Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 194
621
SECURITY REPORT 152
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

14 Ιουνίου 2011 13:35

Πίσω από την τεχνολογία της επίγειας κεραίας

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
ecb93924f70c8e8ceb3db0952ca2c498 XL 5bbdfe66

Featured | Με την έλευση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης να κυριαρχεί στο προσκήνιο των τηλεοπτικών νέων, βγήκε στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά η επίγεια κεραία. Πριν λοιπόν πάρετε την απόφαση να αντικαταστήσετε την επίγεια κεραίας σας, καλό θα είναι να γνωρίζετε μερικά βασικά πράγματα που αφορούν την λειτουργία τους και τον τρόπο κατασκευής τους.

Είναι οικείο σαν θέαμα στις μεγαλουπόλεις, αλλά ακόμη και σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις ή χωριά,  το πλήθος κεραιών που βρίσκονται εγκαταστημένες στις ταράτσες, στα μπαλκόνια, στις οροφές , τα κεραμίδια, καθώς και σε διάφορα άλλα σημεία.
Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές, αποτελείται από κεραίες λήψης επίγειου τηλεοπτικού σήματος, ενώ ακολουθούν σε αριθμό τα δορυφορικά κάτοπτρα και έπειτα, με τεραστία διάφορα, κάποιες κεραίες ειδικών εφαρμογών, όπως αυτές που προορίζονται για ζεύξεις (link) π.χ. στους 2,4GHz ή για λειτουργία στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες βραχέων, μεσαίων ή V-U.
Πίσω όμως από αυτά τα σίδερα που βλέπετε στις ταράτσες, που ενδεχομένως να σας φαίνονται αντιαισθητικά, υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη όσον αφορά την θεωρία, αλλά και μια τεράστια τεχνογνωσία όσον αφορά την πράξη. Για αυτό πήραμε το θάρρος να σας παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία της θεωρίας των κεραιών λήψης επίγειου τηλεοπτικού σήματος VHF-UHF, κάτι που θα σας επιτρέψει να κατανοήσετε όχι μόνο τον σχεδιασμό τους και τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και να καταλάβετε τους λόγους που παρατηρούνται διαφορές και ομοιότητες. Φυσικά, ένα μεγάλο σύνολο του άρθρου αυτού απευθύνεται σε οποιαδήποτε κεραία και όχι αναγκαστικά μόνο σε αυτές που προορίζονται για λήψη τηλεοπτικού σήματος στα VHF -UHF.
 
Η ανατομία μιας επίγειας κεραίας
Οι πιο συνηθισμένες κεραίες λήψης τηλεοπτικού σήματος είναι τύπου Yagi (σχήμα 1). Kατασκευαστικά θα παρατηρησετε ότι αυτές αποτελούνται από το δίπολο, τους ανακλαστήρες και τους κατευθυντήρες. Το δίπολο είναι το μόνο στοιχείο που βρίσκεται σε ηλεκτρική σύνδεση με την γραμμή μεταφοράς (καλώδιο). Πίσω από το δίπολο βρίσκονται οι ανακλαστήρες, οι οποίοι ανακλούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα προς το δίπολο, ενώ μπροστά βρίσκονται οι κατευθυντήρες που ουσιαστικά αυξάνουν την ικανότητα της κεραίας να λάβει σήματα από μια ορισμένη κατεύθυνση.
 
Η αρχή λειτουργίας
Η αρχή λειτουργίας των επίγειων κεραιών βασίζεται στο φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα που μεταφέρει το τηλεοπτικό σήμα, φτάνει στην περιοχή της κεραίας και δημιουργεί επαγωγικό ρεύμα στα στοιχεία της. Στην ουσία η κεραία δεν κάνει τίποτε περισσότερο, από το να μετατρέπει το ηλεκτρομαγνητικό κύμα που λαμβάνει σε ρεύμα, διατηρώντας όσο τον δυνατόν αναλλοίωτη την πληροφορία εικόνας και ήχου που μεταφέρεται.
Το σχήμα και το μέγεθος της κεραίας, αλλά και το μήκος των στοιχείων της, έχουν άμεση σχέση με την συχνότητα του εκπεμπόμενου ηλεκτρομαγνητικού κύματος, που καλείται να συλλέξει. Για αυτό ανάλογα με την συχνότητα ή την περιοχή συχνοτήτων που επιθυμούμε να συλλέξουμε, πρέπει να προβούμε κατά αρχήν και στον ανάλογο σχεδιασμό της κεραίας.
 
Τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά
Το βασικότερο ηλεκτρικό χαρακτηριστικό μιας κεραίας είναι η απολαβή της. Η άποψη ότι όσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο καλύτερη λήψη έχουμε είναι σωστή εν μέρει, μιας και δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις αλλά εξαρτάται και από τις συνθήκες λήψης της κάθε περιοχής. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μια κεραία υψηλής απολαβής μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, αφού μπορεί να υπεροδογήσει (μπουκώσει) το τηλεοπτικό σήμα.
Η απολαβή της κεραίας που ονομάζεται και κέρδος ισχύος (Gain), μετριέται σε dB(decibel) και δίνεται από τον τύπο Α (db)=10log(P2/P1), όπου P2  η λαμβανόμενη ισχύς της ισοτροπικής κεραίας και P1 η ισχύς της  μονοκατευθυντικής. Ο παραπάνω τύπος μας δίνει ένα μέτρο σύγκρισης της ισχύος εισόδου μιας συγκεκριμένης κεραίας σε σχέση με μια ισοτροπική που θεωρείται κεραία αναφοράς.
Σαν κεραία  αναφοράς χρησιμοποιούμε  ένα ισοτροπικό δίπολο, όπου θεωρητικά το κέρδος του είναι μηδέν, δηλαδή έχει ακριβώς την ίδια απολαβή σε όλες τις κατευθύνσεις. Στην πράξη κάτι τέτοιο δεν μπορεί να κατασκευαστεί, αλλά βοηθάει στο να κατανοήσουμε την σημασία της απολαβής μιας κεραίας. Διπλάσια ισχύς αντιστοιχεί σε 3dΒ, ενώ τετραπλασιασμός ισχύος αντιστοιχεί σε 6dΒ κλπ. Δηλαδή κάθε φορά που η ισχύς του σήματος διπλασιάζεται, η απολαβή αυξάνεται κατά 3dB.
Η πόλωση της κεραίας μπορεί να είναι οριζόντια ή κάθετη ανάλογα με την πόλωση που έχουν τα υπό λήψη κύματα. Επειδή όμως τα τηλεοπτικά σήματα στη χώρα μας χρησιμοποιούν οριζόντια πόλωση, με κάποιες εξαιρέσεις, θα προσέξετε πως σχεδόν όλες οι εγκατεστημένες κεραίες έχουν τα στοιχεία τους παρατεταγμένα σε οριζόντια διάταξη.
Κάθε κεραία χαρακτηρίζεται από ένα πολικό διάγραμμα. Αυτό δείχνει την ικανότητα της κεραίας να λαμβάνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα, από τις διάφορες κατευθύνσεις γύρω της. Δηλαδή δείχνει την ευαισθησία της κεραίας, σε σχέση με τις διάφορες κατευθύνσεις που μπορεί να έρχεται το τηλεοπτικό σήμα. Κανονικά για το διάγραμμα ακτινοβολίας απαιτείται τρισδιάστατη απεικόνιση, αλλά η σημασία του μπορεί να αποδοθεί και στις δυο διαστάσεις, μιας και στην τρίτη δεν έχουμε ιδιαίτερες μεταβολές. Όπως θα παρατηρησετε στο σχήμα 2, υπάρχει ένας ισχυρός λοβός και γύρω του άλλοι μικρότεροι πλευρικοί λοβοί. Πρόκειται για τον λοβό που μας ενδιαφέρει, καθώς περιγράφει σχηματικά την δυνατότητα λήψης της κεραίας μας.
Η κατευθυντικότητα μιας κεραίας, καθορίζει την δυνατότητά της να λαμβάνει τηλεοπτικά σήματα, από μια περιοχή λήψης και όχι από ένα σημείο. Αυτό και πάλι ορίζεται από τον κεντρικό λοβό απολαβής. Όσο μεγαλύτερο είναι το άνοιγμά του, τόσο μικρότερη είναι η κατευθυντικότητα της κεραίας και αντίστροφα. Έτσι, εάν έχουμε δυο κοντινές πήγες εκπεμπόμενων ραδιοκυμάτων, με στενότερο λοβό έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα διαχωρισμού τους.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος που χαρακτηρίζει μια κεραία είναι το front to back ratio ή αλλιώς λόγος F/B. Ο λόγος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς δείχνει το ποσοστό απόρριψης των ανεπιθύμητων σημάτων, που προέρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση. Όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος F/B, τόσο καλύτερο και καθαρότερο σήμα, χωρίς παρεμβολές (που μπορεί να προέρχονται και από μεταδόσεις πίσω από την κεραία), φτάνει στην TV μας.
 
