Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
IKUSI MTI-900
O απόλυτος μεταλλάκτης QPSK σε COFDM
Featured | Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ψηφιακή επίγεια τηλεόραση DVB-T, οι τεχνικοί αναζητούσαν μονάδες για να μπορέσουν να μεταδώσουν την πολύπλοκη διαμόρφωση COFDM. Μετά από πολλά χρόνια, η μεταλλαγή δορυφορικών καναλιών σε κανάλια ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης είναι γεγονός και φαίνεται πως ήρθε την κατάλληλη στιγμή…
Η διαμόρφωση που χρησιμοποιείται από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θεωρείται πολύπλοκη και γι’ αυτό το λόγο η μετάδοσή της αφορούσε μέχρι στιγμής μόνο μεγάλους παρόχους. Τα νερά όμως έρχεται σήμερα να ταράξει η IKUSI, με την παρουσίαση μιας μονάδας που επιτρέπει τη μεταλλαγή δορυφορικών καναλιών DVB-S σε κανάλια ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης DVB-T. Και μάλιστα, η μονάδα αυτή προορίζεται για τον τεχνικό και όχι για εταιρείες κολοσσούς, αφού είναι της μορφής της σειράς ClassA της IKUSI, είναι πανεύκολη στην εγκατάσταση και στον προγραμματισμό της και το κόστος της είναι σε απόλυτα φυσιολογικά όρια. Η σειρά ClassA της IKUSI περιλαμβάνει δορυφορικούς δέκτες QPSK σε PAL, μεταλλάκτες επίγειας τηλεόρασης, διαμορφωτές μονής πλευρικής, ενισχυτές, linear και τώρα πλέον προστέθηκε στην οικογένεια η μονάδα MTI-900 για μεταλλαγή QPSK σε COFDM. Αυτό σημαίνει ότι η μονάδα τροφοδοτείται από το γνώριμα τροφοδοτικά της σειρά ClassA, στεγάζεται στις ίδιες βάσεις, μπορεί να συνοδευτεί από τους ενισχυτές της σειράς, προγραμματίζεται από την ίδια μονάδα και γενικότερα λαμβάνει την ίδια απλή μεταχείριση που χαρακτηρίζει όλη τη σειρά. Εάν κάποιος δεν διαβάσει το κωδικό όνομα MTI, θα μπορούσε κάλλιστα να μπερδέψει τη μονάδα με το γνωστό δορυφορικό δέκτη QPSK-PAL με Common Interface της IKUSI…
Η μονάδα που θα ανοίξει νέες δουλειές!
Η λειτουργία του MTI είναι η εξής:
- συντονίζει ένα ψηφιακό κανάλι QPSK στην μπάντα 950-2150MHz και αποδιαμορφώνει το σήμα λήψης
- επεξεργάζεται την transport stream (αποκρυπτογραφεί εάν εισαχθεί CAM και smart card ενός παρόχου)
- αναδιαμορφώνει τα επιλεγμένα προγράμματα κατά COFDM σε κανάλι RF στην περιοχή συχνοτήτων 47-862MHz.
Οι εφαρμογές του MTI είναι δύο, εξίσου σημαντικές εκ πρώτης όψεως και οι δύο με καταπληκτικό μέλλον από τη στιγμή που σε λίγα χρόνια όλα τα αναλογικά κανάλια θα γυρίσουν σε ψηφιακή μετάδοση:
- Εφαρμογή σε μεγάλες πολυκατοικίες, συγκροτήματα, οικισμούς και ξενοδοχειακές μονάδες. Για να το πούμε διαφορετικά, όπου υπάρχει καλωδιακό ομοαξονικό δίκτυο τηλεόρασης CATV..! Όταν πλέον όλα τα σημερινά αναλογικά κανάλια θα εκπέμπουν σε ψηφιακή μετάδοση, όλα τα σπιτικά θα εφοδιαστούν με δέκτες ψηφιακής τηλεόρασης ή οι τηλεοράσεις θα ενσωματώνουν δέκτη DVB-T. Έτσι, με ένα κέντρο MTI από το παρόν ομοαξονικό δίκτυο, μπορούν να περάσουν δεκάδες δορυφορικά κανάλια, τα οποία θα λαμβάνονται σε μορφή επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης DVB-T από τους υπάρχοντες δέκτες των κατοίκων/ενοίκων. Πρόκειται για μια επαναστατική εφαρμογή, αφού μέχρι σήμερα η δορυφορική τηλεόραση απαιτεί ειδική εγκατάσταση (πολυδιακόπτες, επιπλέον καλωδιακή εγκατάσταση κ.τ.λ.) για να φτάσει στις τελικές απολήξεις, ενώ τώρα με 6 μονάδες MTI μπορούμε άνετα (όπως θα δούμε παρακάτω) να εφοδιάσουμε το δίκτυο με 6×4=24 δορυφορικά κανάλια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε ΟΛΕΣ τις πρίζες του δικτύου.
