Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση
Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στο πώς επιλέγεται γενικά ο κατάλληλος ενισχυτής βάσει των αναγκών του πελάτη. Τα σημερινά τεχνικά θέματα αναφέρονται στους ενισχυτές τηλεόρασης της Mistral. Μια σύντομη και απλή περιγραφή θα βοηθήσει να γίνουν κατανοητές οι ιδιότητες των ενισχυτών. Βλέποντας το διάγραμμα της φωτογραφίας, όπως επεξηγήθηκε λεπτομερώς στο προηγούμενο τεύχος θα πρέπει να γνωρίζει ο εγκαταστάτης τι ακριβώς χρειάζεται ο πελάτης.
1) Είναι ένα εξοχικό σπίτι με μερικές πρίζες; Τότε, θα επιλέξει ενισχυτές ευαισθησίας, δηλαδή από τα 40dB/μV και αριστερά.
2) Είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα με ικανοποιητικό σήμα στη λήψη; Τότε, θα επιλέξει ενισχυτή ισχύος, δηλαδή από τα 40dB/μV και δεξιά.
3) Είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα χωρίς ικανοποιητικό σήμα στη λήψη, όπως 30dB/μV; Τότε θα χρειαστεί και τους δύο, έναν ευαισθησίας και έναν ισχύος, συνδεδεμένους σε σειρά. Πρώτα συνδέεται ο ενισχυτής κεραίας με το τροφοδοτικό του, εξασφαλίζεται μία ικανοποιητική λήψη ελέγχοντας με ένα πεδιόμετρο ή ακόμα και μία φορητή τηλεόραση και κατόπιν συνδέεται η μία από τις δύο εξόδους του τροφοδοτικού στον ενισχυτή ισχύος, δηλαδή στον ανάλογο ενισχυτή κεντρικής κεραίας που επιλέχτηκε βάσει των απαιτήσεων της εγκατάστασης.
Ποτέ δεν πρέπει να ρυθμίζονται οι ενισχυτές στα όριά τους, διότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μεταβολή της διάδοσης του σήματος βάσει ατμοσφαιρικών συνθηκών. Από όσο πιο μακριά έρχεται το σήμα και ιδίως όταν περνάει από θάλασσα, τόσο θα είναι και πιο ασταθές. Ένας ενισχυτής ισχύος με στάθμη 120dB/μV θα ρυθμιστεί το πολύ στα 115dB/μV. Ο εγκαταστάτης, εφόσον εντοπίσει ότι το σήμα της λήψης είναι λίγο πάνω από τα όρια παγώματος της εικόνας, οφείλει να το αναφέρει στον πελάτη, ότι δεν αποκλείεται κάποιες ώρες λόγω θερμοκρασιακής αναστροφής να διακοπεί η λήψη για 4 ώρες και αργότερα να ξανά επανέλθει. Αυτό συμβαίνει συνήθως τις βραδινές ώρες και δεν αποτελεί βλάβη της εγκατάστασης. Προϋπόθεση βέβαια θα είναι ο εγκαταστάτης να χρησιμοποίησε τα καλύτερα υλικά σε κεραία και ενισχυτή. Όλη η δυσκολία είναι να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό σήμα λήψης πάνω από το κατώφλι παγώματος της εικόνας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η διανομή του σήματος στο δίκτυο είναι το λιγότερο.
Τα τεχνικά ζητήματα που τίθενται προς λύση αναφέρονται πάντα σε μια πολύ δύσκολη εγκατάσταση, π.χ. ένα εξοχικό σπίτι που είναι ένα από τα 300.000 σπίτια, τα οποία έχουν ελάχιστη ή και καθόλου πρόσβαση στην επίγεια τηλεόραση. Έτσι, λοιπόν, σε ένα σπίτι περιτριγυρισμένο από βουνά, προφανώς το σήμα είναι από αντανακλάσεις και η στάθμη του σήματος είναι περίπου 20dB/μV. Το σήμα είναι πλήρως ασταθές διότι εξαρτάται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, κυρίως από την υγρασία που επικρατεί στις ανακλώμενες επιφάνειες των γύρω βουνών, καθώς τα σήματα καταφτάνουν περιφερειακά από όλες τις κατευθύνσεις με τη σχετική χρονοκαθυστέρηση. Αυτή η εγκατάσταση απαιτεί πολύ καλά υλικά και έναν έμπειρο εγκαταστάτη, ενώ θα κοστίσει φυσικά πολύ περισσότερο από μία απλή εγκατάσταση μέσα στην πόλη, την οποία μπορεί να την κάνει και ένας ιδιώτης.
Σε αυτήν την εγκατάσταση θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα:
1) Αρχικά, εφόσον το σήμα μετρήθηκε με μία μέτρια κεραία στα 20dB/μV, θα πρέπει να αλλαχτεί η κεραία με μία μεγαλύτερης απολαβής, που ίσως φτάσει και τα 25dB/μV. Μία κεραία υψηλής απολαβής έχει μήκος 2 μέτρα και ίσως είναι αντιαισθητική λόγω μεγέθους, αλλά θα πρέπει να την ανεχθεί ο πελάτης. Τέτοια είναι η Mistral Maxi Roc κωδ 0230.
2) Τώρα, θα πρέπει να περιοριστεί ο θόρυβος για να αναδειχθεί το ψηφιακό σήμα έστω και ελάχιστα πάνω από το θόρυβο. Λίγα λόγια για τον θόρυβο. Υπάρχουν δύο ήδη θορύβων, ο ενδογενής και ο εξωγενής. Ο ενδογενής θόρυβος, δηλαδή αυτός που παράγεται από τον ίδιο τον ενισχυτή, χωρίζεται κυρίως σε δύο βασικές υποκατηγορίες: τον θερμικό θόρυβο, ο οποίος παράγεται στις αντιστάσεις ως θερμική διαταραχή, λόγω της θερμικής διέγερσης των ηλεκτρονίων, και τον θόρυβο βολής, που προέρχεται από την ποσότητα της τυχαίας ροής των ηλεκτρονίων στον πρώτο κυρίως ημιαγωγό. Όλοι οι ημιαγωγοί παράγουν θόρυβο, ενώ οι τελευταίας τεχνολογίας που βέβαια είναι ακριβότεροι, υπόσχονται χαμηλότερο θόρυβο βολής με τα ίδια ρεύματα λειτουργίας.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται στις αναλογικές τηλεοράσεις το χιονάκι στην εικόνα, κάτι που αποτελεί τον ενδογενή θόρυβο της συσκευής. Απέναντι σε μια παλιά τηλεόραση με 50% χιονάκι στην εικόνα της, μία σύγχρονη τηλεόραση που το tuner της δεν παράγει καθόλου θόρυβο θα αποδίδει τέλεια εικόνα. Τότε ποια άλλη συσκευή θα μπορούσε να παράγει ενίσχυση χωρίς θόρυβο, δηλαδή χωρίς τη χρήση ρεύματος; Προφανώς, η κεραία. Έτσι λοιπόν, στα δύσκολα μέρη πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια σήματος από άποψη κεραίας και μετά να συμπληρώνεται η ενίσχυση καταφεύγοντας σε ενισχυτές.
Στο επόμενο τεύχος, τα χαρακτηριστικά των ενισχυτών σε σχέση με τον θόρυβο.
Mistral Antenna Systems, τηλ.: 210-6047940.