Φυσικά χαρακτηριστικά
Οι φυσικές διαστάσεις μιας κεραίας έχουν άμεση σχέση με την απολαβή της. Γενικά όσο μεγαλύτερη είναι μια κεραία, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος της, εφόσον βέβαια μιλάμε για δύο κατά τα άλλα ολόιδιες κεραίες.
Το σχήμα, καθώς και το μήκος των στοιχείων μιας κεραίας, σχετίζονται άμεσα με το μήκος κύματος  του σήματος εκπομπής και το εύρος συχνοτήτων που θέλουμε να καλύψουμε. Κάθε στοιχείο ή δίπολο, θα πρέπει να έχει μήκος ίσο, με το μισό του μήκους κύματος της ακτινοβολίας που θέλει να συλλάβει, δηλαδή το μήκος του διπόλου θα πρέπει να είναι λ/2.
Εκτός όμως από το μήκος, σημαντικό ρόλο παίζει και το πάχος του διπόλου, δηλαδή η διάμετρός του. Όσο μεγαλύτερη  είναι η περιοχή λήψης που επιθυμούμε να καλύψουμε με την κεραία μας, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η διάμετρος του διπόλου.
Επίσης, υπάρχουν κεραίες ανοιχτού και κλειστού ή αναδιπλωμένου δίπολου (σχήμα 3). Παρότι τα πολικά διαγράμματα δύο τέτοιων κεραιών είναι ίδια, υπάρχει σημαντική διαφορά στην σύνθετη αντίσταση. Το ανοιχτό δίπολο έχει σύνθετη αντίσταση 75Ω, ενώ το κλειστό  300Ω.
Στην πράξη οι τιμές αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την συχνότητα του λαμβανόμενου σήματος. Στην περίπτωση του κλειστού διπόλου, χρησιμοποιείται προσαρμογέας σύνθετης αντίστασης από τα 300Ω στα 75Ω για προσαρμογή με τη γραμμή μεταφοράς (ομοαξονικό καλώδιο).
Αντί για ένα δίπολο, πολλές κεραίες έρχονται με συστοιχία διπόλων, κάτι που αυξάνει την απολαβή της κεραίας. Εννοείται βέβαια ότι κατά την κατασκευή υπολογίζεται η απόσταση των διπόλων, ώστε τα σήματα που λαμβάνουν να είναι συμφασικά.
Η διάταξη των διπόλων μπορεί να ποικίλει. Υπάρχουν κεραίες με τα δίπολά τους να είναι τοποθετημένα κατακόρυφα, οριζόντια ή το ένα πίσω από το άλλο (σχήμα 4). Όπως θα συμπεράνατε η διαφορετική διάταξη των διπόλων, προσδιορίζει και ένα διαφορετικό πολικό διάγραμμα .Έτσι, σε συνδυασμό και με κάποια αλλά χαρακτηριστικά κάθε κεραία γίνεται ιδανική για μια συγκεκριμένη εφαρμογή.

