Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25 Νοεμβρίου 2024 10:33
25 Νοεμβρίου 2024 10:30
25 Νοεμβρίου 2024 10:27
25 Νοεμβρίου 2024 10:25
25 Νοεμβρίου 2024 09:55
25 Νοεμβρίου 2024 09:53
25 Νοεμβρίου 2024 09:25
18 Φεβρουαρίου 2011 02:00
KWS Varos 306
Ποιότητα και λειτουργικότητα
Γράφει: Παύλος Κερασίδης
Το Varos 306 διαθέτει πολλά ταλέντα. Έχοντας τη δυνατότητα να μετρήσει τα πάντα, να προβάλλει εικόνα επίσης στα πάντα. Κατά τη δοκιμή του τελικά μας εντυπωσίασε περισσότερο η ευκολία στη διαχείρισή του. Σίγουρα πρόκειται για ένα υψηλών προδιαγραφών πεδιόμετρο που ακολουθεί τις HD απαιτήσεις της εποχής, με αποτέλεσμα η δοκιμή του να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
Το νέο Varos έρχεται χωρίς καμία έλλειψη. Έχει δυνατότητα μετρήσεων σημάτων δορυφορικών αναλογικών, DVB-S, DVB-S2, επίγειων αναλογικών, DVB-T, DVB-C, FM (VHF) και καναλιού επιστροφής (Return Channel). Σε όλες αυτές τις μπάντες υποστηρίζει αναλυτή φάσματος. Διαθέτει έγχρωμη υψηλής ευκρίνειας TFT οθόνη 5″, και μπορεί να προβάλει κανάλια αναλογικά και ψηφιακά. Διαθέτει αποκωδικοποιητή MPEG-2 και προαιρετικά δέχεται MPEG-4. Το δείγμα που λάβαμε για τη δοκιμή μας περιλάμβανε κάρτα MPEG-4 με αποτέλεσμα να έχουμε σήμα στα κανάλια της Digea. Μάλιστα, στην πρόσοψη του οργάνου συναντάμε θύρα CI, με αποτέλεσμα να μπορούμε να έχουμε εικόνα ακόμα και σε κρυπτογραφημένα προγράμματα. Επιπρόσθετα, η θύρα CI είναι συμβατή με το Neotion CAM, για αναπαραγωγή καναλιών MPEG-4.
Στα αναλογικά σήματα έχουμε μέτρηση στάθμης, στα δορυφορικά ψηφιακά έχουμε μετρήσεις στάθμης, MER και BER και στα επίγεια ψηφιακά έχουμε μετρήσεις στάθμης, BER, S/N (αντίστοιχη του MER) και Impulse Response.
Το Varos 306 στην πράξη
Τα πάντα γύρω από το πεδιόμετρο είναι πολύ προσεγμένα, από το περίβλημά του έως το εγχειρίδιο χρήσης του, δίνοντας από την πρώτη στιγμή μια θετική εντύπωση όσον αφορά την ποιότητα του οργάνου. Το βάρος του από την άλλη πλευρά είναι αρκετά μεγαλύτερο από όσο θα θέλαμε (5 κιλά) και σίγουρα ο τεχνικός θα βασιστεί κατά κόρον στους ιμάντες στήριξης για τη λειτουργία του στην ταράτσα.
Η οθόνη βρίσκεται κάτω από την ανοιγόμενη πρόσοψη. Αυτό βοηθάει πολύ στην πράξη δίνοντας τη δυνατότητα στον τεχνικό να ρυθμίσει την οθόνη και το μεγάφωνο χωρίς να μετακινεί ολόκληρο τον κορμό του πεδιομέτρου.
Στην πρόσοψη του οργάνου (κάτω από την οθόνη), συναντάμε τρία ρυθμιστικά ποτενσιόμετρα για τη φωτεινότητα και την αντίθεση της οθόνης, όπως και ρύθμισης του ήχου. Η αναλογική αυτή μορφή ρύθμισης των παραμέτρων αυτών διευκολύνει στην άμεση προσαρμογή της κατάστασης του οργάνου, χωρίς την καθυστέρηση που προσθέτουν τα μενού.
