Skip to main content
0002
sec171
satpraxis 2022
now 33 2022
18 Νοεμβρίου 2010 02:00

Ταυτόχρονη λήψη αναλογικών και ψηφιακών καναλιών που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις εκπομπής

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
32f2537b1d58095289cb6e7585522add XL d2bdfbad

Featured | Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή συνεχίζεται, το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει, αλλά εμείς σε πολλές περιπτώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τα παράδοξα που προκύπτουν μέσα από αυτό το μεταβατικό στάδιο αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό μας.

Η είσοδος της ψηφιακής τηλεόρασης στην ζωή μας, αναμφισβήτητα, είναι ένα πολύ θετικό γεγονός με πολύ σημαντικά οφέλη, ειδικότερα σε περιοχές με μέτρια έως προβληματική αναλογική λήψη. Λόγω του ότι η μετάβαση πραγματοποιείται σταδιακά, δηλαδή έχουμε σταδιακή εκπομπή ψηφιακών καναλιών με την παράλληλη σταδιακή παύση ή μη των αναλογικών, προκύπτουν πρακτικά προβλήματα ή ανάγκες που ποικίλλουν ανάλογα με τις ιδιομορφίες λήψης της εκάστοτε περιοχής. Η πιο συχνή ανάγκη είναι η ταυτόχρονη λήψη καναλιών από δύο ή και τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό χωρίς κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις στο κεραιοσύστημά μας. Εμείς θα σας προτείνουμε κατά περίπτωση λύσεις, που θα σας δώσουν την δυνατότητα ταυτόχρονης λήψης ψηφιακών και αναλογικών καναλιών από διαφορετικά σημεία εκπομπής, έχοντας όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα εικόνας.

 

Λήψη ψηφιακών αναλογικών καναλιών από δύο διαφορετικά κέντρα εκπομπής Digea σε ατομική εγκατάσταση

Όπως καταλαβαίνετε, ο τίτλος φωτογραφίζει το λεκανοπέδιο Αττικής, όπου αυτήν την περίοδο, συμβαίνουν αρκετά παράδοξα. Δύο κέντρα εκπομπής Digea (Υμμητός – Αίγινα) σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτουν τις ίδιες περιοχές, εκπέμποντας όμως διαφορετικά ψηφιακά κανάλια, ενώ οι συχνότητες των πακέτων που εκπέμπονται από τα ίδια κέντρα εκπομπής, δεν λαμβάνονται με την ίδια ποιότητα η στάθμη σήματος. Ταυτόχρονα, παραμένει η εκπομπή των αναλογικών καναλιών, κάποια από τα οποία προς το παρόν δεν λαμβάνονται ψηφιακά. Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου λαμβάνουν αναλογικό σήμα από τοπικούς αναμεταδότες έχοντας παράλληλη δυνατότητα λήψης ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής της Digea. Έτσι, όποιος έχει μία ατομική κεραία, δικαίως προβληματίζεται για τον προσανατολισμό της, εάν φυσικά θέλει να λαμβάνει το σύνολο των εκπεμπόμενων καναλιών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ενδείκνυται η εγκατάσταση μίας δεύτερης κεραίας προσανατολισμένης στο δεύτερο κέντρο εκπομπής. Το στοίχημα είναι πώς θα λάβουμε επιλεκτικά τα κανάλια που θέλουμε από τις δύο κεραίες, ελαχιστοποιώντας τον παράγοντα αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους, είτε πρόκειται για ψηφιακά είτε για αναλογικά κανάλια.

