Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
AB IPBox 91HD
Ο «ισορροπημένος» λινουξάτος δέκτης υψηλής ευκρίνειας
Featured | Ο χώρος της υψηλής ευκρίνειας έχει αποδειχθεί πολύ απαιτητικός για τους δορυφορικούς δέκτες, με πολλά μοντέλα να πασχίζουν να ανταπεξέλθουν. Η οικογένεια των IPBox παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο δέκτη HD με λογισμικό Linux, τον AB IPBox 91HD, με «ισορροπημένα» χαρακτηριστικά, προσδοκώντας να καταξιωθεί στο χώρο.Η φαμίλια των HD της AB-COM
Η οικογένεια των δεκτών IPBox μεγάλωσε, με την έλευση ενός ακόμα δέκτη υψηλής ευκρίνειας, του 91HD. Ο νέος λινουξάτος δέκτης της AB-COM είναι ο πιο λιτός από την πολύτεκνη οικογένεια δεκτών υψηλής ευκρίνειας της εταιρείας, διαθέτοντας ωστόσο τα απαραίτητα για τις σύγχρονες εφαρμογές. Για να θυμηθούμε και να συνοψίσουμε λίγο τις επιλογές της AB στο χώρο του HD, παραθέτουμε τα μοντέλα και τις πιο σημαντικές τους δυνατότητες:
· IPBox 9000HD: Το βαρύ πυροβολικό της εταιρείας. Με δύο αποσπώμενα tuner, 2 CI, 2 cardreader, θύρα USB και υποστήριξη εσωτερικού δίσκου SATA, ο δέκτης έρχεται υπερπλήρης. Από την άλλη πλευρά, το υπερφορτωμένο hardware απαιτεί πολύπλοκα και αξιόπιστα software, γεγονός το οποίο η εταιρεία φαίνεται να μην έχει πάρει πολύ σοβαρά υπόψη της.
· IPBox 900HD: Αποσπώμενο tuner, 2 CI, υποστήριξη εξωτερικού δίσκου e-SATA, θύρα USB. Καλοζυγισμένος δέκτης, αλλά η απουσία cardreader τον αφήνει έξω από το παιχνίδι των emulators, παρά μόνο με τη χρήση εξωτερικού cardreader.
· IPBox 910HD: Χωρίς τις ελλείψεις του προηγούμενου, διαθέτοντας επιπλέον 1 cardreader, όπως και δυνατότητα ενσωμάτωσης εσωτερικού σκληρού δίσκου.
· IPBox 91HD: Πιο λιτός από τους προηγούμενους, αλλά με αυτά που απαιτούν οι σύγχρονες εφαρμογές, διαθέτει 1 cardreader και θύρα USB για εγγραφές PVR.
Φυσικά όλα τα παραπάνω μοντέλα διαθέτουν θύρα Ethernet, θύρα HDMI και τρέχουν λογισμικό Linux.
Ο νέος IPBox έχει τη μορφή και τις μικρές διαστάσεις των IPBox 250, Prime, 910HD κτλ. Ο δέκτης έρχεται κάπως φτωχός σε hardware, με την πίσω όψη να παρέχει IF εισόδο/έξοδο, θύρα USB, θύρα HDMI, θύρα Ethernet, οπτική έξοδο ήχου S/PDIF και 1 Scart. Έκπληξη προκαλεί η ύπαρξη ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του δέκτη, που βοηθάει στην εξαγωγή θερμότητας του τροφοδοτικού του, με την αναγκαιότητα της λειτουργίας του να αμφισβητείται, αφού το εσωτερικού του 91HD είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο. Από την άλλη μεριά όμως, ο φτωχός του εξοπλισμός μπορεί να θεωρηθεί δευτερεύουσας σημασίας, εφόσον ο δέκτης πραγματοποιεί αυτά που πρέπει να κάνει. Ο επεξεργαστής των 266MHz και η μνήμη των 192MB DDR τού επιτρέπει την επεξεργασία MPEG4/H.264, η θύρα USB τού δίνει τη δυνατότητα εγγραφής σε εξωτερικό σκληρό δίσκο ή την εφαρμογή multiboot και το cardreader τη λειτουργία emulator και τη συμμετοχή σε δίκτυα Cardsharing. Φυσικά, από τη θύρα Ethernet και το λογισμικό Linux, μπορεί να πραγματοποιήσει εφαρμογές streaming, διαχείριση μέσω Web Interface, επεξεργασία καναλιών μέσω PC, FTP, κ.ά. Ουσιαστικά λοιπόν, όπως μπορούμε να δούμε, ο IPBox 91HD, χωρίς να… κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας, υλοποιεί τις απαραίτητες καθημερινές εφαρμογές, διαθέτοντας το πακέτο που «πρέπει» να έχει ένας χρηστικός λινουξάτος, HD δέκτης.
