Skip to main content
24 Ιανουαρίου 2012 23:38

Μετρήσεις MER & BER

Πώς θα τις χρησιμοποιήσετε καλύτερα!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
11d123796086c1d809e731bf566e453d XL 836cca68

Featured | Τις συναντάμε κάθε μέρα στην οθόνη του πεδιόμετρού μας… Στηριζόμαστε πάνω τους για να βγάλουμε συμπεράσματα… Αλλά πόσο καλά τελικά γνωρίζουμε τις βασικές ψηφιακές μετρήσεις BER και MER; Πώς μπορούμε να τις “διαβάσουμε” για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην πράξη;Τις συναντάμε κάθε μέρα στην οθόνη του πεδιόμετρού μας… Στηριζόμαστε πάνω τους για να βγάλουμε συμπεράσματα… Αλλά πόσο καλά τελικά γνωρίζουμε τις βασικές ψηφιακές μετρήσεις BER και MER; Πώς μπορούμε να τις “διαβάσουμε” για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην πράξη;

Η καθημερινότητα του Έλληνα εγκαταστάτη κεραιών έχει να κάνει με δύο ψηφιακά πρότυπα. Το DVB-S/S2 για εγκατάσταση δορυφορικού κατόπτρου και το “νεοφερμένο” DVB-T για επίγεια κεραία. Από τα λιτά, οικονομικά Sat Finders έως τα πληθωρικά πεδιόμετρα, οι μετρήσεις που σπάνια απουσιάζουν για τα δύο πρότυπα της ελληνικής πραγματικότητας είναι το BER και το MER. Με την ένδειξη στάθμης σήματος και το S/N να είναι οι αγαπημένες μετρήσεις των τεχνικών στα αναλογικά σήματα, το BER και το MER αντίστοιχα είναι οι μετρήσεις που αναζητάμε στην οθόνη του οργάνου μας για να κατανοήσουμε τα ψηφιακά σήματα που λαμβάνει η κεραία μας.

BER – Bit Error Rate

Η μέτρηση BER μας συνοδεύει στις ταράτσες από την εποχή που εμφανίστηκαν τα ψηφιακά δορυφορικά πακέτα. Στη βιβλιογραφία και στο διαδίκτυο μπορεί να το συναντήσουμε ως Bit Error Rate, αλλά και ως Bit Error Ratio. Δεν πρόκειται για λογοπαίγνιο αλλά για διαφορετική απόδοση της έννοιας του BER, αφού απ’ τη μια παρουσιάζεται ως ρυθμός των εσφαλμένων bit και απ’ την άλλη ως αναλογία των εσφαλμένων bit. Η πραγματικότητα φαίνεται να κρύβεται πίσω και από τις δύο έννοιες, οπότε εμείς θα εστιάσουμε στην κατανόηση της μέτρησης καθ’ αυτής και έπειτα μπορεί ο καθένας να την αποδώσει όπως εκτιμά καλύτερα.

Στην ταράτσα ο τεχνικός χρησιμοποιεί το BER κυρίως για τη ρύθμιση δορυφορικής κεραίας και μάλιστα για μικρομετρική ρύθμιση. Τον πρώτο λόγο στη στόχευση έχει είτε ο αναλυτής φάσματος, στην περίπτωση που είναι διαθέσιμος, είτε η λειτουργία Sat Finder στα αντίστοιχα όργανα. Μετά τη στόχευση, η σύγχρονη τεχνολογία έφερε τη δυνατότητα ταυτοποίησης του σήματος λήψης είτε με ψηφιακή αναγνώριση της ταυτότητας του δορυφόρου (Network Information Table – NIT), είτε με σάρωση ψηφιακών αναμεταδοτών (transponders) και προβολή των ελεύθερων προγραμμάτων (βάσει μνημών). Εφόσον εξασφαλίσουμε ότι ήμαστε στο σωστό δορυφόρο προχωράμε στις τελικές ρυθμίσεις του κατόπτρου για να πάρουμε το καλύτερο δυνατόν συμβουλευόμενοι την ένδειξη της μέτρησης BER.

