Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Στις υπηρεσίες της σύνδεσης HDMI…
Διαμοιρασμός και διανομή σημάτων υψηλής ευκρίνειας
Μπορεί να πήρε αρκετά χρόνια, ωστόσο το τοπίο πλέον έχει ξεκαθαρίσει, με την HDMI να είναι ο κυρίαρχος των ψηφιακών συνδέσεων στις οικιακές συσκευές. Η σύνδεση που έχει ταυτιστεί με την υψηλή ευκρίνεια φαίνεται να έχει πολλά να δώσει, ωστόσο έχει ένα βασικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την απόσταση που μπορεί να καλύψει. Τη λύση έρχεται να δώσει ένα άλλο καλώδιο ψηφιακών δεδομένων, το UTP, μέσα από μια σειρά συσκευών μετατροπής HDMI σε CAT6, που δίνουν τη δυνατότητα διαμοιρασμού πηγών υψηλής ευκρίνειας και κάλυψης μεγάλων αποστάσεων.
Οπωσδήποτε υπήρξαν πολλά ενδιάμεσα πρότυπα συνδέσεων από την αναλογική σύνδεση Scart έως την ψηφιακή HDMI, ωστόσο δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το σύγχρονο πρότυπο της υψηλής ευκρίνειας θυμίζει κάτι από το καθιερωμένο για σειρά ετών, “πολυβύσμα” Scart. Και οι δύο συνδέσεις μεταφέρουν ταυτόχρονα εικόνα και ήχο, όπως και υπόκεινται στον περιορισμό της απόστασης του καλωδίου, σε σχετικά αντίστοιχα μεγέθη. Ευτυχώς, η σύνδεση HDMI, πέρα από την ασύγκριτα καλύτερη ποιότητα, είναι πολύ πιο εύχρηστη από το πολύ ευπαθές και χοντροκομμένο (για πολλούς αχώνευτο…) Scart.
Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα διανομής των αναλογικών σημάτων από μια πηγή με έξοδο Scart, πρέπει να χρησιμοποιηθούν καλώδια ομοαξονικά με βύσματα RCA και για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, να διαμορφωθούν και να μετατραπούν σε RF. Στη σύγχρονη εποχή του HDMI, η μετατροπή των ψηφιακών σημάτων δεν γίνεται σε RF, αλλά μεταφέρεται από καλώδιο UTP, διατηρώντας την ψηφιακή του μορφή και την ποιότητά του.
Συσκευές CYP για διανομή σήματος υψηλής ευκρίνειας
Αφορμή όλων των παραπάνω, αλλά και αυτών που θα επακολουθήσουν, υπήρξαν οι συσκευές της εταιρείας CYP που κατέφθασαν στο εργαστήριό μας αυτό τον μήνα. Όλα τα προϊόντα της εταιρίας έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας σημάτων HDMI v.1.3, για διανομή ή διαχωρισμό, διατηρώντας την ποιότητα στην ψηφιακή εικόνα υψηλής ευκρίνειας και τον πολυκαναλικό ήχο. Η γκάμα της CYP γύρω από τη σύνδεση HDMI είναι τεράστια. Οι συσκευές που είχαμε στη διάθεσή μας μάς έδωσαν μια πολύ καλή εικόνα για τις δυνατότητές των προϊόντων. Περιληπτικά λοιπόν, είδαμε τα εξής:
QU-12S. Διαχωριστής – Ενισχυτής 1:2 HDMI v1.3: Εκτός από το να διαχωρίζει και να διανέμει 1 σύνδεση HDMI σε 2 όμοιες εξόδους, η μονάδα επιπρόσθετα ενισχύει και ισοσταθμίζει το σήμα για να παρέχει τη μέγιστη απόδοση τόσο σε ήχο όσο και σε εικόνα. Κάθε έξοδος υποστηρίζει ανάλυση 1080p, Deep Colour (10-bit και 12-bit) και ήχο 7.1 έως 25 μέτρα και μπορεί να συνδεθεί σε σειρά.
