Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αξιοποίηση της λήψης 4G/5G data σε δύσκολες περιοχές
«Αξιοποίηση της λήψης 4G/5G data σε δύσκολες περιοχές». Το webinar επικεντρώθηκε στην περιγραφή της τεχνολογίας με την οποία μπορούμε να έχουμε internet σε απομακρυσμένα σημεία, όπου δεν έχουμε αξιοπρεπή ταχύτητα από τη σταθερή σύνδεση. Με την τεχνολογία 4G, μπορούμε να επιτύχουμε ταχύτητες 270+Mbps και ακόμη υψηλότερες με 5G, καθώς και αντίστοιχα υψηλές ταχύτητες upload, της τάξης των 50-70 Mbps.
Οι συγκεκριμένες λύσεις αφορούν το σύνολο της επικράτειας και μάλιστα σε προσιτό κόστος.
Ο Θανάσης Κυριακόπουλος – κατά την εισαγωγική ομιλία του – αναφέρθηκε στο εξαιρετικό online εργαλείο cellmapper (www.cellmapper.net), με το οποίο μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα των κυψελών που είναι εγκατεστημένες σε κάθε περιοχή, ενώ τόνισε ότι με τα εσωτερικά routers δεν είναι εφικτές υψηλές ταχύτητες, καθώς οι υψηλότερες συχνότητες 4G/5G δεν μπορούν να διαπεράσουν τοίχους και άλλα εμπόδια. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν μερικά εισαγωγικά στοιχεία για την ηλεκτρομαγνητική διάδοση, ο τύπος για τις απώλειες διάδοσης ανάλογα με τη συχνότητα και την απόσταση, καθώς και το ελλειψοειδές εκ περιστροφής του Fresnel.
Η κύρια ομιλία ξεκίνησε με παρουσίαση των ειδικών κεραιών για LTE-4G & 5G σε συνδυασμό με εσωτερικά routers, ενώ έγινε αναφορά στις τεχνολογίες 2×2 MIMO και 4×4 MIMO. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύγκριση με τα εξωτερικά routers, τα οποία δεν παρουσιάζουν απώλεια μέχρι το τελικό σημείο λήψης λόγω χρήσης απευθείας καλωδίου UTP και σαφώς αποτελούν την καλύτερη και πιο απλή λύση, τόσο σχετικά με το αποτέλεσμα, όσο και με το τελικό κόστος, το οποίο πλέον είναι πιο προσιτό. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στις παραμέτρους μετρήσεων των σημάτων 4G/5G, όπως π.χ. η μέτρηση RSSI, η οποία είναι αντίστοιχη με την μέτρηση στάθμης σήματος στο RF. Ακολούθησε μία λεπτομερής περιγραφή του διεθνούς site cellmapper, το οποίο περιλαμβάνει τις κυψέλες ανά πάροχο που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, την ισχύ εκπομπής της καθεμίας, αλλά και το διάγραμμα ακτινοβολίας της, ενώ τα δεδομένα συμπληρώνονται με τη συμμετοχή των χρηστών.
Ο Στάνισλαβ Ερμιζίδης, στη συνέχεια του webinar, παρουσίασε μεταξύ άλλων το ODU LTE 4G, ένα χαρακτηριστικό εξωτερικό 4G router, τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά και το αρκετά απλό και εύχρηστο Web Interface διαχείρισης. Αναφέρθηκε επίσης, ότι μεταξύ άλλων παρέχεται η δυνατότητα επιλογής κυψέλης, αλλά και μπάντας εκπομπής, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα στην εκάστοτε περιοχή. Την παρουσίαση του συγκεκριμένου εξωτερικού router πλαισίωσε η παράθεση μεγάλου αριθμού μετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με την εν λόγω συσκευή, με εξαιρετικά αποτελέσματα ταχυτήτων.
Για τις συγκεκριμένες μετρήσεις, έγινε σχολιασμός ανάλογα με τις μπάντες λήψης και τις ταχύτητες που απέδωσε η καθεμία, ενώ τονίστηκε για μία ακόμη φορά η σημασία του εξωτερικού router σε σχέση με τη δυνατότητα να κλειδώνει σε υψηλότερες συχνότητες και κατ’ επέκταση να αποδίδει υψηλότερες ταχύτητες. Επίσης, παρουσιάστηκε η τεχνική λήψης Band Aggregation σε εσωτερικό router Chateau 5G της MikroTik με εξωτερικές κεραίες, κατά την οποία λαμβάνονται data από διάφορες μπάντες 4G/5G με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της ταχύτητας. Το webinar ολοκληρώθηκε με πολυάριθμες ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, ενώ εξετάστηκαν συγκεκριμένες περιοχές σχετικά με τον τρόπο κάλυψής τους, αλλά και τις διαθέσιμες κοντινές κυψέλες.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα video από το webinar στην playlist Αξιοποίηση της λήψης 4G/5G data σε δύσκολες περιοχές στο κανάλι της IDComs στο YouTube.
IDComs, τηλ.: 210-9852935.