχυτή ιστού, τότε δεν έχετε παρά να συνδέσετε την κεραία στην δεύτερη είσοδο UHF, εάν φυσικά διαθέτει, αλλιώς προμηθευτείτε έναν αντίστοιχο.

Σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή του ενισχυτή, καθώς και του τύπου των κεραιών που θα χρησιμοποιήσετε προς τον κάθε αναμεταδότη, μιας και έχετε να διαχειριστείτε σήματα με διαφορετικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε στην επιλογή της κεραίας που θα λαμβάνει τα ψηφιακά κανάλια, ιδιαίτερα αν είστε μακριά από τα κέντρα εκπομπής.

Σε οριακές λήψεις ψηφιακού σήματος χωρίς οπτική επαφή, θα διαπιστώσετε πως σημαντικό ρόλο παίζουν ο τύπος της κεραίας, η θέση που τοποθετείται, ο σωστός προσανατολισμός της, καθώς και ο τύπος και τα μέτρα του καλωδίου μέχρι τον δέκτη σας. Πέραν αυτού, η ρύθμιση του ενισχυτή σε κάθε είσοδο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Δεν φτάνει μόνο να ενισχύσουμε το σήμα των καναλιών που θέλουμε να λάβουμε, αλλά και να προσέξουμε να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην στάθμη τους, σε σχέση με ασθενέστερα που πιθανώς λαμβάνονται από την δεύτερη κεραία.

Στις περιπτώσεις λήψης σήματος από διαφορετικούς αναμεταδότες με χρήση δύο κεραιών και κοινό καλώδιο καθόδου, θα πρέπει τα λαμβανόμενα κανάλια να αντιστοιχούν σε διαφορετικές συχνότητες. Σε αντίθετη περίπτωση, εγκυμονεί ο κίνδυνος της αλληλοεπίδρασης και της αλληλοεπικάλυψης ψηφιακών και αναλογικών σημάτων με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα εικόνας αναλογικών καναλιών ή την ολική απουσία ψηφιακών συχνοτήτων.

Σε μια ατομική εγκατάσταση η λύση μπορεί να δοθεί σχετικά ανέξοδα με την χρήση ενός παθητικού φίλτρου διέλευσης πολλαπλών συχνοτήτων, συνδεδεμένο σε σειρά με το καλώδιο της μίας κεραίας. Το φίλτρο αναλαμβάνει να περάσουν μόνο οι συχνότητες που μας ενδιαφέρουν, αποκόπτοντας άλλες που μπορεί να επηρεάζουν τα κανάλια που λαμβάνονται από την άλλη κεραία. Για κάθε συχνότητα αντιστοιχούν ρυθμιστικά που συντονίζουν σε αυτήν, καθώς και ένα που ρυθμίζει την στάθμη εξόδου. Το φίλτρο τοποθετείται σε σειρά με την κάθοδο, στην περιοχή του κεραιοσυστήματος μέσα σε κλειστό αδιάβροχο κουτί (σχήμα 3). Το φίλτρα θα πρέπει να ρυθμιστεί από τεχνικό με την βοήθεια πεδιομέτρου και αναλυτή φάσματος.

Σε περίπτωση που συχνότητες διαφορετικών αναμεταδοτών που βρίσκονται στην ίδια σχετικά κατεύθυνση (με μικρή δηλαδή διαφορά γωνίας λήψης) αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, η πιθανή λύση δεν μπορεί να δοθεί με ένα απλό φίλτρο αλλά με πιο σύνθετο τρόπο, χρησιμοποιώντας συστοιχία κεραιών, καθώς και ενισχυτή με ενεργά φίλτρα.

 

Λήψη ψηφιακών αναλογικών καναλιών από δύο διαφορετικά κέντρα εκπομπής Digea σε κεντρική εγκατάσταση

Σε μία κεντρική εγκατάσταση, η λήψη από διαφορετικά σημεία εκπομπής μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα με προγραμματιζόμενους ενισχυτής ενεργών φίλτρων. Κάθε φίλτρο προγραμματίζεται, ώστε να λαμβάνει επιλεκτικά μία ή περισσότερες συχνότητες από την είσοδο κεραίας που θα επιλέξουμε. Ταυτόχρονα, το σήμα ισοσταθμίζεται έτσι ώστε όλες οι συχνότητες να οδηγούνται στην έξοδο του ενισχυτή με την ίδια στάθμη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια κεντρική εγκατάσταση. Η φιλοσοφία στησίματος του κεραιοσυστήματος είναι σημαντικότερη σε σχέση με μια ατομική εγκατάσταση. Επιλέγουμε τον καταλληλότερο τύπο κεραίας που ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε και σε σχέση με την κάλυψη από τα κέντρα εκπομπής, θα μας δώσει τα καλύτερα ποσοστά στάθμης και ποιότητας σήματος πριν την ενισχυτική βαθμίδα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο προγραμματιζόμενος ενισχυτής που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να διορθώσει κάποιες πιθανές λάθος επιλογές όσον αφορά την κεραία που θα χρησιμοποιήσουμε (ειδικότερα σε περιπτώσεις υπερβολικού σήματος στην είσοδο), σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να βοηθήσει σε λήψεις με χαμηλά επίπεδα ποιότητας BER και MER.

Πέραν αυτού, θα πρέπει να συνεκτιμήσετε πως σε μία κεντρική εγκατάσταση κεραίας οι τηλεοπτικοί δέκτες που λαμβάνουν το σήμα της δεν έχουν την ίδια ευαισθησία. Έτσι εάν λαμβάνουμε κάποιες ψηφιακές συχνότητες οριακά με ένα όργανο μέτρησης, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λαμβάνονται το ίδιο απ’ όλους τους ψηφιακούς τηλεοπτικούς δέκτες, μιας και το πιθανότερο είναι να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στην ευαισθησία τους.

Σε περιπτώσεις οριακών λήψεων ο ακριβής προσανατολισμός της κεραίας παίζει σημαντικό ρόλο. Κάποιες φορές απαιτείται ακρίβεια αντίστοιχη της ρύθμισης ενός δορυφορικού κατόπτρου. Αυτό βέβαια σχετίζεται άμεσα με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και το πολικό διάγραμμα της κεραίας που χαρακτηρίζει την κατευθυντικότητά της.

 

Λήψη ψηφιακών και αναλογικών καναλιών από διαφορετικές κατευθύνσεις με επαγγελματικά συστήματα (Head End)

Η χρήση επαγγελματικών μονάδων για τη λήψη και διανομή ψηφιακού και αναλογικού τηλεοπτικού σήματος από διαφορετικά κέντρα εκπομπής, ελαχιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό προβλήματα που προκύπτουν σε ατομικές ή κεντρικές μη επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Λόγω όμως του μεγαλύτερου κόστους τους, προορίζονται κυρίως για ξενοδοχειακές εφαρμογές ή για μεγάλα δίκτυα. Συνήθως σε τέτοιες εγκαταστάσεις, τα κέντρα βρίσκονται σε σημεία που δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό καλωδίων, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (καθώς επιβάλλεται) ξεχωριστό καλώδιο καθόδου για κάθε κεραιοσύστημα που αντιστοιχεί σε κάθε κέντρο εκπομπής, είτε είναι τοπικός αναμεταδότης, είτε κέντρο εκπομπής ψηφιακών καναλιών (ERT ή Digea). Για κάθε αναλογικό ή ψηφιακό κανάλι που θέλουμε χρησιμοποιούμε μονάδα αναλογικού ή ψηφιακού μεταλλάκτη, αντίστοιχα. Κάθε μονάδα λαμβάνει το επιθυμητό κανάλι, το επεξεργάζεται και το αναδιανέμει στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο με νέα συχνότητα και ίση στάθμη με τα υπόλοιπα κανάλια. Κάθε μονάδα έχει ξεχωριστή είσοδο κεραίας, κάτι που μας επιτρέπει να επιλέξουμε εμείς το κεραιοσύστημα που θα λάβει σήμα, κάνοντας φυσικά τις απαραίτητες ομαδοποιήσεις. Η δυνατότητα μεταλλαγής συχνότητας, λύνει τα προβλήματα αλληλοκάλυψης εφόσον δεν επηρεάζεται απευθείας το κεραιοσύστημά μας (δηλαδή λαμβάνει ταυτόχρονα δύο εκπομπές στην ίδια συχνότητα). Για περιπτώσεις οριακών ψηφιακών σημάτων υπάρχουν οι μονάδες αναγέννησης σήματος (Regenarators). Κάθε μονάδα συντονίζει σε μία ψηφιακή συχνότητα, λαμβάνει την ωφέλιμη πληροφορία με ένα υψηλότερο ποσοστό λαθών και την αναγεννά, δηλαδή την επαναφέρει στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, απαλλαγμένη από λάθη και με υψηλή ποιότητα σήματος. Τα σήματα εξόδου είναι πάλι DVB-T στο ίδιο πρότυπο συμπίεσης (MPEG-2 ή MPEG-4), επεξεργασμένο και απομονωμένο από άλλα σήματα, ενώ τα κανάλια είναι ισοσταθμισμένα μεταξύ τους και επαναδιαμορφωμένα σε COFDM, με διορθωμένα όλα τα λάθη της μετάδοσης. Έτσι, έχουμε ένα καθαρό σήμα στην έξοδο με τιμές MER, BER, C/N, όπως όταν βγαίνει από το studio.

 

Λεζάντες

  1. Λήψη με δύο κεραίες και δύο καλώδια, ένα που κατεβαίνει κατευθείαν στην TV και ένα κατευθείαν στον επίγειο ψηφιακό δέκτη.

  2. Εάν υπάρχει ήδη δορυφορική TV στην οικία μας, μπορούμε να γλυτώσουμε την κάθοδο δεύτερου επίγειου καλωδίου, χρησιμοποιώντας το υπάρχον δορυφορικό καλώδιο και ένα μίκτη TV/Sat.

