Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το εύθραυστο μοντέλο της ψηφιακής μετάβασης…
Featured | Η νέα αναβολή στο χρονοδιάγραμμα των switch off στη χώρα μας, απέδειξε τα όρια του μοντέλου της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση που επιλέχθηκε με ευθύνη των τελευταίων κυβερνήσεων αλλά και των ιδιωτικών καναλιών. Το υπουργείο Μεταφορών με ένα απλό δελτίο Τύπου ανακοίνωσε τη νέα παράταση στα τρία επόμενα switch off, φτάνοντας κυριολεκτικά στο παρά ένα του 2014 για την επιτυχή έκβαση του…Η νέα αναβολή στο χρονοδιάγραμμα των switch off στη χώρα μας, απέδειξε τα όρια του μοντέλου της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση που επιλέχθηκε με ευθύνη των τελευταίων κυβερνήσεων αλλά και των ιδιωτικών καναλιών. Το υπουργείο Μεταφορών με ένα απλό δελτίο Τύπου ανακοίνωσε τη νέα παράταση στα τρία επόμενα switch off, φτάνοντας κυριολεκτικά στο παρά ένα του 2014 για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Επιτυχία που δεν είναι διόλου βέβαιη, αν σκεφθεί κανείς ότι από τις 21 Νοεμβρίου ως και τις 29 Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει να στηθούν κέντρα εκπομπής σε δύσβατα βουνά.
Ο λόγος της νέας αυτής αναβολής, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι η αδυναμία του παρόχου δικτύου της Digea να εξασφαλίσει το ομολογιακό δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ. Δάνειο που της είναι απαραίτητο για να συνεχίσει τις επενδύσεις στο στήσιμο των κέντρων εκπομπής. Τα σενάρια για την άρνηση των τραπεζών να δανειοδοτήσουν την εταιρεία επικεντρώνουν στο γεγονός ότι η Digea δεν καλύπτει τις αναγκαίες εγγυήσεις που ζητούνται. Εγγυήσεις οι οποίες σχετίζονται άμεσα τόσο με την αξία του δικτύου εκπομπής όσο και με τις συμβάσεις των πελατών τις οποίες έχει εξασφαλίσει η εταιρεία. Πελάτες της Digea εκτός από τα πανελλαδικά κανάλια Mega, ANT1, Star, Alpha και ΣΚΑΙ που ωστόσο είναι και μέτοχοι της εταιρείας, είναι τα περιφερειακά κανάλια. Οι μέτοχοι και πελάτες της είναι ήδη ζημιογόνοι και χρωστάνε επίσης αρκετά εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες.
Στην Αττική όπως είναι γνωστό οι σταθμοί μόλις πρόσφατα αποδέχθηκαν τη σύμβαση με τη Digea ενώ οι σταθμοί της Κεντρικής Μακεδονίας δεν την αποδέχονται. Με δυο μάλιστα τηλεοπτικά σποτ, οι ιδιοκτήτες των 16 καναλιών καταφέρονται εναντίον της Digea γράφοντας πως καλούνται να πληρώσουν 612.000 ετησίως τη στιγμή που η εταιρεία δίνει στο κράτος 21.000 ευρώ για τις δυο πολυπλεξίες.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως η αναβολή που έδωσε το υπουργείο Υποδομών απλώς δίνει παράταση 20 ημερών, προκειμένου να λυθεί η αντιδικία του παρόχου δικτύου με τους παρόχους περιεχομένου. Για μια ακόμη φορά το ελληνικό κράτος μεταθέτει την ευθύνη του στην αγορά, κρατώντας για τους αρμόδιους φορείς το ρόλο του διαιτητή. Η Digea ως ιδιωτικός πάροχος δικτύου επαναλαμβάνει πως τηρεί τους όρους της σύμβασης παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων. Το θέμα είναι αν οι αρμόδιοι, υπουργείο και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ενεργούν προς τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και του ελληνικού δημοσίου που ανέλαβε την υποχρέωση της ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση.