Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μείωση κερδών, μείωση μετόχων στη Digea
Μείον ένας μέτοχος για τη Digea μετά την απόσυρση του Mega από το μετοχικό κεφάλαιο της. Η Digea των επτά τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκε το 2010, τέσσερα χρόνια μετά την ψηφιακή μετάβαση της TV, συρρικνώνεται. Βασικοί μέτοχοι της είναι πλέον ο όμιλος Κυριακού με συμμετοχή δυο τηλεοπτικών σταθμών, του ΑΝΤ1 και του TV Μακεδονία, ο Γιάννης Αλαφούζος με το ΣΚΑΙ, ο όμιλος Βαρδινογιάννη με το Star και ο Δημήτρης Κοντομηνάς…
Μείον ένας μέτοχος για τη Digea μετά την απόσυρση του Mega από το μετοχικό κεφάλαιο της. Η Digea των επτά τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκε το 2010, τέσσερα χρόνια μετά την ψηφιακή μετάβαση της TV, συρρικνώνεται. Βασικοί μέτοχοι της είναι πλέον ο όμιλος Κυριακού με συμμετοχή δυο τηλεοπτικών σταθμών, του ΑΝΤ1 και του TV Μακεδονία, ο Γιάννης Αλαφούζος με το ΣΚΑΙ, ο όμιλος Βαρδινογιάννη με το Star και ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον Alpha που ωστόσο δεν συμμετείχε στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μειώνοντας έτσι σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του στον πάροχο δικτύου. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4, 9 εκατ. ευρώ μετείχαν μόνο οι ΑΝΤ1, Μακεδονία ΤV, STAR και ΣΚΑΙ.
Το 2016, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη Digea, καθώς σταμάτησαν οι πληρωμές των πελατών της, ακόμη και των καναλιών μετόχων της, εξαιτίας της διαδικασίας τηλεοπτικής αδειοδότησης. Η ομαλότητα φαίνεται να επανήλθε στη διάρκεια του 2017, αλλά η εταιρεία όπως δηλώνει στις οικονομικές καταστάσεις της για το 2016, έχει μείωση του κύκλου εργασιών της.
Η Digea σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ισολογισμού της έχει δάνεια ύψους 28,30 εκατ. ευρώ, ενώ τα ιδία κεφάλαια της ανέρχονται σε 9,79 εκατ. ευρώ. Ενώ είχε μείωση εσόδων από τα κανάλια-πελάτες των μετόχων της, την ίδια χρονιά καταγράφεται αύξηση των εσόδων της από τα περιφερειακά κανάλια, 3,34 εκατ. ευρώ έναντι 3,29 το 2015. Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των ενοικίων που επέβαλλε η εταιρεία βάσει των συμβάσεων της με τους περιφερειακούς σταθμούς. Η Digea μόλις το 2017 πλήρωσε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τη δεύτερη δόση για το ψηφιακό τηλεοπτικό φάσμα ύψους 3,68 ευρώ, ενώ εντός του 2018 θα πληρώσει και μια δόση για το φάσμα των περιφερειακών καναλιών ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.
Στις σημαντικές ενέργειες της Digea το 2016 και 2017 καταγράφεται η μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια και η εγκατάσταση ολοκληρωμένοι συστήματος ελέγχου εποπτείας (NMS) των κέντρων εκπομπής, που δίνει τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης για την κατάσταση του δικτύου.
Η Digea λειτουργεί συνολικά 158 κέντρα εκπομπής σε όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των Κέντρων Εκπομπής. Αξίζει να επισημανθεί επίσης πως το 2016 μειώθηκε το ποσό του ΚΑΛΔ (Συνολικό Ετήσιο Κόστος Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δικτύου) και του ΚΑΛΠ (Συνολικό Ετήσιο Κόστος Ανάπτυξης και Λειτουργίας Περιφερειακού Δικτύου) από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Από 14.321.530 ευρώ του αρχικού ποσού το 2014, μειώθηκε στα 12.418.530 ευρώ και αντίστοιχα από 5.055.803 ευρώ σε 4.324.630 ευρώ. Πρακτικά αυτή η μείωση επιφέρει και μείωση του ΑΟΤ, αλλά η Digea δηλώνει πως έχει ορίσει χαμηλότερα ενοίκια από όσα της επιτρέπει ο παραπάνω συντελεστής.