H λογαριθμική κεραία
Μια κλασσική εφαρμογή διάταξης διπόλων ενός πίσω από το άλλο, είναι η γνωστή σε όλους λογαριθμική κεραία (σχήμα 5). Πρόκειται για μια κεραία ευρείας ζώνης, που καλύπτει δηλαδή μεγάλο αριθμό συχνοτήτων, κάτι που σημαίνει ότι με την ίδια κεραία μπορείτε να κατεβάζετε και τις δύο τηλεοπτικές μπάντες VHF και UHF. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα δίπολα έχουν διαφορετικές φυσικές διαστάσεις μεταξύ τους, κάτι που επιτρέπει τον συντονισμό συχνοτήτων και στις δυο μπάντες.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως για κάθε συχνότητα που θέλουμε να λάβουμε, μόνο τρία περίπου δίπολα (λόγω διαστάσεων σε σχέση με το λ/2) διεγείρονται, ενώ τα υπόλοιπα μένουν ανενεργά. Αυτό βέβαια έχει άμεση επίπτωση στην απολαβή της κεραίας, την οποία θα χαρακτηρίζαμε χαμηλή. Έτσι μια τέτοια κεραία προτείνεται για περιοχές όπου υπάρχει άφθονο σήμα, χωρίς δυσκολίες στην λήψη.
Αν στην περιοχή σας αντιμετωπίζεται προβλήματα με παρουσία ειδώλου σε ορισμένα κανάλια, τότε προτιμήστε την περίπτωση διάταξης, που θέλει τα δίπολα το ένα πίσω από το άλλο. Αν όμως στην περιοχή σας λαμβάνεται τα τηλεοπτικά σήματα, από αναμεταδότες που δεν βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο σημείο (εννοείται ότι τα σήματα έρχονται περίπου από την ίδια κατεύθυνση), αλλά διάσπαρτοι σε μια περιοχή, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια κεραία που έχει τα δίπολά της σε κάθετη διάταξη (κεραία τύπου πάνελ).
Ο ανακλαστήρας μιας κεραίας που έχει τα στοιχεία της κατακόρυφα, για να λειτουργεί εξίσου αποδοτικά για όλα τα στοιχεία, θα πρέπει να είναι επίπεδος. Στην περίπτωση βέβαια που η κεραία μας αποτελείτε από ένα μόνο στοιχείο λήψης, το ιδανικό θα είναι να έχουμε παραβολικό ή γωνιακό ανακλαστήρα, με τον παραβολικό να παρέχει λίγο μεγαλύτερη απολαβή. Όμως η χρήση γωνιακού ανακλαστήρα αυξάνει το εύρος ζώνης, καθώς και την κατευθυντικότητα της κεραίας.

Η γεωμετρία
Είπαμε ότι τα στοιχεία της κεραίας πρέπει να έχουν μήκος ίσο με λ/2, δηλαδή το μισό του μήκους κύματος της ακτινοβολίας που πρόκειται να συλλάβουν. Αντίστοιχα, το μήκος του ανακλαστήρα πρέπει να είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του μήκους κύματος της ακτινοβολίας που λαμβάνουμε, δηλαδή πρέπει να είναι Ν*λ.
Καθορισμένη είναι και η απόσταση του ανακλαστήρα από το δίπολο, αφού πρέπει να είναι ακέραιο υποπολλαπλάσιο του λ, δηλαδή λ/Ν. Αντίστοιχα καθορίζεται και το μέγεθος του ανακλαστήρα.
To μέγεθος και η απόσταση του ανακλαστήρα από το δίπολο έχει άμεση σχέση με τον λόγο F/B.
