Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Power-Net της Engel
Τηλεχειρισμός μέσω των γραμμών του ηλεκτρικού ρεύματος
Featured | Υπάρχουν περιπτώσεις που επιδιώκουμε τον εξ’ αποστάσεως τηλεχειρισμό μιας οπτικοακουστικής συσκευής, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό ούτε με τους κλασικούς ασύρματους αναμεταδότες ούτε με τους ενσύρματους αναμεταδότες τηλεχειρισμού, που μεταφέρουν την πληροφορία μέσω του ομοαξονικού καλωδίου τηλεόρασης. Για τις περιπτώσεις αυτές, η ισπανική Engel έχει να προτείνει μια τρίτη λύση, τους αναμεταδότες Power Net, που μεταφέρουν την πληροφορία τηλεχειρισμού, μέσω των ηλεκτρικών γραμμών του δικτύου της ΔΕΗ.Οι αναμεταδότες εντολών τηλεχειριστηρίου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι σε μικρές, κεντρικού τύπου εγκαταστάσεις επίγειου τηλεοπτικού σήματος, όταν εισάγουμε σε αυτές μέσω διαμορφωτή RF την εικόνα και τον ήχο που προέρχεται από μια οπτικοακουστική πηγή, όπως ο δορυφορικός δέκτης. Στις περιπτώσεις αυτές, ο δέκτης συνδέεται μέσω του διαμορφωτή με τον κεντρικό ενισχυτή, ο οποίος ενισχύει το σήμα πριν το μοιράσει στις τηλεοπτικές πρίζες της οικίας σας. Το αποτέλεσμα είναι ο δέκτης να μη βρίσκεται σε κάποιο δωμάτιο, αλλά στο δώμα της ταράτσας ή οπουδήποτε αλλού έχει τοποθετηθεί ο κεντρικός ενισχυτής. Έτσι, για να αλλάξουμε κανάλι, τηλεχειριζόμαστε το δέκτη εξ’ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας τους αναμεταδότες ενσύρματου τηλεχειρισμού. Οι συγκεκριμένοι αναμεταδότες βρίσκονται συνδεδεμένοι σε σειρά με το καλωδιακό δίκτυο της κεντρικής εγκατάστασης και αναλαμβάνουν να μεταβιβάσουν την εντολή τηλεχειρισμού από το δωμάτιο που βρισκόμαστε, μέχρι το δορυφορικό δέκτη. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν και ασύρματοι αναμεταδότες εντολών τηλεχειριστηρίου με πολύ καλά αποτελέσματα, όμως για να λειτουργούν σωστά, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αρκετά εμφανές σημείο, με αποτέλεσμα να υστερούν στον τομέα της αισθητικής.
Ο αναμεταδότης σημάτων τηλεχειρισμού της Engel έρχεται να δώσει λύση στην περίπτωση που επιθυμούμε να τηλεχειριστούμε εξ’ αποστάσεως μια συσκευή, χωρίς όμως να διαθέτουμε κεντρικό δίκτυο διανομής επίγειου τηλεοπτικού σήματος ή όταν αυτό υπάρχει, αλλά δεν υποστηρίζει το κανάλι επιστροφής (0-30ΜΗz) που απαιτούν για τη λειτουργία τους οι ενσύρματοι αναμεταδότες. Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη λύση, που αποτελείται από έναν πομπό και δέκτη, που χρησιμοποιούν τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, για να μεταφέρουν εντολή τηλεχειριστηρίου από ένα σημείο στην απομακρυσμένη συσκευή που διαθέτουμε. Η εντολή λαμβάνεται μέσω ενός LED υπέρυθρων, διαμορφώνεται κατάλληλα μέσω του πομπού και αποδιαμορφώνεται στο δέκτη. Μέσω ενός άλλου LED που βρίσκεται στο δέκτη, μεταβιβάζεται στη συσκευή που θέλουμε να ελέγξουμε. Η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν σωστά, είναι, οι πρίζες στις οποίες εφαρμόζονται πομπός και δέκτης, να βρίσκονται στην ίδια φάση.
Η τροφοδοσία αυτών πραγματοποιείται μέσω της κάθε πρίζας που τοποθετούνται. Μια άλλη πολύ χρήσιμη εφαρμογή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύστημα εξ’ αποστάσεως τηλεχειρισμού της Engel, είναι αυτή που επιθυμούμε να κινούμε ένα κινητό κάτοπτρο με μοτέρ actuator, από όλα τα δωμάτια της οικίας μας που έχουν δορυφορικές πρίζες. Στην εγκατάστασή μας, χρησιμοποιήσαμε κινητό κάτοπτρο 1,25×1.35cm, με μοτέρ τύπου actuator, στο οποίο τοποθετήσαμε Quad LNB που τροφοδοτεί τέσσερις δέκτες σε διαφορετικά επίπεδα, μιας και έχουμε υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Στην εγκατάστασή μας, δεν είχαμε επίγειο σήμα αλλά μόνο δορυφορικό (καθώς υπήρχε πρόβλημα επίγειας λήψης και η λήψη των ελληνικών καναλιών επιτυγχάνονταν μέσω του ελληνικού δορυφορικού πακέτου).
Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, για να κινούμε το κάτοπτρο από διαφορετικά σημεία, θα πρέπει να ελέγχουμε εξ’ αποστάσεως το positioner, το οποίο θα πρέπει να τοποθετήσουμε σε κάποιο κεντρικό σημείο, όπως το δώμα της ταράτσας. Εκεί βέβαια θα μπορούσε να ελέγχεται μέσω εντολής DiSEqC, μόνο από τον ένα δέκτη, μέσω του καλωδίου RF που τον τροφοδοτεί. Εμείς όμως θέλουμε να ελέγχουμε το positioner από όποιο σημείο κι αν βρισκόμαστε, όχι απαραίτητα με εντολή DiSEqC, αλλά με το δικό του τηλεχειριστήριο. Στην εγκατάστασή μας, χρησιμοποιήσαμε τέσσερις πομπούς τηλεχειρισμού (ένα δίπλα σε κάθε δέκτη) και ένα δέκτη τηλεχειρισμού, τον οποίο τοποθετήσαμε δίπλα στο positioner. Το όλο σύστημα λειτούργησε απροβλημάτιστα, σε οποιαδήποτε πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος το τοποθετήσαμε. Σημαντική στάθηκε και η αισθητική πλευρά της εγκατάστασής μας, όπου το μόνο εμφανές σημείο του αναμεταδότη ήταν το LED υπέρυθρων.