Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του!
Το Editorial του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση Απριλίου
Featured | Πριν μιλήσουμε για τα δικά μας βάσανα, ας ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει γύρω μας, στο ευρωπαϊκό κοινό μας χώρο. Μόλις πριν λίγες μέρες η EBU, η Ένωση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, εκφράζοντας απόλυτα και την αντίστοιχη Ένωση ιδιοκτητών ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών Μέσων τη BNE…
Το Editorial του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση Απριλίου
Πριν μιλήσουμε για τα δικά μας βάσανα, ας ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει γύρω μας, στο ευρωπαϊκό κοινό μας χώρο. Μόλις πριν λίγες μέρες η EBU, η Ένωση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, εκφράζοντας απόλυτα και την αντίστοιχη Ένωση ιδιοκτητών ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών Μέσων τη BNE, δημοσίευσε μια ακόμη μελέτη της για την αξία του τηλεοπτικού φάσματος, πολύτιμο χώρο στην εκπομπή της ελεύθερης ψηφιακής τηλεόρασης και της προσφοράς τηλεοπτικών υπηρεσιών στα 250 εκατομμύρια πολιτών της Ευρώπης. Η ανησυχία των δυο ενώσεων, όπως γίνεται φανερό στα επίσημα κείμενα τους, είναι η βιασύνη των κυβερνήσεων στην Ευρώπη να πάρουν κι άλλο κομμάτι του φάσματος το οποίο θα διατεθεί προς πώληση στις εταιρείες κινητής τηλεπικοινωνιών για ιντερνετικές υπηρεσίες. «Η βιωσιμότητα και η εξέλιξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εξαρτάται από την πρόσβαση στις συχνότητες UHF στη μπάντα 470 MHz έως 862 MHz, οι οποίες είναι οι μόνες διαθέσιμες συχνότητες που προσφέροντας ευρεία κάλυψη και διείσδυση των κτιρίων», επισημαίνει με αγωνία η EBU.
Όλα τα παραπάνω τα παρακολουθούμε στη χώρα μας σχεδόν με ολύμπια αδιαφορία, λες και δεν μας αφορά. Στην Ελλάδα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλα βάσανα.
Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ολοκληρώθηκε από τη Digea και τώρα το κράτος καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Γιατί αυτό είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση της ψηφιακής τηλεοπτικής πραγματικότητας. Η οποία λέει: Με εξαίρεση την Αττική σε όλη την άλλη χώρα, υπάρχουν περιοχές, μικρότερες ή μεγαλύτερες που οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα. Αποδείχθηκε πως το πρόβλημα των «λευκών σημείων» του ψηφιακού χάρτη, στην καλύτερη περίπτωση, δεν μελετήθηκε ποτέ. Δεδομένο είναι ότι δεν ελήφθη από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας με ευθύνη της κυβέρνησης και των φορέων που διαχειρίστηκαν τη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης, δηλαδή της ΕΕΤΤ και των υπηρεσιών της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, καμία απολύτως μέριμνα για την αναγκαιότητα τοποθέτησης των gap fillers. Θα ήταν αστείο να ισχυριστούν πως δεν γνώριζαν το πρόβλημα, όταν και στον πλέον ανίδεο είναι γνωστό πως η επιλογή του μοντέλου τοποθέτησης ολίγων κύριων σημείων εκπομπής θα απαιτούσε την εγκατάσταση πλήθους δευτερευόντων αναμεταδοτών. Προφανώς και γνώριζαν πως άλλο είναι η λειτουργία 250 κέντρων εκπομπής που ανέβαζε όμως κατά πολύ την απαίτηση της ψηφιακής επένδυσης από τους όποιους παρόχους δικτύου, κι άλλο είναι η δορυφορική αναμετάδοση σε υπάρχοντα κέντρα εκπομπής.
Η ευθύνη τη σημερινής κατάστασης είναι πλέον αποκλειστικά πολιτικό πρόβλημα. Ο πάροχος της Digea οχυρωμένος πίσω από τη σύμβαση που υπέγραψε με την ΕΕΤΤ, δικαίως υποστηρίζει πως σε ότι αφορά την υποχρέωση του, έχει ολοκληρώσει την ψηφιακή μετάβαση. Σε 156 σημεία είπαν στη Digea να βάλει πομπούς, σε 156 σημεία έβαλε. Και είναι βέβαιο πως σκοπίμως έμεινε θολό και αρρύθμιστο το ζήτημα των gap fillers. Με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουμε το ψηφιακό φιάσκο σε πολλά σημεία της χώρας. Στη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες αφού η εγκατάσταση gap fillers θα πληρωθεί με ποσά άνω των 500 χιλιάδων ευρώ από τους προϋπολογισμούς των περιφερειών. Στη Δυτική Ελλάδα, στα Ιωάννινα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν ψηφιακή τηλεόραση. Στη Ρόδο, Λέσβο, Ικαρία, μισό Πήλιο, στην Καρδίτσα, στους Δελφούς οι κάτοικοι έμειναν χωρίς τηλεόραση. Και στην Κρήτη που περηφανευόταν για τα πολλά και ποιοτικά- τεχνικά- τηλεοπτικά κανάλια, έχουν στριμωχτεί εννέα (9) σήματα σε μια περιφερειακή συχνότητα! Εκτός του ότι τα Σφακιά, το Λασίθι κι άλλα ακόμη χωριά της περιοχής δεν έχουν καν τηλεοπτικό σήμα. Όπως είναι κατανοητό τα προβλήματα αυτά δημιουργούν ένα πραγματικό ψηφιακό κομφούζιο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά το κράτος. Η νέα κυβέρνηση πιο συγκεκριμένα. Η οποία, όπως αποδεικνύεται δεν είχε και δεν έχει ακόμη, σχέδιο και πρόγραμμα για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Η λύση είναι μια και απλή. Αναλαμβάνοντας το κράτος την ευθύνη να αναθέσει σε ανεξάρτητο φορέα την κατεπείγουσα κάλυψη της χώρας με τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα, τοποθετώντας gap fillers. Το ποσό που είχε εκτιμηθεί από τη Digea στα 20 εκατ. ευρώ, κρίνεται υπερβολικά υψηλό. Με 8-10 εκατ. ευρώ οι ανεξάρτητοι τεχνικοί μπορούν να τοποθετήσουν gap fillers σε όλες τις περιοχές. Και η ευθύνη, αρμοδιότητα ας ανήκει σε έναν ανεξάρτητο φορέα. Ή στη νέα ΕΡΤ.