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κατευθυντήρες, όταν αυτοί βρίσκονται σε κεραίες που έχουν τα στοιχεία τους σε οριζόντια διάταξη. Κάθε κατευθυντήρας πρέπει να απέχει από τον επόμενο, απόσταση που είναι ακέραια υποπολλαπλάσια της υπό λήψης ακτινοβολίας, δηλαδή λ/Ν.
Στην πράξη ο αριθμός των κατευθυντήρων δεν μπορεί να είναι απεριόριστος, μιας και μετά από μια συγκεκριμένη απόσταση από το δίπολο, δεν μπορεί να προσφέρει στα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της κεραίας.
Σε γενικές γραμμές, το μήκος των κατευθυντήρων είναι λίγο μικρότερο από το μήκος του διπόλου, ενώ ο ανακλαστήρας πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση λ/4-λ/8 από το δίπολο.
Σε κάποιους τύπους κεραιών ίσως παρατηρήσετε και κατευθυντήρες σχήματος «Χ» (σχήμα 6). Η τεχνική αυτή ενώ αυξάνει το κέρδος της κεραίας, δεν διευκολύνει την τοποθέτηση, ειδικά κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού δημιουργεί μεγαλύτερη αντίσταση στον αέρα.
Το σκάφος πάνω στο οποίο στηρίζονται οι κατευθυντήρες ,το δίπολο και οι ανακλαστήρες, δεν επιδρά στα χαρακτηριστικά της κεραίας, μιας και το δυναμικό σε αυτήν την περιοχή είναι μηδενικό.
Τέλος θα κλείσουμε το κομμάτι της γεωμετρίας των κεραιών, κάνοντας αναφορά σε δύο ιδιαίτερες κατασκευαστικά κεραίες. Μιλάμε για την ρομβική κεραία και την κεραία τύπου Triplex.
H ρομβική κεραία είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε οι κατευθυντήρες να βρίσκονται σε τέσσερις συστοιχίες, δημιουργώντας ένα ρόμβο. Εδώ ιδιαίτερο ρόλο παίζει η επιλογή των γωνιών του ρόμβου, δηλαδή οι γωνίες που σχηματίζουν μεταξύ τους οι συστοιχίες. Με την σωστή επιλογή των γωνιών, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ξεχωριστά το πολικό διάγραμμα της κάθε συστοιχίας, ώστε αθροιστικά να έχουμε ένα καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα (σχήμα 7).
Η κεραία τύπου Triplex βασίζεται σε μια σχεδιαστική καινοτομία, η οποία ανεβάζει την απολαβή της κεραίας, χωρίς να χρειαστεί να αυξηθεί το συνολικό μήκος της. Επειδή τα τηλεοπτικά κύματα, διαχέονται στο χώρο κατά την μετάδοσή τους (φανταστείτε μια κωνική δέσμη, που ανοίγει καθώς μεταδίδεται), δεν φτάνουν στην κεραία μόνο απευθείας, αλλά και υπό γωνία. Η Triplex εκμεταλλεύεται ουσιαστικά την «χαμένη» ακτινοβολία (αυτή που φτάνει υπό γωνία), αυξάνοντας έτσι το κέρδος της. Λόγω της κατασκευαστικής της ιδιαιτερότητας για να δουλέψει σωστά χρειάζεται αέρα, δηλαδή ένα στοιχειώδες ύψος στερέωσης και ανοιχτό ορίζοντα.