Το BER αναφέρεται στα εσφαλμένα bit της σειράς δεδομένων κατά τη λήψη. Για παράδειγμα μια ένδειξη στο πεδιόμετρο 3.1E-7, δηλαδή 3.1×10-7, σημαίνει 3.1 λανθασμένα bit σε κάθε 10.000.000 bit. Οπότε, όσο μικραίνει το BER τόσο καλύτερο είναι το σήμα λήψης, εφόσον έχουμε λιγότερα εσφαλμένα bit. Προσοχή όμως στον αρνητικό εκθέτη της ένδειξης, ο οποίος όσο αυξάνει κατά απόλυτη τιμή, το BER μειώνεται. Άρα:

όσο μικραίνει το BER τόσο καλύτερο είναι το σήμα λήψης

Κατά τη λήψη ενός σήματος COFDM εφαρμόζονται δύο διορθωτές σφάλματος (όπως και κατά τη λήψη ενός δορυφορικού σήματος QPSK), όπως βλέπουμε στο block διάγραμμα της εικόνας 1 του τμήματος λήψης. Η μέτρηση του BER εφαρμόζεται πριν και μετά τον διορθωτή Viterbi, δείχνοντάς μας τα σφάλματα απευθείας μετά τη λήψη, αλλά και μετά την πρώτη διόρθωση λαθών.

Το MER αντί του S/N

Όπως το BER έχει γίνει πρακτικά η αγαπημένη δορυφορική μέτρηση των τεχνικών, έτσι το MER έχει “κατακτήσει” την επίγεια ψηφιακή εγκατάσταση. Σε μια αναλογική εγκατάσταση το πρώτο πράγμα, μετά τη στάθμη σήματος, που κοιτάει ο τεχνικός είναι το S/N. Η αναλογία αυτή, στην ψηφιακή εποχή αποδίδεται μέσω του MER.

To MER (Modulation Error Ratio) δηλώνει την αναλογία του σφάλματος διαμόρφωσης. Στην εικόνα 2 βλέπετε ένα σήμα COFDM που χρησιμοποιεί διαμόρφωση 16QAM κατά την πολυπλεξία FDM της COFDM και την αναπαράσταση των υποφερουσών της 16QAM στο τεταρτημόριο. Κάθε σταυρός αντιστοιχεί σε μια υποφέρουσα δηλώνοντας το πλάτος και τη φάση της, τα δύο στοιχεία δηλαδή που αλλάζει η QAM κατά τη διαμόρφωση ενός σήματος. Το μπλε διάνυσμα δηλώνει την υποφέρουσα της ιδανικής λήψης, ενώ το πορτοκαλί την υποφέρουσα της πραγματικής λήψης. Όπως βλέπουμε, η υποφέρουσα της πραγματικής λήψης αποκλίνει από την ιδανική όσον αφορά το πλάτος και τη φάση της. Η διανυσματική διαφορά των δύο, που αναπαρίστανται από το κόκκινο διάνυσμα, δηλώνει το σφάλμα διαμόρφωσης. Δηλαδή έχουμε:

      
      

Σφάλμα διαμόρφωσης = Πραγματικό σήμα λήψης – Ιδανικό σήμα λήψης

Το MER όμως είπαμε είναι η αναλογία του σφάλματος διαμόρφωσης και ο τύπος που το προσδιορίζει είναι:

 
  

Βλέπουμε λοιπόν ότι το σφάλμα διαμόρφωσης είναι αντιστρόφως ανάλογο με την τιμή του MER. Οπότε όσο μικρότερο είναι το σφάλμα διαμόρφωσης, δηλαδή όσο λιγότερο αποκλίνει το σήμα λήψης από το ιδανικό, τόσο μεγαλύτερη είναι η ένδειξη του MER. Άρα:

ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΙ Η ΕΝΔΕΙΞΗ MER ΤΟΣΟ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΛΗΨΗΣ.

