ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής γραμμής Mini Line

Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, μετά τους ενισχυτές κεραίας θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών γραμμής. Οι ενισχυτές γραμμής διατίθενται σε τέσσερις κατηγορίες. Ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις ανάγκες της εγκατάστασης και ο τεχνικός επιλέγει τον κατάλληλο ενισχυτή. Ο πιο μικρός είναι ο Mini Line στα 20dB. O αμέσως επόμενος είναι ο L269 στα 32dB, ακολουθεί ο L1x112 στα 40dB, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των μικρών ενισχυτών κεντρικής κεραίας και τέταρτος και μεγαλύτερος ο L1x120 στα 50dB, ο οποίος προορίζεται για μεγάλες εγκαταστάσεις με πολλές πρίζες.
Εφαρμογή των ενισχυτών γραμμής: Οι ενισχυτές γραμμής μοιάζουν με τους ενισχυτές κεντρικής κεραίας, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Οι ενισχυτές γραμμής είναι ενισχυτές ευρείας μπάντας, χωρίς φίλτρα στην είσοδό τους και προορίζονται κυρίως για καλωδιακή χρήση, ενισχύοντας όλα τα κανάλια από τα FM και άνω έως το κανάλι 48 των UHF. Δεν ενδείκνυται η σύνδεση με κεραία, διότι η είσοδος του ενισχυτή θα δεχθεί ό,τι εκπέμπει στις συχνότητες που προαναφέρθηκαν, μεταξύ αυτών βέβαια είναι και τα κανάλια της τηλεόρασης, αλλά όχι μόνο. Η καλωδιακή εγκατάσταση περιλαμβάνει σήματα από ψηφιακούς διαμορφωτές και όχι από κεραία, οπότε είναι συγκεκριμένα τα κανάλια που θα ενισχύσει. Ο ενισχυτής γραμμής τοποθετείται σαν ενισχυτής προέκτασης του καλωδιακού σήματος και τοποθετείται σαν ενδιάμεσος στο δίκτυο ή και τελικά δίπλα στην τηλεόραση. Ο τεχνικός πρέπει να γνωρίζει τις στάθμες σήματος που θέλει να ενισχύσει, ώστε να επιλέξει έναν από του τέσσερις ενισχυτές. Ποτέ δεν τοποθετούμε ενισχυτή γραμμής στην έξοδο του κυρίως ενισχυτή.
Ο ενισχυτής γραμμής Mini Line με κωδικό 0252: Ο ενισχυτής Mini Line είναι ο πιο μικρός ενισχυτής γραμμής και τοποθετείται στα πιο αδύνατα σημεία, εκεί που ο βασικός ενισχυτής της εγκατάστασης, είτε είναι καλωδιακός είτε είναι κανονικός ενισχυτής κεντρικής κεραίας, δεν μπορεί να καλύψει, παρουσιάζοντας παγώματα της εικόνας. Η επόμενη σκέψη είναι εάν μπορεί ένας ενισχυτής γραμμής χωρίς φίλτρα να τροφοδοτηθεί από έναν ενισχυτή κεντρικής κεραίας, φυσικά όχι τοποθετημένος στην έξοδο του ενισχυτή κεντρικής κεραίας, αλλά στην κατάληξη του καλωδίου όπου το σήμα είναι στα όρια της λήψης. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να συνεργαστεί και με ενισχυτή κεντρικής κεραίας, διότι ο ενισχυτής κεντρικής έχει φίλτρα διέλευσης μπάντας, οπότε έχουν απορριφθεί τα ανεπιθύμητα σήματα από ασυρμάτους και ειδικά ραδιοδίκτυα. Φυσικά, η παρουσία φίλτρων μειώνει την ευαισθησία του ενισχυτή.
Ο ενισχυτής Mini Line είναι λύση ανάγκης, ενώ διαθέτει επίσης και δύο εξόδους για να τροφοδοτήσει και δεύτερη τηλεόραση. Γενικά, είναι ενισχυτής ευαισθησίας και όχι ισχύος. Η στάθμη εξόδου είναι 2x 103dB/μV, ενώδεν διαθέτει ρυθμιστικό ενίσχυσης διότι δεν το χρειάζεται. Για να υπάρξει διαφορά στα παγώματα της εικόνας, θα πρέπει ο ενισχυτής γραμμής να είναι καλύτερης ποιότητας, δηλαδή χαμηλότερου θορύβου από τον δέκτη της τηλεόρασης, αλλιώς θα υπάρχει ενίσχυση αλλά η ποιότητα θα παραμένει η ίδια. Ο τεχνικός θα πρέπει να γνωρίζει εάν τα παγώματα της εικόνας οφείλονται στη λήψη ασθενούς σήματος ή σε εξωγενείς παράγοντες, όπως παράσιτα κινητής τηλεφωνίας ή γενικά κακής ποιότητας σήμα από διαφόρους λόγους. Ο ενισχυτής θα ενισχύσει κατά 20dB το σήμα, αλλά δεν μπορεί να απορρίψει τα παράσιτα. Έτσι, η κακή ποιότητα του σήματος, αν και ενισχυμένη, θα παραμείνει ακριβώς η ίδια.
Στο επόμενο τεύχος θα γίνει περιγραφή του αμέσως μεγαλύτερου ενισχυτή γραμμής L269 με κωδικό 0251.
Mistral Antenna Systems, τηλ.: 210-6047940.