Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τηλεοράσεις και κατανάλωση ισχύος
Ένας παράγοντας που κανείς δεν υπολογίζει
Featured | Οι περισσότεροι από εμάς όταν πρόκειται να αλλάξουμε την τηλεόρασή μας, κοιτάμε διάφορες παραμέτρους, όπως την ποιότητα εικόνας, την συνδεσμολογία, το μέγεθος οθόνης, τον λόγο αντίθεσης, την φωτεινότητα και πολλές ακόμη χρήσιμες τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό όμως που σχεδόν κανείς μας δεν λαμβάνει υπόψη, είναι η κατανάλωση ενέργειας, που όχι μόνο επιβαρύνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά συνάμα ζεσταίνει και το χώρο σας… τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα καύσιμα ακριβαίνουν και φυσικά και το ηλεκτρικό ρεύμα. Ακόμα και αυτό να μην συνέβαινε… υποτίθεται ότι καλλιεργούμε οικολογική συνείδηση (σε εμάς και) στα παιδιά μας. Προσπαθούμε το καλύτερο για το περιβάλλον, δεν ρυπαίνουμε, ανακυκλώνουμε και αποταμιεύουμε χρήματα για να αποκτήσουμε υβριδικό αυτοκίνητο!
Στο τελευταίο που πάει ο νους μας, είναι στην κατανάλωση ενέργειας μιας τηλεόρασης. Παραδοσιακά έχουμε μάθει ότι αντικείμενα όπως η κουζίνα, φούρνος, air-condition, θερμοσίφωνας, σεσουάρ, κ.ά., είναι ενεργοβόρα και φουσκώνουν τον λογαριασμό. Δεν πολύ σκοτιζόμαστε για την TV, πιθανώς και καθόλου. Βέβαια μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε λόγος, μιας και ο μέσος όρος κατανάλωσης μιας συμβατικής CRT τηλεόρασης σπάνια ξεπερνούσε τα 100Watt, κάτι που ισοδυναμεί με την κατανάλωση μιας λάμπας δωματίου.
Όμως η νέα τεχνολογία τηλεοράσεων κάθε άλλο από χαμηλής κατανάλωσης είναι. Στο τυπικό πλέον μέγεθος των 32 ιντσών παρατηρούνται καταναλώσεις της τάξης των 250Watt, με αρκετά μοντέλα να φτάνουν και να ξεπερνούν τα 300watt. Λόγω της αναλογίας πλευρών (16:9) οι τηλεοράσεις 32 ιντσών θεωρούνται πλέον μικρές, με αποτέλεσμα την τάση για αγορά μεγαλύτερων διαστάσεων. Όμως, τα μεγαλύτερα μεγέθη ξεπερνάνε τα 400 με 450Watt καταναλώσεις, ενώ όταν μιλάμε για τηλεοράσεις από 47 ίντσες και πάνω, τότε η κατανάλωση ισχύος εκτοξεύεται στα 500 με 600Watt. Αν τώρα, η τηλεόραση ενσωματώνει τεχνολογία με σκληρό δίσκο, υπολογίστε μερικά ακόμη Watt. Κοινώς, αν από την παραδοσιακή μας CRT των 100Watt πάμε σε μια απλή επίπεδη TV των 300Watt, αυξάνουμε τρεις φορές την κατανάλωση. Και όλα αυτά μόνο αν αλλάξουμε τη μία τηλεόραση του σαλονιού, όχι τις υπόλοιπες που βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρα, στο εξοχικό, κτλ.
Πάμε χαμένοι;;
Όμως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, υπάρχουν και τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας που έχουν χαμηλή κατανάλωση. Χονδρικά θα λέγαμε ότι οι τηλεοράσεις LCD έχουν αρκετά χαμηλότερη κατανάλωση από τις Plasma, ενώ πλέον κυκλοφορούν και οι LED και OLED με ακόμα χαμηλότερη. Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε πόλεμο εδώ για το ποια είναι καλύτερη, αφού σκοπός μας είναι να υπολογίσετε και την παράμετρο της κατανάλωσης ισχύος, κατά την αγορά σας.