To MER σε σχέση με το BER

Η συμπεριφορά του MER σε σχέση με την αυξομείωση της ποιότητας του σήματος λήψης είναι γραμμική, σε αντίθεση με του BER που είναι λογαριθμική. Ας ρίξουμε μια ματιά στο σχέδιο της εικόνας 4, όπου βλέπουμε το MER και το BER σε σχέση με το θόρυβο (στον άξονα x) του σήματος. Παρατηρούμε την αύξουσα γραμμική συνάρτηση του MER με την ποιότητα του σήματος, ενώ αντίθετα το BER μειώνεται καθώς βελτιώνεται η ποιότητα του σήματος. Αυτό όμως που έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι ένα σημείο στο διάγραμμα του BER, όπου με πολύ μικρή αλλαγή της ποιότητας του σήματος, το BER μειώνεται απότομα. Αυτό το σημείο, η «κατηφόρα» στο διάγραμμα του BER, ονομάζεται «cliff effect» και είναι το σημείο όπου το σήμα λήψης μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό ή όχι. Έτσι λοιπόν, το BER μας δείχνει με μεγάλη ακρίβεια σε ποιο σημείο της «κατηφόρας» είμαστε, δηλαδή πόσο κοντά είμαστε στην οριακή λήψη ή αλλιώς πόσο κοντά είμαστε στο κατώφλι που το σήμα μας θεωρείται ικανοποιητικό. Το κατώφλι αυτό ονομάζεται QEF – Quasi Error Free και η τιμή του QEF=2.0×10-4 BER δηλαδή 2 εσφαλμένα bit σε κάθε 10.000 bit εκπομπής.

Δεξιά ή αριστερά του «cliff effect» βλέπουμε ότι το BER παραμένει σταθερό. Έτσι λοιπόν, πέρα του σημείου αυτού, το BER δεν μπορεί να μας βοηθήσει στη μέτρηση του σήματος λήψης. Αντιθέτως, όπως βλέπουμε και στο διάγραμμα, το MER με αύξουσα γραμμική συμπεριφορά μάς δίνει τις πληροφορίες που θέλουμε.

MER – Noise Margin – Constellation

Το MER είναι μια μέτρηση που συνδέεται άμεσα με το Noise Margin, αλλά και το Constellation της ψηφιακής διαμόρφωσης COFDM. Για να “εξερευνήσει” κάποιος τη σχέση του πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δει τη συμπεριφορά της μέτρησης MER σε συνάρτηση με το Noise Margin πειράζοντας την πηγή της ψηφιακής διαμόρφωσης. Έτσι, επιστρατεύσαμε το πεδιόμετρο Promax TV Explorer HD με δυνατότητα προβολής της σχετικά σπάνιας ένδειξης Noise Margin, όπως και έναν διαμορφωτή COFDM.

Μέσα από τους πειραματισμούς προκύπτει ότι εάν έχουμε σήμα με διαμόρφωση 64QAM στο πρότυπο DVB-T, το Noise Margin είναι περίπου 6dB χαμηλότερο από το αντίστοιχο με διαμόρφωση 16QAM (εικόνα 05). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε το ίδιο περιθώριο πτώσης στην τιμή του MER και επομένως η λήψη να γίνεται πιο απαιτητική. Δηλαδή, παρότι η τιμή του MER παραμένει ίδια, αυτό που αλλάζει είναι το περιθώριο ανοχής στο θόρυβο (noise margin).

Είτε πρόκειται για καλωδιακή εγκατάσταση DVB-T (ξενοδοχεία, κτλ.), είτε για κεντρική λήψη, η γνώση της σχέσης του MER με τη διαμόρφωση QAM της COFDM είναι εξαιρετικά χρήσιμη και αποδίδεται μέσω του Noise Margin.

Οριακή λήψη

Αρκετό ενδιαφέρον έχει να εξετάσουμε μερικά φάσματα μιας οριακής λήψης επίγειου ψηφιακού σήματος DVB-T. Το πρόβλημα στη λήψη προκύπτει στα κανάλια 46 και 47 εξαιτίας της παρεμβολής αναλογικών σημάτων, ενώ στο κανάλι 48 δεν υπάρχει παρεμβολή. Η λήψη φαίνεται στο φάσμα της εικόνας 06, όπου ξεκάθαρα προβάλλουν οι αναλογικές παρεμβολές πίσω από τα ψηφιακά κανάλια 46 και 47.

· Στην καρτέλα της εικόνας 07 έχουμε τις μετρήσεις του καναλιού 47. Η τιμή του BER είναι μεγάλη, η τιμή του MER μικρή και στην πράξη η λήψη εικόνας έχει πάρα πολλά προβλήματα. Η λήψη δεν είναι αποδεκτή.

· Στην καρτέλα της εικόνας 08 έχουμε τις μετρήσεις του καναλιού 46. Οι ελάχιστα καλύτερες τιμές του MER και του BER επιτρέπουν την προβολή εικόνας και παρακολούθηση του προγράμματος. Η λήψη είναι οριακή.

