ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Οπτικό LNB από την Global Invacom
Εν Αρχή ην… το Φως!
Featured | Μια αληθινή επανάσταση στο χώρο των δορυφορικών πρόκειται να φέρει η καινοτομία της Global Invacom, που πραγματοποιεί δορυφορική λήψη μέσω της οπτικής τεχνολογίας, με ένα πρωτότυπο οπτικό LNB! Για να καταλάβουμε, όμως, το επίπεδο της εφαρμογής, πρέπει να εστιάσουμε, όχι στο πεδίο της λήψης, αλλά της διανομής…Η αυγή των οπτικών καλωδίων και το τέλος των ομοαξονικών…
Δεν ξέρω εάν το παραπάνω γεγονός πρέπει να μας στεναχωρεί ή να μας χαροποιεί. Από τη μια, η τεχνολογία IPTV και το καλώδιο UTP, από την άλλη η τεχνολογία των οπτικών ινών… Οπωσδήποτε το μέλλον του ομοαξονικού καλωδίου είναι απόλυτα δυσοίωνο. Η πραγματικότητα, όμως, αυτή μπορεί να μας στεναχωρήσει μόνο για συναισθηματικούς λόγους, αφού οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα της οπτικής ίνας, που μας ενδιαφέρει στο παρόν άρθρο, είναι εκρηκτικές σε σχέση με εκείνες του ομοαξονικού καλωδίου, που μοιάζει ήδη απαρχαιωμένο. Από την άλλη πλευρά, όμως, και προτού αρχίσουμε να… ταξιδεύουμε στο μέλλον, πρέπει να επανέλθουμε στην πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουμε ότι μέχρι να «ξεφορτωθούμε» το ομοαξονικό καλώδιο, θα περάσει πάρα πολύς καιρός ακόμα, αφού σε όλους τους τοίχους των ελληνικών σπιτιών τρέχει το ομοαξονικό καλώδιο.
Οι οπτικές ίνες έχουν δείξει τις δυνατότητές τους και πλέον είναι μια τεχνολογία που εφαρμόζεται εκτενώς στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας, με πιο διστακτικά βήματα (ως συνήθως). Το πολύ μεγάλο bandwidth, οι πολύ χαμηλές απώλειες, οι μηδενικές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, το χαμηλό κόστος, η ευελιξία και το πάχος του καλωδίου, είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα της οπτικής ίνας έναντι του κατά πολύ υποδεέστερου ομοαξονικού καλωδίου. Πολύ περιληπτικά και απλοϊκά, η λογική μετάδοσης των οπτικών ινών βασίζεται στη μεταφορά φωτός δια μήκους του καλωδίου που είναι κατασκευασμένο από γυαλί ή πλαστικό, μέσω διαρκών ανακλάσεων. Η μετάδοση ενός σήματος μέσα στην οπτική ίνα είναι «ψηφιακή» και τα ψηφία 0/1 αντί για τάση π.χ. 0-5V αναπαρίσταται πλέον από «φως-όχι φως».
To oπτικό LNB της Global Invacom
Στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και των RF σημάτων, έχουμε δει πληθώρα προϊόντων από γνωστές εταιρείες στο χώρο, όπως μετατροπείς επίγειων και δορυφορικών σημάτων σε οπτικά, δέκτες οπτικών σημάτων, ενισχυτές, διαχωριστές, κ.ά. Μάλιστα, τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον ιδιαίτερα στο εξωτερικό και είναι πλέον σε πολύ καλό επίπεδο λειτουργίας. Αυτό, όμως, που αποτελεί πραγματική επανάσταση στο χώρο των δορυφορικών είναι το οπτικό LNB που έχει στα σκαριά η αγγλική εταιρεία Global Invacom.
Η λειτουργία του LNB είναι πολύ απλή στη λογική της: κατά τη λήψη, το LNB διαχωρίζει τις τέσσερις δορυφορικές πολώσεις (κάθετη χαμηλή και υψηλή μπάντα, όπως και οριζόντια χαμηλή και υψηλή μπάντα). Έπειτα, το σήμα RF μετατρέπεται σε ψηφιακό σήμα, το οποίο αποστέλλεται μέσω του οπτικού καλωδίου και της δέσμης laser. Από την άλλη πλευρά της γραμμής, η δέσμη φωτός λαμβάνεται από μια συσκευή/μετατροπέα που επαναφέρει το σήμα στην αρχική του IF μορφή και μπορεί να επεξεργαστεί από έναν κοινό δορυφορικό δέκτη.
