Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
3 Ιανουαρίου 2025 09:55
3 Ιανουαρίου 2025 09:52
3 Ιανουαρίου 2025 09:43
3 Ιανουαρίου 2025 09:27
3 Ιανουαρίου 2025 09:19
2 Ιανουαρίου 2025 07:25
2 Ιανουαρίου 2025 07:22
2 Ιανουαρίου 2025 07:17
2 Ιανουαρίου 2025 07:15
29 Οκτωβρίου 2010 02:00
Δορυφορική λήψη – Επίγεια αναμετάδοση
Γράφει: Νίκος Ι. Βασιλούδης
Featured | Μπορεί να περνάμε πλέον στην ψηφιακή εποχή, ωστόσο το πολύ δυσάρεστο γεγονός είναι ότι ακόμα και στις μέρες μας, η αναλογική τηλεόραση δεν είναι προνόμιο όλων! Υπάρχουν περιοχές που δεν καλύπτονται από τις εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών, που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένα.
Στο παραπάνω πρόβλημα υπάρχει λύση που ακούει στην επίγεια αναμετάδοση των ιδιωτικών καναλιών, που εκπέμπονται από την πλατφόρμα της Nova, μέσω του δορυφόρου Hot Bird. Μια απλή και προσιτή λύση, με χαμηλής ισχύος εκπομπή (2W), που θα μπορεί να καλύψει χωριά και δήμους, όπου τα ιδιωτικά κανάλια δεν αναμεταδίδονται, επικαλούμενα το μεγάλο κόστος, σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων αυτών των περιοχών.
Λήψη των δορυφορικών προγραμμάτων
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία της εγκατάσταση του συστήματος λήψης, είναι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που θα παρουσιαστούν στο σημείο της αναμετάδοσης. Ειδικά σε κάποια χωριά, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με εκτεταμένες χιονοπτώσεις, θα χρειαστεί σίγουρα ειδικός εξοπλισμός, τον οποίο πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει ο τεχνικός, για να φέρει σε πέρας την αποστολή του.
Ίσως η καλύτερη λύση να είναι ένα ειδικά θερμαινόμενο κάτοπτρο, το οποίο θα κρατά τη θερμοκρασία του κατόπτρου σταθερή, ώστε να μην καλύπτεται από χιόνια και πάγο, τους χειμερινούς μήνες.
Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέξουμε, είναι ο τύπος και η ποιότητα του LNB, καθώς και το είδος του καλωδίου που θα χρησιμοποιήσουμε.
Το τρίτο και κυριότερο σημείο είναι η επιλογή δορυφορικού δέκτη. Παλαιότερα θα έπρεπε να προμηθευτούμε οικιακό δέκτη με ενσωματωμένο Irdeto, ωστόσο σήμερα πλέον, διατίθενται στην αγορά επαγγελματικοί δέκτες σε μορφή Headend, με ειδικά χαρακτηριστικά για την ανοχή της λειτουργίας τους μέσα στο χρόνο. Οι προδιαγραφές των μονάδων θα μας εγγυηθούν σταθερή και άψογη λειτουργία, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, παρόλο που το κόστος αυτών των μηχανημάτων είναι αρκετά μεγαλύτερο, σε σχέση με τους κοινούς δέκτες. Άλλωστε, η διαφορά αυτή στην τιμή, θα απαλειφθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την απουσία προβλημάτων.
Εκπομπή αναλογικών σημάτων
Για να εξασφαλίσουμε την άριστη μετάδοση των καναλιών, πρέπει πρώτα να έχουμε προβεί στις ανάλογες μετρήσεις σημάτων, από διάφορα σημεία της περιοχής λήψης, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι συχνότητες που έχουμε επιλέξει για εκπομπή, δεν θα επηρεάζονται από ανεπιθύμητες παρεμβολές από άλλα σήματα, προερχόμενα από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ευχής έργο, θα είναι να μην υπάρχουν καθόλου σήματα στο πεδίο και όλη η μπάντα να είναι καθαρή, κάτι που βέβαια σπάνια παρατηρείται.
Ένα από τα δυσκολότερα θέματα, που βρίσκεται στην αρμοδιότητα του τεχνικού και πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα, είναι και η επιλογή του σημείου εκπομπής. Πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η μορφολογία του εδάφους, τα φυσικά εμπόδια (δέντρα, βουνά κ.ά.), ενώ απαραίτητο είναι να υπολογιστεί σωστά και η γωνία εκπομπής, ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη κεραία.
Επίσης, σημαντική είναι και η επιλογή των συσκευών εκπομπής, η οποία πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες εκπομπής και των τεχνικών χαρακτηριστικών τους.