Σε μια ατομική εγκατάσταση οι λύσεις που έχουμε, περιορίζονται, μιας και το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές μας. Στο λεκανοπέδιο Αττικής, σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να λαμβάνουμε σήμα από αντίθετη κατεύθυνση (π.χ. Αίγινα), παρότι η κεραία μας είναι προσανατολισμένη σε διαφορετική κατεύθυνση (π.χ. Υμηττός). Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως λήψη από ανάκλαση, υπερβολική εκπεμπόμενη ισχύς ψηφιακού σήματος στην συγκεκριμένη συχνότητα, χαμηλότερη πλευρική απόρριψη της κεραίας λήψης, κ.ά. Επίσης, παρατηρείται ότι η λήψη ψηφιακού σήματος από αντίθετη κατεύθυνση δεν αφορά όλες τις συχνότητες και δεν είναι πάντα σταθερή. Αυτό οφείλεται στο ότι η λήψη γίνεται οριακά με χαμηλά επίπεδα ποιότητας BER και MER, με διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς και κατά τις εναλλαγές των καιρικών φαινομένων.

Σε αυτήν την περίπτωση μια σχετικά απλή λύση είναι η τοποθέτηση μιας δεύτερης κεραίας, προσανατολισμένης στο άλλο κέντρο εκπομπής συνδεδεμένης σε ξεχωριστό καλώδιο, που θα φτάνει στον χώρο του τηλεοπτικού μας δέκτη. Εκεί θα συνδεθεί στην είσοδο ενός ξεχωριστού ψηφιακού αποκωδικοποιητή, που με τη σειρά του θα δίνει σήμα στον τηλεοπτικό δέκτη μέσω καλωδίου Scart ή HDMI (σχήμα 1). Η λύση αυτή πλεονεκτεί στο γεγονός ότι λαμβάνουμε όλα τα κανάλια που μας ενδιαφέρουν χωρίς να επιδρά το σήμα της μίας κεραίας στην άλλη, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι απαιτεί την εισαγωγή δεύτερου καλωδίου RF, εντός της οικίας.

Αυτό το μειονέκτημα μπορούμε εύκολα να το υπερκεράσουμε, επιλέγοντας κάποιες έξυπνες λύσεις. Εάν για παράδειγμα διαθέτουμε ήδη ένα εγκατεστημένο δορυφορικό σύστημα, τότε μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε για τον σκοπό αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση η εισαγωγή του τηλεοπτικού σήματος της δεύτερης κεραίας προς τον ψηφιακό αποκωδικοποιητή, επιτυγχάνεται μέσω του καλωδίου δορυφορικής κεραίας με την προσθήκη μικτών – διαχωριστών TV/Sat (σχήμα 2). Τοποθετούμε έναν μίκτη TV/Sat στο κεραιοσύστημα στην ταράτσα, εισάγοντας στο ίδιο καλώδιο καθόδου δορυφορικό και επίγειο τηλεοπτικό σήμα. Αντίστοιχα, λίγο πριν από τη σύνδεση με τον δορυφορικό δέκτη στο διαμέρισμα, εισάγουμε έναν διαχωριστή που διαχωρίζει τα δύο σήματα, και οδηγεί το δορυφορικό προς το δορυφορικό δέκτη και το επίγειο τον ψηφιακό επίγειο δέκτη. Εάν ο δέκτης είναι combo (δηλαδή διαθέτει επίγειο ψηφιακό tuner) δεν χρειάζεται να προμηθευτούμε επίγειο δέκτη, εκτός κι αν η ιδιαιτερότητα της περιοχής λήψης το επιβάλλει (λόγω π.χ. μη ευαίσθητου επίγειου tuner).

Εάν πρακτικά δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής δεύτερου καλωδίου, αλλά ούτε και εγκατεστημένο δορυφορικό σύστημα, τότε η λύση θα δοθεί συνδέοντας και τις δύο κεραίες στο ίδιο καλώδιο χρησιμοποιώντας μίκτη UHF. Εάν διαμένετε σε περιοχή εκτός αστικού κέντρου, όπου η λήψη επιτυγχάνεται μέσω ενισχυτή ιστού, τότε δεν έχετε παρά να συνδέσετε την κεραία στην δεύτερη είσοδο UHF, εάν φυσικά διαθέτει, αλλιώς προμηθευτείτε έναν αντίστοιχο.

Σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή του ενισχυτή, καθώς και του τύπου των κεραιών που θα χρησιμοποιήσετε προς τον κάθε αναμεταδότη, μιας και έχετε να διαχειριστείτε σήματα με διαφορετικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε στην επιλογή της κεραίας που θα λαμβάνει τα ψηφιακά κανάλια, ιδιαίτερα αν είστε μακριά από τα κέντρα εκπομπής.

Σε οριακές λήψεις ψηφιακού σήματος χωρίς οπτική επαφή, θα διαπιστώσετε πως σημαντικό ρόλο παίζουν ο τύπος της κεραίας, η θέση που τοποθετείται, ο σωστός προσανατολισμός της, καθώς και ο τύπος και τα μέτρα του καλωδίου μέχρι τον δέκτη σας. Πέραν αυτού, η ρύθμιση του ενισχυτή σε κάθε είσοδο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Δεν φτάνει μόνο να ενισχύσουμε το σήμα των καναλιών που θέλουμε να λάβουμε, αλλά και να προσέξουμε να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην στάθμη τους, σε σχέση με ασθενέστερα που πιθανώς λαμβάνονται από την δεύτερη κεραία.

Στις περιπτώσεις λήψης σήματος από διαφορετικούς αναμεταδότες με χρήση δύο κεραιών και κοινό καλώδιο καθόδου, θα πρέπει τα λαμβανόμενα κανάλια να αντιστοιχούν σε διαφορετικές συχνότητες. Σε αντίθετη περίπτωση, εγκυμονεί ο κίνδυνος της αλληλοεπίδρασης και της αλληλοεπικάλυψης ψηφιακών και αναλογικών σημάτων με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα εικόνας αναλογικών καναλιών ή την ολική απουσία ψηφιακών συχνοτήτων.

Σε μια ατομική εγκατάσταση η λύση μπορεί να δοθεί σχετικά ανέξοδα με την χρήση ενός παθητικού φίλτρου διέλευσης πολλαπλών συχνοτήτων, συνδεδεμένο σε σειρά με το καλώδιο της μίας κεραίας. Το φίλτρο αναλαμβάνει να περάσουν μόνο οι συχνότητες που μας ενδιαφέρουν, αποκόπτοντας άλλες που μπορεί να επηρεάζουν τα κανάλια που λαμβάνονται από την άλλη κεραία. Για κάθε συχνότητα αντιστοιχούν ρυθμιστικά που συντονίζουν σε αυτήν, καθώς και ένα που ρυθμίζει την στάθμη εξόδου. Το φίλτρο τοποθετείται σε σειρά με την κάθοδο, στην περιοχή του κεραιοσυστήματος μέσα σε κλειστό αδιάβροχο κουτί (σχήμα 3). Το φίλτρα θα πρέπει να ρυθμιστεί από τεχνικό με την βοήθεια πεδιομέτρου και αναλυτή φάσματος.

Σε περίπτωση που συχνότητες διαφορετικών αναμεταδοτών που βρίσκονται στην ίδια σχετικά κατεύθυνση (με μικρή δηλαδή διαφορά γωνίας λήψης) αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, η πιθανή λύση δεν μπορεί να δοθεί με ένα απλό φίλτρο αλλά με πιο σύνθετο τρόπο, χρησιμοποιώντας συστοιχία κεραιών, καθώς και ενισχυτή με ενεργά φίλτρα.

 

Λήψη ψηφιακών αναλογικών καναλιών από δύο διαφορετικά κέντρα εκπομπής Digea σε κεντρική εγκατάσταση

