Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Νοεμβρίου 2024 12:16
21 Νοεμβρίου 2024 11:07
21 Νοεμβρίου 2024 10:54
21 Νοεμβρίου 2024 09:34
21 Νοεμβρίου 2024 09:29
21 Νοεμβρίου 2024 09:25
21 Νοεμβρίου 2024 09:14
21 Νοεμβρίου 2024 09:11
21 Νοεμβρίου 2024 08:45
3 Νοεμβρίου 2010 02:00
Digital Video Broadcast (DVB)
Γνωριμία με το πρότυπο της ψηφιακής τηλεόρασης
Γράφει: Αργύρης Νομικός
Featured | Είτε πρόκειται για δορυφορική, είτε για επίγεια λήψη, εάν κοιτάξουμε πίσω από το δέκτη μας θα συναντήσουμε τα αρχικά DVB. Τι σημαίνει αυτό το ακρώνυμο; Γιατί υλοποιήθηκε;
Το DVB είναι η κοινή γλώσσα πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η ψηφιακή τηλεόραση της Ευρώπης. Το πρότυπο Digital Video Broadcast δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 1993 από την EBU (European Broadcast Union), με σκοπό να καθορίσει τα πρότυπα της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάδοσης. Ο σκοπός επιτεύχθηκε, αφού σήμερα, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα τηλεοπτικής μετάδοσης, και μάλιστα με το παραπάνω, αφού το DVB εξαπλώνεται και παγκόσμια, παραμερίζοντας το αντίστοιχο Αμερικάνικο πρότυπο ASTC.
Τα πρότυπα του DVB
Το DVB project έχει δημιουργήσει πολλά διαφορετικά πρότυπα, που δημοσιεύονται στo ETSI (European Telecommunications Standards Institute) και αφορούν διαφορετικού τύπου μεταδόσεις. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
1. DVB-S (Satellite): Αφορά την ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση από δορυφόρο.
2. DVB-C (Cable): Περιγράφει τα πρότυπα της καλωδιακής τηλεόρασης.
3. DVB-T (Terrestrial): Καθορίζει τα πρότυπα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
Τα πρότυπα DVB που έχουν κατατεθεί, περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο κωδικοποίησης, συμπίεσης και μετάδοσης της εικόνας του ήχου, καθώς και όλων των πρόσθετων πληροφοριών, τόσο στον τρόπο μετάδοσης, όσο και στον τρόπο λήψης. Η περιγραφή, όπως σε κάθε κατατεθειμένο πρότυπο, είναι καθαρά μαθηματική και αφορά στη διάταξη και την πληροφορία που μεταφέρει κάθε bit στο bitstream που μεταδίδεται. Για να μπορέσουμε όμως να έχουμε μια απλή εικόνα των αποτελεσμάτων του προτύπου DVB, θα περιγράψουμε τις ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένας δέκτης, για να χαρακτηριστεί DVB-compliant (συμβατός).
O δέκτης DVB
Για να είναι ένας δέκτης (δορυφορικός ή επίγειος) συμβατός με το DVB, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει τα ακόλουθα στοιχεία:
- Δυνατότητα αποκωδικοποίησης MPEG-2 transport stream, αφού αυτό είναι το πρότυπο συμπίεσης του DVB για τη μετάδοση τηλεοπτικής εικόνας.
- Το επιτρεπόμενο bitrate μετάδοσης πρέπει να είναι 1,5-15Mbps.
- Ο αριθμός των καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) είναι 25.
- Ο λόγος πλευρών (Aspect Ratio) πρέπει να υποστηρίζει τα φορμά 4:3, 16:9 και προαιρετικά το 2,21:1 (υποστηρίζεται από το DVB).
- Οι αναλύσεις 720×576 και 704×576 πρέπει να υποστηρίζονται σε πλήρη οθόνη και να υπάρχει μετατροπέας για πλήρη οθόνη στις αναλύσεις 544×576, 480×576, 352×576 και 352×288.
- Πρέπει να υποστηρίζεται ήχος MPEG-2, Layer I και ΙΙ.
- Πρέπει να υποστηρίζεται τουλάχιστον στέρεο έξοδος από πολυκάναλο ήχο.
- Πρέπει να υποστηρίζονται δειγματοληψίες 32kHz, 44,1kHz και 48kHz για τον ήχο.
- Το κωδικοποιημένο bitstream ήχου δεν θα χρησιμοποιεί έμφαση και αποέμφαση.
- Η μετάδοση άλλων πληροφοριών να ακολουθεί το πρότυπο DVB-SI.
- Η «πρόσβαση υπό συνθήκες» να ακολουθεί το πρότυπο DVB-CI, όπως περιγράφεται στο MPEG-2 CA (Conditional Access).
- Να περιλαμβάνει EPG (ηλεκτρονικό οδηγό προγραμμάτων).
Τα πλεονεκτήματα του DVB
Οι δυνατότητες του DVB, με βάση τις προδιαγραφές που αναφέρθηκαν ανωτέρω, είναι πολλές. Λόγω ευελιξίας συμπίεσης, τόσο στην ανάλυση, όσο και στο bitrate, επιτρέπει τη μετάδοση πολλαπλών καναλιών από τον ίδιο transponder. Υποστηρίζει ακόμα δυνατότητα μετάδοσης πρόσθετων πληροφοριών και υπηρεσιών, όπως EPG, Internet, Data Broadcasting, Interactive TV κλπ.
Επιπλέον, το DVB χρησιμοποιεί για τη μετάδοσή του, stream λογική μετάδοσης data, που του δίνει ευελιξία σε διαφορετικά μέσα (δορυφόρο, επίγεια, cable), χωρίς σφάλματα (error free).
Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, το DVB δεν είναι το μόνο τηλεοπτικό ψηφιακό πρότυπο στον πλανήτη. Υπάρχει ο αμερικανικός ανταγωνισμός από το ASTC, το οποίο όμως στους δορυφόρους που λαμβάνονται από τη χώρα μας, είναι ανύπαρκτο.
DVB-S2. Η εξέλιξη του δορυφορικού προτύπου
To DVB-S2 είναι η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη του DVB, που αφορά στις δορυφορικές μεταδόσεις. To DVB-S2 παρέχει 30% μεγαλύτερη επάρκεια από το DVB-S, συνδυάζει DVB-S για οικιακές και DVB-DSNG (DSNG, Digital Satellite News Gathering) για επαγγελματικές εφαρμογές και παρέχει υψηλές τεχνικές κωδικοποίησης, που εκμεταλλεύονται σε μέγιστο βαθμό τους πόρους του transponder. Το DVB-S2 μπορεί να χρησιμοποιήσει 4 τύπους διαμόρφωσης QPSK και 8PSK για εφαρμογές broadcast και 16APSK ή 32APSK για επαγγελματικές εφαρμογές και διαθέτει προηγμένο σύστημα FEC (Forward Error Correction).