Οι μελέτες των ειδικών δείχνουν ότι οι εκπομπές ρύπων που βασίζονται σε νοικοκυριά έχουν ανέβει πλέον αρκετά (household emissions). Για αυτό, αρκετές κυβερνήσεις στο εξωτερικό αρχίζουν σταδιακά να παίρνουν μέτρα, όπως για παράδειγμα την αντικατάσταση λαμπτήρων πυράκτωσης με νεότερης τεχνολογίας (φθορισμού, LED, OLED κ.ά.). Μία από αυτές και συγκεκριμένα η αυστραλιανή κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2007, προτείνει οδηγίες για να απαγορευτούν ορισμένες Flat TV (πληροφορίες για αυτό θα βρείτε στα site:
www.smh.com.au/news/technology/plan-to-curb-energyguzzlers/2007/10/09/1191695910924.html
και
www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/10/11/aussie-tvs-melt-antarctic).
Σκοπός τους δεν είναι να απαγορέψουν τις μεγάλες πλακέ τηλεοράσεις, αλλά αυτές που καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Σε ιδιωτικό επίπεδο τώρα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αναζητούν λιγότερο ενεργοβόρες ηλεκτρονικές συσκευές και αυτό αντανακλάται και στις παρουσιάσεις των προϊόντων στα περιοδικά, καθώς η παράμετρος ‘κατανάλωση’ υπολογίζεται στα συγκριτικά τεστ.
Στην Ελλάδα είμαστε σε σωστό δρόμο με τις λευκές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια κ.ά.) αναζητώντας την ενεργειακή κλάση Α όπου είναι εφικτό, αλλά λίγοι το αναζητούν αυτό σε συσκευές όπως στα DVD-recorder, στους δορυφορικούς δέκτες ή στις τηλεοράσεις (για να μην προσθέσουμε και τα PC – Laptop με καταναλώσεις που ξεπερνάνε τα 500Watt). Η μη υποχρεωτική όμως αναγραφή της κατανάλωσης στα ηλεκτρικά είδη, δεν επιτρέπει την σωστή ενημέρωση του καταναλωτή, με αποτέλεσμα η αγορά της πιο «πράσινης» συσκευής να είναι υπόθεση μόνο των ψαγμένων.
Για την συγγραφή αυτού του άρθρου, προχωρήσαμε σε μια έρευνα αγοράς, σε διάφορα καταστήματα ηλεκτρονικών. Παρατηρήσαμε ότι ελάχιστα προϊόντα αναγράφουν την κατανάλωση ισχύος. Όμως, ακόμη και αυτά την αναγράφουν με βάση την τιμή που αναφέρεται στα διαφημιστικά φυλλάδια των συσκευών, που παραδίδουν στα καταστήματα οι κατασκευαστές, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μην ανταποκρίνονται και πλήρως στην πραγματικότητα.
Για λόγους μάρκετινγκ και καλυπτόμενοι πίσω από το «οι προδιαγραφές μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση», μπορεί να τυπωθεί μια αυθαίρετη τιμή (χωρίς αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά, ότι όλες οι εταιρείες μάς λένε ψέματα). Η πραγματική τιμή αναγράφεται υποχρεωτικά πάνω στην συσκευή (στο πίσω μέρος, στο ταμπελάκι, με το όνομα του μοντέλου). Κάτι μη εφικτό για άμεσο έλεγχο από τον υποψήφιο αγοραστή. Παρόλα αυτά βάσει των τιμών αυτών μπορείτε χονδρικά να γνωρίζετε ποια συσκευή καταναλώνει μεγαλύτερη ενέργεια.
Η αναγραφή της κατανάλωσης των τηλεοράσεων πρέπει να γίνει υποχρεωτική, όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά είδη. Παράλληλα, όλοι οφείλουμε να ελέγχουμε την κατανάλωση των συσκευών που αγοράζουμε. Από εμάς ξεκινάει ένα καλύτερο περιβάλλον για το αύριο.