· Στην καρτέλα της εικόνας 09 έχουμε το κανάλι 48. Με 3dB χαμηλότερη στάθμη από το 47, επειδή απουσιάζει η παρεμβολή αναλογικού καναλιού που συναντάμε στα άλλα δύο κανάλια, οι τιμές του MER και του BER είναι πολύ καλύτερες, δίνοντάς μας μια ικανοποιητική λήψη.

{gallery}4034{/gallery}

Τεύχος 41

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30F
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή του τελευταίου μοντέλου της σειράς θωρακισμένων ενισχυτών με βύσματα F. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…
Bridge Cable KL015 / KL016 / KL017 / KL018 / KL019
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων LAN μάρκας Bridge Cable, σε κουλούρες 100m. Πρόκειται για μονόκλωνα καλώδια CAT6 με πάχος καλωδίου 23AWG, τα οποία προσφέρουν αξιό…
Promax ATLaS NG
Έχει προστεθεί μία τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για το πεδιόμετρο - ναυαρχίδα Promax ATLaS NG. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην playlist Promax ATLaS NG - Εκπαιδευ…
Ikusi AM 321
Ο Multiband ενισχυτής AM 321 της Ikusi by Fagor, είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος ενισχυτής πολλαπλών ζωνών με 3 εισόδους για εσωτερικούς χώρους, προσαρμοσμένος στο LTE. Ο AM 321 (Ref. 35386) είναι κα…
Ikusi WAF 201
Ο ενισχυτής WAF 201 (Ref. 35150) είναι ένας broadband ενισχυτής υψηλής στάθμης εξόδου, ιδανικός για την ενίσχυση όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Βασικά χαρακτηριστικά: •…
Η IDComs συμμετέχει στη Salonica Electronix 2025!
Στα πλαίσια της συνεχούς δυναμικής παρουσίας της IDComs σε εκθέσεις και events, η εταιρεία θα συμμετάσχει και φέτος στην έκθεση Salonica Electronix 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη…
Ruijie Reyee RG-RAP72Pro
Το RG-RAP72Pro σχεδιάστηκε για να προσφέρει ασύρματη σύνδεση υψηλής απόδοσης σε επαγγελματικούς χώρους. Αυτοί οι επαγγελματικοί χώροι κυμαίνονται από ξενοδοχειακές μονάδες, σε μικρές επιχειρήσεις, γ…
Goobay HDMI Optical Hybrid Ultra High Speed 30m / 40m / 50m
Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς καλωδίων HDMI μάρκας Goobay. Πρόκειται για ultra high speed ενεργά οπτικά καλώδια (AOC – Active Optical Cable) HDMI version 2.1, τα οποία…
TP-Link Omada EAP650-Desktop
Η TP-Link παρουσιάζει το νέο EAP650-Desktop, ένα επιτραπέζιο Access Point για συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας με ευέλικτη ανάπτυξη. Προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi 6 και είναι ιδανικό γ…
H850 – Συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρματα τηλεχειριστήρια
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός ποιοτικού και αξιόπιστου αντιγραφέα τηλεκοντρόλ, του H850. Πρόκειται για μια μικροσκοπική συσκευή ανάγνωσης κωδικού και συχνότητας για ασύρμα…
IKUSI by FAGOR FMC Series
Η σειρά FMC της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 20 μοντέλα Cascade πολυδιακοπτών στους οποίους ο αριθμός εισόδων αποτελεί επίσης και τον αριθμό γραμμών καθόδου (trunk lines). Για τις εν λόγω σειρές, δια…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιο…
Smart TV OS
Οι σύγχρονες τηλεοράσεις κατασκευάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να χαρακτηρίζονται έξυπνες και να προσφέρουν διευρυμένες δυνατότητες τηλεθέασης, σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέ…
Sat & Zap, Απρίλιος 2025
Ξεκίνησαν εκπομπές οι νέοι ισχυροί δορυφόροι Astra 1P, Turksat 6A, Badr8 (στον τελευταίο λαμβάνουμε στα δυτικά ακόμα και τη δέσμη Δυτικής Αφρικής). Οι τουρκοκύπριοι εκπέμπουν ελεύθερα όλα τα κανάλια…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.