Skip to main content
26 Νοεμβρίου 2010 03:00

Inverto Unicable LNB

Ένα καλώδιο… 4 ανεξάρτητοι δέκτες

Γράφει: Αργύρης Νομικός
image?src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fd38336835381ab9e15b99f2eac64dbac XL

Η επανάσταση της τεχνολογίας Unicable ξεκινάει από το LNB της Inverto και επιτρέπει το διαμοιρασμό δορυφορικού σήματος μέσω ενός μονάχα καλωδίου…

Η Inverto φέρνει την επανάσταση στο διαμοιρασμό δορυφορικού σήματος, μέσω της τεχνολογίας Unicable. Για το διαμοιρασμό ενός δορυφόρου σε τέσσερις αυτόνομους δέκτες, χρησιμοποιείται ένα Quad LNB, το οποίο ως γνωστό, παρέχει τέσσερις εξόδους. Η εφαρμογή αυτή απαιτεί ένα καλώδιο για κάθε χρήστη, από το LNB έως το δορυφορικό δέκτη. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση, όπου η καλωδίωση δεν έχει προβλεφτεί στην ηλεκτρολογική μελέτη;
Το σύστημα Unicable, έρχεται να εξαλείψει τη χρήση των τεσσάρων καλωδίων, αφού μπορεί να επιτύχει ανεξαρτησία παρακολούθησης, χρησιμοποιώντας μόλις ένα καλώδιο. Έτσι, μπορεί να αναβαθμίσει δορυφορικά, παλιές τηλεοπτικές εγκαταστάσεις.
Το Unicable, μπορεί κατά κάποιο τρόπο να θεωρηθεί και πρωτόκολλο. Δηλαδή, για να μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά, πρέπει τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε στην εγκατάσταση, να το υποστηρίζουν. Τα πρώτα Unicable προϊόντα είναι το LNB και τα splitters της Inverto και ο ψηφιακός δορυφορικός δέκτης 030-CI της Lemon.
Πίσω από το Unicable LNB…
Την καρδιά του συστήματος αποτελεί το LNB της Inverto. Πρόκειται για ένα Quad LNB, με μία, αντί για τέσσερις εξόδους, της οποίας ο δείκτης θορύβου ανέρχεται στα 0,3dB. Ο χαρακτηρισμός ως Quad, είναι απόλυτα σωστός, αφού όπως και τα κοινά Quad, διαθέτει από δύο τοπικούς ταλαντωτές για κάθε δορυφορικό δέκτη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το μέγεθός του.
Όμως, σε αντίθεση με τα Universal Quads LNBs, που ανάλογα με τα σήματα ελέγχου που θα δεχθούν, κατεβάζουν το ένα τέταρτο του φάσματος του δορυφόρου (συνδυασμός μπάντας-πόλωσης), τα Unicable LNBs στέλνουν κάθε φορά μία εκ των τεσσάρων προκαθορισμένων συχνοτήτων που χρησιμοποιούν. Συγκεκριμένα, έχουμε τέσσερις συχνότητες IF, τις 1680, 1420, 2040 και 1210. Με αυτόν τον τρόπο ,αφού στο καλώδιο στέλνονται συνολικά τέσσερις διαφορετικές συχνότητες, μπορούν να συνυπάρχουν, χωρίς να επηρεάζει η μία την άλλη.
Παρότι η επιλογή της συχνότητας που λαμβάνει ο κάθε δέκτης, επιτυγχάνεται εύκολα από τα μενού του, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, αφού δεν γίνεται δύο δέκτες του ίδιου δικτύου να χρησιμοποιούν την ίδια IF. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ένας από τους δύο δεν θα λειτουργήσει.
Η εγκατάσταση βήμα-βήμα
H εγκατάσταση του όλου συστήματος Unicable, επιτυγχάνεται πολύ εύκολα, ακόμη και από αρχάριους, εφόσον βέβαια ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες, τις οποίες σας παραθέτουμε αναλυτικά. Υπάρχουν δύο τύποι εγκαταστάσεων, η μία, χρησιμοποιώντας συνδεσμολογία splitters και η άλλη με χρήση των εξόδων loop through, των δορυφορικών δεκτών.

