ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Johansson ProQuad
32 κανάλια από μία φέτα

Το κέντρο ProQuad της Johansson αναλαμβάνει τη μετατροπή επίγειων ψηφιακών καναλιών DVB-T και δορυφορικών καναλιών DVB-S2 σε DVB-T. Κάθε μονάδα του headend ενσωματώνει πολλαπλά tuners και μπορεί να αποδώσει έως 32 προγράμματα στην έξοδό της! Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του ProQuad για την Ελληνική αγορά είναι η μονάδα μεταλλαγής DVB-S2 σε DVB-T με CI…
Το κέντρο ProQuad της Johansson αναλαμβάνει τη μετατροπή επίγειων ψηφιακών καναλιών DVB-T και δορυφορικών καναλιών DVB-S2 σε DVB-T. Κάθε μονάδα του headend ενσωματώνει πολλαπλά tuners και μπορεί να αποδώσει έως 32 προγράμματα στην έξοδό της! Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του ProQuad για την Ελληνική αγορά είναι η μονάδα μεταλλαγής DVB-S2 σε DVB-T με CI, όπου με το κατάλληλο Biss Pro CAM μπορεί να αποδώσει τα 7 κανάλια της Digea και τη ΝΕΡΙΤ από τον Eutelsat 3D μόνη της. Όλες οι μονάδες είναι προσβάσιμες μέσω Ethernet, και μέσω της κεντρικής μονάδας Remote Management ο τεχνικός μπορεί να αποκτήσει κεντρική πρόσβαση απομακρυσμένα μέσω Cloud.
Το κέντρο ProQuad της Johansson κρύβει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ξεδιπλώνονται κατά τη χρήση του. Καταρχήν, κάθε μονάδα περιλαμβάνει πολλαπλά tuner για την επεξεργασία και απόδοση πληθώρας προγραμμάτων. Συνδυάζοντας το χαρακτηριστικό αυτό με θύρα CI, ο δορυφορικός μεταλλάκτης DVB-S2 σε DVB-T, γίνεται εξαιρετικά χρήσιμος για την ελληνική αγορά, αφού μπορεί να αποδώσει όλα τα επίγεια ψηφιακά κανάλια από τον Euterlsat 3D. Πέρα από τις δυνατότητες επεξεργασίας των μονάδων, σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η πρόσβαση μέσω Ethernet, όπου σε συνδυασμό με την κεντρική μονάδα διαχείρισης, το κέντρο είναι προσβάσιμο μέσω Cloud από παντού.
Για τη δοκιμή του ProQuad λάβαμε ένα headend με 1 μονάδα μεταλλαγής DVB-T σε DVB-T, 1 μονάδα μεταλλαγής DVB-S2 σε DVB-T, 1 μονάδα μεταλλαγής DVB-S2 σε DVB-T με CI και τη μονάδα Remote Management Unit (εικόνα 1). Ο μεταλλάκτης DVB-T σε DVB-T διαθέτει μια είσοδο και 4 ανεξάρτητα tuners. Αντίστοιχα, ο μεταλλάκτης DVB-S2 σε DVB-T διαθέτει 4 εισόδους και 4 ανεξάρτητα tuners. Το κάθε ψηφιακό κανάλι DVB-T των μονάδων μπορεί να περιλαμβάνει έως 8 προγράμματα το καθένα, οπότε συνολικά η κάθε μονάδα μπορεί να αποδώσει έως 32 υπηρεσίες.
Συνδεσμολογία και απομακρυσμένη διαχείριση
Οι μονάδες ProQuad τοποθετούνται σε Rack Frame και λειτουργούν με κοινό τροφοδοτικό. Για τη γεφύρωση (loop) των εισόδων/εξόδων και για την τροφοδοσία η Johansson παρέχει τις κατάλληλες γέφυρες, με αποτέλεσμα η τελική εικόνα του κέντρου να είναι καλαίσθητη και λειτουργική. Κάθε 1 από τα 4 tuner που διαθέτει μια μονάδα ProQuad συνοδεύεται από αντίστοιχο LED για το κλείδωμα στη συχνότητα συντονισμού (εικόνα 2).
