ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέες μετρήσεις COFMD από την Promax
Το TV Explorer στην εποχή συνύπαρξης αναλογικών και ψηφιακών εκπομπών
Featured | Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νέας επίγειας ψηφιακής τεχνολογίας, η Promax, με το κορυφαίο πεδιόμετρο της σειράς TV EXPLORER, εισάγει νέες μετρήσεις με ολόφρεσκες ιδέες, διευρύνοντας την «εργαλειοθήκη» μας, αλλά και τις γνώσεις μας.Με συνοδό το κορυφαίο πεδιόμετρο TV Explorer II+ της ισπανικής εταιρείας κατασκευής οργάνων μέτρησης PROMAX, θα πάμε ένα ταξίδι στο χώρο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, με τρένο τις νέες μετρήσεις που ενσωματώνονται πλέον στο όργανο. Το πεδιόμετρο TV Explorer II+ διαθέτει πολλές δυνατότητες, τόσες που μπορεί σημαντικές «λεπτομέρειες» να περνάνε απαρατήρητες, όπως οι νέες μετρήσεις για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, που δημιούργησε εξολοκλήρου η εταιρεία Promax (πατέντες) και προσφέρει στους τυχερούς ιδιοκτήτες του πεδιομέτρου. Πέρα, όμως, από επιπλέον εργαλεία στην καταπολέμηση των προβλημάτων που μπορεί να συναντήσουμε στη νέα τεχνολογία COFMD, οι μετρήσεις της PROMAX αποτελούν ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό κεφάλαιο, οπωσδήποτε άξιο για μελέτη. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις τρεις νέες μετρήσεις, MER by Carrier, Merogram και Spectogram.
MER by Carrier
Το MER by Carrier χρησιμεύει στον εντοπισμό μιας αναλογικής εκπομπής που μεταδίδεται στην ίδια θέση καναλιού με το ψηφιακό κανάλι μέτρησης. Η επίδραση του αναλογικού καναλιού μπορεί να μην εντοπίζεται σε καμία άλλη μέτρηση από αυτές που μέχρι τώρα γνωρίζουμε, αλλά τα αποτελέσματά της να είναι αισθητά. Το MER by Carrier χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά προηγμένο αλγόριθμο, ο οποίος σε ελάχιστο χρόνο αναλύει το MER για κάθε ένα carrier που στο σύνολο τους διαμορφώνουν το επιλεγμένο κανάλι και το εμφανίζει ως μία γραφική παράσταση.
Το MER είναι η πλέον απαραίτητη μέτρηση στα ψηφιακά σήματα και δηλώνει την ποιότητα λήψης. Πιο συγκεκριμένα, μετράει το μέσο όρο της αναλογίας του σφάλματος διαμόρφωσης, στο σύνολο των χιλιάδων υποφερουσών ενός σήματος COFDM. Πρόκειται για μια πολύ αποδοτική μέτρηση της ποιότητας λήψης, που ωστόσο δεν μπορεί να μας καλύψει στην περίπτωση που μετράμε ένα ψηφιακό κανάλι στο οποίο εκπέμπεται ταυτόχρονα ένα αναλογικό κανάλι. Μάλιστα, την περίπτωση αυτή, δεν μπορούμε να την καλύψουμε με καμία μέτρηση, ούτε με το BER, αλλά ούτε και με τον αναλυτή φάσματος, αφού το αναλογικό σήμα κρύβεται πίσω από το φάσμα του ψηφιακού. Το MER λαμβάνοντας το μέσο όρο της αναλογίας του σφάλματος διαμόρφωσης δεν επηρεάζεται στο σύνολό του, με αποτέλεσμα τα αρνητικά αποτελέσματα του αναλογικού σήματος να παραμένουν μυστήριο, αφού όλες οι μέχρι τώρα μετρήσεις αποδεικνύονται καλές. Την περίπτωση όπου θα λαμβάνουμε ένα ψηφιακό σήμα και ταυτόχρονα στην ίδια θέση καναλιού θα εκπέμπεται ένα αναλογικό κανάλι, πρόκειται να τη συναντήσουμε στο προσεχές μέλλον, κατά τη μεταβατική περίοδο αλλαγής των αναλογικών μεταδόσεων σε ψηφιακές.