Οι διαμορφωτές
Οι διαμορφωτές, είναι το αμέσως επόμενο στάδιο, που οδηγείται το σήμα μετά τους δέκτες. Είναι οι συσκευές που θα μετατρέψουν το οπτικοακουστικό σήμα, σε σήμα RF. Η επιλογή τους, πρέπει να εξαρτηθεί από δυο παράγοντες:
Ο πρώτος είναι η στάθμη εξόδου τους. Η στάθμη αυτή, πρέπει να μπορεί να ανέβει σε υψηλό επίπεδο, ώστε να οδηγήσει ικανοποιητικά τα linear, αφού στην ουσία, εκτός από διαμορφωτές, οι συσκευές αυτές λειτουργούν και ως προενισχυτές των linear.
Παράλληλα, η ρύθμιση τις τελικής στάθμης εξόδου των linear, γίνεται από τους διαμορφωτές. Γι’ αυτό, καλό είναι να μη μεσολαβούν ενδιάμεσες βαθμίδες ενίσχυσης, μεταξύ των διαμορφωτών και των linear, γιατί θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις (θόρυβο, ταλαντώσεις κ.ά.).
Ο δεύτερος και σημαντικότερος παράγοντας, είναι η επιλογή του διαμορφωτή ανάμεσα σε DSB (διπλής πλευρικής) ή VSB (μονής πλευρικής). Παρότι ακριβότεροι, καλό θα είναι να επιλέξουμε VSB διαμορφωτές, ώστε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η ποιότητα του διαμορφωμένου σήματος θα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στην εκπομπή του.
Πολλές σύγχρονες μονάδες επαγγελματικών δορυφορικών δεκτών, ενσωματώνουν διαμορφωτές υψηλής ποιότητας που καλύπτουν τις παραπάνω ανάγκες, εξαλείφοντας την ανάγκη αγοράς επιπλέον εξοπλισμού.
Το linear
Τα linear πρέπει να χρησιμοποιούνται μονάχα όταν είναι απαραίτητα και μόνο, γιατί όπως όλοι οι ενισχυτές, υπόκεινται στον κανόνα μείωσης της στάθμης εξόδου .
Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα linear για να ενισχύσει 2 κανάλια, υποβιβάζεται η έξοδός του κατά 10dΒ. Έτσι, αν το linear είναι 5W, τότε θα μας δώσει μέγιστη έξοδο 500mW. Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα linear να ενισχύσει 8 κανάλια, η έξοδός του υποβιβάζεται κατά 16dΒ. Δηλαδή, αν το linear είναι 80W, θα μας δώσει μέγιστη έξοδο 2W.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω, είναι ότι η χρήση ενός ενισχυτή εξόδου για την εκπομπή πολλών καναλιών, είναι αδόκιμη από τεχνική πλευρά (αλληλεπίδραση πολλών καναλιών μεταξύ τους, ενδοδιαμόρφωση, αστάθεια του συστήματος). Παράλληλα, κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο και οικονομικά, αφού είναι σαφές ότι ένα linear 80W κοστίζει πολύ περισσότερο απ΄ ότι 8 linear των 2W.
Ο πιο σωστός τρόπος είναι η χρήση ενός ενισχυτή εξόδου (linear) για κάθε κανάλι, αφού μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη επιθυμητή ισχύ .
Panel & Multiplexer
Υπάρχουν δύο μέθοδοι, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εκπέμψουμε κανάλια από τις επίγειες κεραίες.
Η πρώτη, είναι να οδηγήσουμε τις εξόδους των linear σε ένα multiplexer και να κάνουμε εκπομπή με ένα πάνελ. Όμως, επειδή το multiplexer είναι συντονισμένο (εργοστασιακά) σε προκαθορισμένες συχνότητες (που έχουμε επιλέξει), η αλλαγή των συχνοτήτων, σε περίπτωση που χρειαστεί, είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η δεύτερη μέθοδος είναι να κάνουμε εκπομπή από κάθε έξοδο του linear, με ξεχωριστή κεραία. Δηλαδή, όσα κανάλια θέλουμε να εκπέμψουμε, τόσες θα είναι και οι κεραίες εκπομπής.
Αυτός ο τρόπος είναι πιο ευέλικτος σ΄ότι αφορά τις αλλαγές συχνοτήτων, που ενδεχομένως να χρειαστούμε, δεδομένου ότι ο συντονισμός των linear είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, σε αντίθεση με τα multiplexer.
Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολος, ιδιαίτερα όταν έχουμε πολλά κανάλια να μεταδώσουμε, αφού αυξάνεται ο αριθμός των κεραιών που πρέπει να εγκαταστήσουμε.
Αν πάντως, είμαστε σίγουροι για τις συχνότητες που έχουμε επιλέξει, η πρώτη μέθοδος ενδείκνυται.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στην προσαρμογή των κεραιών και των καλωδίων, ώστε να είναι και τα δύο 75Ω ή 50Ω.
Κλείνοντας
Η αναμετάδοση καναλιών είναι μια από τις πιο επίπονες εργασίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αυτό που αποζημιώνει τον τεχνικό, αφού πλέον έχει …δώσει εικόνα εκεί που δεν υπήρχε!