Όπως θα δούμε παρακάτω, η ρύθμιση των ProQuad γίνεται μέσω Web Interface, από τη σύνδεση RJ-45 που διαθέτει η κάθε μια. Πέρα όμως από τον ανεξάρτητο προγραμματισμό, η επίβλεψη και διαχείριση του ProQuad Headend μπορεί να γίνει από οπουδήποτε μέσα από την μονάδα Remote Management Unit. Η μονάδα αυτή τοποθετείται στο κέντρο και μέσω RJ-45 επικοινωνεί με το τοπικό δίκτυο που είναι συνδεδεμένες και οι υπόλοιπες μονάδες ProQuad. Στην πρόσοψή της διαθέτει ένα LED, το οποίο μόλις γίνει πράσινο δηλώνει ότι η μονάδα είναι προσβάσιμη μέσω Web. Στη συνέχεια, μέσα από την υπηρεσία uCloud της Johansson, ο τεχνικός κατοχυρώνει τη μονάδα Remote Management μέσω του μοναδικού ID που αναγράφεται στην πρόσοψή της (εικόνα 3). Με αυτόν τον τρόπο η μονάδα είναι προσβάσιμη πλέον από παντού, μέσω της υπηρεσίας uCloud και κατ’ επέκταση προσβάσιμες είναι και οι υπόλοιπες μονάδες του ProQuad Headend.
Web Interface
Το Web Interface των μονάδων είναι προσβάσιμο μέσα από οποιονδήποτε Web Browser. Μετά τη σύνδεση μιας μονάδας στο τοπικό δίκτυο, αρκεί να προγραμματίσουμε τη διεύθυνση “start” στο Web Browser για να ανοίξει το Web Interface. Στη συνέχεια αλλάζουμε τη διεύθυνση IP ώστε να συνδέσουμε και τις υπόλοιπες μονάδες του κέντρου στο Ethernet Switch με τον ίδιο τρόπο. Είτε πρόκειται για τη μονάδα λήψης DVB-T είτε για τη μονάδα λήψης DVB-S2 σημάτων, ξεκινάμε τον προγραμματισμό ρυθμίζοντας τα 4 tuners. Στη σελίδα εισαγωγής συχνότητας λήψης σε κάθε tuner, υπάρχει ένα παράθυρο Status που δείχνει εάν έχει κλειδώσει το tuner και ταυτόχρονα προβάλει μετρήσεις στάθμης και ποιότητας (εικόνα 4). Αφότου συντονίσει το tuner, στην ίδια σελίδα προβάλλονται οι διαθέσιμες υπηρεσίες.
Αφότου ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία για τα 4 tuner μιας μονάδας ProQuad, προχωράμε στη ρύθμιση της εξόδου. Όσον αφορά της συχνότητα RF που θα έχουν τα τέσσερα κανάλια DVB-T της κάθε μονάδας, εξαρτάται από τη συχνότητα που θα ορίσουμε για το 1ο ψηφιακό transponder. Τα υπόλοιπα 3 transponder τοποθετούνται αυτόματα στις επόμενες διαδοχικές θέσεις (εικόνα 5). Για κάθε transponder οι ρυθμίσεις της διαμόρφωσης COFDM (QAM, Code Rate, Guard Interface και Στάθμη) είναι ανεξάρτητες. Επίσης, η παραμετροποιήση δίνει τη δυνατότητα ανεξάρτητης απενεργοποίησης των καναλιών DVB-T της εξόδου.
Έχοντας πραγματοποιήσει τα προηγούμενα βήματα, σειρά έχει η αντιστοίχηση υπηρεσιών στα 4 ψηφιακά κανάλια DVB-T. Εδώ ερχόμαστε μπροστά σε ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του ProQuad, αφού η κάθε μονάδα δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης αντιστοίχησης των υπηρεσιών λήψης στα 4 κανάλια DVB-T της εξόδου (εικόνα 6). Με αυτόν τον τρόπο, ο τεχνικός μπορεί να συνθέσει τα δικά του ψηφιακά DVB-T transponders.
Απόδοση
Η δυνατότητα διαχείρισης των υπηρεσιών σε κάθε transponder αλλά και η ανεξάρτητη ενεργοποίηση-απενεργοποίηση κάθε ψηφιακού καναλιού, δίνει μεγάλη δύναμη στον προγραμματισμό της τελικής εξόδου του κέντρου ProQuad (εικόνα 7). Η στάθμη εξόδου κάθε DVB-T transponder μπορεί να ρυθμιστεί από 68 έως 83dBμV. Εξαιρετικά σημαντική είναι η υψηλή ποιότητα των καναλιών, με θεωρητικό MER 40dB (εικόνα 8). Πράγματι, στο πεδιόμετρο μετρήσαμε MER >37dB ακόμα και όταν εφαρμόσαμε όλη την εξασθένιση στην έξοδο.
{gallery}12945{/gallery}
- Sat Vision
- Ηρώων Πολυτεχνείου 25, Λάρισα
- τηλ.: 2410-625936
- fax: 2410-670279
- e-mail: sales@satvision.gr
- site: www.satvision.gr