  3. Με χρήση ενός φίλτρου στην μία κεραία και ένα μίκτη UHF, μπορείτε να κατεβάσετε σήματα από δύο κεραίες στο ίδιο καλώδιο.

 

Οδηγίες σχήματα

Χρησιμοποίησε τις κεραίες από το τεύχος 12 εξώφυλλο. Βάλε την ikusi, την engel, την fracarro και την alcad, ενώ κάπου έχουμε ξεγυρίσει και μία televes, βάλτην και αυτή. Είναι όλοι μας πελάτες και δεν θέλω να δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι φώτος είναι ήδη ξεγυρισμένες

Στο σχήμα 1, βάλε ένα επίγειο δέκτη, βάλε τον powerplus από μακέτα stam.

Στο σχήμα 2 σαν δορυφορικό δέκτη βάλε τον dreambox 800, σαν επίγειο βάλε έναν από μακέτα ψηφιακή. Μίκτη TV/Sat θα βρεις στο τεύχος 5

Στο σχήμα 4 το φίλτρο το βάζω ηλεκτρονικά. Το μίκτη UHF θα τον βρεις στο τεύχος 19 / τεχνική βιβλιοθήκη.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30F
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή του τελευταίου μοντέλου της σειράς θωρακισμένων ενισχυτών με βύσματα F. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…
Bridge Cable KL015 / KL016 / KL017 / KL018 / KL019
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων LAN μάρκας Bridge Cable, σε κουλούρες 100m. Πρόκειται για μονόκλωνα καλώδια CAT6 με πάχος καλωδίου 23AWG, τα οποία προσφέρουν αξιό…
Promax ATLaS NG
Έχει προστεθεί μία τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για το πεδιόμετρο - ναυαρχίδα Promax ATLaS NG. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην playlist Promax ATLaS NG - Εκπαιδευ…
Ikusi AM 321
Ο Multiband ενισχυτής AM 321 της Ikusi by Fagor, είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος ενισχυτής πολλαπλών ζωνών με 3 εισόδους για εσωτερικούς χώρους, προσαρμοσμένος στο LTE. Ο AM 321 (Ref. 35386) είναι κα…
Ikusi WAF 201
Ο ενισχυτής WAF 201 (Ref. 35150) είναι ένας broadband ενισχυτής υψηλής στάθμης εξόδου, ιδανικός για την ενίσχυση όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Βασικά χαρακτηριστικά: •…
Η IDComs συμμετέχει στη Salonica Electronix 2025!
Στα πλαίσια της συνεχούς δυναμικής παρουσίας της IDComs σε εκθέσεις και events, η εταιρεία θα συμμετάσχει και φέτος στην έκθεση Salonica Electronix 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη…
Ruijie Reyee RG-RAP72Pro
Το RG-RAP72Pro σχεδιάστηκε για να προσφέρει ασύρματη σύνδεση υψηλής απόδοσης σε επαγγελματικούς χώρους. Αυτοί οι επαγγελματικοί χώροι κυμαίνονται από ξενοδοχειακές μονάδες, σε μικρές επιχειρήσεις, γ…
Goobay HDMI Optical Hybrid Ultra High Speed 30m / 40m / 50m
Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων HDMI μάρκας Goobay. Πρόκειται για ultra high speed ενεργά οπτικά καλώδια (AOC – Active Optical Cable) HDMI version 2.1, τα οποία…
TP-Link Omada EAP650-Desktop
Η TP-Link παρουσιάζει το νέο EAP650-Desktop, ένα επιτραπέζιο Access Point για συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας με ευέλικτη ανάπτυξη. Προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi 6 και είναι ιδανικό γ…
H850 – Συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρματα τηλεχειριστήρια
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός ποιοτικού και αξιόπιστου αντιγραφέα τηλεκοντρόλ, του H850. Πρόκειται για μια μικροσκοπική συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρμα…
IKUSI by FAGOR FMC Series
Η σειρά FMC της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 20 μοντέλα Cascade πολυδιακοπτών στους οποίους ο αριθμός εισόδων αποτελεί επίσης και τον αριθμό γραμμών καθόδου (trunk lines). Για τις εν λόγω σειρές, δια…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιο…
Smart TV OS
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις κατασκευάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να χαρακτηρίζονται έξυπνες και να προσφέρουν διευρυμένες δυνατότητες τηλεθέασης, σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέ…
Sat & Zap, Απρίλιος 2025
Ξεκίνησαν εκπομπές οι νέοι ισχυροί δορυφόροι Astra 1P, Turksat 6A, Badr8 (στον τελευταίο λαμβάνουμε στα δυτικά ακόμα και τη δέσμη Δυτικής Αφρικής). Οι τουρκοκύπριοι εκπέμπουν ελεύθερα όλα τα κανάλια…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.