Η επιλογή της μπάντας και του προτύπου μετρήσεων γίνεται με τον πιο απλό τρόπο, κάτι που εκτιμήσαμε ιδιαίτερα. Με το πλήκτρο RANGE που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το βύσμα εισόδου αλλάζουμε μπάντα επιλέγοντας δορυφορικά (SAT) ή επίγεια (TV) ή FM (VHF) ή σήματα του καναλιού επιστροφής (RC). Έπειτα με το πλήκτρο ANA/DIG, που εντοπίζεται στο γκρουπ με τα υπόλοιπα πλήκτρα χειρισμού, επιλέγουμε, πάλι κυκλικά, τον τύπο μέτρησης ανάλογα την μπάντα που επιλέξαμε. Στα επίγεια κανάλια το πλήκτρο RANGE περνάει από επιλογή Analog, DVB-T, DVB-C και στα δορυφορικά από επιλογή Analog, DVB-S, DVB-S2.
Η προβολή των μετρήσεων γίνεται σε μια ενιαία οθόνη, όπου αφότου επιλέξουμε πρότυπο και κανάλι μέτρησης, πρέπει να πατήσουμε ENTER για να εμφανιστούν οι μετρήσεις. Το γεγονός αυτό δε μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε βηματικά (κανάλι-κανάλι) και να έχουμε παράλληλα προβολή μετρήσεων ή και εικόνα, κάτι που συνηθίζεται στην αναλογική μπάντα. Αυτό όμως που υποστηρίζεται είναι η αυτόματη σάρωση από κανάλι σε κανάλι. Πατώντας το πλήκτρο ENTER, το όργανο σαρώνει την μπάντα μέχρι να ανιχνεύσει το επόμενο ισχυρό κανάλι, όπου και σταματάει προβάλλοντας μετρήσεις. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ανεύρεση της ταυτότητας ενός δορυφόρου, όπου με το πάτημα ενός πλήκτρου το όργανο συντονίζει αυτόματα σε ένα transponder, προβάλλοντας την ταυτότητα του ψηφιακού σήματος.
Στην οθόνη μετρήσεων, πατώντας το πλήκτρο MODE εμφανίζεται κάρτα με τις διαθέσιμες μετρήσεις και παραμετροποιήσεις, ανάλογα το κανάλι συντονισμού. Εάν για παράδειγμα ήμαστε σε ένα ψηφιακό κανάλι, με το πλήκτρο MODE εμφανίζονται οι επιπρόσθετες μετρήσεις, όπως Impulse Response. Η λογική αυτή διευκολύνει τον τεχνικό στη γρήγορη διαχείριση του οργάνου. Ανάμεσα στις επιλογές αυτές, συναντάμε την επιλογή ηχητικού σήματος αυξομείωσης ανάλογα την ισχύ του σήματος για ρύθμιση κεραίας.
Εάν από την οθόνη μετρήσεων πληκτρολογήσουμε το πλήκτρο OSD/VID προχωράμε στην προβολή των καναλιών. Εάν πρόκειται για ψηφιακό μπουκέτο, τότε το όργανο αρχικά προβάλει τη λίστα καναλιών και αφότου επιλέξουμε, μας ανοίγει την εικόνα, προβάλλοντας παράλληλα στοιχεία του προγράμματος. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε (σε πιθανή αναβάθμιση) θα ήταν την προβολή στάθμης ή ακόμα και ποιότητας παράλληλα με την εικόνα, λειτουργία πολύ χρήσιμη ιδιαίτερα στα αναλογικά επίγεια κανάλια.