Λογισμικό
Ο 91HD έρχεται με το κλασικό πλέον λογισμικό της AB-COM που φορούν οι HD δέκτες της, το οποίο δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τίποτα το ιδιαίτερο όσον αφορά την εμφάνιση και τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης με το δέκτη, σε σχέση με τον κύριο ανταγωνιστή του, το Enigma2. Ωστόσο, θα βρούμε αυτά που χρειαζόμαστε, όπως τη λειτουργία PVR, λειτουργία Multimedia player, διαχείριση plugins/addons/skins κ.ά. Οι δυνατότητες του λογισμικού που ξεχωρίζουν είναι το μενού του Mount Manager, για εφαρμογές CIFS ή NFS, όπως και η δυνατότητα σάρωσης Blind Scan, στις ρυθμίσεις δορυφόρου και καναλιών. Το blind scan δίνει την ικανότητα στο δέκτη να ανιχνεύει τους δορυφόρους και να φορτώνει κανάλια χωρίς να γνωρίζει απολύτως κανένα στοιχείο συντονισμού, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται κανάλια που πιθανώς δε θα ανιχνεύονταν μέσω απλής σάρωσης. Η σάρωση blind scan του δέκτη στον Hot Βird διήρκησε περίπου 10 λεπτά (δηλαδή, όχι πολύ περισσότερο από την κανονική). Γενικά, το λογισμικό του δέκτη είναι εύχρηστο, όχι πολύ αργό (για HD δέκτη) και το σημαντικότερο, χωρίς ατελείωτα κολλήματα. Μάλιστα, αξιοσημείωτος είναι ο σχετικά γρήγορος χρόνος εκκίνησης (πάντα για HD Linux δέκτη), όπως και η δυνατότητα επιλογής ανάλυσης κατά την εκκίνηση. Πιο συγκεκριμένα, κατά την εκκίνηση του δέκτη, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο ON/OFF στην πρόσοψή του, και πατώντας το Menu, δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάλυσης μεταξύ PAL/720/1080.
Φυσικά, ένας Linux δέκτης δεν αξίζει τίποτα χωρίς καλά ανεπίσημα λογισμικά και ο 91HD δεν αποτελεί εξαίρεση. Για καλή του τύχη, χάρη στα 3 αδέρφια του, βρίσκει το πεδίο του λογισμικού σχετικά ώριμο, αφού ο πυρήνας των επίσημων, αλλά και ανεπίσημων images είναι κοινός, γλιτώνοντας έτσι τα αλλεπάλληλα bugs και τις παιδικές ασθένειες. Οι ανεπίσημες προτάσεις φαίνεται προς το παρόν να προέρχονται από την ομάδα NLB και από το «αθώο» SF-addon, που προσθέτει φτερά στο επίσημο image της AB-COM. Αξιοσημείωτη είναι επίσης, η παρουσία της SifTeam στο χώρο των IPBox HD, που δημιουργεί εκδόσεις του διάσημου λογισμικού Enigma 2 για τους HD δέκτες της AB-COM. Η προσπάθεια αυτή έγινε έντονη με την έλευση του IPBox 9000HD και ο νέος 91HD θα είναι σύντομα στην ευνοϊκή θέση να απολαύσει το στρωμένο έδαφος για το διάσημο λογισμικό των δεκτών Dreambox, το Enigma 2, αφού ήδη κυκλοφορεί έκδοση που είναι, κατά κάποιο τρόπο, συμβατή με αυτόν. Όταν λοιπόν το πεδίο θα γίνει πιο ώριμο, θα επανέλθουμε στο δέκτη για να γνωρίσουμε το τελείως διαφορετικό πρόσωπό του. Η αλλαγή λογισμικού των επίσημων ή ανεπίσημων λογισμικών του δέκτη που βασίζονται στα images της DGStagion/AB-COM του δέκτη είναι πολύ απλή και γίνεται μέσω της θύρας USB.