Σε μία κεντρική εγκατάσταση, η λήψη από διαφορετικά σημεία εκπομπής μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα με προγραμματιζόμενους ενισχυτής ενεργών φίλτρων. Κάθε φίλτρο προγραμματίζεται, ώστε να λαμβάνει επιλεκτικά μία ή περισσότερες συχνότητες από την είσοδο κεραίας που θα επιλέξουμε. Ταυτόχρονα, το σήμα ισοσταθμίζεται έτσι ώστε όλες οι συχνότητες να οδηγούνται στην έξοδο του ενισχυτή με την ίδια στάθμη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια κεντρική εγκατάσταση. Η φιλοσοφία στησίματος του κεραιοσυστήματος είναι σημαντικότερη σε σχέση με μια ατομική εγκατάσταση. Επιλέγουμε τον καταλληλότερο τύπο κεραίας που ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε και σε σχέση με την κάλυψη από τα κέντρα εκπομπής, θα μας δώσει τα καλύτερα ποσοστά στάθμης και ποιότητας σήματος πριν την ενισχυτική βαθμίδα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο προγραμματιζόμενος ενισχυτής που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να διορθώσει κάποιες πιθανές λάθος επιλογές όσον αφορά την κεραία που θα χρησιμοποιήσουμε (ειδικότερα σε περιπτώσεις υπερβολικού σήματος στην είσοδο), σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να βοηθήσει σε λήψεις με χαμηλά επίπεδα ποιότητας BER και MER.

Πέραν αυτού, θα πρέπει να συνεκτιμήσετε πως σε μία κεντρική εγκατάσταση κεραίας οι τηλεοπτικοί δέκτες που λαμβάνουν το σήμα της δεν έχουν την ίδια ευαισθησία. Έτσι εάν λαμβάνουμε κάποιες ψηφιακές συχνότητες οριακά με ένα όργανο μέτρησης, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λαμβάνονται το ίδιο απ’ όλους τους ψηφιακούς τηλεοπτικούς δέκτες, μιας και το πιθανότερο είναι να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στην ευαισθησία τους.

Σε περιπτώσεις οριακών λήψεων ο ακριβής προσανατολισμός της κεραίας παίζει σημαντικό ρόλο. Κάποιες φορές απαιτείται ακρίβεια αντίστοιχη της ρύθμισης ενός δορυφορικού κατόπτρου. Αυτό βέβαια σχετίζεται άμεσα με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και το πολικό διάγραμμα της κεραίας που χαρακτηρίζει την κατευθυντικότητά της.

 

Λήψη ψηφιακών και αναλογικών καναλιών από διαφορετικές κατευθύνσεις με επαγγελματικά συστήματα (Head End)

Η χρήση επαγγελματικών μονάδων για τη λήψη και διανομή ψηφιακού και αναλογικού τηλεοπτικού σήματος από διαφορετικά κέντρα εκπομπής, ελαχιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό προβλήματα που προκύπτουν σε ατομικές ή κεντρικές μη επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Λόγω όμως του μεγαλύτερου κόστους τους, προορίζονται κυρίως για ξενοδοχειακές εφαρμογές ή για μεγάλα δίκτυα. Συνήθως σε τέτοιες εγκαταστάσεις, τα κέντρα βρίσκονται σε σημεία που δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό καλωδίων, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (καθώς επιβάλλεται) ξεχωριστό καλώδιο καθόδου για κάθε κεραιοσύστημα που αντιστοιχεί σε κάθε κέντρο εκπομπής, είτε είναι τοπικός αναμεταδότης, είτε κέντρο εκπομπής ψηφιακών καναλιών (ERT ή Digea). Για κάθε αναλογικό ή ψηφιακό κανάλι που θέλουμε χρησιμοποιούμε μονάδα αναλογικού ή ψηφιακού μεταλλάκτη, αντίστοιχα. Κάθε μονάδα λαμβάνει το επιθυμητό κανάλι, το επεξεργάζεται και το αναδιανέμει στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο με νέα συχνότητα και ίση στάθμη με τα υπόλοιπα κανάλια. Κάθε μονάδα έχει ξεχωριστή είσοδο κεραίας, κάτι που μας επιτρέπει να επιλέξουμε εμείς το κεραιοσύστημα που θα λάβει σήμα, κάνοντας φυσικά τις απαραίτητες ομαδοποιήσεις. Η δυνατότητα μεταλλαγής συχνότητας, λύνει τα προβλήματα αλληλοκάλυψης εφόσον δεν επηρεάζεται απευθείας το κεραιοσύστημά μας (δηλαδή λαμβάνει ταυτόχρονα δύο εκπομπές στην ίδια συχνότητα). Για περιπτώσεις οριακών ψηφιακών σημάτων υπάρχουν οι μονάδες αναγέννησης σήματος (Regenarators). Κάθε μονάδα συντονίζει σε μία ψηφιακή συχνότητα, λαμβάνει την ωφέλιμη πληροφορία με ένα υψηλότερο ποσοστό λαθών και την αναγεννά, δηλαδή την επαναφέρει στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, απαλλαγμένη από λάθη και με υψηλή ποιότητα σήματος. Τα σήματα εξόδου είναι πάλι DVB-T στο ίδιο πρότυπο συμπίεσης (MPEG-2 ή MPEG-4), επεξεργασμένο και απομονωμένο από άλλα σήματα, ενώ τα κανάλια είναι ισοσταθμισμένα μεταξύ τους και επαναδιαμορφωμένα σε COFDM, με διορθωμένα όλα τα λάθη της μετάδοσης. Έτσι, έχουμε ένα καθαρό σήμα στην έξοδο με τιμές MER, BER, C/N, όπως όταν βγαίνει από το studio.