Για τον έλεγχο της μέτρησης, χρησιμοποιήσαμε ένα Headend με δύο μονάδες που μετέδιδαν ένα αναλογικό σήμα και ένα ψηφιακό μπουκέτο αντίστοιχα. Στην εικόνα 1 βλέπετε τα δύο κανάλια σε διπλανές θέσεις καναλιών (S20 και S21). Έπειτα φέραμε τα κανάλια αυτά το ένα πάνω στο άλλο, όπως βλέπετε στην εικόνα 2, όπου το αναλογικό κανάλι λόγω της αρκετά υψηλότερης στάθμης ξεχωρίζει πάνω από το τραπέζιο φάσμα του ψηφιακού. Στη συνέχεια μειώσαμε τη στάθμη του αναλογικού καναλιού, τόσο ώστε να χαθεί πίσω από το ψηφιακό σήμα (εικόνα 3). Όπως βλέπετε, στο φάσμα η παρουσία του αναλογικού καναλιού κάτω από το ψηφιακό σήμα δεν είναι αισθητή, όπως επίσης δεν είναι αισθητή και στις μετρήσεις BER και MER. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιώντας τη μέτρηση MER by Carrier βλέπουμε αισθητά την επίδραση του αναλογικού καναλιού στο σύνολο των υποφερουσών του ψηφιακού μπουκέτου (εικόνα 4). Στην εικόνα 4 είναι ξεκάθαρα τα βυθίσματα που δηλώνουν τις κακές μετρήσεις MER στα σημεία των φερουσών εικόνας και ήχου του αναλογικού καναλιού. Τη στιγμή που πραγματοποιήσαμε τη μέτρηση αυτή, διακόψαμε τη μετάδοση του αναλογικού καναλιού, λαμβάνοντας το σήμα της εικόνας 5, όπου πλέον οι παρεμβάσεις του αναλογικού καναλιού δεν υπάρχουν.
Spectogram
To Spectrogram χρησιμοποιείται για την καταγραφή και τον εντοπισμό προβλημάτων ή διακοπών σήματος, σε καθορισμένο εύρος συχνοτήτων σε βάθος χρόνου.
Φανταστείτε να προβάλλεται στην οθόνη του πεδιομέτρου το εύρος συχνοτήτων στον κατακόρυφο άξονα αντί για τον οριζόντιο και στον οριζόντιο να τρέχει ο χρόνος, γυρνώντας κατά 90 μοίρες την οθόνη του αναλυτή φάσματος. Αυτό είναι το Spectrogram, όπου μας παρουσιάζει σε μια οθόνη την κατάσταση ενός ορισμένου εύρους συχνοτήτων σημάτων σε καθορισμένο διάστημα χρόνου, για τον εντοπισμό προβλημάτων. Στην εικόνα 6 βλέπουμε το μενού της μέτρησης, όπου ορίζουμε το χρόνο καταγραφής των σημάτων, από 1 έως 8.500 λεπτά. Το εύρος των συχνοτήτων μέτρησης καθορίζεται σύμφωνα με το span που έχουμε ρυθμίσει στον «κανονικό» αναλυτή φάσματος. Στην εικόνα 7 βλέπουμε τη δοκιμή της μέτρησης που πραγματοποιήσαμε για στενό εύρος συχνοτήτων και με ένα κανάλι σε λειτουργία. Η στάθμη σήματος των καναλιών αποδίδεται με χρωματικές διακυμάνσεις αναλόγως την χρωματική μπάρα που βλέπουμε στα αριστερά της εικόνας, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια τρισδιάστατη εικόνα της μέτρησης. Έτσι, όπου έχουμε μαύρο χρώμα, δεν έχουμε καθόλου σήμα και όπου έχουμε κόκκινο χρώμα έχουμε τη μέγιστη στάθμη σήματος. Ανάλογα, στην εικόνα βλέπουμε στα άκρα του καναλιού το σήμα να μειώνεται απότομα (μπλε χρώμα). Για τον πειραματισμό, κατά τη διάρκεια μέτρησης του ενός λεπτού διακόψαμε την μετάδοση του καναλιού και έτσι στη μέτρηση λάβαμε το μαύρο κενό κατά μήκος της μέτρησης. Η λειτουργία Spectrogram μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη των σημάτων (αναλογικά, ψηφιακά).