Αλλαγή λογισμικού
Σε ένα άδειο USB stick αντιγράφουμε το αρχείο image που θέλουμε να φορτώσουμε στο δέκτη και το μετονομάζουμε σε usb_update.img. Θα προτείναμε, προτού αντιγράψετε το αρχείο, να κάνετε format στο USB stick σε FAT32 χωρίς να δώσετε όνομα στη συσκευή. Μετά κλείνουμε το δέκτη πατώντας το πλήκτρο ON/OFF και το OK στην πρόσοψη. Έπειτα πατάμε το ON/OFF συνεχόμενα έως ότου δείξει η οθόνη “boot”, όπου πατάμε το πάνω βελάκι στην πρόσοψη για να λάβουμε την ένδειξη “usb”. Μετά λαμβάνουμε τα μηνύματα Load – ESxx (erase) – FLxx (Flash) και έπειτα από συνολικά 15 λεπτά περίπου, το τελικό μήνυμα “done”, όπου μπορούμε πλέον να κάνουμε restart και να ξεκινήσουμε με το νέο image. Παρακάτω παραθέτουμε τις εντυπώσεις μας από τις δύο καλύτερες ανεπίσημες προτάσεις που κυκλοφορούν για το δέκτη αυτή τη στιγμή.
SF addon και επίσημο λογισμικό
Το SF addon αποτελεί πολύ καλή λύση για να δώσουμε στο δέκτη πρόσθετες δυνατότητες, βασιζόμενοι πλήρως στο επίσημο λογισμικό της AB-COM, ελαχιστοποιώντας το ρίσκο των ανεπιθύμητων δυσλειτουργιών ενός ανεπίσημου image. Προσοχή μόνο χρειάζεται για να περάσουμε τη σωστή έκδοση του addon με το αντίστοιχο επίσημο image. Έτσι, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η τρέχουσα επίσημη διανομή είναι η r9057b και επομένως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αντίστοιχο plugin “SF_addon_for_91ABr9057”. Αφότου λοιπόν περάσουμε στο δέκτη το επίσημο image με τον τρόπο που περιγράψαμε, περνάμε το addon με τον ακριβώς ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω USB stick μετονομάζοντας το αρχείο σε usb_update.img. Μετά την εγκατάσταση του plugin, στα μενού του δέκτη δεν παρατηρούμε καμία αλλαγή. Η αλλαγή φαίνεται μέσω του Web Interface, όπου αποκτάμε πρόσβαση πληκτρολογώντας τη διεύθυνση IP του δέκτη σε ένα Web Browser (για authentication εισάγουμε user=root, password=ipbox). Το WebIF είναι πλέον τελείως διαφορετικό και έχουν προστεθεί ορισμένα tabs, που αποκαλύπτουν τις αλλαγές. Στο tab client βρίσκουμε τα emulators που μπορούν να τρέξουν ως πελάτης και έχουμε τις επιλογές μεταξύ των mgcamd, evocamd, camd3, incubus και mbox. Αντίστοιχα στο μενού server βρίσκουμε τα emulators που μπορούν να τρέξουν ως server και μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των newcs, mpserver και radegast. Η μοναδική αλλαγή που μπορούμε να διακρίνουμε στο δέκτη είναι ότι πλέον με το πράσινο πλήκτρο επανεκκινούμε το client/server emulator που έχουμε ρυθμίσει.
NLB Team
Τα λογισμικά της ομάδας NLB βασίζονται στο επίσημο λογισμικό της DGStation και η τρέχουσα έκδοση είναι η nlb9047. Όπως συμβαίνει με το addon της SF, αντίστοιχα, η δύναμη του image της NLB ξεδιπλώνεται μέσω του Web Interface. Το Web-IF της διανομής είναι τελείως διαφορετικό από το επίσημο και παρέχει δυνατότητες παρακολούθησης των λειτουργιών του δέκτη, χειρισμού των emulator που έχουν προστεθεί, διαχείριση του USB stick, λειτουργία multiboot, αυτόματη αναβάθμιση των κλειδιών κ.ά. Μετρώντας πολλές εκδόσεις στο ιστορικό της και έχοντας βρεθεί στο πλάι των HD δεκτών της AB-COM από την αρχή, πλέον οι διανομές της NLB αποτελούν πολύ καλή πρόταση. Στις επιλογές των emulator συναντάμε τα newcs, incubus, mgcamd και mbox. Η λειτουργία multiboot είναι πολύ απλή στην υλοποίησή της, όμως δε λειτουργεί με διανομές της AB-COM, παρά με DGStation, SifTeam και NLB images. Μέσα από το Web-IF κάνουμε format το USB stick για Linux. Έπειτα, μέσω FTP (με στοιχεία user=root password=relook) ανεβάζουμε στο φάκελο mnt/usb/usb0 το image που θέλουμε. Προτείνουμε μετά το βήμα αυτό να κάνετε ξανά mount το USB μέσω του Web-IF. Έπειτα προχωράμε στο μενού Firmware Options – Multiboot και κάνουμε extract το image που θέλουμε. Μετά την εγκατάσταση του image στο USB επανεκκινούμε το δέκτη και από το ίδιο μενού επιλέγουμε το image που θέλουμε να τρέχει ο δέκτη μας. Φυσικά, ένα θέμα που παρουσιάζεται στον 91HD εξαιτίας της απουσίας υποστήριξης εσωτερικού σκληρού δίσκου και της μιας θύρας USB, είναι ότι ο χρήστης δεν μπορεί να έχει USB stick για multiboot και να χρησιμοποιεί το δέκτη για PVR ταυτόχρονα. Όσον αφορά τα μενού του δέκτη, παραμένουν ίδια με του επίσημου image, με τη μόνη διαφορά να παρουσιάζεται όταν πατάμε το πράσινο πλήκτρο, όπου εμφανίζεται το NLB panel που προσφέρει διάφορες δυνατότητες επεξεργασίας των λειτουργιών της διανομής.