Στην πράξη

Στην πράξη υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες επιλογές τύπου κεραίας ανάλογα με τις συνθήκες λήψης μιας περιοχής. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις μη οπτικής επαφής με τους αναμεταδότες, όπου η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική (π.χ. είδωλο) η κατανόηση της θεωρίας μας οδηγεί σε επιτόπιες δόκιμες.
Ανάλογα με το φυσικό εμπόδιο που έχουμε μπροστά μας (που δεν είναι ποτέ πάντα ίδιο όπως και η απόσταση αυτού) κάποιος τύπος κεραίας θα αποδώσει καλύτερα από κάποιον άλλο. Εάν για παράδειγμα ζείτε σε μεγαλούπολη εγκλωβισμένοι από υψηλότερα κτίρια χωρίς οπτική επαφή με τους αναμεταδότες, μια φτηνή κεραία τύπου πάνελ ενδεχομένως να αποδώσει καλύτερα από μια πανάκριβη τρίπλεξ.
Επίσης μια κεραία τύπου πάνελ (σχήμα 8) θα αποδώσει καλύτερα εάν είστε αναγκασμένοι να την τοποθετήσετε  σε μπαλκόνι πολυκατοικίας, χωρίς οπτική επαφή όπως και μια Yagi λίγων στοιχείων.
Σε άλλες περιπτώσεις ειδώλου, εάν έχετε όρεξη για πειράματα, δοκιμάστε με δυο ίδιες κεραίες  τοποθετημένες οριζόντια σε ζεύξη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργούν συμφασικά (σχήμα 9). Αυτό σημαίνει, υπολογισμός ύψους, απόστασης μεταξύ των κεραιών, υπολογισμός μήκους καλωδίων κλπ.
Σε άλλες περιπτώσεις ειδώλου, ένας πειραματισμός με την πόλωση της κεραίας ενδεχομένως να δώσει απίστευτα αποτελέσματα.
Το υπό ανάκλαση σήμα ποτέ δεν φτάνει στην κεραία με τη ίδια πόλωση που έχει το απευθείας λαμβανόμενο, αλλά με μια απόκλιση κάποιων μοιρών, άρα μια στρέψη της πόλωσης της κεραίας μπορεί να ελαχιστοποιήσει το είδωλο.
Σε περιοχές όπου έχουμε εκπομπή πολλών συχνοτήτων στα V και στα U από αναμεταδότες σε παραπλήσιες κατευθύνσεις, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε κεραία ευρείας ζώνης με παραβολικό ανακλαστήρα, ενώ μια λογαριθμική θα ήταν καλή λύση σε πιο απλές περιπτώσεις, όπου θα είχαμε λιγότερες απαιτήσεις σε σήμα.
Μια κεραία χαμηλής απολαβής με μικρότερη κατευθυντικότητα είναι ιδανική για λήψη, εάν η περιοχή λήψης βρίσκεται πολύ κοντά στους αναμεταδότες. Αντίθετα, σε δύσκολες περιοχές με ασθενές σήμα, οι κεραίες με υψηλή απολαβή και κατευθυντικότητα είναι μονόδρομος, σε συνδυασμό βέβαια και με τον κατάλληλο ενισχυτή ιστού.
Κεραίες με πολλά στοιχεία τύπου Χ αποτελούν καλή λύση, αλλά δεν ενδείκνυνται σε περιοχές με δυνατό άνεμο λόγω υψηλότερης αντίστασης των στοιχείων στον αέρα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσικής τους κατάστασης. Επίσης πολύ καλή λύση σε δύσκολες περιοχές είναι η κεραία τύπου Triplex, όπου σε συνδυασμό με προενισχυτή που προσαρμόζεται ειδικά για αυτή, μπορεί να κάνει την διάφορα.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κεραίες όπως η ρομβοειδής που είναι παντός καιρού, η οποία μπορεί να καλύψει ένα πλήθος περιπτώσεων πολύ καλά, χωρίς όμως να προορίζεται για κάποιες εξειδικευμένες περιπτώσεις. Σε αυτήν την κατηγόρια ανήκει και ένας μεγάλος αριθμός επώνυμων κεραιών τύπου Yagi, όπου σε απλές περιπτώσεις λήψης δεν θα κάνουν αισθητές τις κατασκευαστικές διαφορές τους.
Γενικότερα θα πρέπει να ξέρετε πως η κάθε κεραία λειτουργώντας σαν ένα συντονισμένο κύκλωμα, δεν αποδίδει ακριβώς τo ίδιο σε όλες τις συχνότητες που λαμβάνει, ενώ η απολαβή τους δίνεται για μια συγκεκριμένη συχνότητα.