 

Λεζάντες

  1. Λήψη με δύο κεραίες και δύο καλώδια, ένα που κατεβαίνει κατευθείαν στην TV και ένα κατευθείαν στον επίγειο ψηφιακό δέκτη.

  2. Εάν υπάρχει ήδη δορυφορική TV στην οικία μας, μπορούμε να γλυτώσουμε την κάθοδο δεύτερου επίγειου καλωδίου, χρησιμοποιώντας το υπάρχον δορυφορικό καλώδιο και ένα μίκτη TV/Sat.

  3. Με χρήση ενός φίλτρου στην μία κεραία και ένα μίκτη UHF, μπορείτε να κατεβάσετε σήματα από δύο κεραίες στο ίδιο καλώδιο.

 

Οδηγίες σχήματα

Χρησιμοποίησε τις κεραίες από το τεύχος 12 εξώφυλλο. Βάλε την ikusi, την engel, την fracarro και την alcad, ενώ κάπου έχουμε ξεγυρίσει και μία televes, βάλτην και αυτή. Είναι όλοι μας πελάτες και δεν θέλω να δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι φώτος είναι ήδη ξεγυρισμένες

Στο σχήμα 1, βάλε ένα επίγειο δέκτη, βάλε τον powerplus από μακέτα stam.

Στο σχήμα 2 σαν δορυφορικό δέκτη βάλε τον dreambox 800, σαν επίγειο βάλε έναν από μακέτα ψηφιακή. Μίκτη TV/Sat θα βρεις στο τεύχος 5

Στο σχήμα 4 το φίλτρο το βάζω ηλεκτρονικά. Το μίκτη UHF θα τον βρεις στο τεύχος 19 / τεχνική βιβλιοθήκη.

 