Το LNB, για λόγους ευχρηστίας και συμβατότητας, διαθέτει δύο συνδέσεις, μία κλασική σύνδεση «F» και μία για οπτικό καλώδιο. Η σύνδεση F χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του LNB. Οι λεπτομέρειες αυτές, ωστόσο, είναι μικρής σημασίας, αφού το LNB είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης, οπότε η τελική του μορφή, όπως και η απόδοσή του σε πραγματικές συνθήκες (εξωτερικής χρήσης, βροχής κτλ.) θα οριστικοποιηθούν αργότερα.
Η επανάσταση κρύβεται στη διανομή…
Κάποιος θα αναρωτιόταν ότι, παρά το προφανές προτέρημα των πολύ χαμηλών απωλειών, γιατί να αξίζει να μπούμε στον κόπο της μετατροπής των αναλογικών σημάτων σε ψηφιακά και την μετάδοσή τους από οπτικές ίνες, όταν πρόκειται για μια πολυκατοικία ή ένα συγκρότημα σπιτιών, όταν με τους πολυδουλεμένους πολυδιακόπτες κάνουμε ήδη τη δουλειά μας μια χαρά; Η επανάσταση που φέρνει το LNB, όμως, δεν κρύβεται στη διαδικασία της λήψης, αλλά στις δυνατότητες διανομής. Το οπτικό σήμα του LNB που αποδίδει και τις τέσσερις πολώσεις, όπως προαναφέραμε, μπορεί εύκολα να διαχωριστεί και να μοιραστεί σε πολλαπλούς δρόμους και να φτάσει μέσω των μετατροπέων σε πολλούς δορυφορικούς δέκτες. Με αυτόν τον τρόπο, παρακάμπτει τα προβλήματα τροφοδοσίας και διανομής των τεσσάρων δορυφορικών πολώσεων και λέει ένα μεγάλο ΑΝΤΙΟ στους πολυδιακόπτες!
Σε συνδυασμό, τώρα, με τις εκπληκτικά χαμηλές απώλειες διανομής, οι δυνατότητες είναι εκρηκτικές. Με 0,3dB απώλεια σήματος ανά χιλιόμετρο, οι δοκιμές της Global Invacom σε καλώδια μήκους
Η εφαρμογή των «οπτικών δορυφορικών διανομών»
Χάρη στα παραπάνω πλεονεκτήματα της διανομής των δορυφορικών σημάτων μέσω του οπτικού LNB και της εύκολης διακλάδωσης σε πολλαπλούς δρόμους μεγάλων αποστάσεων, μπορούν να εφαρμοστούν «οπτικές δορυφορικές διανομές» σε πολυκατοικίες, μεγάλες μεζονέτες, συγκροτήματα σπιτιών, κ.α. Μάλιστα, εξαιτίας του χαμηλού –πλέον- κόστους του καλωδίου οπτικής ίνας, όπως και της βολικής του διαχείρισης (μικρός πάχος, εύκαμπτο) για διέλευση μέσα από φρεάτια κ.ά., η οπτική ίνα μπορεί να τρέξει εύκολα σε απαιτητικά δίκτυα διανομής.
Εάν, μάλιστα, αφήσουμε ελαφρώς τη φαντασία μας να μας οδηγήσει λίγο παραπέρα και σκεφτούμε ένα δορυφορικό δέκτη, ο οποίος λαμβάνει απευθείας σήμα οπτικό και όχι αναλογικό IF, τότε έχουμε φτάσει σε ένα δίκτυο απαράμιλλης ποιότητας και λειτουργικότητας όπου κυκλοφορούν σήματα ψηφιακά DVB-S ή DVB-T ή Internet και στο οποίο θα μπορούν να ανήκουν, όχι μόνο δορυφορικοί δέκτες, αλλά υπολογιστές, τηλεοράσεις, DVD player, κτλ. Μιλάμε πλέον για μια νέα ψηφιακή εποχή και ένα μέσο που μπορεί να την υποστηρίξει με τον καλύτερο τρόπο…