Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΕΡΤ1: «Ραντεβού… στην Ευρώπη» με την Επιστήμη Μπινάζη – «Νίκαια, Κυανή Ακτή»
![%CE%A1%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%95%CE%92%CE%9F%CE%A5 %CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D %CE%95%CE%A5%CE%A1%CE%A9%CE%A0%CE%97 4 %CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%97 %CE%9C%CE%A0%CE%99%CE%9D%CE%91%CE%96%CE%97 a442fda1](/wp-content/themes/yootheme/cache/a4/%CE%A1%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%95%CE%92%CE%9F%CE%A5-%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%95%CE%A5%CE%A1%CE%A9%CE%A0%CE%97-4-%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%97-%CE%9C%CE%A0%CE%99%CE%9D%CE%91%CE%96%CE%97-a442fda1.jpeg)
«Ραντεβού… στην Ευρώπη» κλείνει με τους τηλεθεατές η Επιστήμη Μπινάζη μέσα από τη νέα εκπομπή της ΕΡΤ1, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025, στις 17:00.
Πού κρύβουν τα κλιματιστικά στη Νίκαια; Πώς είναι να ζεις σε ένα πλωτό σπίτι στον Δούναβη; Πίνουν ασύρτικο στη Μασσαλία; Γιατί ένα μπαρ στη Ζυρίχη επιλέγει να έχει άσχημη θέα; Και, επιτέλους, τι να υποστηρίζουμε, Σαμπντόρια ή Τζένοα; Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για την Ευρώπη. Ήρθε η ώρα να τη δείτε μέσα από τα μάτια των Ελλήνων που την έκαναν σπίτι τους!
Η Επιστήμη Μπινάζη ξεκινάει για ένα road trip από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη. Δεν σταματά στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, κινείται off the beaten track, αναζητώντας τις πόλεις όπου χτυπά η καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μπολόνια, Μασσαλία, Ζυρίχη, Στρασβούργο, Νίκαια, Γένοβα, Βελιγράδι…
Σε κάθε πόλη έχει για οδηγό, εκτός από online χάρτη, Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί. Άλλοι σπούδασαν στην πόλη και παρέμειναν, άλλοι κυνήγησαν εκεί τα όνειρά τους, κάποιοι μετέφεραν εκεί τις επιχειρήσεις τους. Όλοι μετρούν σήμερα δύο πατρίδες.
Μας ανοίγουν τα σπίτια τους, μας δείχνουν τα στέκια τους, μας ξεναγούν στον τόπο τους με τον μοναδικό τρόπο του ντόπιου. Καλεσμένοι, αλλά ταυτόχρονα και οικοδεσπότες, μας μιλούν για τη ζωή εκτός συνόρων. Τι τους λείπει από την Ελλάδα και τι θα μπορούσε να τους γυρίσει πίσω; Είναι η Ευρώπη το κοινό μας σπίτι και πώς βλέπουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια από τον Βορρά ώς τον Νότο;
Ακολουθήστε μας σ’ ένα διττό ταξίδι, στον δρόμο και εντός μας. Ελάτε να γνωρίσουμε το κοινό μας σπίτι. Έχουμε Ραντεβού… στην Ευρώπη.
Eπεισόδιο 2ο: «Νίκαια, Κυανή Ακτή»
Λένε ότι η ευτυχία είναι ένα μακρύ road trip με καλό playlist! Αφήνοντας πίσω μας τη Μασσαλία, συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς δυτικά: Κυανή Ακτή
Πρώτη στάση, Κάννες. Τι κι αν το κόκκινο χαλί δεν είναι στρωμένο; Τίποτα δεν μας εμποδίζει να φανταστούμε ότι ανεβαίνουμε τα σκαλιά στο Palais des Festivals ως άλλοι σταρ του σινεμά. Οι δεκάδες τουρίστες που είχαν την ίδια ιδέα μάς προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Ας αρκεστούμε σε μία σέλφι.
Δεύτερη στάση, Αντίμπ, η αρχαία ελληνική Αντίπολη, εδώ όπου έζησε ο Πικάσο αλλά και όπου ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του. Στο Βαλορίς, συναντάμε την Κυριακή Μουστάκη, η οποία μετά μια ζωή γεμάτη περιπέτεια από τη Νάξο, στην Αθήνα και μετά στο Παρίσι, στα 50 της έμαθε την κεραμική τέχνη και έγινε μια από τις σπουδαιότερες κεραμίστριες της Γαλλίας.
Τρίτη στάση, Νίκαια. Ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Βασίλης Μίχου, που βάζει το δικό του λιθαράκι στην ομορφιά αυτού του τόπου, μας ξεναγεί στις υπαίθριες γκαλερί και στο παραθαλάσσιο μέτωπο, αλλά και στο Park du Chateau με την πανοραμική θέα στην πόλη. Όχι, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί επέλεγαν αυτό το μέρος οι αριστοκράτες για τις διακοπές τους.
Γρήγορη επίσκεψη στο Κονσερβατόριο της Νίκαιας, όπου παρακολουθούμε την πρόβα του παγκοσμίου φήμης πιανίστα Βασίλη Θωμόπουλου. Το ξέρατε ότι οι Γάλλοι αγαπούν πολύ τον Χατζιδάκι;
Το ταξίδι κλείνει παραμυθένια στη Villa Kerylos. Μια από τις πιο ακριβές βίλες της γαλλικής Ριβιέρας είναι «ελληνική». Μας ξεναγεί η υπεύθυνη Πολιτιστικών και Παιδαγωγικών Προγραμμάτων της βίλας, η Βασιλική Μαυροειδάκου-Καστελάνα, και μας εξηγεί ότι την έφτιαξε ως θερινή κατοικία για την οικογένειά του ο Θεόδωρος Ρενάκ, Γάλλος λόγιος και ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ως πιστό αντίγραφο αρχαιοελληνικής βίλας της αρχαίας Δήλου.