Merogram
Με το Merogram εντοπίζουμε προβλήματα βάση του MER σε ένα ψηφιακό κανάλι σε βάθος χρόνου. Το Merogram είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εντοπισμό περιστασιακών παρεμβολών σε σταθμούς εκπομπής, χωρίς τη διαρκή παρουσία του τεχνικού.
Αντίστοιχης φιλοσοφίας με το Spectrogram είναι το Merogram, όμως αντί για χρωματική αναπαράσταση της στάθμης του σήματος, έχουμε απόδοση του MER των φερουσών. Έτσι, λοιπόν, στο Merogram, στον κατακόρυφο άξονα έχουμε τις χιλιάδες φέρουσες του ψηφιακού καναλιού που μετράμε και στον οριζόντιο άξονα το χρόνο. Η καταγραφή χρόνου μπορεί να ρυθμιστεί από 1 έως 8.500 λεπτά και όπως βλέπουμε στην εικόνα 8, η χρωματική κλίμακα αντιστοιχεί σε μεταβολές του MER από 10 έως 36dB. Στην εικόνα βλέπουμε ξεκάθαρα το μαύρο κενό που δηλώνει τη διακοπή σήματος όπου πραγματοποιήσαμε κατά τη μέτρηση του ενός λεπτού, αλλά και γενικότερα τη κατάσταση του MER για κάθε υποφέρουσα στο χρονικό διάστημα. Με τη χρωματική αναπαράσταση της στάθμης του MER των υποφερουσών, το Merogram δημιουργεί μια τρισδιάστατη προβολή της κατάστασης του MER του καναλιού με τρεις ταυτόχρονα μετρήσεις: 1-Carries, 2-Χρόνο, 3-MER. Επίσης, υπάρχει ένας δρομέας όπου μπορεί να κινηθεί στην γραφική παράσταση που βλέπουμε στην οθόνη του οργάνου, επιδεικνύοντάς μας τις πραγματικές τιμές MER και χρόνου της επιλεγμένης περιοχής.
Διά ταύτα
Όπως προαναφέραμε, οι παραπάνω μετρήσεις είναι πατέντες της Promax και τις συναντάμε μόνο στο TV EXPLORER II+. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων μπορούν φυσικά να αποθηκευτούν στη μεγάλη μνήμη του οργάνου και να μεταφερθούν στον υπολογιστή. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η αποθήκευση των Spectogram και Merogram που απαλλάσσουν τον τεχνικό από την παρουσία του, κατά τη διάρκεια μετρήσεων που μπορεί να διαρκέσουν πολλές ώρες.
Οι μετρήσεις της Promax μπορεί να θεωρηθούν υπερβολή για την ώρα, αλλά από την άλλη μεριά μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες όταν οι ψηφιακές μεταδόσεις θα αρχίσουν να πληθαίνουν. Οπωσδήποτε πάντως, η έρευνα και η εξέλιξη που παρουσιάζεται μέσα από τέτοιες καινοτομίες επικροκροτούνται, ανεβάζοντας τον πήχη της γνώσης και του επαγγελματισμού υψηλότερα.