Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η NASA ανακαλύπτει κρατήρες από την πρόσκρουση πυραύλων στη Σελήνη
Ένας «ανιχνευτής» της NASA ανακάλυψε δύο κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης που προέρχονται από συντριβή πυραύλου,τον περασμένο Μάρτιο.
Πάνω από τρεις μήνες μετά τη σύγκρουση, οι παρατηρήσεις της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά μια απρογραμμάτιστη πρόσκρουση ενός τμήματος πυραύλου στη Σελήνη.
Η NASA είπε ότι δύο κρατήρες από την πρόσκρουση στις 4 Μαρτίου μπορούν να φανούν σε εικόνες από το Lunar Reconnaissance Orbiter. Ένας ανατολικός κρατήρας έχει διάμετρο 18 μέτρων , ένας δυτικός 16 μέτρων. Η πρόσκρουση δεν μπορούσε να παρατηρηθεί ή να μετρηθεί ζωντανά στις αρχές Μαρτίου, επειδή δεν υπήρχαν αντίστοιχοι ανιχνευτές, τηλεσκόπια ή όργανα μέτρησης εκεί, εκείνη τη στιγμή.
Η ανακάλυψη δύο κρατήρων ήταν «απροσδόκητη», είπε εκπρόσωπος της NASA τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν πύραυλο που μεταφέρει μεγαλύτερα φορτία. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα του πυραύλου – επειδή το τι ακριβώς συνετρίβη ήταν αρχικά ακόμα ασαφές.
Στην αρχή έγινε λόγος για μέρος ενός πυραύλου SpaceX, αλλά στη συνέχεια οι επιστήμονες άλλαξαν άποψη : Υποστηρίζουν ότι είναι μέρος ενός παλιού κινεζικού πυραύλου, πιθανότατα ο πύραυλος-φορέας της αποστολής “Chang’e 5-T1”, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2014 από η γη στο διάστημα. Ωστόσο, η Κίνα είχε αρνηθεί αυτές τις αναφορές.
Μετά την ανάλυση των ηχογραφήσεων, ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι αυτό το αντικείμενο δεν προέρχεται από αποστολή της NASA, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Η πρόσκρουση είναι η πρώτη γνωστή απρογραμμάτιστη σύγκρουση τμήματος πυραύλων στη Σελήνη, αλλά έχουν υπάρξει αρκετές προγραμματισμένες προσκρούσεις για ερευνητικούς σκοπούς στο παρελθόν.
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 27/6/2022)