Αναλυτής φάσματος
Η μετάβαση στον αναλυτή φάσματος είναι απλούστατη και γίνεται με το πάτημα ενός πλήκτρου. Η ρύθμιση του reference level γίνεται αυτόματα, ανάλογα την στάθμη των σημάτων μέτρησης. Στην μπάντα SAT το span έχει τρεις σκάλες ρυθμίσης, στην μπάντα TV έχει τρεις και στις μπάντες FM και RC έχει δύο. Η ρύθμιση του span γίνεται άμεσα με τα βέλη στην πρόσοψη του οργάνου. Στη δορυφορική μπάντα, σε προβολή όλους του φάσματος η σάρωση γίνεται σε περίπου 1 δευτερόλεπτο, χρόνος οριακά ικανοποιητικός κατά τη ρύθμιση κεραίας. Εκεί όπου μειώνεται πολύ ο χρόνος σάρωσης είναι φυσικά έχοντας μικρότερο span. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ο χρόνος σάρωσης της επίγειας μπάντας, όπου ήταν αρκετά μεγάλος και οπωσδήποτε δε βολεύει στη ρύθμιση κεραίας. Η σάρωση της μπάντας προβάλλεται από μια κίτρινη μπάρα στο κάτω μέρος του αναλυτή φάσματος, επιτρέποντας στον τεχνικό να ακολουθεί το “sweep”.
Συνδέσεις και datalogger
Στις συνδέσεις του πεδιομέτρου συναντάμε αναλογική είσοδο και έξοδο εικόνας και ήχου Scart, όπως και ψηφιακή έξοδο DVI/HD. Η ψηφιακή έξοδος αποδίδει εικόνα HD σε ανάλυση 1920x1080i, αλλά για οδήγηση σε οθόνη με είσοδο HDMI απαιτείται αντάπτορας DVI σε HDMI, που δεν περιλαμβάνεται. Στις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε για την λήψη screenshot την έξοδο HD και η εικόνα στις μετρήσεις, στο φάσμα και τα προγράμματα ήταν εντυπωσιακή. Επιπλέον, στις συνδέσεις της συσκευής συναντάμε θύρα USB 2.0 όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναβάθμιση και καταγραφή του Datalogger.
Με μια ματιά
- 5˝ έγχρωμη οθόνη VGA-TFT
- Εύρος συχνοτήτων 5MHz – 2.150MHz
- Μπάντες μέτρησης SAT, TER, FM, RC (Return Channel)
- Μέτρηση στάθμης με αναπαραγωγή εικόνας/ήχου για σήματα: FM, TV και SAT
- Μέτρηση στάθμης, Bit Error Rate, MER για DVB-C, DVB-T και DVB-S/S2
- Προβολή εικόνας για σήματα MPEG2 και προαιρετικά για σήματα MPEG4
- Προβολή φάσματος για όλες τις μπάντες
- Θύρα CI
- Μέτρηση καναλιού επιστροφής
- Είσοδος Video/audio μέσω SCART και έξοδος HD μέσω DVI
- Datalogger μέσω θύρας USB
- Προαιρετικός Αποκωδικοποιητής MPEG-4
- Προαιρετικό tuner DVB-S2
Highlights
1. Οθόνη μετρήσεων σε επίγεια ψηφιακά κανάλια.
2. Οθόνη μετρήσεων σε κανάλια DVB-S2, με αυτόματη αναγνώριση του ψηφιακού transponder και προβολή των στοιχείων του.
3. Προβολή λίστας καναλιών ψηφιακού transponder.
4. Αναπαραγωγή προγραμμάτων MPEG-4 και δυνατότητα παροχής HD εικόνας μέσω εξόδου DVI.
5. Οι επιπρόσθετες δυνατότητες εμφανίζονται εφόσον ήμαστε στην καρτέλα μετρήσεων μιας μπάντας.
6. Αναλυτής φάσματος για όλες τις υποστηριζόμενες μπάντες.
info
AMF Electronics,
Αρχιμήδους 33-35, 145 69 Άνοιξη Αττικής, τηλ.: 210-6229298, fax: 210-8130248, site: www.amfelectronics.gr,
e-mail: info@amfelectronics.