- Μπορεί η ψηφιακή μετάδοση να είναι ισχυρή, αλλά σίγουρα αρκετά χωριά δε θα καλυφθούν από το δίκτυο των επίγειων ψηφιακών πομπών, κυρίως των ιδιωτικών καναλιών, μετά την μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή πλατφόρμα. Τα χωριά αυτά για να καλυφθούν θα χρειαστούν αναμεταδότες, οι οποίοι θα μπορούν να λαμβάνουν δορυφορικά τα επίγεια κανάλια και να τα μεταδίδουν στη σύγχρονη DVB-T. Φυσικά θα απαιτούνται επαγγελματικές συνεννοήσεις με τους δήμους και τον πάροχο των δορυφορικών καναλιών, όμως το ΜΤΙ θα είναι η μονάδα που θα δίνει τη λύση.
Το ΜΤΙ δεν μπορεί να λάβει μέρος σε μονοσυχνοτικό δίκτυο, αφού δε διαθέτει GPS για συγχρονισμό με άλλους πομπούς. Όμως οι εφαρμογές που αναφέραμε παραπάνω δεν απαιτούν τέτοιο ακριβό και σύνθετο εξοπλισμό και γι’ αυτό ένα κέντρο MTI αποτελεί χρυσή λύση.
Το MTI στην πράξη
Όπως είπαμε προηγουμένως, η μονάδα είναι συμβατή με τη σειρά ClassA, δίνοντας μεγάλη ευελιξία και ευκολία στην τοποθέτηση, τον προγραμματισμό και την υποστήριξη από περιφερειακές μονάδες, όπως ενισχυτές. Η μονάδα ρυθμίζεται από το SPI, τον προγραμματιστή όλης της σειράς ClassA. Τον προγραμματισμό μπορούμε να τον δούμε μέσω τριών απλών βημάτων:
- Ρυθμίζουμε τη δορυφορική συχνότητα εισόδου ενός ψηφιακού μπουκέτου.
- Από την transport stream επιλέγουμε τα δορυφορικά κανάλια που θέλουμε να περιλάβουμε σε ένα επίγειο ψηφιακό μπουκέτο. Η καλή αναλογία μεταξύ ποιότητας/bandwidth είναι 4 κανάλια ανά μπουκέτο, οπότε και επιλέγουμε 4 ψηφιακά δορυφορικά προγράμματα.
- Ρυθμίζουμε τη συχνότητα εξόδου σε οποιοδήποτε κανάλι στην περιοχή 47-862MHz.
Φυσικά από εκεί και πέρα, μπορούμε να παραμετροποιήσουμε την επίγεια ψηφιακή μας μετάδοση και να ρυθμίσουμε:
- Το εύρος του καναλιού (6, 7 ή 8 MHz).
- Tον αστερισμό εξόδου (QPSK, 16QAM ή 64QAM).
- Λειτουργία εξόδου (2Κ ή 8Κ).
- Code Rate εξόδου (1/2, 2/3, 3/4, 5/6 ή 7/8).
- Guard Interval εξόδου (1/4, 1/8, 1/16 ή 1/32).
- Στάθμη εξόδου.
- PIDs και Conditional Accesses, με αναγέννηση των πινάκων.
- Αναπροσαρμογή NIT.
Στο εργαστήριό μας, «φτιάξαμε» ένα ψηφιακό επίγειο μπουκέτο και μετρήσαμε τα αποτελέσματά μας με το πεδιόμετρο PROGID 5 της PROMAX. Το όργανο διαθέτει πολλές μετρήσεις για την DVB-T και είχε μεγάλο ενδιαφέρον η απόδοση των παραμετροποιήσεων στην ψηφιακή μετάδοση. Τα αποτελέσματα τα αφήνουμε για τις φωτογραφίες… γιατί ως γνωστό, «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις».
Άρωμα αλλαγής…
Το MTI φέρνει τον αέρα της αλλαγής και την ελπίδα για νέες εφαρμογές, σε μια περίοδο ξηρασίας και καμπής στα χώρο της τηλεόρασης. Φαίνεται για κάτι «μεγάλο» που το μέλλον και μόνο θα δείξει εάν πραγματικά είναι, αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι θα το δούμε μπροστά μας.
Με μια ματιά
- Λειτουργία: Μεταλλαγή QPSK σε COFDM
- Common Interface: Ναι
- Αριθμός υποστήριξης κρυπτογραφημένων καναλιών: Εξαρτάται από το CAM
- Επεξεργασία Transport Stream: Ναι
- Συχνότητα Εισόδου: 950-2150MHz.
- Επιλογή καναλιού εξόδου μεταξύ: 47-862MHz.
- Στάθμη εξόδου: 65 έως 80 dBμV
Η γνώμη μας: Μια πολυαναμενόμενη μονάδα με καταπληκτικές εφαρμογές, που πιθανότατα θα απασχολήσουν κατά κόρον τους επαγγελματίες τεχνικούς πολύ σύντομα.
Ikusi Hellas
Ποσειδώνος 33 & Μεταμορφώσεως 2
Άλιμος 174 55
τηλ: 210-9852935,
fax: 210-9853735,
site: www.ikusi.gr
e-mail: info@ikusi.gr.