Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δείτε λαμπερή τη σκοτεινή πλευρά του Πλούτωνα
Ο Πλούτωνας που υποβαθμίστηκε σε πλανήτη-νάνο από την διεθνή αστρονομική κοινότητα αποκαλύφθηκε ότι είναι ένας πολύ πιο ενδιαφέρον και γεμάτος άγνωστα φαινόμενα κόσμος από όσο πιστεύαμε μέχρι να ταξιδέψει και να καταγράψει εικόνες και δεδομένα από αυτόν η αποστολή New Horizons της NASA.
Ο Πλούτωνας που υποβαθμίστηκε σε πλανήτη-νάνο από την διεθνή αστρονομική κοινότητα αποκαλύφθηκε ότι είναι ένας πολύ πιο ενδιαφέρον και γεμάτος άγνωστα φαινόμενα κόσμος από όσο πιστεύαμε μέχρι να ταξιδέψει και να καταγράψει εικόνες και δεδομένα από αυτόν η αποστολή New Horizons της NASA. Το σκάφος εξερεύνησε το 2015 το σύστημα του Πλούτωνα, τον πλανήτη και τους δορυφόρους του. Έξι χρόνια μετά το πέρασμα του από τον Πλούτωνα το New Horizons συνεχίζει να μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του παγωμένου πλανήτη.
Η επιστημονική ομάδα της αποστολής συνεχίζει να επεξεργάζεται το υλικό που έστειλε το σκάφος που ταξίδεψε στον Πλούτωνα. Όταν ολοκλήρωσε το πέρασμα του από τον πλανήτη και καθώς συνέχιζε το ταξίδι του στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος το σκάφος έστρεψε τις κάμερες του για τελευταία φορά στον Πλούτωνα και κατέγραψε εικόνες από την πλευρά που εκείνη την στιγμή δεν έβλεπε ο Ήλιος. Ένα απόλυτα σκοτεινό και παγωμένο κόσμο δηλαδή. Η επεξεργασία και ανάλυση 360 εικόνων που κατέγραψε το σκάφος και ειδικά οι εικόνες που το φως του Χάροντα, ενός εκ των δορυφόρων του Πλούτωνα, πέφτει πάνω στον πλανήτη επέτρεψαν την αποκάλυψη εντυπωσιακών λεπτομερειών από ένα σημείο του ηλιακού μας συστήματος που δεν μπορεί να γίνει ορατό με τα επίγεια η διαστημικά τηλεσκόπια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς στην πλευρά του Πλούτωνα που κατά την τροχιακή του κίνηση δεν βλέπει τον Ήλιο ο Βόρειος Πόλος είναι πολύ φωτεινότερος από τον Νότιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA δεν έπρεπε να υπάρχει τέτοια διαφορά φωτεινότητας ανάμεσα στους δύο πόλους και είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να διερευνηθεί. Μια υπόθεση που κάνουν είναι ότι πρόκειται για ένα εποχιακό φαινόμενο.
Το σκάφος κατέγραψε τις εικόνες όταν στο Νότιο Πόλο επικρατούσε καλοκαίρι και οι επιστήμονες της NASA εικάζουν ότι αποθέματα πάγων που φωτοβολούν είχαν λιώσει στις σχετικά πιο αυξημένες συνθήκες της εποχής σε αντίθεση με τους πάγους του Βόρειου Πόλου που βρίσκονταν στην θέση τους. Μια δεύτερη εικασία είναι ότι το ισχνό στρώμα ατμόσφαιρας που διαπιστώθηκε ότι διαθέτει ο Πλούτωνας την καλοκαιρινή περίοδο παράγει κάποιου είδους ομίχλη μειώνοντας έτσι την φωτεινότητα της περιοχής στην οποία εμφανίζεται το φαινόμενο.
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 10/11/2021)