Αντί επιλόγου
Τελειώνοντας αυτήν την αναφορά στις επίγειες κεραίες, πρέπει να τονίσουμε ότι η κατασκευή των κεραιών ακολουθεί κάποια διεθνή πρότυπα, ώστε το τελικό προϊόν να μπορεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες και διαφορετικές περιοχές λήψης. Αν η εταιρία συμβιβάσει το μoντέλο της, με τις ανάγκες κάποιας συγκεκριμένης περιοχής ώστε να αποδίδει τέλεια, το πιθανότερο είναι να μειώσει την απόδοσή του σε κάποιες άλλες περιοχές.
Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας με τις γνωστές αντιγραφές. Υπάρχουν κεραίες μαϊμού, που σε ορισμένες περιοχές συμπεριφέρονται καλύτερα από τις γνήσιες. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί που κατασκευάζουν τις αντιγραφές κάνουν μικροεπεμβάσεις σε αυτές, ώστε να τις προσαρμόσουν καλύτερα  στα δεδομένα κάποιας περιοχής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αντιγραφή θα δουλέψει καλύτερα από την γνήσια σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.
Επίσης μην ξεχνάτε ότι αντιγραφή συνήθως γίνεται στο σχέδιο και όχι απαραίτητα και στην ποιότητα κατασκευής που είναι σημαντικός παράγοντας για την μακροβιότητα της λήψης σας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Γιατί τα πεδιόμετρα Promax Ranger αποτελούν «ελβετικό σουγιά» των μετρήσεων
Ποιος δεν θυμάται τον ατρόμητο Angus MacGyver, ο οποίος, με μεγάλη πείρα και δεξιότητες, κουβαλούσε πάντα μαζί του τον ελβετικό σουγιά του στρατού για να σώσει την κατάσταση σε αμέτρητα σενάρια. Μ...
Grandstream GSC3574/3575
Η Grandstream συνεχίζει να ενδυναμώνει τη σειρά των συστημάτων ελέγχου εγκαταστάσεων και θυροτηλεοράσεών της, με την κυκλοφορία των νέων μοντέλων GSC3574 σε λευκό χρώμα και GSC3575 σε μαύρο. Η Par...
Αξιοποίηση της λήψης 4G/5G data σε δύσκολες περιοχές
«Αξιοποίηση της λήψης 4G/5G data σε δύσκολες περιοχές». Το webinar επικεντρώθηκε στην περιγραφή της τεχνολογίας με την οποία μπορούμε να έχουμε internet σε απομακρυσμένα σημεία, όπου δεν έχουμε αξ...
Amiko NXH-CO1 & NXH-C02
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή των combiners NXH-CO1 και NXH-CO2 της Amiko. Πρόκειται για μίκτες διανομής δορυφορικού και επίγειου ψηφιακού σήματος, οι οποίοι λειτουργούν σε εύρος ζώ...
Οι επίσημοι εισαγωγείς – διανομείς της Ikusi σε Ελλάδα και Κύπρο
Η IDComs - Ikusi Hellas εκφράζοντας την πολιτική της Ikusi για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, έχει εδώ και δεκαετίες δημιουργήσει στην κάθε περιοχή τις κατάλληλες δομές που της επιτρέπουν ...
Teletek UP01-SA & GUP04-SA
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή πριζών διανομής σήματος της Teletek. Πρόκειται για την UP01-SA (τερματική) και την GUP04-SA (διελεύσεως), οι οποίες είναι εξοπλισμένες με 3 εξόδους TV-...
Redline S150 HD
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Redline S150 HD. Πρόκειται για έναν οικονομικό δορυφορικό δέκτη με ανάλυση Full HD και λειτουργία τυφλής αναζήτησης υπηρεσιών. Χάρη στην υποστήριξη...
TP-Link EAP772
Το EAP772 είναι ένα επαγγελματικό Access Point Wi-Fi 7 τριών ζωνών της TP-Link, με εξαιρετικά λεπτή σχεδίαση που εξασφαλίζει κορυφαία σύνδεση με συνολική απόδοση έως και 9,3Gbps. Η συνολική απόδοσ...
GJ-1600
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της GJ-1600, μιας τροχήλατης βάσης δαπέδου που είναι ιδανική για τηλεοράσεις με μέγεθος οθόνης από 32 έως 65 ίντσες. Είναι σχεδιασμένη για ευκολ...
Μετρήσεις δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G με τον Atlas NG της Promax
Ο Atlas NG της Promax είναι ο καθολικός αναλυτής εκπομπής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα στάδια της αλυσίδας μετάδοσης, από το στούντιο έως τα τελικά σημεία. Η νέα επιλογή μέτρησης δικτύων...
Supervoice SVC-WBT41
Το Supervoice SVC-WBT41 είναι ένα επαγγελματικό, ασύρματο μονοφωνικό ακουστικό κεφαλής Bluetooth V5.2, με προηγμένη τεχνολογία Ai dual-mic noise cancelling και πολυτελές design, με εξαιρετικά ελαφ...
Redline RL-SP8624G
Το RL-SP8624G είναι ένα Ethernet PoE Switch της Redline, που χρησιμοποιείται για την επέκταση ενός ενσύρματου δικτύου. Εκεί που οι θύρες του router δεν επαρκούν για τις ενσύρματες συνδέσεις όλων τ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Νοέμβριος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Νοεμβρίου 2024 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το ...
Επανάσταση στην οικιακή δικτύωση
Η αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών στο σύγχρονο σπίτι, οι αυξημένες απαιτήσεις απόδοσης, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και η αλματώδης ανάπτυξη στις τεχνολογίες ευρυζωνικής πρόσ...
Uniguest’s Digital Signage X MaxHub
Η Uniguest, κορυφαία δύναμη στις τεχνολογίες people engagement, ειδικεύεται στη σύνδεση και επικοινωνία των οργανισμών με το κοινό τους μέσω καινοτόμων ψηφιακών καναλιών. Η Uniguest δρα γύρω από τ...
Sat & Zap, Νοέμβριος 2024
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αθλητικά κανάλια ελεύθερης μετάδοσης ασιατικών χωρών, αλλά και στο πολύ αξιόλογο κανάλι κλασικής μουσικής Stingray HD στις 23.5 ανατολικά. Σημαντικό και το ελεύθερο...