Εγκατάσταση με συνδεσμολογία
loop through
  1. Εγκαταστήστε το κάτοπτρό σας, τοποθετώντας σε αυτό ένα κοινό Single Universal LNB και όχι το Unicable LNB. Χρησιμοποιώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό μετρήσεων, όπως πεδιόμετρο, αφού ρυθμίσετε το LNB, συγκρατήστε όσο το δυνατόν καλύτερα την ακριβή θέση του. Εάν τώρα, το πεδιόμετρό σας είναι αρκετά σύγχρονο, υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστηρίζει πρωτόκολλο SCR, δηλαδή Unicable, οπότε να μπορείτε να κάνετε την εγκατάσταση απευθείας με το  Unicable LNB.
  2. Αφαιρέστε το Single Universal LNB και τοποθετήστε στη θέση του, το Unicable LNB.
  3. Συνδέστε τους δορυφορικούς δέκτες στο δίκτυο ρεύματος και κρατήστε τους σε κατάσταση αναμονής (stand by).
  4. Συνδέστε τους δέκτες με τις τηλεοράσεις ή οθόνες.
  5. Συνδέστε τον πρώτο δορυφορικό δέκτη, με το καλώδιο που κατεβαίνει από το Unicable LNB. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέσετε ή ανοίξετε τους υπόλοιπους δορυφορικούς δέκτες.
  6. Ανοίξτε το δορυφορικό δέκτη. Σε περίπτωση που τον χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά, θα σας εμφανιστεί οδηγός (τον οποίο μπορείτε να παρακάμψετε αν θέλετε) για να δηλώστε ώρα, ημερομηνία και γλώσσα μενού. Καλό είναι πάντως, να δηλώσετε τουλάχιστον ως γλώσσα μενού, τα ελληνικά.
  7. Πατήστε το κεντρικό πλήκτρο “Menu” του τηλεχειριστηρίου και επιλέξτε “Εγκατάσταση παραμέτρων”.
  8. Στην κάρτα “Εγκατάσταση παραμέτρων”, επιλέξτε “Άλλες ρυθμίσεις”.
  9. Στην κάρτα “Άλλες ρυθμίσεις”, μετακινηθείτε στην επιλογή “Τύπος LNB” και πατήστε το κεντρικό πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου.
  10. Στο παράθυρο με τους τύπους LNB που θα εμφανιστούν, διαλέξτε “Unicable”.
  11. Επιστρέφοντας αυτόματα στην κάρτα “Άλλες ρυθμίσεις”, μετακινηθείτε στην επιλογή “Δορυφόρος”.
  12. Διαλέξτε το δορυφόρο που κατεβάζετε με το Unicable LNB.
  13. Επιστρέφοντας αυτόματα στην κάρτα “Άλλες ρυθμίσεις”, μετακινηθείτε στην επιλογή “IF Frequency”.
  14. Μια λίστα με τέσσερις συχνότητες που αναφέραμε παραπάνω, θα εμφανιστούν. Παρότι μπορείτε να διαλέξετε όποια επιθυμείτε, καλό είναι να επιλέξετε την πρώτη, ώστε η σειρά σύνδεσης των δεκτών, να συμπίπτει με αυτή των συχνοτήτων.
  15. Η διαδικασία τελειώνει, πατώντας το πλήκτρο ‘Exit”. Τότε θα εμφανιστεί ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Εφόσον επιθυμείτε να σώσετε τις αλλαγές, πατήστε το πράσινο πλήκτρο, αλλιώς το κόκκινο.
  16. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό, αλλά μπορείτε να το κάνετε για να κερδίσετε χρόνο. Κατεβάστε τα κανάλια, με τη διαδικασία της αυτόματης αναζήτησης και συντονιστείτε σε ένα από αυτά.
  17. Κλείστε το δέκτη (κατάσταση stand by).
  18. Επαναλάβετε τα βήματα 6-17 και για τους υπόλοιπους δέκτες. Προσοχή μόνο στο βήμα 14, να μην επιλέξετε την ίδια συχνότητα για δύο δέκτες.
  19. Ανάψτε τον πρώτο δέκτη.
  20. Συνδέστε με καλώδιο loop though την έξοδο IF του πρώτου δέκτη, με την είσοδο IF του δεύτερου.
  21. Επαναλάβετε τα βήματα 19, 20 και για τους υπόλοιπους δέκτες.

