Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Στις 6 άδειες επιμένει η κυβέρνηση, ανοιχτό το θέμα συνεργασίας ΕΡΤ-Digea
Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των ιδιοκτητών ιδιωτικής τηλεόρασης για άμεση μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία DVB-T2 η οποία επιτρέπει την εκπομπή μεγαλύτερου αριθμού τηλεοπτικών προγραμμάτων ανά ψηφιακή συχνότητα. Σήμερα με την ισχύουσα τεχνολογία ψηφιακού σήματος σε μια συχνότητα μπορούν να εκπέμψουν ως 4 τηλεοπτικά κανάλια…Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των ιδιοκτητών ιδιωτικής τηλεόρασης για άμεση μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία DVB-T2 η οποία επιτρέπει την εκπομπή μεγαλύτερου αριθμού τηλεοπτικών προγραμμάτων ανά ψηφιακή συχνότητα. Σήμερα με την ισχύουσα τεχνολογία ψηφιακού σήματος σε μια συχνότητα μπορούν να εκπέμψουν ως 4 τηλεοπτικά κανάλια ή 2 σε υψηλή ευκρίνεια (HDTV).
Ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση» ήταν ξεκάθαρος για το θέμα αυτό. Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την πρόταση της ΕΙΤΗΣΕΕ, την οποία ενστερνίζονται τόσο μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών όσο και του ΕΣΡ, για άμεση μετάβαση σε ψηφιακό σήμα DVB-T2, ο κ. Κρέτσος το απέρριψε. «Επί της παρούσης, το σενάριο μετάβασης στο DVB-T2 είναι εκτός ατζέντας. Το 2014 όλη η Ελλάδα στριμωχνόταν στα καταστήματα ηλεκτρονικών για να αγοράσει αποκωδικοποιητές, υπήρξαν και πολλά φαινόμενα αισχροκέρδειας. Θα έρθουμε τώρα να πούμε εμείς στους πολίτες «πετάξτε τους αποκωδικοποιητές και αγοράστε καινούριους, γιατί η Ένωση Ιδιοκτητών θέλει περισσότερα κανάλια»; Αν η ΕΙΤΗΣΕΕ επιθυμεί να πάμε σε DVB-T2, τότε να επωμιστεί και τα 50-70 ευρώ για κάθε δέκτη που θα κοστίσει η μετάβαση».
Πρόσθεσε πως η «χάραξη τηλεπικοινωνιακής πολιτικής δεν είναι άσκηση επί χάρτου, έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, κοινωνικά και οικονομικά. Κανείς μέχρι σήμερα δεν διέψευσε τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει: αν εξετάσουμε τα πραγματικά δεδομένα, τις μετρήσεις της ΕΕΤΤ, τη σύμβαση του Δημοσίου με την Digea, αλλά και την ανάγκη διασφάλισης του να φτάνει το τηλεοπτικό σήμα σε κάθε σπίτι, είτε έχει παλιά τηλεόραση, είτε νέα, σήμερα χωράνε 6 κανάλια εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια. Και το διαθέσιμο φάσμα θα απομειωθεί περαιτέρω μετά την απονομή του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος. Θα βρούμε τις λύσεις, όμως το κόστος τους δεν μπορούμε το μετακυλήσουμε στους καταναλωτές. Ούτε να επιτρέψουμε να κλείσουν τα μισά περιφερειακά κανάλια, για να παιχτούν παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών».
Ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης εμφανίστηκε θετικός και σε μια ενδεχόμενη συνεργασία της ΕΡΤ με τη Digea για την ανάπτυξη κοινού ψηφιακού δικτύου πομπών. «Προσωπικά, βλέπω θετικά μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα και ιδιωτών για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ψηφιακής ευρυεκπομπής. Εκτιμώ πως υπάρχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι όποιες κινήσεις, όμως, θα πρέπει να γίνουν με προσοχή, ώστε να μην αντιβαίνουν στο ενωσιακό δίκαιο», δήλωσε.
Όσο για το νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, αυτός θα φτιαχτεί μετά την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος 2 στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη του 5G και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί ο διεθνής συντονισμός των συχνοτήτων με τις όμορες χώρες. Το Ψηφιακό μέρισμα 2, το φάσμα δηλαδή από την 50η ως και την 59η συχνότητα στα UHF θα δοθεί στις τηλεπικοινωνίες ως το 2020. Το γεγονός αυτό θα μειώσει το φάσμα για την ελεύθερη τηλεόραση κατά πολύ.
Μέχρι τότε ο Λευτέρης Κρέτσος σημείωσε πως θα γίνει διόρθωση του σημερινού χάρτη συχνοτήτων με την προσθήκη νέων κέντρων εκπομπής ώστε να καλυφθεί όσο γίνεται καλύτερα μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Απαντώντας τέλος στην ερώτηση για τις πολλές διαμαρτυρίες των περιφερειακών σταθμών σε ότι αφορά στο υψηλό ενοίκιο που απαιτεί η Digea ο Λ. Κρέτσος απάντησε: «Στην ουσία το «ενοίκιο» που καταβάλλει ο κάθε περιφερειακός σταθμός προκύπτει μέσω ενός μαθηματικού μοντέλου, της ΑΟΤ. Θα έχουμε μείωση του ενοικίου, αν επιτύχουμε μείωση του κόστους υλοποίησης και λειτουργίας του δικτύου. Επίσης, η ΕΕΤΤ θα πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρή και προσεκτική έναντι ενδεχόμενων παραβιάσεων της σύμβασης της Digea με το Δημόσιο – αλλά και να εξετάζει εξονυχιστικά τα σχετικά οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να εγγυάται την ακρίβειά τους». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Λ. Κρέτσος μίλησε για την επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, έργο της οποίας είναι η μελέτη και αλλαγή του ΑΟΤ (Ανώτατο όριο τιμής).