QU-14WE. Διαχωριστής – Ενισχυτής 1:4 HDMI v1.3: Αντίστοιχα με τις δυνατότητες της προηγούμενης μονάδας, η συγκεκριμένη δέχεται μια σύνδεση HDMI και τη διαμοιράζει σε τέσσερις όμοιες εξόδους HDMI, υποστηρίζοντας ανάλυση 1080p/12bit για απόσταση 10 μέτρων στο σήμα εξόδου. Η μονάδα έχει δυνατότητα αναγνώρισης των ρυθμίσεων ανάλυσης των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στις εξόδους για αυτόματη προσαρμογή του σήματος, αλλά διαθέτει παράλληλα και δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης του σήματος εξόδου (εικόνας και ήχου) με ρυθμιστικά στην πρόσοψή του.
PU-107. Πομπός και Δέκτης HDMI v.1.3 σε CAT6: Οι μονάδες έρχονται να καλύψουν το πρόβλημα των μεγάλων αποστάσεων, χρησιμοποιώντας καλώδιο UTP. Ο πομπός δέχεται σήμα HDMI και αποδίδει έξοδο CAT6 UTP, με δυνατότητα να τρέξει σε καλώδιο έως 40 μέτρα, έως ότου τερματιστεί στον δέκτη, ο οποίος δέχεται το καλώδιο CAT6 και αποδίδει έξοδο HDMI. Η μονάδα υποστηρίζει σήμα ανάλυσης έως 1080p24fps και High Definition Audio.
PU-1106. Πομπός και Δέκτης με IR HDMI v1.3 σε CAT6: Το συγκεκριμένο ζευγάρι διαθέτει τις δυνατότητες του προηγούμενου πακέτου, αλλά επιπρόσθετα υποστηρίζει και απομακρυσμένο τηλεχειρισμό. Για τον λόγο αυτό, ο πομπός διαθέτει δύο εξόδους UTP (Video και DCC), που οδηγούνται σε δύο αντίστοιχες εισόδους του δέκτη. Σε κάθε συσκευή συνδέουμε την προέκταση IR που τις συνοδεύει και έτσι μεταφέρονται ενσύρματα οι εντολές τηλεχειρισμού.
PU-Q1H4C. Μετατροπέας – Διαχωριστής 1 HDMI σε 3 CAT6: Πρόκειται ουσιαστικά για μια συσκευή που συνδυάζει πομπό/μετατροπέα και διαχωριστή/ενισχυτή. Η συσκευή μπορεί να δεχθεί μία πηγή HDMI και να τη μετατρέψει σε CAT6, διαμοιράζοντάς τη σε έως τρεις απομακρυσμένες συσκευές μέσω UTP, παρέχοντας ταυτόχρονα και μια ακόμα τοπική έξοδο HDMI. Διαθέτοντας παράλληλα δυνατότητα απομακρυσμένου τηλεχειρισμού, έχει 3 διπλές εξόδους UTP (Video και DCC), οι οποίες μπορούν να οδηγηθούν σε 3 αντίστοιχους δέκτες (όπως τις μονάδες που αναφέραμε παραπάνω), σε μέγιστη απόσταση 40m. Υποστηρίζει HDTV έως 1080p (1080p24fps), High Definition Audio και είναι 3D Ready. Όπως και η μονάδα QU-14WE που προαναφέραμε, έτσι και αυτή έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης των ρυθμίσεων ανάλυσης των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στις εξόδους για αυτόματη προσαρμογή του σήματος, αλλά διαθέτει παράλληλα και δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης του σήματος εξόδου.
HDMI σε CAT6 στην πράξη
Οι δοκιμές των συσκευών είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού παλαιότερα όπου είχαμε ασχοληθεί ξανά με αντίστοιχους μετατροπείς HDMI σε UTP, τα αποτελέσματα στην ποιότητα δεν ήταν πολύ καλά. Αυτήν την φορά όμως, το σκηνικό άλλαξε τελείως, με τις συσκευές της CYP να εκπλήσσουν με την απόδοσή τους. Η ποιότητα εικόνας του καναλιού Astra HD promo, στις 23.5oE (ανάλυσης 1080i), παρέμεινε εκπληκτική, χωρίς κανένα “σπάσιμο”, διατηρώντας παράλληλα τον ψηφιακό ήχο.