Εφόσον έχετε υλοποιήσει επακριβώς τα παραπάνω βήματα, από τους τέσσερις δέκτες θα παρακολουθείτε δορυφορικά κανάλια, χωρίς να επηρεάζει ο ένας τον άλλο. Επίσης, μπορείτε να κλείνετε ή να ανοίγετε οποιοδήποτε δέκτη, χωρίς να αλληλοεπηρεάζονται.

Εγκατάσταση με splitters
Στην ίδια συσκευασία με το LNB, βρίσκονται και τρία splitters, τα οποία διαθέτουν μία είσοδο και δύο εξόδους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά της συνδεσμολογίας loop through, σε περιπτώσεις όπως αυτές που δεν επιτρέπουν τη χρήση των εξόδων IF των δεκτών, με τις γνωστές βέβαια επιπτώσεις στη στάθμη του σήματος. Φυσικά, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε splitters, αλλά μόνο αυτά που υποστηρίζουν την τεχνολογία Unicable, όπως αυτά της Inverto.
  1. Επαναλάβετε τα βήματα 1 έως 4, της προηγούμενης παραγράφου.
  2. Συνδέστε το καλώδιο που κατεβαίνει από το Unicable LNB, στο πρώτο splitter.
  3. Συνδέστε τις δύο εξόδους του πρώτου splitter, με τις εισόδους των άλλων δύο.
  4. Φτιάξτε τέσσερα καλώδια, τα οποία συνδέστέ τα στις τέσσερις εξόδους των δύο splitters και οδηγήστε τα μέχρι τους δέκτες. Σε καμία περίπτωση όμως, μην τα συνδέσετε ακόμη με τους δέκτες.
  5. Συνδέστε τον πρώτο δορυφορικό δέκτη με το splitter.
  6. Επαναλάβετε τα βήματα 6-17 της προηγούμενης παραγράφου.
  7. Συνδέστε διαδοχικά και τους υπόλοιπους δορυφορικούς δέκτες με τα splitter, πραγματοποιώντας τα βήματα 6-17 της προηγούμενης παραγράφου.
  8. Ανοίξτε έναν-έναν τους δέκτες, ξεκινώντας από τον πρώτο μέχρι και τον τέταρτο.
Θετικά και Αρνητικά…
Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνολογίας Unicable, είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης του καλωδίου, κάτι που μειώνει το κόστος της εγκατάστασης και διευκολύνει το έργο του τεχνικού.
Από την άλλη, μην περιμένετε να προσαρμόσετε την Unicable, σε κάθε είδος εγκατάστασης. Ξεχάστε τα διπλά LNB, Unicable-Unicable ή Unicable-Single, όπως και γενικότερα, τα συστήματα με διακόπτες DiSEqC 1.0 ή 1.1 ή ακόμη και τη συνύπαρξη δορυφορικού-επιγείου.