Εγγραφές PVR
Για εγγραφές δορυφορικών προγραμμάτων, ο δέκτης απαιτεί τη σύνδεση εξωτερικού σκληρού δίσκου USB. Ο δέκτης αναγνωρίζει το δίσκο αυτόματα, αρκεί να είναι ενεργοποιημένος κατά την εκκίνησή του. Προσοχή μεγάλη όμως χρειάζεται γιατί ο δέκτης χωρίς καμιά προειδοποίηση κάνει διαμόρφωση του δίσκου σε format Linux, αχρηστεύοντας τα περιεχόμενά του. Η λειτουργία PVR του δέκτη είναι πολύ αποδοτική και με τα αφιερωμένα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου οι εγγραφές γίνονται παιχνιδάκι. Αφότου ενεργοποιήσουμε μια εγγραφή, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία με το μπλε πλήκτρο, όπως και να ρυθμίσουμε το χρόνο διάρκειάς της. Φυσικά, μπορούν να οριστούν προγραμματισμένες εγγραφές. Πολύ χρηστική είναι και η λειτουργία timeshift, που μας δίνει τη δυνατότητα να παγώσουμε την εικόνα με το πάτημα ενός κουμπιού.
Για να μεταφέρουμε τις εγγραφές στον υπολογιστή μας δεν μπορούμε απλά να συνδέσουμε το δίσκο USB στο PC, αφού το σύστημα διαμόρφωσης είναι πλέον Linux. Έτσι, σαν να ήταν ο δίσκος εσωτερικός, χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα FTP για να μεταφέρουμε τις εγγραφές μέσω της θύρας Ethernet. Για την εφαρμογή αυτή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το freeware FTP client FileZilla. Για να συνδεθούμε με το δέκτη, εισάγουμε την IP διεύθυνσή του και τα στοιχεία πρόσβασης που παρουσιάσαμε παραπάνω, ανάλογα το image που του έχουμε περάσει. Αφότου αποκτήσουμε πρόσβαση στα αρχεία του δέκτη, στο φάκελο /media εντοπίζουμε τις εγγραφές μας. Ο δέκτης μπορεί να πραγματοποιήσει εγγραφές καναλιών SD όπως και HD. Για την αναπαραγωγή τους στον υπολογιστή δε χρειάζεται να μετατρέψουμε τα αρχεία .trp, χάρη στο CD που ακολουθεί το δέκτη και διαθέτει τον κατάλληλο codec, τον οποίο, αφότου εγκαταστήσουμε, μπορούμε να αναπαράγουμε τις HD εγγραφές με τον Media Player Classic, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, στο CD, βρίσκουμε και τον ικανότατο KMPlayer, που επίσης μπορεί να αναπαράγει τις εγγραφές μας.
Multimedia Player
Στο κομμάτι αναπαραγωγής αρχείων multimedia, ο δέκτης μοιάζει ασταμάτητος! Φορτώσαμε στο σκληρό δίσκο του 91HD αρχεία .mkv υψηλής ανάλυσης MPEG-4, αλλά και mpg, avi, mp3 και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στην αναπαραγωγή τους. Για την αναπαραγωγή των αρχείων που επιθυμούμε να αναπαράγουμε από το δέκτη, χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα FTP και ανεβάζουμε τα αρχεία στο σκληρό δίσκο που έχουμε συνδέσει στη θύρα USB, στο φάκελο /media. Ανεβάζοντας το αρχείο στο φάκελο αυτό, δημιουργείται αυτόματα ένας νέος υποφάκελος για το συγκεκριμένο είδος αρχείων. Δηλαδή, εάν ανεβάσουμε ένα αρχείο βίντεο, δημιουργείται o υποφάκελος /media/divx, εάν ανεβάσουμε αρχείο mp3, δημιουργείται υποφάκελος /media/mp3 κτλ. Έπειτα, μεταφέρουμε τα αρχεία στους αντίστοιχους υποφακέλους για να αναγνωρίζονται από το μενού του δέκτη Multimedia Player. Στα μόνα αρχεία όπου παραδόξως προβληματίστηκε ο δέκτης, ήταν αρχεία εικόνας (jpg).
