Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με «ελληνικό τρόπο» η πορεία της ψηφιακής μετάβασης
Κι όταν λέμε με «ελληνικό τρόπο» εννοούμε τα όσα έχουν συμβεί για να πετύχει σχεδόν απόλυτα το switch off της Αττικής. Μετά την προβληματική Πελοπόννησο, η ψηφιακή μετάβαση στην Αττική, έγινε χωρίς παρατράγουδα. Αντιθέτως η ψηφιακή τηλεόραση κατέδειξε επιτέλους τη δυναμική της. Με εξαίρεση τους κατοίκους που χρειάστηκαν βοήθεια για να κατανοήσουν τι και πως πρέπει να κάνουν για να συνεχίσουν να βλέπουν…
Κι όταν λέμε με «ελληνικό τρόπο» εννοούμε τα όσα έχουν συμβεί για να πετύχει σχεδόν απόλυτα το switch off της Αττικής. Μετά την προβληματική Πελοπόννησο, η ψηφιακή μετάβαση στην Αττική, έγινε χωρίς παρατράγουδα. Αντιθέτως η ψηφιακή τηλεόραση κατέδειξε επιτέλους τη δυναμική της. Με εξαίρεση τους κατοίκους που χρειάστηκαν βοήθεια για να κατανοήσουν τι και πως πρέπει να κάνουν για να συνεχίσουν να βλέπουν τηλεόραση, κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, το switch off στην Αττική στέφθηκε με επιτυχία. Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες ήταν ελάχιστα από τους τηλεθεατές. Για τους παίχτες της ψηφιακής τηλεόρασης είναι άλλη ιστορία.
Στα παρασκήνια των εξελίξεων εκτυλίχθηκε ένα ακόμη «δράμα» της μετάβασης. Όπως θα διαβάσετε και στο ρεπορτάζ του media transmitter, τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής ξεσηκώθηκαν και λίγες μέρες πριν το switch off, ζήτησαν παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών. Ουσιαστικά ζητούσαν αναβολή του ως τις 10 Σεπτεμβρίου, γεγονός που προκάλεσε έμφραγμα στο υπουργείο Μεταφορών. Οι σταθμοί μέσω της κοινής τους εταιρείας, της Εταιρείας Τηλεοπτικών Σταθμών Εμβέλειας Αττικής( ΕΤΗΣΕΑ), απείλησαν πως δεν θα κλείσουν τις αναλογικές τηλεοπτικές εκπομπές τους, εξαιτίας του υψηλού κόστους ενοικίου από τη Digea. Την απόφαση τους μετέφεραν στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Μενέλαο Δασκαλάκη, με επιχείρημα πως στις προφορικές διαπραγματεύσεις με τη Digea άλλα είχαν συμφωνηθεί και ενημερώθηκαν για το ύψος του ενοικίου, 9 μόλις μέρες πριν το switch off. Ο ίδιος μόλις είχε ολοκληρώσει μια ακόμη δύσκολη αποστολή. Είχε αντιμετωπίσει τις σφοδρές διαμαρτυρίες των περιφερειακών καναλιών της Πελοποννήσου τα οποία διαμαρτύρονται για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Το υψηλό τίμημα γης Digea και την προβληματική κάλυψη του δικτύου σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου.
Κι ενώ στην περίπτωση των καναλιών της Πελοποννήσου ο κ. Δασκαλάκης προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, ζητώντας και από τους ιδιοκτήτες καναλιών να πληρώσουν, γιατί έτσι προβλέπει ο νόμος και η παραχώρηση του φάσματος στη Digea, στην περίπτωση της Αττικής ελάχιστα μπορούσε να πράξει. Μπροστά στο ενδεχόμενο ολοκληρωτικού μπάχαλου, το υπουργείο Μεταφορών προέκρινε τη μέση οδό του συμβιβασμού. Έτσι η ΕΕΤΤ αποδέχθηκε εν μέρει το αίτημα των περιφερειακών καναλιών της Αττικής. Απέρριψε την παράταση του switch off αλλά επέτρεψε την ψηφιακή μετάδοση τους χωρίς προηγουμένως να έχει υπογραφεί η απαραίτητη σύμβαση με τη Digea. Η οποία σύμφωνα με την απάντηση της ΕΕΤΤ θα πρέπει να υπογραφεί ως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Η επιλογή αυτή, όπως είναι αυτονόητο προκάλεσε την δυσαρέσκεια του παρόχου δικτύου. Ήδη το κράτος έκανε την πρώτη «υποχώρηση» στην ψηφιακή μετάβαση για πολιτικούς λόγους. Παραβιάστηκαν εν μέρει οι όροι της διαδικασίας. Φυσικά ούτε η πρώτη φορά είναι, ούτε η τελευταία που συμβαίνει αυτό.
Η απόφαση των τελευταίων κυβερνήσεων να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο μοντέλο ψηφιακής μετάβασης, δίνοντας υποχρεωτικά σε έναν μόνο πάροχο δικτύου το σύνολο του ψηφιακού φάσματος, η επιλογή να παραμένει αδημοσίευτη η σύμβαση που υπεγράφη με την Digea, όπως και η παραχώρηση της άδειας στον ψηφιακό πάροχο, δημιουργεί παρενέργειες.
Στον αντίποδα της τακτικής αυτής, υπάρχουν τα παραδείγματα της Forthnet και του ΟΤΕ TV. Και οι δυο πάροχοι δικτύου συνδρομητικής τηλεόρασης κατέχουν άδεια λειτουργίας και έχουν υπογράψει συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο. Οι όροι είναι καθαροί, άρα και ο έλεγχος που ασκείται υπόκειται σε (σχετικά) διαφανείς κανόνες.
Στην περίπτωση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης συνεχίζεται η αμαρτωλή τακτική του παρελθόντος, ραμμένη και δεμένη με τους όρους της πολιτικής διαπραγμάτευσης των κυβερνήσεων με τους ιδιοκτήτες των ισχυρών τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Ως μέτοχοι της Digea ανέλαβαν το εγχείρημα της ψηφιακής μετάβασης, χωρίς ξεκάθαρους όρους. Έτσι ο πάροχος δικτύου αποδέχθηκε την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών να εκπέμψει το σήμα των σταθμών της Αττικής χωρίς να λάβει ενοίκιο. Το πως ακριβώς θα βρεθεί συμβιβαστική λύση σε αυτό το θέμα, πολύ περισσότερο που οι σταθμοί της Αττικής επανήλθαν ζητώντας οικονομικό έλεγχο του κόστους της Digea, είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία για τις επόμενες μέρες.
Το αποτέλεσμα μετράει, όπως λένε και η Αττική μπήκε πετυχημένα στην ψηφιακή τηλεόραση.
Editorial του Digital TV info, τεύχος 72