Η πορεία του Unicable
Το Unicable ήρθε για να μείνει και μπορεί η Inverto να έκανε την αρχή, αλλά πλέον στην αγορά υπάρχουν πολλά μηχανήματα που ενσωματώνουν την τεχνολογία. Πέρα από τα LNB, το Unicable έχει ενσωματωθεί σε πολλά μοντέλα πολυδιακοπτών, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα, αφού λάβουν τα σήματα από ένα κοινό Quattro LNB, να τα διαμοιράσουν μέσω ενός καλωδίου σε ορισμένο αριθμό χρηστών. Αντίστοιχα, την τεχνολογία αφομοίωσαν και οι δορυφορικοί δέκτες, αφού πλέον κυκλοφορούν πολλά μοντέλα που υποστηρίζουν το αντίστοιχο πρωτόκολλο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Grandstream WP836
H Grandstream παρουσιάζει το νέο της ανθεκτικό Wi-Fi 6 Ruggedized Cordless IP Phone, το WP836, την τελευταία προσθήκη στη σειρά WP. Η σειρά WP παρέχει φορητά τηλέφωνα Wi-Fi που είναι εξοπλισμένα με…
ANGA Free TV-V3 / 2-V3 / 4 COMBO-V3
Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή νέων τηλεχειριστηρίων μάρκας ANGA της σειράς Free TV Version 3. Πρόκειται για 3 ποιοτικά τηλεχειριστήρια, με εργονομικό σχεδιασμό και πολύ καλή α…
Promax MD-200C
Η Promax – εκτός από κορυφαία πεδιόμετρα – παράγει μία ευρεία γκάμα οργάνων μέτρησης για όλες τις εφαρμογές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψηφιακό επιτραπέζιο πολύμετρο MD-200C, το οποίο φέ…
Ekselans ODU LTE 4G
Το ODU LTE 4G είναι ένα all-in-one 4G router για εξωτερική χρήση λήψης δεδομένων 4G, με ενσωματωμένη omnidirectional κεραία 4x4 MIMO για υψηλές ταχύτητες και στιβαρή κατασκευή. Μία εξαιρετική περίπτ…
TP-Link Omada: Η έξυπνη Cloud λύση για επαγγελματική δικτύωση
Η πλατφόρμα του Omada Software Defined Networking (SDN) ενσωματώνει συσκευές δικτύου, συμπεριλαμβανομένων Access Point, Switch και Gateway, που παρέχουν 100% κεντρική διαχείριση cloud. Το Omada δημι…
Prolink PLT-288B-10000
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της νέας σειράς καλωδίων PLT-288B της Prolink. Πρόκειται για νέας γενιάς ενεργά οπτικά καλώδια HDMI σε HDMI, τα οποία έρχονται με μήκος 20, 30, 50…
TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30F
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή του τελευταίου μοντέλου της σειράς θωρακισμένων ενισχυτών με βύσματα F. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…
Bridge Cable KL015 / KL016 / KL017 / KL018 / KL019
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων LAN μάρκας Bridge Cable, σε κουλούρες 100m. Πρόκειται για μονόκλωνα καλώδια CAT6 με πάχος καλωδίου 23AWG, τα οποία προσφέρουν αξιό…
Promax ATLaS NG
Έχει προστεθεί μία τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για το πεδιόμετρο - ναυαρχίδα Promax ATLaS NG. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην playlist Promax ATLaS NG - Εκπαιδευ…
Ikusi AM 321
Ο Multiband ενισχυτής AM 321 της Ikusi by Fagor, είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος ενισχυτής πολλαπλών ζωνών με 3 εισόδους για εσωτερικούς χώρους, προσαρμοσμένος στο LTE. Ο AM 321 (Ref. 35386) είναι κα…
Ikusi WAF 201
Ο ενισχυτής WAF 201 (Ref. 35150) είναι ένας broadband ενισχυτής υψηλής στάθμης εξόδου, ιδανικός για την ενίσχυση όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Βασικά χαρακτηριστικά: •…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιο…
Smart TV OS
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις κατασκευάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να χαρακτηρίζονται έξυπνες και να προσφέρουν διευρυμένες δυνατότητες τηλεθέασης, σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέ…
Sat & Zap, Απρίλιος 2025
Ξεκίνησαν εκπομπές οι νέοι ισχυροί δορυφόροι Astra 1P, Turksat 6A, Badr8 (στον τελευταίο λαμβάνουμε στα δυτικά ακόμα και τη δέσμη Δυτικής Αφρικής). Οι τουρκοκύπριοι εκπέμπουν ελεύθερα όλα τα κανάλια…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.