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Kathrein UFO Prolite
Η Kathrein παρουσιάζει τη νέα σειρά ψηφιακών συσκευών Compact Headend με την ονομασία UFO Prolite, σχεδιασμένη για να καλύψει τις ανάγκες των σύγχρονων επαγγελματικών εγκαταστάσεων σε συστήματα διαχ…
Multimedia Perspectives / FAGOR Aura D2
Η επίγεια κεραία Aura D2 έχει σχεδιαστεί από την Multimedia Perspectives / FAGOR για λήψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, τόσο σε ατομικές όσο και σε κεντρικές εγκαταστάσεις κεραιών, πλήρως προσαρμοσμ…
Linkvil W610W
Το W610W είναι ένα φορητό, κομψό τηλέφωνο Wi-Fi που χρησιμοποιείται ευρέως σε επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία. Είναι εξοπλισμένο με έγχρωμη οθόνη 2 ιντσών και 16 προγραμματιζόμενα πλήκτ…
Ruijie-Reyee RG-AP680-L
Υπάρχουν σημεία όπου η συνδεσιμότητα δοκιμάζεται: υπαίθριοι χώροι, ακτές, πισίνες, λιμάνια, ξενοδοχεία δίπλα στο κύμα. Εκεί που οι περισσότερες λύσεις σταματούν, το RG-AP680-L της Ruijie-Reyee ξεκιν…
JollyLine Smart TV JL1505, JL1502/2, JL1511
Νέα σειρά τηλεχειριστηρίων αντικατάστασης JollyLine Smart TV στο B2B της EDISION. Πρόκειται για τηλεχειριστήρια Bluetooth + IR που είναι έτοιμα και προγραμματισμένα για να χρησιμοποιηθούν ως τηλεχει…
Τιμοκατάλογος επαγγελματικών πακέτων IKUHot / IKUGaF για ξενοδοχεία και Gap Fillers από την IDComs
Διαθέσιμος είναι ο ανανεωμένος τιμοκατάλογος της IDComs για τα νέα επαγγελματικά πακέτα IKUHot / IKUGaF για ξενοδοχεία και Gap Fillers. Πρόκειται για έτοιμες συνθέσεις διάφανης μεταφοράς διαμόρφωσης…
Yeastar Linkus UC Clients
Σχεδιασμένο για συστήματα Yeastar PBX, το Linkus UC Clients είναι μια δωρεάν εφαρμογή ενοποιημένων επικοινωνιών για web, κινητά και υπολογιστές. Βοηθάει τους χρήστες να παραμένουν συνδεδεμένοι οπουδ…
Νέος τιμοκατάλογος PROMAX 2026 από την IDComs
Από 1 Ιανουαρίου 2026 ισχύει νέος τιμοκατάλογος της PROMAX, ο οποίος περιλαμβάνει μία μικρή προσαρμογή τιμής, εξαιτίας της αύξησης του κόστους των εξαρτημάτων. Σαφώς, ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάν…
Grandstream GWN7062E & GWN7062ET
Η PartnerNET φροντίζει να επιλέγει προϊόντα - λύσεις που να προσφέρουν ουσιαστικό πλεονέκτημα και να κάνουν τον επαγγελματία πιο ευέλικτο, την ομάδα πιο παραγωγική και την επιχείρηση πιο ανθεκτική σ…
EDISION 100 SUPER HD ALU
Τα EDISION 100 SUPER HD ALU είναι εξαιρετικά σταθερά αλουμινένια δορυφορικά κάτοπτρα λευκού (WHITE) και γκρι (GREY) χρώματος αντίστοιχα, με διπλό μονοκόμματο βραχίονα στερέωσης βάσεων LNB, για μέγισ…
TP-Link Agile Series Switches
Τα Omada Switch της σειράς Agile προσφέρουν μια οικονομική αναβάθμιση από μη διαχειριζόμενες σε διαχειριζόμενες λύσεις μέσω cloud, επιτρέποντας την απλοποιημένη εγκατάσταση, την απομακρυσμένη παρακο…
Audien VL-FM1500
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή μιας νέας μηχανής καπνού. Πρόκειται για την VL-FM1500 της Audien, μια επαγγελματική μηχανή παραγωγής καπνού υψηλής ισχύος που είναι ιδανική για cl…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, τεύχος Φεβρουαρίου 2026
Το νέο τεύχος Φεβρουαρίου 2026 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.  Θέματα Τε…
Ελληνική Μυθοπλασία
Μπαίνοντας στο δεύτερο μισό της τηλεοπτικής σεζόν 2025-26, το τοπίο στην ελληνική τηλεόραση αναδιαμορφώνεται με την είσοδο νέων παραγωγών. Τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια συνεχίζουν να επενδύουν δυναμι…
EDISION PROTON S2 plus
Έναν νέο δέκτη EDISION δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον PROTON S2 plus, έναν πολύ οικονομικό δορυφορικό δέκτη με Full HD ανάλυση, αναβαθμισμένο μενού και…
Sat & Zap, Φεβρουάριος 2026
Οι φίλοι της δορυφορικής οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το ματς Δορυφορική λήψη – Ιντερνετικό στρήμινγκ έχει λήξει με καθαρό νικητή το Ιντερνετικό στρήμινγκ. Εδώ και καιρό, βλέπουμε ελάχιστα ευρωπαϊκ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.