PCEditor
Το γνωστό πρόγραμμα επεξεργασίας καναλιών και όχι μόνο, για δέκτες IPBox, είναι ήδη στο πλάι του 91HD. Η επεξεργασία των καναλιών σε ένα λινουξάτο δέκτη χειροκίνητα είναι μέθοδος… απαγορευμένη, αφού μέσω της θύρας Ethernet και του υπολογιστή μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερα και αποδοτικότερα. Για να παραμετροποιήσουμε τις λίστες αγαπημένων και γενικότερα των καναλιών του IPBox 91HD, αλλά και να κάνουμε backup το λογισμικό που τρέχει, χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα PCEditor. Για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στην επικοινωνία του δέκτη με το πρόγραμμα, θα πρέπει να προσέξουμε την έκδοση που θα κατεβάσουμε, ανάλογα το image που διαθέτει ο δέκτης. Για το λόγο αυτό, για τις δοκιμές μας επιλέξαμε να κατεβάσουμε την τελευταία τρέχουσα έκδοση του προγράμματος, την 1.2.49, παρά να χρησιμοποιήσουμε την έκδοση που περιλαμβανόταν στο CD που συνόδευε το δέκτη.
Οι απαιτούμενες ρυθμίσεις γίνονται από το μενού Options του PCEditor και της επιλογής PCEditor Settings. Αρχικά, στην επιλογή Manage Receivers επιλέγουμε Add, επιλέγουμε τον τύπο του δέκτη μας (CubeRevo-250HD) και εισάγουμε το όνομα που επιθυμούμε. Έπειτα, στην ίδια καρτέλα κάτω από την επιλογή Receivers, επιλέγουμε το λογαριασμό του δέκτη που μόλις δημιουργήσαμε και ρυθμίζουμε τη διεύθυνση και τους κωδικούς πρόσβασης του δέκτη μας. Στη συνέχεια, πατάμε το εικονίδιο για την επιλογή FTP Database Download. Στο παράθυρο που εμφανίζεται, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε το φάκελο όπου θέλουμε να αποθηκευτούν οι καταχωρήσεις του δέκτη και πατάμε Start. Εάν έχουμε μάλιστα επιλεγμένη την επιλογή Open Download DB file, μετά το πέρας της διαδικασίας το πρόγραμμα ανοίγει τις μνήμες για να τις επεξεργαστούμε. Φυσικά, μετά μπορούμε να αποθηκεύσουμε το νέο μας αρχείο και να το ανεβάσουμε στο δέκτη. Αντίστοιχα, με το εικονίδιο Backup Image, μπορούμε να εξάγουμε στον υπολογιστή μας αντίγραφο του image που τρέχει και έχουμε παραμετροποιήσει στο δέκτη μας.
Με μια ματιά
Tuner: DVB-S/S2.
Επεξεργαστής: 266MHz.
Μνήμη: 192ΜΒ DDR SDRAM / 32MB Flash.
Αποκωδικοποίηση transport stream: MPEG2, MPEG4/H.264.
Ανάλυση Video: 1080i, 720P, 576i.
Αποθήκευση: Λειτουργία PVR σε εξωτερική αποθηκευτική συσκευή USB
Τμήμα αποκρυπτογράφησης: 1 υποδοχές ανάγνωσης smartcard.
Κανάλια: Απεριόριστα κανάλια και λίστες αγαπημένων, δυνατότητα επεξεργασίας μέσω PC.
Συνδέσεις Α/V: 1xHDMI, 1xSCART, 1xS/PDIF digital audio out, 1xIF in, 1xIF out.
Επιπλέον θύρες: Θύρα Ethernet, θύρα USB.
Άλλα: DiSEqC 1.0, 1.1 και 1.2, USALS, blind search, ελληνικά μενού, PiG, PiP, σύστημα multifeed, teletext OSD, χρονοπρογραμματισμός, sleep timer, γονικός έλεγχος.
Διαστάσεις (Π x Υ x Μ): 300mm x 60mm x 240mm.