Αρχικά πειραματιστήκαμε με το απλούστερο ζευγάρι πομποδέκτη PU-107. Σε ένα καλώδιο CAT6, περίπου 25 μέτρων, τοποθετήσαμε βύσματα RJ-45 (straight through), κάναμε τις απαραίτητες συνδεσμολογίες και αμέσως είχαμε εικόνα HD από το δορυφορικό δέκτη στην τηλεόραση μέσω του καλωδίου UTP. Το σύστημα είναι το απόλυτο plug n’ play, αφού όχι μόνο δε χρειάζεται καμία απολύτως ρύθμιση, αλλά επαναφέρει αμεσότατα την εικόνα απευθείας μόλις εισάγουμε ένα βύσμα της συνδεσμολογίας (δεν απαιτείται κανένα reset μονάδας). Για όσους εύλογα αναρωτιούνται εάν το σύστημα λειτουργεί μονάχα με καλώδιο CAT6, δοκιμάσαμε τη λειτουργία με ένα καλώδιο CAT5e FTP, περίπου 20 μέτρων και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το σήμα που προαναφέραμε. Προφανώς, η προδιαγραφή CAT6 είναι για την υποστήριξη μεγαλύτερων bit-rates, σε μεγαλύτερες αποστάσεις, όπως και την υποστήριξη πολυκαναλικού ήχου.
Σειρά είχε το ζευγάρι πομποδέκτη με υποστήριξη IR. Οι μονάδες μπορεί να σας προβληματίσουν εάν δε σας ενδιαφέρει η υποστήριξη IR και προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε συνδέοντας μόνο την έξοδο Video. Η σύνδεση DCC δεν αφορά μονάχα τη λειτουργία του απομακρυσμένου τηλεχειρισμού, αλλά είναι απαραίτητη και για τη μεταφορά των σημάτων εικόνας και ήχου. Έτσι λοιπόν, για την επικοινωνία απαιτούνται πάντα δύο καλώδια UTP, ακόμα και εάν δεν χρησιμοποιηθεί η λειτουργία του απομακρυσμένου τηλεχειρισμού.
Τέλος, απαραίτητη ήταν η δοκιμή της “πολυσυσκευής” PU-Q1H4C, αφού έπρεπε να επαληθεύσουμε τη λειτουργία του με τον δέκτη του συστήματος PU-1106. Έχοντας πάντα συνδεδεμένα δύο καλώδια από τον πομπό προς τον δέκτη, οι μονάδες συνεργάστηκαν άψογα. Παράλληλα, τροφοδοτήσαμε τοπικά στο χώρο του πομπού μια οθόνη HD μέσω της εξόδου HDMI. Για τη σύνδεση λοιπόν τριών απομακρυσμένων τηλεοράσεων θα χρειαστούν 6 συνολικά καλώδια UTP. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μονάδα δε συνεργάστηκε με τον δέκτη του πακέτου PU-107.
Καλωδίωση…
Από τη μια πλευρά, οι μονάδες που εξετάσαμε στο παρόν άρθρο μάς παρέχουν προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες, αφού σπάνε το περιορισμένο όριο μήκους του καλωδίου HDMI, διατηρώντας παράλληλα τις υψηλές αποδόσεις εικόνας και ήχου. Από την άλλη ωστόσο, μας βάζουν για άλλη μια φορά στον μπελά της καλωδίωσης, αφού και δίκτυο UTP να είναι εγκατεστημένο σε ένα κτίριο, είναι σχετικά σπάνιο να έχει προβλεφτεί CAT6, θεωρώντας ότι και το Gbps δίκτυο Ethernet είναι… αρκετό! Φυσικά, για ασύρματες μεταδόσεις των εξόδων RJ-45 των μονάδων δεν το συζητάμε καθόλου, αφού όχι μόνο οι απαιτήσεις ταχύτητας είναι τεράστιες, αλλά το σημαντικότερο, η μετάδοση που χρησιμοποιούν οι συσκευές δεν έχει σχέση με το πρότυπο Ethernet των Wi-Fi. Ποιος είπε ότι η υψηλή ευκρίνεια και η προηγμένη τεχνολογία δεν απαιτεί θυσίες;
info
Elnetcom, τηλ.: 210-9649644, d@elnetcom.com