ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Engel PRO AM1000
Προγραμματιζόμενος ενισχυτής μέσω smartphone ή tablet!

Η λειτουργία των αυτόνομων προγραμματιζόμενων ενισχυτών επίγειων σημάτων με ενσωματωμένα φίλτρα δεν είναι κάτι καινούργιο στον χώρο, όμως η δυνατότητα παραμετροποίησης μέσω smartphone ή tablet σίγουρα είναι κάτι επαναστατικό! Η έξυπνη ιδέα της Engel αξιοποιεί το smartphone που όλοι έχουμε στην τσέπη μας…
Η λειτουργία των αυτόνομων προγραμματιζόμενων ενισχυτών επίγειων σημάτων με ενσωματωμένα φίλτρα δεν είναι κάτι καινούργιο στον χώρο, όμως η δυνατότητα παραμετροποίησης μέσω smartphone ή tablet σίγουρα είναι κάτι επαναστατικό! Η έξυπνη ιδέα της Engel αξιοποιεί το smartphone που όλοι έχουμε στην τσέπη μας και δίνει τη δυνατότητα στον τεχνικό να το χρησιμοποιήσει ως συσκευή προγραμματισμού για το ενισχυτή AM1000. Η επικοινωνία γίνεται ασύρματα μέσω Bluetooth, οπότε δεν απαιτείται κανενός είδους επιπλέον εξάρτημα. Η εφαρμογή για το smartphone είναι δωρεάν και δίνει πλήρη δυνατότητα διαχείρισης και ελέγχου των προγραμματιζόμενων φίλτρων του ενισχυτή AM1000.
Ο AM1000 της Engel διαθέτει 4 ανεξάρτητες εισόδους, BI/FM/BIII, VHF/UHF και 2xUHF. Στα σήματα των εισόδων UHF μπορεί να εφαρμόσει 6 φίλτρα (clusters), όπου κάθε φίλτρο μπορεί να έχει εύρος από 1 έως 7 κανάλια. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από τον προγραμματισμό του, μπορεί να αποδώσει σχετικά ισοσταθμισμένο φάσμα στην έξοδο, για πιο αποτελεσματική διανομή σε ομοαξονικό καλωδιακό δίκτυο. Η μονάδα είναι πολύ κομψή και με λεπτομέρεια σχεδιασμένη. Στο πάνω μέρος της συναντάμε τις εισόδους επίγειων σημάτων και στο κάτω μέρος την τελική έξοδο και την έξοδο test.
Από τον ενισχυτή όμως απουσιάζει η οθόνη και τα πλήκτρα χειρισμού στην πρόσοψή του. Την θέση τους έχει πάρει το σήμα του λειτουργικού Android, δηλώνοντας ότι κάτι …τρέχει με αυτήν τη μονάδα. Αξιοποιώντας το smartphone που όλοι έχουμε στην τσέπη μας, η Engel δίνει στον ενισχυτή της, τη δυνατότητα παραμετροποίησης μέσω εφαρμογής Android. Με αυτόν τον τρόπο, ο προγραμματισμός των φίλτρων, η αντιστοίχηση καναλιών, η ρύθμιση στάθμης και ο έλεγχος της απόδοσης της συσκευής γίνεται πραγματικά απολαυστικός, μέσω της οθόνης αφής ενός smartphone (εικόνα 1).
Χαρακτηριστικά του ΑΜ1000
Ο ενισχυτής υποστηρίζει 55dB απολαβή στην είσοδο BI/FM/BIII, 50dB στην είσοδο VHF και 55 dB στις εισόδους UHF. Τα 6 διαθέσιμα φίλτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην 1 ή και στις 2 εισόδους UHF. Τα φίλτρα μπορούν να χωριστούν στις δύο εισόδους και να αντιστοιχηθούν και τα 6 στην είσοδο UHF1 ή 4 στην UHF1 και 2 στην UHF2 ή 3 στην UHF1 και 3 στην UHF2. Το κάθε ένα από αυτά τα φίλτρα μπορεί να έχει εύρος από 1 έως 7 κανάλια και να ρυθμιστεί η απολαβή του ανεξάρτητα από τα άλλα. Με αυτόν τον τρόπο, η τελική έξοδος των UHF καναλιών μπορεί να είναι ως ένα βαθμό ισοσταθμισμένη, ώστε η διανομή στο καλωδιακό δίκτυο να είναι αποτελεσματικότερη. Για την μέτρηση των σημάτων χωρίς την ανάγκη αποσύνδεσης από το δίκτυο, υποστηρίζει έξοδο test.
Προγραμματισμός μέσω smartphone
Η επικοινωνία του smartphone με τον ενισχυτή γίνεται μέσω Bluetooth, οπότε δεν χρειάζεται κανένα καλώδιο. Μετά την τροφοδοσία του ενισχυτή, ο ενισχυτής εμφανίζεται στην αναζήτηση Bluetooth συσκευών στο smartphone και κάνουμε τη σύνδεση. Σκανάροντας το QR code στην πρόσοψη του AM1000 οδηγούμαστε στην δωρεάν εφαρμογή Engel PRO (εικόνα 2). Εφόσον έχει γίνει η σύνδεση μέσω Bluetooth, η εφαρμογή μας ανοίγει την αρχική σελίδα με τις 4 βασικές ρυθμίσεις (εικόνα 3). Από εκεί μπορούμε να προχωρήσουμε στον αυτόματο προγραμματισμό, όπου το μόνο που ζητάει είναι η αντιστοίχηση καναλιών σε κάθε κεραία. Στη συνέχεια, η μονάδα από μόνη της εφαρμόζει όπως θεωρεί καλύτερα τα φίλτρα και την απολαβή και μας αποδίδει το τελικό φάσμα. Στο χειροκίνητο mode, πραγματοποιούμε αντιστοίχηση των φίλτρων στις δύο εισόδους και στη συνέχεια το εύρος καναλιών για κάθε φίλτρο (εικόνα 4). Για τη ρύθμιση της απολαβής υπάρχει δυνατότητα Auto Level ή Manual Level.
Οι ρυθμίσεις αυτόματης προσαρμογής των φίλτρων ή ακόμα και της στάθμης είναι χρήσιμες και ευπρόσδεκτες για τον τεχνικό που θέλει να κάνει γρήγορα τη δουλειά του και δεν θέλει να «μπλέξει» με χειροκίνητους υπολογισμούς. Από την άλλη πλευρά θα συνιστούσαμε τις χειροκίνητες ρυθμίσεις τόσο στην επιλογή των φίλτρων, όσο και την απολαβή. Στην χειροκίνητη ρύθμιση απολαβής μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ορισμένα φίλτρα για την μείωση της στάθμης ορισμένων καναλιών που είναι ιδιαίτερα ισχυρότερα και στη συνέχεια μέσα από τις επιλογές UHF Preamp να ορίσουμε την προενίσχυση για κάθε είσοδο και στο τέλος με την επιλογή Overall Gain να επιλέξουμε την τελική στάθμη του ενισχυτή (εικόνα 5). Με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις το τελικό φάσμα μπορεί να είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εφαρμογής (εικόνα 6), όμως χρειάζεται προσοχή για να μην αναπτυχθεί θόρυβος ή μειωθεί μεμονωμένα το MER σε ορισμένα κανάλια.
Η εφαρμογή Engel PRO είναι πολύ φιλική προς τον χρήστη και διαθέτει πολλές λεπτομέρειες, όπως ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του φίλτρου LTE. Μια αρκετά χρήσιμη δυνατότητα που προσφέρει το app είναι η αποθήκευση των ρυθμίσεων στα φίλτρα και τα κανάλια, ώστε να μπορεί ο τεχνικός να «ανεβάσει» εύκολα και γρήγορα ένα αποτελεσματικό προγραμματισμό σε έναν ενισχυτή.
{gallery}13504{/gallery}
Τεύχος 76
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Είσοδοι: BI/FM/BIII, VHF, 2xUHFΑπολαβή: 50dB σε BI/FM/BIII και VHF – 55 dB στις εισόδους UHFΦίλτρα: έως 6 στις εισόδους UHFΑριθμός καναλιών ανά φίλτρο: έως 7Φίλτρο LTE: On/OffΣτάθμη εξόδου: 118dBμV σε BI/FM/BIII και VHF – 123dBμV στις εισόδους UHF
- Astra Sat
- Κ. Καραμανλή 35, Ιωνία Θεσσαλονίκης
- τηλ.: 2310-784232
- fax: 2310-782251
- e-mail: astrasat@the.forthnet.gr
- site: www.astrasat.gr